English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Deuteronom

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Deuteronom, 18


18:1 Preotii, Levitii, si toata semintia lui Levi, sa n-aiba nici parte de mosie, nici mostenire in Israel; sa se hraneasca din jertfele mistuite de foc in cinstea Domnului si din darurile aduse Domnului.

Toata semintia lui Levi. Mai bine, ,,adica semintia lui Levi”.

Nici mostenire. Declarat mai inainte in Numeri 18,20 si Deutronom 10,9. Comentatorii iudei refera aceasta la preotii care puteau sa slujeasca la slujbele sfinte, si la cei din semintia lui Levi care nu puteau sluji din cauza defectelor fizice. Desi nu puteau sluji, aveau si ei parte la intretinerea asigurata pentru preotie.

Jertfele. Arderile de tot apartineau lui Iehova si nu erau incluse in mostenirea preotilor. Dar

o parte din toate celelalte jertfe era a lor (Numeri 18,9-11.18.19). Darurile. Adica mostenirea lui Iehova, in a carui prezenta vorbea Moise si care rezervase anumite animale de jertfa pe Sine (vezi Numeri 18,8.9.12-15).



18:2 Sa n-aiba mostenire in mijlocul fratilor lor: Domnul va fi mostenirea lor, cum le-a spus.

Mostenirea lor. Domnul era ,,mostenirea” intregii semintii a lui Levi (vezi Numeri 18,20; Iosua 13,14.33; 18,7; Ezechiel 44,28). Din ,,mostenirea” repartizata pentru celelalte semintii fiecare familie trebuia sa se aprovizioneze pentru nevoile vremelnice. Levi nu avea o astfel de ,,mostenire”; in schimb, insusi Domnul se va ingriji de ei.



18:3 Iata care va fi dreptul preotilor de la popor: cei ce vor aduce o jertfa, fie bou, fie miel, sa dea preotului spata, falcile si pantecele.

O jertfa. In mod deosebit, o jertfa de multumire (Levitic 17,5.8; Numeri 15,3).

Spata. Amintita impreuna cu pieptul in Levitic 7,32-34.

Falcile si pantecele. Neamintite mai inainte, astfel ca probabil ca au fost adaugate pe vremea aceasta. ,,Pantecele” este stomacul aspru al animalului rumegator, in care este completat procesul digestiv. Partile date aici sunt ca adaos la pieptul de leganat si piciorul ca dar de ridicat din jertfa de multumire, despre care se vorbeste in Levitic 7,14.15.23.30.31; Numeri 18,11; compara cu 1 Samuel 2,12-17.



18:4 Sa-i dai cele dintai roade din graul tau, din mustul tau si din untdelemnul tau, si parga din lana oilor tale;

Lana. Acesta este singurul loc in care este amintita lana ca parte a ,,mostenirii” levitilor.



18:5 caci pe el l-a ales Domnul, Dumnezeul tau, dintre toate semintiile, ca sa faca slujba in Numele Domnului, el si fiii lui, in toate zilele.

Dintre toate semintiile. Vezi Deutronom 21,5; 1 Samuel 2,28.



18:6 Cand va pleca un Levit din una din cetatile tale, din locul unde locuieste el in Israel, ca sa se duca, dupa deplina dorinta a sufletului sau, in locul pe care-l va alege Domnul,

Cand va pleca. Preotii si levitii au primit 48 de cetati in Israel (Numeri 35,7). Multi aveau sa locuiasca departe de sanctuar, dar ori de cate ori veneau, lor trebuia sa li se acorde privilegiul slujirii conform cu slujba de familie repartizata lor. Preotia nu fusese inca impartita in cete (1 Cronici 23,6; 24,1; 2 Cronici 8,14).

Sa se duca. Adica, cu intentia de a sluji la sanctuar.

In locul. Sanctuarul, locasul Lui de locuit (vezi cap. 12,5).



18:7 si va face slujba in Numele Domnului, Dumnezeului tau, ca toti fratii lui Leviti care stau inaintea Domnului:

Face slujba. Adica, a fi prezent la altar si a indeplini diferite slujbe ale sanctuarului. Desi levit din alta parte a tarii, el trebuia sa fie primit si trebuia sa-i fie ingaduit sa participe la slujbele preotesti in mod egal cu levitii din localitate.



18:8 va primi ca hrana o parte la fel cu a lor, si, pe langa ea, se va bucura si de veniturile iesite din vanzarea averii lui parintesti.

O parte la fel. El trebuia sa aiba parte egala din toate veniturile primite. Averii lui. Ceea ce era a lui din darurile pe care le aducea poporul, el putea sa le pastreze pentru sine. Preotii erau liberi sa cumpere si sa vanda averea (1 Regi 2,26; Ieremia 32,7.8).

Mostenind averea tatalui sau, un fiu nu avea sa fie obligat s-o imparta cu alti preoti la Ierusalim (vezi Levitic 25,33).



18:9 Dupa ce vei intra in tara pe care ti-o da Domnul, Dumnezeul tau, sa nu te inveti sa faci dupa uraciunile neamurilor acelora.

Uraciunile. O porunca des repetata (vezi cap. 13,14).



18:10 Sa nu fie la tine nimeni care sa-si treaca pe fiul sau pe fiica lui prin foc, nimeni care sa aiba mestesugul de ghicitor, de cititor in stele, de vestitor al viitorului, de vrajitor,

Sa treaca pe fiul sau. Mai de graba, ,,arde pe fiul lui” (RSV). Vezi Levitic 18,21; 20,2-5. Aceasta era una din uraciunile la care se face referire in Deutronom 12,31. In vremurile de mai tarziu era practicata pe scara larga in Israel (2 Regi 16,3; 21,6; Ieremia 32,35). Inchinarea la Moloh dadea nastere la copii nelegitimi, ti apoi ii ardea – ambele fapte fiind considerate cele mai placute pentru el. Inca din vremurile stravechi focul a fost adorat si cinstit de catre popoarele pagane ca zeu. Inchinarea la foc supravietuieste astazi in Persia.

Mestesug de ghicitor. Literal, ,,ghicitorul care practica ghicirea”. Dupa cat se pare folosita in legatura cu ceremonia focului (2 Cronici 33,6; Ezechiel 20,31). Aceasta se crede ca se facea prin tragere la sorti, care consta din sageti fara varf (vezi Ezechiel 21,21).

Cititor in stele. Literal, ,,un observator al norilor”. ,,Cititorul in stele” putea deci sa fie unul care facea preziceri intemeiate pe studiul norilor (vezi si Levitic 19,26; 2 Regi 21,6; 2 Cronici 33,6).

Vestitor al viitorului. Literal, ,,soptitor” sau ,,fluierator” de la o radacina care inseamna ,,a fluiera”. Forma substantivala derivata care inseamna ,,sarpe” este folosita de 31 de ori in Vechiul Testament (Geneza 3,1; Mica 7,17; etc.). Probabil ca aceasta este o referire la practicile spiritismului.

Vrajitor. Vezi 2 Cronici 33,6. Un alt substantiv din aceeasi radacina este ,,vrajitorie” (vezi 2 Regi 9,22; Mica 5,12; Naum 3,4).



18:11 de descantator, nimeni care sa intrebe pe cei ce cheama duhurile sau dau cu ghiocul, nimeni care sa intrebe pe morti.

Descantator. Literal, ,,unul care intreaba despre un ob”, un ,,medium” (RSV). Un ob este pielea unei oi sau a unei capre, folosita de obicei ca o recipient de apa de oamenii care aprovizionau satele cu apa de la o fantana sau izvor (vezi Levitic 19,31). Referirea de aici poate fi la sunetul gol produs de o astfel de piele uscata, si astfel sa se refera la soptirea, ciripirea si murmurarea unui spirit familiar, care a castigat control asupra ,,celui care intreaba” sau mediumului. Aceasta mai poate cuprinde si ventrilogismul, practicat in vechime de o preotie decazuta pentru a-i insela pe oameni. Pentru folosirea acestui cuvant cu referire la o sticla de piele vezi Iov 32,19. In literatura ugaritica, descoperita recent la Ras Samra (vezi pag. 128) cuvantul ob inseamna mai ales ,,spirit plecat”.

Dau cu ghiocul. Literal, ,,un cunoscator”, de la verbul ,,a sti”. Aici el se refera la cei care pretind ca au intelepciune din alte izvoare decat cele umane.

Intrebe pe morti. Literal, ,,unul care consulta mortii”. Se pare a fi o diferenta mica sau nici una intre cel care ,,intreaba mortii” si cel care intreaba pe cei ce ,,cheama duhurile”.



18:12 Caci oricine face aceste lucruri este o uraciune inaintea Domnului; si din pricina acestor lucruri va izgoni Domnul, Dumnezeul tau, pe aceste neamuri dinaintea ta.

Verset ce nu a fost comentat.

18:13 Tu sa te tii in totul totului tot, numai de Domnul Dumnezeul tau.

In totul totului tot. Acelasi cuvant ebraic este tradus aici in diferite feluri. Verbul inseamna ,,a fi complet”, ,,a fi sfarsit”. Adjectivul, folosit si aici, este diferit redat ca ,,fara cusur” (Exod 12,5), ,,intregi” (Levitic 23,15), ,,fara pata” (Numeri 19,2), ,,cu toata curatia” (Judecatori 9,16), ,,fara vina” (2 Samuel 22,24), ,,fara prihana” (Psalmi 119,1).



18:14 Caci neamurile acelea pe care le vei izgoni, asculta de cei ce citesc in stele si de ghicitori; dar tie, Domnul, Dumnezeul tau, nu-ti ingaduie lucrul acesta.

Citesc in stele. Cuvantul tradus astfel este dintr-o radacina care inseamna ,,a practica ghicirea”. Sensul original al substantivului se poate referi la zumzetul insectelor, la fosnetul frunzelor, ca in radacina araba inrudita. In acest caz, cuvantul s-ar referi la cei care pretind a fi in stare sa interpreteze diferite sunete misterioase ale naturii si sa comunice cu lumea ne-umana.

Ghicitori. Vezi versetul 10.

Ingaduie. Literal, ,,da”, ,,acorda”. Astfel de practici ca acele despre care se vorbeste aici nu erau in armonie cu voia lui Dumnezeu.



18:15 Domnul, Dumnezeul tau, iti va ridica din mijlocul tau, dintre fratii tai, un proroc ca mine: sa ascultati de el!

Un prooroc. ,,Si tot ce a fost scris mai dinainte, a fost scris pentru invatatura noastra”, pentru ca, prin ele, ,,sa avem nadejde” (Romani 15,4). Dar nu trebuie sa uitam ca desi ,,aceste lucruri... au fost scrise pentru invatatura noastra”, ele ,,s-au intamplat ca sa ne slujeasca drept pilde” (1 Corinteni 10,11). Multe din afirmatiile profetice, evenimente istorice si simboluri care aratau in mod clar inainte spre Mesia aveau de asemenea o insemnatate imediata pentru cei care le auzeau si erau martori la ele. Solii profetice adresate poporului lui Israel au aparut in legatura cu imprejurari istorice care au iesit la iveala si au fost poruncite de Dumnezeu pentru a face fata nevoilor poporului Sau pe vremea cand au fost date. Prezicerile profetilor Vechiului Testament pot fi impartite in urmatoarele patru categorii:

1. 1. Cele care au aparut au fost in legatura numai cu situatia istorica imediata, sau cu evenimente care se implineau in curand. Astfel a fost interpretata profetia lui Ieremia despre jugurile de lemn si de fier (cap. 28), cumpararea simbolica a ogorului aproape de Anatot (cap. 32) si prezicerea lui cu privire la moartea lui Hanania (cap. 28,15-17). Tot asa, Ezechiel a asediat simbolic Ierusalimul pe o caramida de piatra din Tel-Abib (cap. 4 si 5), Amos a denuntat natiunile vecine ale lui Israel (cap. 1 si 2) si Naum a prezis caderea Ninivei (cap. 2 si 3).

2. 2. Cele care aratau inainte in mod evident si exclusiv spre evenimente in legatura cu venirea lui Mesia, precum ar fi declaratiile profetice din Isaia 9,6.7; 40,3-5; 53; 61,1-3; Daniel 9; Zaharia 9,9; 13,1.6.7.

3. 3. Acele profetii din cartea lui Daniel care se ocupa in primul rand cu evenimente istorice ale viitorului indepartat, era crestina si timpul sfarsitului, dupa cum este in mod specific spus in profetiile insusi (Daniel 2,44; 7,27; 8,14; 10,14; 11,40; 12,4).

4. 4. Acele profetii care au o aplicare dubla – in primul rand la o situatie istorica, locala; in al doilea rand la Mesia si Imparatia Lui. Profetiile din aceasta a patra categorie sunt probabil cele mai mult gresit intelese si astfel gresit aplicate. Adesea aceasta se intampla din cauza ca nu se intelege ca anumite profetii au un aspect dublu.

Scripturile abunda de profetii care au o aplicatie dubla. Fagaduinta catre Avraam despre ,,samanta” (Geneza 12,7; 13,15; 22,18) care arata clar inainte spre Hristos (Matei 1,1; Galateni 3,16), dar a avut o implinire reala si adevarata si in nasterea lui Isaac (Geneza 13,16; 15,4.5.13; 17,7.16.19-21; 18,10; 21,1,3). De fapt, prima implinire in Isaac a fost un semn pregatitor pentru ultima implinire in Hristos. O fagaduinta asemanatoare facuta lui David a fost in mod evident o profetie cu privire la Hristos (2 Samuel 7,12.13; Matei 1,1; Fapte 2,30) totusi ea s-a aplicat si la nasterea lui Solomon (1 Regi 8,20). Cand Moise era gata sa incheie insarcinarea lui de conducator si cand poporul se intreba cine ii va lua locul, el a facut prezicerea inspirata, ,,Domnul, Dumnezeul tau iti va ridica din mijlocul tau, dintre fratii tai, un prooroc ca mine” (Deutronom 18,15). Contextul arata clar ca fagaduinta aceasta si-a avut aplicatie imediata la conducerea profetica a lui Israel in anii care au urmat dupa moartea lui Moise (Deutronom 18,18; compara cu Exod 20,19; Deutronom 5,25-27; vezi si Numeri 27,18-23; Deutronom 34,9.10; Osea 12,10.13), totusi Inspiratia declara ca ,,in Israel nu s-a mai ridicat prooroc ca Moise (Deutronom 34,10; compara cu Numeri 12,6-8). Numai Hristos a putut implini pe deplin conditiile puse in prezicerea lui Moise (vezi Ioan 1,21; 6,14; 7,40).

Tot in felul acesta era mielul pascal, care mai intai era pentru eliberarea literala, istorica, a lui Israel din Egipt, si mai tarziu pentru eliberarea spirituala a poporului lui Dumnezeu din pacat prin Mesia (1 Corinteni 5,7). Stanca lovita in pustie a dat apa, literal, unui popor insetat, si prin urmare a devenit un simbol al Stancii, Isus Hristos, care avea sa ofere apa vietii fara bani tuturor oamenilor (Ioan 4,10; 7,37; 1 Corinteni 10,4). In acelasi fel, mana care a cazut din cer a fost painea spre a satisface foamea lui Israel, dar Isus a declarat mult mai tarziu ca El era ,,adevarata paine din cer” (Ioan 6,31-33). Marele preot Iosua a fost incoronat cu coroane literale ca anticipare profetica a incoronarii lui Hristos ca preot si Imparat (Zaharia 6,9-13; 9,9).

Referindu-se la eliberarea lui Israel din robie, Osea a vorbit despre Dumnezeu chemandu-si ,,fiul din Egipt” (Osea 11,1), totusi Matei vede in cuvintele lui Osea o profetie despre Hristos (Matei 2,15). Referirea lui Ieremia, ,,Rahela isi plange copii” (Ieremia 31,10.11.15.16.20), la inceput s-a aplicat la captivitatea babiloniana, dupa cum se vede clar din context, dar evanghelistul o gaseste profetica despre uciderea copiilor de catre Irod in Betleem (Matei 2,18). Isaia zugraveste in mod viu starea spirituala a lui Israel din zilele lui (Isaia 6,9.10; 29,13), dar Hristos declara profetice aceste cuvinte despre generatia Sa (Matei 13,14.15; 15,7-9), zicand ,,bine a proorocit profetul Isaia despre voi”. Exegeza lui Pavel despre evenimentele istorice si spusele profetice raportate in Vechiul Testament (vezi Fapte 13,32.33; 2 Corinteni 2,15; Galateni 3,13.16; 4,22-31; 1 Timotei 5,17.18; Evrei 1,5-8; 10,5). Astfel scriitorii Noului Testament in mod constant au dezvaluit, au explicat si au interpretat spusele profetice ale Vechiului Testament.

Acestea si multe alte ilustratii care ar putea fi date dovedesc in mod evident ca declaratiile biblice vazute mai tarziu a fi profetice despre Hristos, adesea au fost intru totul de insemnatate literala si mai mult imediata pentru oamenii care le-au auzit de prima data si au fost martorii oculari ai evenimentelor descrise. Vederea lor intunecata poate, intr-adevar, sa fi restrans declaratiile inspirate la propriile lor zile. Dar mai tarziu, sfintii profeti calauziti de inspiratie au vazut chiar in acele declaratii o alta insemnatate profetica (Luca 24,25-27.32; Ioan 16,13; 1 Petru 1,10-12). Adesea numai datorita faptului ca atunci cand Hristos sau Duhul Sfant ,,le-a deschis mintea”, barbatii vremurilor crestine au inceput ,,sa inteleaga Scripturile” (Vechiul Testament) in implinirea lor (Luca 24,45). Mai inainte, intocmai ca si compatriotii lor necredinciosi, au trecut cu vederea multe profetii care aratau spre prima venire, si au aplicat gresit altele care se refereau exclusiv la cea de a doua venire (DA 30,777). Este evident, de altfel, ca anumite profetii ale Vechiului Testament care arata spre inainte, spre venirea lui Mesia si intemeierea Imparatiei Lui se aplica in parte la prima venire si in parte la cea de a doua. Astfel, in prima Sa predica la Nazaret, Hristos a citat pe Isaia 61,1-3 ca fiind implinita ,,astazi” (Luca 4,16-21), totusi a omis in mod semnificativ referirea la ,,o zi de razbunare a Dumnezeului nostru” (Isaia 61,2), pentru simplul motiv ca ,,ziua de razbunare” vine numai la cea de a doua venire. Lucrarea hotarata a lui Ilie, de intoarcere a inimilor lui Israel spre Tatal lor ceresc (1 Regi 18,36-40) este folosita de profetii de mai tarziu ca un simbol al lucrarii lui Ioan Botezatorul (Isaia 40,3; Maleahi 3,1; 4,5.6; Ioan 1,23; Matei 11,9-17; 17,10-13; Marcu 9,11-13; Luca 7,24-27). Dar prezicerea despre aparitia lui Ilie ,,inainte de a veni ziua Domnului, ziua aceea mare si infricosata” (Maleahi 4,5) are sa fie din nou implinita in zilele noastre (3T 62). La ziua Cinzecimii, Petru a aratat spre Ioel ca fiind implinit in acea zi (Fapte 2,16-21); dar cuvintele lui Ioel urmeaza sa-si gaseasca o a doua implinire in zilele noastre (EW 142; AA 54,55). Tot asa, anumite preziceri din Matei 24 aratau atat spre distrugerea Ierusalimului in anul 70 d.H., cat si spre sfarsitul timpului (DA 628; GC 22,25).

Intrebarea care se naste in mod firesc este: Cum putem sti cand un eveniment istoric special poate fi vazut, pe drept cuvant, ca avand inca o aplicatie intr-un eveniment de mai tarziu, sau o declaratie profetica, ca avand o aplicatie dubla? Raspunsul este: Cand un scriitor inspirat face

o astfel de aplicare a ei. A trece dincolo de ceea ce este aratat in mod clar de Inspiratie, inseamna a intra in domeniul parerii personale. Intr-o perioada in care sufla orice vant de invatatura, este bine sa fim siguri ca intelegerea Scripturii se intemeiaza pe un hotarat ,,asa zice Domnul” (vezi Deutronom 29,29; Isaia 50,11; Ieremia 2,13; Matei 7,24-28; 1 Corinteni 2,4.5.12.13; Efeseni 4,14; Coloseni 2,2-4.8; 2 Petru 1,16; Apocalipsa 22,18). Regula sigura in interpretarea biblica este de a compara Scriptura cu Scriptura. In nici un alt fel nu putem fi siguri fata de explicatiile fanteziste si chiar grotesti pe care le-au dat unii profetiilor Vechiului Testament.

Desi pe vremea cand a fost data la inceput profetia, se putea intelege numai aplicarea locala si imediata, totusi in prestiinta lui Dumnezeu a fost facuta si prevedere pentru o aplicatie ultima si completa la Hristos, sau la semnele care prevesteau a doua Sa venire, si intemeierea imparatiei Sale. Faptul ca profetii insisi puteau sa nu-si dea seama ca declaratiile lor inspirate aveau uneori o aplicatie dubla, in nici un caz nu slabeste validitatea unei astfel de aplicatii. Mai de graba ea marturiseste despre o intelepciune mai mult decat omeneasca care a inspirat cele spuse. Avraam na fost singurul despre care Hristos a putut spune ca a vazut ,,ziua Mea... si s-a bucurat” (Ioan 8,56), pentru ca profetii insisi faceau studiu zelos asupra propriilor solii pentru a intelege mai bine insemnatatea mesianica despre care ei insisi la inceput puteau sa-si dea seama numai in mod intunecos (1 Petru 1,10-12).

Forta unei profetii cu privire la Hristos in nici un caz nu este slabita din cauza ca cuvintele profetului se aplica intai la o situatie istorica imediata. Adesea prima si mai imediata implinire slujeste nu numai sa confirme si sa lamureasca pe cea de a doua, ci poate fi chiar necesara pentru ea. Cand un scriitor al Noului Testament aplica o afirmatie a unui profet din Vechiul Testament la timpul Noului Testament sau la cel urmator, a nega validitatea unei astfel de aplicatii inseamna a nega inspiratia scriitorului Vechiului Testament. Dar cand contextul unei afirmatii a Vechiului Testament este evident ca se aplica si la o situatie istorica imediata, a nega aceasta aplicatie ar insemna sa se calce o principala regula de interpretare: anume, ca examinarea contextului si a imprejurarii istorice este fundamentala pentru o intelegere corecta a oricarui text.

Crezand ca atat scriitorii Vechiului Testament, cat si ai Noului Testament, sunt intru totul inspirati, pentru a fi consecventi, noi trebuie sa credem ca unele profetii au o aplicatie dubla. Fagaduintele Vechiului Testament, facute la inceput Israelului literal, urmeaza sa fie implinite, cel putin in principiu, pentru Israelul spiritual. Si, dupa cum Israelul literal a privit inainte spre o ,,odihna” in Canaanul pamantesc, dar n-a reusit sa intre in el, este privilegiul nostru de a privi inainte, in speranta si credinta, spre o odihna vesnica in Canaanul ceresc (Eve 4,8-11); vezi si Matei 25,34.

Cuvantul tradus ,,profet” este din verbul ,,a spune”, ,,a anunta”. Prezicerea evenimentelor viitoare de abia ca este sarcina majora a slujbei profetice. Sarcina principala a profetului era sa vorbeasca pentru Dumnezeu cuvinte de sfat, avertizare si mustrare. Cuvantul ,,profet” este din grecescul prophetes, ,,a vorbi pentru”, adica ,,in locul cuiva”. Aceasta este conceptia biblica despre un profet. El este un purtator de cuvant pentru Dumnezeu.



18:16 Astfel el va raspunde la cererea pe care ai facut-o Domnului, Dumnezeului tau, la Horeb, in ziua adunarii poporului, cand ziceai: Sa nu mai aud glasul Domnului, Dumnezeului meu, si sa nu mai vad acest foc mare, ca sa nu mor.

In Horeb. Vezi Exod 20,19; Deutronom 5,25-29. Aceasta a fost o urmare a acelei cereri de la inceput ca a fost facuta aceasta fagaduinta.



18:17 Atunci Domnul mi-a zis: Ce au zis ei, este bine.

Ce au zis, este bine. Vezi cap. 5,25.28. Dumnezeu a apreciat simtamintele exprimate de popor cu privire la bunavointa lor de a asculta sfatul Lui, si nu le-a mai vorbit asa ca pe Muntele Sinai.



18:18 Le voi ridica din mijlocul fratilor lor un proroc ca tine, voi pune cuvintele Mele in gura lui, si el le va spune tot ce-i voi porunci Eu.

Un profet. Vezi versetul 15. Hristos a fost adevaratul profet ,,care avea sa vina in lume” (Ioan 6,14).

El va spune. Hristos a facut aluzie la aceasta profetie cand a spus: ,,Cuvintele pe care vi le spun Eu, nu le spun de la Mine; ci, Tatal care locuieste in Mine, el face aceste lucrari ale Lui” (Ioan 14,10; compara cu Ioan 16,13.14; 5,45.46).



18:19 Si daca cineva nu va asculta de cuvintele Mele, pe care le va spune el in Numele Meu, Eu ii voi cere socoteala.

Spune in Numele Meu. Adevarata slujba a unui profet este de a descoperi voia lui Dumnezeu. Aspectul acesta al lucrarii unui profet a fost exemplificat in modul perfect de Hristos (Ioan 12,47-50; compara cu Ioan 8,28.42.47; Evrei 12,25.26).



18:20 Dar prorocul care va avea indrazneala sa spuna in Numele Meu un cuvant pe care nu-i voi porunci sa-l spuna, sau care va vorbi in numele altor dumnezei, prorocul acela sa fie pedepsit cu moartea.

Indrazneala sa spuna. A pretinde ca vorbeste cuvintele lui Dumnezeu, cand in realitate un om vorbeste numai cuvintele lui, Dumnezeu considera ca fiind cea mai odioasa crima (Ieremia 14,14.15; 23,16.21-27.30-33; 28,15-17; Ezechiel 12,24; 13,1-3).



18:21 Poate ca vei zice in inima ta: Cum vom cunoaste cuvantul pe care nu-l va spune Domnul?

Cum vom cunoaste. Dovada scrisorii de acreditare a unui profet consta, in parte, in implinirea prezicerilor sale. Observa cat de adevarat a fost aceasta despre Samuel (1 Samuel 3,18-21). Iudeii aveau tendinta sa se bazeze pe semne si minuni (Ioan 2,18; 1 Corinteni 1,22) si Domnul i-a avertizat impotriva acestora (Deutronom 13,1.2).



18:22 Cand ceea ce va spune prorocul acela in Numele Domnului nu va avea loc si nu se va intampla, va fi un cuvant pe care nu l-a spus Domnul. Prorocul acela l-a spus din indrazneala: sa n-ai teama de el.

Nu va avea loc. Aceasta avea sa fie dovada concludenta ca ,,profetul” nu era trimis de Dumnezeu (vezi Ieremia 28,9).

Comentariile lui Ellen G. White

4 AA 337

5 AA 336

12 PP 689

15 DA 190; PP 480

15,18 AA 222; PK 684


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: