English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Deuteronom

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Deuteronom, 26


26:1 Cand vei intra in tara pe care ti-o da de mostenire Domnul, Dumnezeul tau, cand o vei stapani si te vei aseza in ea,

Vei intra, adica asezat in Tara Sfanta. Forma aceasta de exprimare a mai fost deja folosita de nenumarate ori (cap.17,14).



26:2 sa iei cele dintai roade din toate roadele pe care le vei scoate din pamant, in tara pe care ti-o da Domnul Dumnezeul tau, sa le pui intr-un cos, si sa te duci la locul pe care-l va alege Domnul, Dumnezeul tau, ca sa faca sa locuiasca Numele Lui acolo.

Cele dintai. Despre legea celor dintai roade vezi Numeri 18,12; Deutronom 18,4) La locul. O parte din cele dintai roade coapte trebuia sa fie pusa intr-un cos, adusa la sanctuar si predata preotului de serviciu.



26:3 Sa te duci la preotul care va fi in zilele acelea, si sa-i spui: Marturisesc astazi inaintea Domnului, Dumnezeului tau, ca am intrat in tara pe care Domnul a jurat parintilor nostri ca ne-o va da.

Sa te duci. Adica in timpul sarbatorii Cinzecimii (Exod 23,16). In anii de mai tarziu, dupa intrarea in curtea Templului, unde astepta preotul care slujea, inchinatorii cantau Psalmi 122, si apoi Psalmi 150 si Psalmi 30,1. Cu marturisirea de pacat si o rugaciune de recunostinta, inchinatorul avea sa recunoasca bunatatea lui Dumnezeu care a eliberat pe poporul Sau din robia egipteana si ia dat Tara Fagaduintei.



26:4 Preotul sa ia cosul din mana ta, si sa-l puna inaintea altarului Domnului, Dumnezeului tau.

Inaintea altarului. Preotul legana cosul si-l punea inaintea Domnului, recunoscand proprietatea lui Iehova asupra tarii. Ceremonia aceasta trebuia sa fie o ceremonie de bucurie in Domnul, ca Datator al secerisului, pacii si prosperitatii. Principiul de a da inapoi lui Dumnezeu o parte a binecuvantarilor primite de la El este un principiu spus de apostolul Pavel care sa stimuleze pe crestini (1 Corinteni 16,2; 2 Corinteni 8,7-9).



26:5 Apoi sa iei iarasi cuvantul, si sa spui inaintea Domnului, Dumnezeului tau: Tatal meu era un Arameu pribeag, gata sa piara; s-a pogorat in Egipt cu putini insi, si s-a asezat acolo pentru o vreme. Acolo, a ajuns un neam mare, puternic si mare la numar.

Arameu... gata sa piara. Literal, ,,un arameu pribeag” (RSV). Aceasta este o referire la originea umila a natiunii, la Rebeca si Lea, care erau din Padan-Aram (Geneza 25,20), si la Iacov care a petrecut acolo un numar de ani (Geneza 29-31). Laban, unchiul lui Iacov era numit ca ,,sirian”, literal ,,arameul” (Geneza 25,20; 28,5.6; 31,20.24). Expresia tradusa ,,gata sa piara”, era folosita pentru animale care rataceau si se pierdeau (Deutronom 22,3; 1 Samuel 9,3.20) si de asemenea pentru oameni pierduti (Psalmi 119,176) si in pericol de a pieri (Iov 6,18). Originea nomada a lui Israel este chestiunea la care se refera Moise aici.

Pogorat in Egipt. Vezi Geneza 46,26; 47,4 pentru calatoria lor in Egipt si pentru numarul lor cel mic din acel timp.

Un neam. Vezi Exod.1,7,9.12.20. Iacov este descris ca un sirian sau arameu in parte pentru indelungata lui ramanere in Mesopotamia nordica, unde Avraam venise din Canaan (Geneza 11,31). Din acest mic inceput a iesit o mare natiune. Prezentarea celor dintai roade comemora salvarea intaiului nascut din Egipt.



26:6 Egiptenii ne-au chinuit, ne-au asuprit, si ne-au supus la grea robie.

Ne-au chinuit. Binecuvantarea lui Dumnezeu care a pricinuit o asa de mare crestere a lor, a devenit si motiv de crunta persecutare din partea Egiptenilor (Exod 1,9-14; compara cu Numeri 20,15).

26:7 Noi am strigat catre Domnul, Dumnezeul parintilor nostri. Domnul ne-a auzit glasul, si a vazut asuprirea, chinurile si necazurile noastre.

Domnul ne-a auzit. Vezi Exod 2,23-25; 3,7-9; 4,31; Numeri 20,16).



26:8 Si Domnul ne-a scos din Egipt, cu mana tare si cu brat intins, cu aratari infricosatoare, cu semne si minuni.

Ne-a scos. Vezi cap. 4,34; 7,19; 16,3.



26:9 El ne-a adus in locul acesta, si ne-a dat tara aceasta, tara in care curge lapte si miere.

Locul acesta. Vezi cap. 1,1.5.

Lapte si miere. Vezi Exod 3,8; Deutronom 6,3.



26:10 Acum iata, aduc cele dintai roade din roadele pamantului pe care mi l-ai dat Tu, Doamne! Sa le pui inaintea Domnului, Dumnezeului tau, si sa te inchini inaintea Domnului Dumnezeului tau.

Sa le pui. Adica sa le dai preotului care avea sa le prezinta Domnului (v.4).

Sa te inchini. Recunoasterea milostivelor indurari ale lui Dumnezeu este o parte vitala a inchinarii. Iehova este un Dumnezeu pastrator al legamantului care indeplineste cu credinciosie fagaduintele Sale. Poporul Sau nu poate face altceva decat sa-si exprime aprecierea pentru credinciosia Sa. Literal, ,,apleaca-te”, adica prosterneaza-te (Geneza 37,10; Exod 11,8; Levitic 26,1; Isaia 60,14).



26:11 Apoi sa te bucuri, cu Levitul si cu strainul care va fi in mijlocul tau, de toate bunurile pe care ti le-a dat Domnul, Dumnezeul tau, tie si casei tale.

Sa te bucuri. Cand se aduceau cele dintai roade trebuia sa fie sarbatoare si bucurie. Nu numai cei ai familiei, ci si levitii, vecinii si strainii, puteau sa fie invitati sa ia parte la darurile cerului (amintite in cap. 12,6.7; 16,10-12).



26:12 Dupa ce vei ispravi de luat toata zeciuiala din roadele tale, in anul al treilea, anul zeciuielii, s-o dai Levitului, strainului, orfanului si vaduvei; si ei sa manance si sa se sature, in cetatile tale.

In anul al treilea. In anul al treilea trebuia sa fie data o ,,zecime” pentru saracii locali (vezi cap.14,28.29) ca adaos la aceea care se platea mereu levitilor. Dumnezeu n-a uitat pe cei mai putini fericiti si poporul Lui trebuia sa faca la fel.

Ei sa manance. Legalistul si moralistul pot spune despre cei saraci ca sufera datorita propriilor defecte. Este adevarat, desigur, ca nu toti sunt atat de cu grija, energici sau atenti cum ar putea sa fie. Dar, daca sunt in nevoie, ei nu trebuie sa fie trecuti cu vederea din cauza aceasta. Dumnezeu a asezat in mod special pe leviti intr-o pozitie de dependenta fata de fratii lor, ca o provocare la generozitate pentru Israel.



26:13 Sa spui inaintea Domnului, Dumnezeului tau: Am scos din casa mea ce este sfintit, si l-am dat Levitului, strainului, orfanului si vaduvei, dupa toate poruncile pe care mi le-ai dat Tu; n-am calcat, nici n-am uitat nici una din poruncile Tale.

Am scos. O atare marturisire a indatoririi indeplinite avea sa fie un privilegiu de fiecare an. Saracul si levitul trebuiau sa fie sprijiniti. Aducatorul afirma ca cerintele lui Dumnezeu le indeplinise pe deplin, ca ,,zecimea” fusese in intregime platita in armonie cu instructiunile Lui. Atata timp cat ,,zecimea” ramanea intr-un camin particular, acel camin era dator fata de Dumnezeu. El nu putea binecuvanta caminul acela pana ce nu datoria era platita pe deplin.



26:14 N-am mancat nimic din aceste lucruri in timpul meu de jale, n-am indepartat nimic din ele pentru vreo intrebuintare necurata, si n-am dat nimic din ele cu prilejul unui mort; am ascultat de glasul Domnului, Dumnezeului meu, am lucrat dupa toate poruncile pe care mi le-ai dat.

Timpul meu de jale. Probabil in legatura cu necuratia ceremoniala pentru morti (vezi Levitic 7,20; 21,1; compara cu Osea 9,4). Diferite imprejurari puteau da nastere la necuratie si prin aceasta ,,jalea” facea imposibil ca acea persoana sa apara inaintea lui Dumnezeu cu veselie. Nu numai ca persoana in cauza avea sa fie necurata ceremonial, ci chiar si lucrurile consacrate aveau sa devina necurate daca ea lua parte la ele in starea de ,,necurat” (vezi Deutronom 14,23-26).

Pentru vreo intrebuintare necurata. Sau, ,,in timp ce eram necurat” (RSV). El nu avea sa intrebuinteze zecimea pentru vreo folosire ,,necurata”.

Cu prilejul unui mort. Sau, ,,pentru cel mort” (RSV). Din vremurile vechi, paganii credeau ca cei morti putea fi facuti fericiti prin darurile de hrana, sau alte lucruri de care se putea ca ei sa aiba nevoie. Este vrednic de observat ca religia iudaica nu numai ca nu prevedea nimic pentru astfel de ritualuri, ci le excludea in mod specific. In tarile pagane, obiceiul de a pune hrana in mormantul celui decedat, ca dar pentru ,,sufletul” lui (vezi Tobit 4,17; si Eclesiast 30,18) mai este inca practicat, ca de exemplu in India si China. Poate ca cheltuielile de inmormantare erau mari si ispita de a folosi

o parte din ,,zecime” pentru acoperirea acestor cheltuieli nu era neobisnuita.



26:15 Priveste din locasul Tau cel sfant, din ceruri, si binecuvanteaza pe poporul Tau Israel, si tara pe care ne-ai dat-o, cum ai jurat parintilor nostri, tara aceasta in care curge lapte si miere.

Priveste. O cerere pentru privirea binevoitoare a lui Dumnezeu. Aceasta mai este si o recunoastere evlavioasa a inaltei pozitii a lui Dumnezeu, mult deasupra locuintei oamenilor si a faptului ca toate binecuvantarile sunt de la El. Compara cu cuvintele lui David inaintea adunarii (1 Cronici 29,11-13). Vezi si 2 Cronici 30,27; Isaia 63,15; Ieremia 25,30; Zaharia 2,13).

Binecuvanteaza. Cuvantul tradus astfel inseamna a ingenunchea. Un substantiv derivat inseamna ,,genunchi”, iar altul ,,o binecuvantare”. Expresia ,,binecuvanteaza pe Dumnezeu” prezinta descrierea inchinarii la Dumnezeu plecat pe genunchi.

Cum ai jurat. O placuta recunoastere a credinciosiei lui Dumnezeu fata de legamantul Sau si a credinciosiei fata de toate fagaduintele Lui. Iehova nu este numai in masura sa indeplineasca fagaduintele Lui, dar este imposibil ca El sa greseasca vreodata in desavarsirea aducerii lor la indeplinire (vezi ver.3, si cap. 1,8; 6,3).



26:16 Astazi, Domnul, Dumnezeul tau, iti porunceste sa implinesti legile si poruncile acestea; sa le pazesti si sa le implinesti din toata inima ta si din tot sufletul tau.

Legile. Cuvintele diferite folosite in acest text cuprind toate cerintele lui Dumnezeu fata de poporul Sau, nu numai cu privire la indatoririle religioase, ci si la cele civile si sociale. Moise se refera la ramanerea lor ,,in vale, in dreptul Bet-Peorului” (cap. 3,29), unde a prezentat poporului toate legile care i-au fost descoperite lui la Horeb. Aici incepe o mare insarcinare pentru tot poporul. Acesta este un monument de aducere aminte ca au intrat in legaturi de legamant cu Dumnezeu si ca, facand asa, isi asumasera cele mai solemne obligatii. Iar de partea Sa Iehova a promis sa-i binecuvanteze.

Sa le pazesti si sa le implinesti. Partea lor din legamantul cel solemn. Aceasta este o chemare la sinceritatea vietii cu privire la relatiile legamantului (vezi cap.4,6; 7,12).



26:17 Astazi, tu ai marturisit inaintea Domnului ca El va fi Dumnezeul tau, ca vei umbla in caile Lui, vei pazi legile, poruncile si randuielile Lui, si vei asculta de glasul Lui.

Ai marturisit. In ebraica, declaratia astfel prezentata este foarte emfatica: ,,Astazi ai facut pe Iehova sa proclame ca El este pentru tine Dumnezeul tau”. Aceasta a fost implinit de Israel, care asculta recitirea tuturor prescriptiilor legamantului si recunostea obligatia lor de a ramane in ele.



26:18 Si azi, Domnul ti-a marturisit ca vei fi un popor al Lui, cum ti-a spus, daca vei pazi toate poruncile Lui,

Domnul ti-a marturisit. Aceasta este o paralela a expresiei emfatice din v.17. Ea spune, literal: ,,Domnul a facut sa-ti spuna astazi ca pentru El tu esti un popor care Ii apartii”, adica proprietatea Lui particulara.

Popor al Lui. Vezi Exod 19,5; 1 Petru 2,9. Acelasi cuvant ebraic tradus aici ,,deosebit”, apare si in Exod.19,5; Deutronom 7,6. In 1 Cronici 29,3 cuvantul este tradus ,,aurul si argintul pe care-l am” si in Maleahi 3,17 ,,comoara deosebita”.

Cum ti-am spus. Ambele parti si-au asumat obligatii. Legamantul era mutual si fagaduinta de la Sinai era conditionala (Exod 19,5-8; 24,3.7).



26:19 si iti va da asupra tuturor neamurilor pe care le-a facut: intaietate in slava, in faima si in maretie, si vei fi un popor sfant pentru Domnul, Dumnezeul tau, cum ti-a spus.

Intaietate. Vezi Deutronom 28,1 si Geneza 17,1. Substantivul tradus aici ,,intaietate” este unul din numele lui Dumnezeu (vezi Geneza 14,18-20.22; Numeri 24,16; Deutronom 32,8; 2 Samuel 22,14; Psalmi 9,2; Isaia 14,14). In scop divin, numele Celui Prea Inalt este pus asupra poporului lui Dumnezeu (Numeri 6,27).

Maretie. Cuvantul tradus astfel este din verbul ,,a infrumuseta”, ,,a glorifica”. Substantivul derivat inseamna ,,turban”, ,,imbracamintea capului”, la inceput un ,,ornament”. Pentru alte cazuri de traducere a aceluiasi cuvant, vezi Isaia 46,13; 62,3. Noteaza semnificatia launtrica a acesteia asa cum este exprimata de Hristos (Ioan 17,10) si aplicatia ei privind biserica de astazi, asa cum este comentata de apostolul Petru (1 Petru 2,9.10). Asa se incheie asa numita Carte a Legamantului si, o data cu ea, cea de-a doua cuvantare a lui Moise.

Comentariile lui Ellen G. White

5 PP 526

8 6T 9

8-11 PP 526

11 MH 281

12 PP 530

17-19 PK 18; 6T 222

18,19 MH 283

19 DA 28; Ed 40


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: