Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Deuteronom

Deuteronom, 29


29:1 Iata cuvintele legamantului pe care a poruncit lui Moise Domnul sa-l incheie cu copiii lui Israel in tara Moabului, afara de legamantul pe care-l incheiase cu ei la Horeb.

Iata cuvintele. In limba ebraica acesta este v.69 din capitolul 28. Totusi, textul poate fi tot asa de bine aplicat si la cele ce urmeaza.

In tara Moabului. Israel era cantonat inca in acelasi loc amintit in cap.1,5.

Legamantul. Nu alt legamant ca adaos la acel facut la Sinai, ci mai degraba o reafirmare a acestuia. La Sinai legamantul a fost incheiat si ratificat prin sange (vezi Exod 24).



29:2 Moise a chemat pe tot Israelul si le-a zis: Ati vazut tot ce a facut Domnul sub ochii vostri, in tara Egiptului, lui Faraon, tuturor supusilor lui, si intregii lui tari:

Verset ce nu a fost comentat.

29:3 marile incercari pe care ti le-au vazut ochii, minunile si semnele acelea mari

Incercari. Mai bine ,,incercari” (vezi cap. 4,34; 7,19), adica, experienta de proba prin care Dumnezeu a randuit ca ei sa-si dezvolte caracterul.

Le-au vazut ochii. Compara cu cap. 10,21. Vederea fizica naturala poate fi excelenta iar discernamantul spiritual aproape neglijabil. Vederea spirituala este un dar de la Dumnezeu; fara darul acesta un om intelege greu (Ezechiel 20,49; Psalmi 106,7).



29:4 Dar Domnul nu v-a dat minte sa pricepeti, nici ochi sa vedeti, nici urechi sa auziti, pana in ziua de azi.

Minte sa pricepeti. Altfel, simturile ar fi fost in masura sa priceapa voia lui Dumnezeu, si vointa consacrata sa o aduca la indeplinire. Omul care isi da seama de nevoia de discernamant spiritual si-l cauta il va primi (vezi Psalmi 25,9.12.14; 119,18). Compara cu contrastul pe care l-a aratat Isus Hristos intre iudei si ucenicii Sai (vezi Matei 13,10-17; Ioan 7,17). Mintea nerenascuta nu are insusirea de a pretui valorile spirituale. Dar cand un om se intoarce sincer la Dumnezeu, vederea lui spirituala va fi refacuta (vezi Ioan 6,45; 1 Corinteni 2,12-16; 2 Corinteni 4,6; Efeseni 1,17).



29:5 Totusi El zice: Eu v-am calauzit patruzeci de ani in pustie; hainele nu vi s-au invechit pe voi, si incaltamintea nu vi s-a invechit in picior:

Verset ce nu a fost comentat.

29:6 paine n-ati mancat, si n-ati baut nici vin, nici bautura tare, ca sa cunoasteti ca Eu sunt Domnul, Dumnezeul vostru.

Paine. Compara cu cap. 8,3. Afara de astfel de cumparaturi, pe care erau in masura sa le faca, de la popoarele din regiunile alaturate, izraelitii erau dependenti in mod absolut de Dumnezeu care arata in mod constant putere miraculoasa in favoarea lor. Ei nu semanau nici nu secerau si de aceea nu aveau nici o recolta.



29:7 Ati ajuns in locul acesta; Sihon, imparatul Hesbonului, si Og, imparatul Basanului, ne-au iesit inainte, ca sa ne bata, si i-am batut.

Verset ce nu a fost comentat.

29:8 Le-am luat tara, si am dat-o in stapanire Rubenitilor, Gaditilor si la jumatate din semintia Manasitilor.

Verset ce nu a fost comentat.

29:9 Sa paziti dar cuvintele legamantului acestuia, si sa le impliniti, ca sa izbutiti in tot ce veti face.

Sa izbutiti. Literal, ,,arata atentie fata de”, ,,lucreaza in mod circumspect”, ,,da pe fata prudenta”. Aceasta se refera mai mult la conducere inteleapta, la darea pe fata a istetimii in toate afacerile personale (vezi Deutronom 32,29; Iosua 1,8; Psalmi 101,2; Daniel 12,3).



29:10 Astazi stati inaintea Domnului, Dumnezeului vostru, voi toti, capeteniile semintiilor voastre, batranii vostri, mai marii ostirii voastre, toti barbatii din Israel,

Capeteniile. Literal ,,capetenii”. Batranii. Probabil cei 70 despre care se vorbeste in Numeri 11,16 si judecatorii (vezi Deutronom 19,12.18; 21,2.4.6; 25,8). Mai marii. Slujbasii civili care executau hotararile luate de judecatori (vezi cap. 16,18).



29:11 copiii vostri, nevestele voastre, si strainul care este in mijlocul taberei tale, de la cel ce-ti taie lemne, pana la cel ce-ti scoate apa.

Strainul. Referindu-se in principiu la egiptenii care au iesit din Egipt cu ei (vezi cap.5,14; 24,14; 31,12).

Cel ce-ti taie lemne. Poate mai bine ,,cel care-ti culege lemne pentru foc”, in armonie cu folosirea aceleasi radacini in limba araba.



29:12 Stai ca sa intri in legamant cu Domnul, Dumnezeul tau, in legamantul acesta incheiat cu juramant, si pe care Domnul, Dumnezeul tau, il incheie cu tine in ziua aceasta,

Cu juramant. Prima intalnire a cuvantului tradus astfel in Deutronom. El este folosit in sensul unui legamant sigilat cu un juramant cu sugerarea blestemelor in caz de neindeplinire a conditiilor legamantului. Vezi acelasi cuvant in Numeri 5,21.



29:13 ca sa te faca azi poporul Lui si El sa fie Dumnezeul tau, cum ti-a spus, si cum a jurat parintilor tai, Avraam, Isaac si Iacov.

Verset ce nu a fost comentat.

29:14 Nu numai cu voi inchei legamantul acesta incheiat cu juramant,

Verset ce nu a fost comentat.

29:15 ci atat cu cei ce sunt aici printre noi, de fata in ziua aceasta inaintea Domnului, Dumnezeului nostru, cat si cu cei ce nu sunt aici printre noi in ziua aceasta.

Nu sunt aici. Legamantul urma sa cuprinda toate generatiile viitoare.



29:16 Stiti cum am locuit in tara Egiptului si cum am trecut prin mijlocul neamurilor pe care le-ati strabatut.

Tara Egiptului. Ei cunosteau din plin, prin experienta personala, viata din Egipt, cu toata idolatria ei si imoralitatea care o insoteste.



29:17 Ati vazut uraciunile si idolii lor, lemnul si piatra, argintul si aurul, care erau la ele.

Uraciunile. Mai bine, ,,lucrurile lor odioase”, adica toate lucrurile care erau folosite la inchinarea si obiceiurile pagane.



29:18 Sa nu fie intre voi nici barbat, nici femeie, nici familie, nici semintie, a caror inima sa se abata azi de la Domnul, Dumnezeul nostru, ca sa se duca sa slujeasca dumnezeilor neamurilor acelora. Sa nu fie printre voi nici o radacina care sa aduca otrava si pelin.

Otrava si pelin. Cuvantul acesta apare ca ,,venin” in cap. 32,33, ,,otrava” in Iov 20,16 si ,,otravitoare” in Osea 10,4. Cuvantul tradus ,,pelin” este tradus la fel in toate celelalte texte, afara de Amos 6,12, unde este redat ca ,,otrava”. Acesti termeni sugereaza urmarile amare ale idolatriei.



29:19 Nimeni, dupa ce a auzit cuvintele legamantului acestuia incheiat cu juramant, sa nu se laude in inima lui si sa zica: Voi avea pacea, chiar daca as urma dupa pornirile inimii mele, si chiar daca as adauga betia la sete.

Laude in inima lui. Adica, sa caute sa se convinga pe sine printr-un proces de a rationa, ca nici unul din aceste blesteme nu avea sa se abata asupra lui, ci se va bucura de lucrurile bune ale vietii.

Dupa pornirile. Mai bine ,,incapatanarea”.

Asa adauga betia la sete. Literal, ,,cu intentia de a inlatura pe cel udat cu cel uscat”. Probabil ca aceasta a fost o expresie proverbiala, insemnand nimicirea multora care fusesera rau influentati de altii.



29:20 Pe acela Domnul nu-l va ierta. Ci atunci mania si gelozia Domnului se vor aprinde impotriva omului aceluia, toate blestemele scrise in cartea aceasta vor veni peste el, si Domnul ii va sterge numele de sub ceruri.

Numele. Adica, ,,omul insusi”. El si urmasii lui urmau sa fie nimiciti cu desavarsire (vezi cap. 7,24; 9,14; 25,19).



29:21 Domnul il va desparti, spre pieirea lui, din toate semintiile lui Israel, si-i va face dupa toate blestemele legamantului scris in aceasta carte a legii.

Verset ce nu a fost comentat.

29:22 Varsta de oameni care va veni, copiii vostri care se vor naste dupa voi si strainul care va veni dintr-o tara departata, la vederea urgiilor si bolilor cu care va lovi Domnul tara aceasta,

Verset ce nu a fost comentat.

29:23 la vederea pucioasei, sarii, si arderii intregului tinut, unde nu va fi nici samanta, nici rod, nici o iarba care sa creasca, intocmai ca la surparea Sodomei, Gomorei, Admei si Teboimului, pe care le-a nimicit Domnul, in mania si urgia Lui,

Sodomei, Gomorei. Simboluri ale nimicirii rezultate din rautate (vezi Geneza 18,20; 19,24.25; Iov 18,15; pentru contrast vezi Isaia 61,11).



29:24 toate neamurile vor zice: Pentru ce a facut Domnul astfel tarii acesteia? Pentru ce aceasta manie aprinsa, aceasta mare urgie?

Vor zice. Adica, cele spuse in v.24. Generatiile viitoare ale poporului tarii, precum si vizitatorii aveau sa observe cu uimire calamitatile aduse de Dumnezeu asupra poporului razvratit.



29:25 Si li se va raspunde: Pentru ca au parasit legamantul incheiat cu ei de Domnul, Dumnezeul parintilor lor, cand i-a scos din tara Egiptului;

Au parasit legamantul. Vezi 1 Regi 19,10.14; Ieremia 22,9. Timp de sute de ani, Tara Palestinei a fost raspandita inaintea tuturor oamenilor ca o dovada a blestemului lui Dumnezeu. Mare parte a tarii a fost timp indelungat o pustietate goala. Aceasta a venit asupra tarii din cauza apostaziei neamului iudaic care a parasit legamantul. Oamenii sunt adesea uimiti ca o tara atat de respingatoare ca Palestina de astazi a putut fi descrisa vreodata ca avand in ea ,,lapte si miere” (vezi Exod 3,8; etc.; Geneza 12,6).



29:26 pentru ca s-au dus sa slujeasca altor dumnezei si sa se inchine inaintea lor, dumnezei pe care ei nu-i cunosteau si pe care nu li-i daduse Domnul.

Verset ce nu a fost comentat.

29:27 De aceea S-a aprins Domnul de manie impotriva acestei tari, si a adus peste ea toate blestemele scrise in cartea aceasta.

Manie. Compara cu Ieremia 21,5; 32,37. Cuvantul tradus ,,manie” este redat uneori ,,nari” (vezi Geneza 2,7; Exod 15,8; Numeri 11,20; 2 Samuel 22,9.16; Iov 4,9; 27,3; Psalmi 18,8, etc.). Aceasta inseamna adeseori respiratie rapida prin nas ca un semn de emotie.



29:28 Domnul i-a smuls din tara lor cu manie, cu urgie, cu o mare iutime, si i-a aruncat intr-o alta tara, cum se vede azi.

I-a aruncat. Literal, ,,a-i azvarli”. Definitiva pierdere a Canaanului nu a fost doar rezultatul unui numar de circumstante care au avut loc. Ei au fost ,,aruncati” de Dumnezeu Insusi.



29:29 Lucrurile ascunse sunt ale Domnului, Dumnezeului nostru, iar lucrurile descoperite sunt ale noastre si ale copiilor nostri, pe vecie, ca sa implinim toate cuvintele legii acesteia.

Lucrurile ascunse. Multi comentatori, printre care si iudei, au aplicat aceste cuvinte la pacate ascunse, cunoscute numai de Dumnezeu, ca in Psalmi 19,12. Totusi, expresia paralela, ,,lucruri descoperite”, adica ,,noua”, inseamna ca ,,lucrurile ascunse” sunt lucruri pe care Dumnezeu n-a considerat ca este bine sa le descopere. Omul nu poate patrunde in sfaturile intime ale Celui Atotputernic. Ele sunt ale Lui. Lucrurile pe care El le-a descoperit despre Lege si viata sunt ale noastre ca sa privim la El. In Scripturi avem voia descoperita a lui Dumnezeu. Aceasta toata este a noastra.

Comentariile lui Ellen G. White

19-22 Te 52

29 CT 248; DA 234; Ed 171; Ev 627; FE 335; GC 324; MH 429; PP 113; SC

113 5T 701; 8T 279