English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Deuteronom

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Deuteronom, 17


17:1 Sa n-aduci jertfa Domnului, Dumnezeului tau, vreun bou, sau vreun miel care sa aiba vreun cusur sau vreo meteahna trupeasca; caci ar fi o uraciune inaintea Domnului, Dumnezeului tau.

Cusur. O jertfa desavarsita n-ar fi simbolizat cum se cuvine pe Hristos (vezi 1 Petru 1,19). Legea cu privire la desavarsirea ceruta pentru animalele de jertfa este data in mod amanuntit in Levitic 22,17-25. Vezi si Maleahi 1,7-12, unde profetul se plange de nedesavarsirea jertfelor aduse in intelegere cu o preotie corupta. Orice mai putin decat ceea ce este cel mai bun este nevrednic spre a fi pus in serviciul lui Dumnezeu. Dumnezeu are drept la ceea ce este mai bun din ce este al omului, si a retine aceasta inseamna a arata dispret fata de El. Este ingamfare a oferi lui Dumnezeu ceea ce este de mica valoare, sau ceea ce ne costa putin, ori nimic.

Meteahna. Literal, ,,ceva rau”. Aceasta explica propozitia de mai inainte, care se refera la boala unui animal



17:2 Se va gasi poate in mijlocul tau, intr-una din cetatile pe care ti le da Domnul, Dumnezeul tau, un barbat sau o femeie care sa faca ce este rau inaintea Domnului, Dumnezeului tau, si care sa calce legamantul Lui;

Verset ce nu a fost comentat.

17:3 care sa mearga dupa alti dumnezei ca sa le slujeasca si sa se inchine inaintea lor, dupa soare, luna sau toata ostirea cerurilor, asa cum eu n-am poruncit.

Ostirea cerurilor. Primitiva si in multe feluri cea mai rea forma de idolatrie era inchinarea la corpurile ceresti (vezi Deutronom 4,19; Iov 31,26.27).

N-am poruncit. Mai degraba ,,oprit” (RVS).



17:4 De indata ce vei lua cunostinta si vei afla lucrul acesta, sa faci cercetari amanuntite. Daca lucrul este adevarat, daca faptul este intemeiat, daca uraciunea aceasta a fost savarsita in Israel,

Lucrul aceasta. Disciplina bisericeasca trebuie sa fie intemeiata pe siguranta, nu pe zvonuri. Cele din auzite nu trebuiau sa fie primite ca dovada. Daca cineva isi permite sa faca o invinuire, lui trebuie sa i se ceara sa aduca dovada concludenta despre aceasta inainte de a se trece la actiune (vezi v.6).



17:5 atunci sa aduci la portile cetatii tale pe barbatul sau femeia care va fi vinovat de aceasta fapta rea, si sa ucizi cu pietre sau sa pedepsesti cu moartea pe barbatul acela sau pe femeia aceea.

Portile. Vezi cap. 16,18. Pentru ,,porti” care inseamna edificiu de intrare in cetate. Aici, incaperi cladite anume in care luau loc in mod oficial batrani, judecatori si regele (vezi Geneza 19,1).

Ucizi cu pietre. Vezi Levitic 24,14; Numeri 15,36; Deutronom 22,24; Fapte 7,58.59.



17:6 Cel vinovat de moarte sa fie omorat pe marturia a doi sau trei martori; sa nu fie omorat pe marturia unui singur martor.

Martori. O persoana nu trebuia sa fie condamnata pe marturia unui singur martor (Numeri 35,30), ca nu cumva hotararea sa fie influentata de ciuda sau dorinta de razbunare.



17:7 Intai mana martorilor sa se ridice asupra lui ca sa-l omoare, si apoi mana intregului popor. Sa scoti astfel raul din mijlocul tau.

Mana. Vezi cap. 13,9. Aceasta pune o mare raspundere asupra martorilor. Pacatul vinovatiei sangelui avea sa ramana asupra aceluia care depunea marturie falsa, pentru ca el avea sa devina executorul principal. Aceasta lege tindea sa cultive credinciosie fata de adevar in randul martorilor, precum si grija in prezentarea de acuzatii.



17:8 Daca ti se va parea prea greu de judecat o pricina privitoare la un omor, la o neintelegere, sau la o ranire, si va da prilej la cearta inauntrul cetatii tale, sa te scoli si sa te sui la locul pe care-l va alege Domnul, Dumnezeul tau.

Prea greu. Adica, pentru instantele de judecata locale, care urmau sa fie infiintate in toate cetatile lor (cap. 16,18). In ebraica textul literal este ,,prea surprinzator”, ,,care depaseste” sau ,,neobisnuit”. Acelasi cuvant apare in 2 Samuel 1,26; PSALMI 118,23; Proverbe 30,18; Mica 7,15. Referirea este la vreo parte din lege care nu era clara pentru judecatorii locali.

La un omor. Adica, varsarea de sange care a dat nastere la moarte – era accidentala, premeditata, o crima cu voia? (vezi Exod 21,12-14). Hotararea intr-un astfel de caz avea sa determine daca acuzatul sa fie admis sau nu intr-o cetate de scapare.

Neintelegere. O referire la procese civile, privind proprietatea personala, datorii si cazuri de pierdere personala si prejudiciu. Prilej de cearta. Cazuri care nu puteau fi rezolvate la instantele inferioare si, de aceea, aveau sa fie transferate instantelor de judecata levitice.



17:9 Sa te duci la preoti, Leviti, si la cel ce va implini atunci slujba de judecator; sa-i intrebi, si ei iti vor spune hotararea legii.

Preoti. Compara cu cap. 19,17; 21,5. Regele (2 Samuel 14,3; 15,2) sau vreo persoana numita de el (2 Samuel 15,3) putea activa ca judecator. Preotii erau administratorii legii (Maleahi 2,7), si regele si cei numiti de el, executorii ei.



17:10 Sa faci cum iti vor spune ei in locul pe care-l va alege Domnul, si sa ai grija sa faci cum te vor invata ei.

Cum iti vor spune. Literal, ,,conform cu gura (porunca) cuvantului” (ca in Geneza 45,21). Ei. Adica judecatorii.

17:11 Sa faci dupa legea pe care te vor invata si dupa hotararea pe care o vor rosti ei, sa nu te abati de la ce-ti vor spune ei, nici la dreapta nici la stanga.

o vor rosti ei, sa nu te abati de la ce-ti vor spune ei, nici la dreapta nici la stanga.

Dupa Legea. Literal ,,dupa gura instructiunii divine”, ,,gura” care din nou inseamna ,,porunca”, ca in v.10. Cuvantul tradus ,,Lege” inseamna directive divine (,,instructiuni” RSV), in acest caz cu privire la deciziile luate in cazuri de procese civile (vezi cap. 33,10).

Sa nu te abati. Literal, ,,sa nu te abati pe-alaturi” (Exod 32,8; Judecatori 2,17; Proverbe 13,14).



17:12 Omul care, din mandrie, nu va asculta de preotul pus acolo ca sa slujeasca Domnului, Dumnezeului tau, sau care nu va asculta de judecator, omul acela sa fie pedepsit cu moartea. Sa scoti astfel raul din mijlocul lui Israel,

Din mandrie. Radacina cuvantului tradus astfel inseamna ,,a fierbe”, ,,a activa in mod razvratit”, si substantivul ebraic derivat, ca aici, ,,insolenta”, ,,mandrie”, ,,infumurare” (vezi Deutronom 18,22; 1 Samuel 17,28; Ieremia 49,16).



17:13 pentru ca tot poporul sa auda si sa se teama, si sa nu se mai ingamfe.

Sa auda si sa se teama. Procedura schitata avea de gand sa invete poporul sa respecte cum se cuvine autoritatea stabilita. In schimb, aceasta avea sa intipareasca respectul datorat autoritatilor divine si instructiunilor date prin uneltele alese.



17:14 Dupa ce vei intra in tara pe care ti-o da Domnul, Dumnezeul tau, si o vei stapani, dupa ce-ti vei aseza locuinta, si vei zice: Vreau sa pun peste mine un imparat, ca toate neamurile care ma inconjoara,

Un imparat. Adevaratul conducator sau comandant al poporului era Hristos (Isaia 55,1.4). In experienta lui Israel a sosit timpul cand Israel a simtit nevoia imperativa de a avea un imparat pamantesc ca popoarele pagane din jur (1 Samuel 8,5; 12,12). Dar sub teocratie, adevaratul lor imparat era Dumnezeu (Psalmi 5,2; 10,16; 29,10; 44,4; 68,24; Tefania 3,15).



17:15 sa pui peste tine ca imparat pe acela pe care-l va alege Domnul, Dumnezeul tau, si anume sa iei un imparat din mijlocul fratilor tai; nu vei putea sa pui imparat pe un strain, care sa nu fie fratele tau.

Va alege Domnul. Alegerea unui imparat peste poporul lui Dumnezeu nu trebuia sa fie lasata la buna placere a omului. Vezi cuvintele profetului Samuel catre Saul (1 Samuel 10,1.19.22.24). Parerea Domnului se vede in cuvintele lui David cu privire la urmasul sau (1 Cronici 28,5; 29,1).

Din mijlocul fratilor tai. Barbatul care urma sa fie ales trebuia sa fie un iudeu. Poporul putea dori sa stapaneasca un strain peste ei.



17:16 Dar sa n-aiba multi cai, si sa nu intoarca pe popor in Egipt ca sa aiba multi cai; caci Domnul v-a zis: Sa nu va mai intoarceti pe drumul acela.

Sa n-aiba multi cai. Solomon n-a tinut seama de porunca aceasta (1 Regi 4,26). Dependenta de cavalerie arata spre lipsa de credinta in puterea lui Dumnezeu de a pazi pe poporul Sau. De obicei aceasta era insotita de razvratire sau pacat.

Intoarca... in Egipt. Egiptul era recunoscut ca o sursa de aprovizionare pentru cai (1 Regi 10,28.29). Porunca insemna ca nu trebuiau sa fie trimisi agenti in Egipt sa cumpere cai. Aici Solomon a facut din nou o mare greseala. De fapt, topografia Palestinei, fiind muntoasa, nu se preta usor la miscari de mari corpuri de calareti. De aceea a infiinta o mare forta de cavalerie avea sa insemne aliante cu natiuni indepartate si reflecta dorinta de a cuceri teritorii invecinate.



17:17 Sa n-aiba un mare numar de neveste, ca sa nu i se abata inima; si sa nu stranga mari gramezi de argint si aur.

Mare numar de neveste. David a calcat porunca aceasta (2 Samuel 5,13), dar Solomon a calcat-o si mai mult (1 Regi 11,3). Multe din legaturile de casatorie pe care le-a incheiat acesta din urma erau, dupa cat se pare, motivate de interese politice (1 Regi 11,1.3).

Argint si aur. Bogatia nu este rea in sine. Totusi ea se poate dovedi o cursa cand ia locul lui Dumnezeu in inima si viata omului. Viata particulara si publica a imparatului era limitata de conditii hotarate. Lucrurile pentru care imparatul trebuia sa fie demn sunt redate in versetele urmatoare.



17:18 Cand se va aseza pe scaunul de domnie al imparatiei lui, sa scrie pentru el, intr-o carte, o copie a acestei legi, pe care s-o ia de la preotii din neamul Levitilor.

O copie. Literal, ,,scrie-i lui insusi un duplicat”. O mare distinctie care trebuia sa deosebeasca pe conducatorul lui Israel era devotiunea lui din inima fata de perceptele divine (vezi Iosua 8,32). Facand o astfel de ,,copie” avea demonstreze credinta lui in Cuvantul inspirat, si hotararea sa de a se conduce dupa el. Aceasta avea sa intareasca increderea poporului ca imparatul lor pamantesc era smerit in supunerea fata de Imparatul imparatilor.



17:19 Va trebui s-o aiba cu el si s-o citeasca in toate zilele vietii lui, ca sa invete sa se teama de Domnul, Dumnezeul lui, sa pazeasca si sa implineasca toate cuvintele din legea aceasta si toate poruncile acestea,

S-o citeasca. Pe monarh trebuia sa-l caracterizeze studierea si meditatia asupra Cuvantului lui Dumnezeu (vezi Iosua 1,8; Psalmi 1,2; 119,1.2.9.15.16.36).



17:20 pentru ca inima lui sa nu se inalte mai presus de fratii lui, si sa nu se abata de la poruncile acestea nici la dreapta nici la stanga, si sa aiba astfel multe zile in imparatia lui, el si copiii lui, in mijlocul lui Israel.

Sa se teama. Vezi cap. 8,2.14. Omul are nevoie de harul lui Dumnezeu spre a evita sa devina ingamfat. Nu este usor pentru un imparat sau alt conducator sa creada despre sine ca este servul poporului sau.

Sa aiba multe zile. Vezi cap. 4,26.40. Numai un om convertit cu adevarat ar putea sa-si ordoneze viata in conformitate cu obligatiile schitate pentru un monarh in acest capitol. Calauzit de instructiunile divine raportate in cartea legii, el avea sa devina un model pentru poporul sau, o copie vie a vointei lui Dumnezeu pentru oameni.

Comentariile lui Ellen G. White

16,17 PK 56

17-20 PK 52


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: