English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Deuteronom

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Deuteronom, 15


15:1 La fiecare sapte ani, sa dai iertare.

La fiecare sapte ani. Adica, in anul al saptelea, ca in v.12 (vezi Deutronom 31,10; Ieremia 34,14). Porunca din versetul acesta este o extindere a lui Exod 21,2; Levitic 25,3.

Sa dai iertare. Literal, ,,sa faci o scutire”. Cuvantul tradus ,,eliberare” inseamna o scutire vremelnica, de la radacina ,,a lasa sa picure”, ,,a desprinde”. El este folosit vorbind despre pamant. ,,Dar in al saptelea an sa-i dai ragaz”, adica sa fie scutit de cultivare si sa ramana nelucrat (Exod 23,11); si referindu-se la fiinta Izabelei, aruncata jos de eunucii ei (2 Regi 9,33). Aceasta ,,scutire” se refera la o eliberare de datorie, de sclavie, precum si la o odihna pentru pamant de a nu se cultiva.



15:2 Si iata cum se va face iertarea. Cand se va vesti iertarea in cinstea Domnului, orice creditor care va fi imprumutat pe aproapele sau, sa-i ierte imprumutul, sa nu sileasca pe aproapele sau si pe fratele sau sa-i plateasca datoria.

Cum se va face iertarea. Literal, ,,cazul scutirii”. Vezi cap. 19,4, unde acelasi cuvant este tradus ,,caz”.

Orice creditor care va fi imprumutat. Literal, ,,orice stapan al imprumutului mainii lui”, ceea ce inseamna ,,fiecare proprietar a ceea ce mana lui a imprumutat vreunei alte persoane”. Aceasta este legea care sa guverneze pe creditor in fiecare al saptelea an, cu privire la cei saraci neinstare sa plateasca imprumuturile lor.

Aproapele. Cuvantul mai inseamna si ,,prieten”, ,,tovaras”, ,,asociat”. Forma verbala inseamna ,,a se asocia cu”.

Sa nu sileasca. Aceeasi radacina in limba araba are sensul ,,a conduce in mod vehement”. Evident ca intelesul este ca nu putea fi exercitata nici o presiune pentru a recupera datoria (vezi Exod 22,25).

Pe fratele sau. Nu un frate de corp, ci un compatriot israelit, accentuand in felul acesta legaturile de tovarasie si de fratietate nationala a izraelitilor (vezi cap. 17,15; 19,18.19; 22,1-4; 23,20.21; 25,3).

Scutirea Domnului. Aceasta vrea sa spuna, in cinstea lui Iehova, caruia creditorul ii datoreaza toata averea si buna stare a sa, si care a poruncit o Lege atat de binefacatoare pentru binele general al poporului.



15:3 Vei putea sa silesti pe strain sa-ti plateasca; dar sa ierti ce ai la fratele tau.

Pe un strain. Adica, un strain care nu era un prozelit al credintei iudaice, nici un locuitor permanent, ci un simplu calator vremelnic pentru comert sau alte scopuri. O astfel de persoana nu era obligata sa asculte de legile anului al saptelea, de aceea nu era nevoie sa se inlature pretentia unui creditor asupra lui (vezi Levitic 25,1-7.20-22).



15:4 Totusi, la tine sa nu fie nici un sarac, caci Domnul te va binecuvanta in tara pe care ti-o va da de mostenire Domnul, Dumnezeul tau;

La tine sa nu fie. Literal, ,,totusi ca sa nu fie” (vezi v.11). Cuvantul tradus ,,sarac” in acest verset inseamna unul supus abuzului sau oprimarii, unul care nu este in situatia de a se apara (vezi Amos 2,6; 5,12).

Te va binecuvanta. Credinciosia fata de instructiunile lui Dumnezeu avea sa insemne binecuvantari divine care urmau sa elimine saracia jalnica, cu toate ca nu egaliza in mod necesar distribuirea averii. Compara cu situatia primilor credinciosi ai comunitatii crestine (Fapte 4,33.34).

Mostenire. Vezi cap. 4,21.



15:5 numai sa asculti de glasul Domnului, Dumnezeului tau, implinind cu scumpatate toate aceste porunci pe care ti le dau astazi.

Sa asculti. Mai ales in ceea ce priveste mila fata de saraci si cei in nevoie. Credinciosia in aducerea la indeplinire a vointei exprimate a lui Dumnezeu avea sa aduca binecuvantarile Sale asupra lor.

Aceste porunci. Literal, ,,porunca aceasta” (compara cu ci cap. 5,31; 8,1).

15:6 Domnul, Dumnezeul tau, te va binecuvanta, cum ti-a spus, asa incat vei da cu imprumut multor neamuri, dar tu nu vei lua cu imprumut de la ele; tu vei stapani peste multe neamuri, dar ele nu vor stapani peste tine.

Te va binecuvanta. Forma verbului ebraic este la trecut, ,,te-a binecuvantat”, scotand in evidenta siguranta fagaduintei daca Israel avea sa asculte (vezi v.14; cap. 12,7). Binecuvantarea fagaduita este atat de sigura, incat Moise vorbeste despre ea ca fiind deja implinita.

Vei da cu imprumut. Forma verbului tradus aici ,,da cu imprumut” inseamna ,,a da un zalog”; forma cauzativa, ca aici, inseamna ,,a face (pe altii) sa dea zalog”. Aceasta este o fagaduinta de prosperitate financiara si materiala. Ei aveau sa fie ,,cap, si nu coada” (cap. 28,13). Daca Israel, prin conformarea fata de cerintele intelepte ale lui Dumnezeu, ar fi devenit reprezentanti demni ai Lui, ei ar fi ajuns puterea conducatoare politica si comerciala a antichitatii.

Nu vei lua cu imprumut. Literal, ,,nu vei da un zalog”. Ascultarea de instructiunile lui Dumnezeu urmau sa impiedice inrobirea lor fata de orice natiune, pentru ca a fi dator inseamna a risca sa fii inrobit (Proverbe 22,7).

Vei stapani peste. Compara cu capitolul 28,1.



15:7 Daca va fi la tine vreun sarac dintre fratii tai, in vreuna din cetatile tale, in tara pe care ti-o da Domnul, Dumnezeul tau, sa nu-ti impietresti inima si sa nu-ti inchizi mana inaintea fratelui tau celui lipsit.

Sarac. Literal, ,,un nevoias”. Se pare ca saracia exista intotdeauna (Deutronom 15,11; Matei 26,11); totusi, se poate face mult spre a o reduce si a alina suferinta care o insoteste. Atata timp cat exista o diversitate de talente printre oameni, intotdeauna vor fi unii care vor avea nevoie de ajutor. Membrii bisericii ar putea face mult mai mult pentru cei mai putin daruiti din jurul lor, si inca nefacut pe calea evanghelizarii publice.

Cetatile tale. Sau ,,cetatile tale” (RSV; vezi cap. 12,12).

Inchizi mana. Verbul tradus aici ,,inchis” mai inseamna ,,a retrage”. Este ca si cand omul baga mana in buzunarul sau, sau o duce la spatele lui, refuzand sa o intinda inainte in gest de generozitate. In 1 Ioan 3,17, apostolul Ioan explica literal, ,,dar cine are bogatiile lumii acesteia, si vede pe fratele sau in nevoie, si isi inchide inima fata de el, cum ramane in el dragostea lui Dumnezeu?” Raspunsul anticipat este ca iubirea divina nu poate ramane in inima unei astfel de persoane.



15:8 Ci sa-i deschizi mana, si sa-l imprumuti cu ce-i trebuie ca sa faca fata nevoilor lui.

Sa-i deschizi mana. O figura de vorbire despre un spirit darnic. Forma ebraica este tare, ,,deschizand sa-i deschizi mana ta”. Compara cu cuvintele lui Hristos (Matei 5,42; Luca 6,30-34). Una din cele mai grele lectii de invatat pentru multi este ca egoismul este auto-infrangere.

Sa faca fata nevoilor lui. Trebuie sa fie imprumutat indeajuns pentru a face fata nevoii. Adevaratul caz de nevoie cere compasiune (Matei 18,33).



15:9 Vezi sa nu fii asa de rau ca sa zici in inima ta: Ah! se apropie anul al saptelea, anul iertarii! Vezi sa n-ai un ochi fara mila pentru fratele tau cel lipsit si sa nu-i dai. Caci atunci el ar striga catre Domnul impotriva ta, si te-ai face vinovat de un pacat:

Ochi fara mila. Un ochi ,,rau” sau ,,egoist” afecteaza caracterul intreg (Deutronom 28,54.56;

vezi si Proverbe 23,6).

Striga. Compara cu Exod 22,22.23.

Pacat. Literal, ,,pacat in tine” (vezi cap. 23,22; 24,15).

15:10 ci sa-i dai si sa nu dai cu parere de rau in inima; caci pentru aceasta te va binecuvanta Domnul, Dumnezeul tau, in toate lucrarile de care te vei apuca.

Sa nu dai cu parere de rau. Literal, ,,a nu fi rau”. Acelasi cuvant este tradus ,,intristata” (1 Samuel 1,8 RSV), ,,rau” (Deutronom 28,54). Apostolul Pavel vorbeste de aceeasi stare de spirit in 2 Corinteni 9,7, spunand literal, ,,dupa cum a hotarat in inima lui; nu cu parere de rau, sau de sila”.

In toate. Dumnezeu i-a aminte la tot ceea ce face un om; nimic nu este trecut cu vederea. Trebuie sa fie un ,,belsug” sau asa cum spune Pavel literal, ,,sporiti” in tot ce facem pentru Dumnezeu (2 Corinteni 8,7.9).



15:11 Totdeauna vor fi saraci in tara; de aceea iti dau porunca aceasta: Sa-ti deschizi mana fata de fratele tau, fata de sarac si fata de cel lipsit din tara ta.

Totdeauna vor fi. La aceasta se refera Hristos in Matei 26,11. Nevoia de generozitate si caritate crestina nu va inceta niciodata. Iacov vorbeste despre saraci ca despre unii pe care El i-a ales pentru Sine (Iacov 2,5). Saracii in nevoie au o cerere fata de cei care nu sunt saraci, si ajutorul pe care ei il cer trebuie sa fie cu inima larga, si nu cu un spirit de parere de rau. Contradictia aparenta de aici cu versetul 4 se datoreaza faptului ca versetul 4 arata inainte spre rezultatul de conlucrare cu planul stabilit aici (vezi v.4). Dar niciodata nu va veni timpul sa nu mai fie nici o ocazie de a ajuta pe aproapele.

Sa-ti deschizi mana. Literal, ,,deschizand sa-i deschizi mana ta”, forma ebraica de accentuare. Forma substantivala a cuvantului astfel tradus inseamna ,,intrarea” unui cort (Geneza 18,1.2.10), a unei case particulare (Exod 12,22), a Cortului Intalnirii (Exod 38,8), si a unei case a regelui (2 Samuel 11,9). A ,,deschide larg mana” inseamna astfel o partasie din lucrurile cele bune ale caminului cuiva.



15:12 Daca unul din fratii tai evrei, barbat sau femeie, se vinde tie, sa-ti slujeasca sase ani; dar in anul al saptelea, sa-i dai drumul de la tine si sa fie slobod.

Daca… fratii tai. Compara cu Exod 21,2-6; Ieremia 34,9-14. Un barbat putea sa se faca pe sine rob, sau putea fi facut prin hotarare judecatoreasca. In orice caz, robii izraeliti trebuiau sa fie bine tratati de fratii lor, si daca nu se rascumparau mai devreme, in al saptelea an trebuiau sa fie lasati liberi. Vezi Exod 21,20.26.27; Levitic 25,39, privind restrictiile pentru stapan in legatura cu tratamentul robilor.

Al saptelea an. Anul sabatic afecta tot cursul vietii (Levitic 25,2). Dar anul al saptelea, care prevedea eliberarea sclavului, nu trebuie sa fie confundat cu anii care isi aveau implinirea in anul sabatic. Anul eliberarii sclavului urma dupa sase ani de robie si putea sau nu sa coincida cu anul sabatic. Sclavia era o institutie a ordinii sociale a vremii. Dar Dumnezeu a dat legi spre a ocroti pe sclavi in calitate de copii ai lui Dumnezeu, ca frati in comunitatea religioasa si ca cetateni intr-o ordine sociala care avea ca tinta oamenii liberi.



15:13 Si cand ii vei da drumul ca sa se duca slobod de la tine, sa nu-i dai drumul cu mana goala;

Goala. Adica ,,cu mana goala”. Radacina cuvantului tradus ,,goala” adesea inseamna ,,in zadar” (Levitic 26,16.20). Aici se refera la efortul depus care nu aduce folos. A trimite un sclav eliberat sa mearga fara mijloace necesare spre a incepe o noua viata, ca membru independent al societatii, ar fi ca un gest facut in zadar. Probabil ca el avea sa cada iarasi in robie. Vezi fagaduinta lui Dumnezeu pentru cel credincios (Isaia 65,23; compara cu Geneza 31,42; Exod 3,21).



15:14 sa-i dai daruri din cireada ta, din aria ta, din teascul tau, din ce vei avea, prin binecuvantarea Domnului, Dumnezeului tau.

Sa-i dai. Literal, ,,aprovizionandu-l cu lantisor, sa-l aprovizionezi cu un lantisor”. Cuvantul tradus ,,aproviziona” este folosit despre ,,lantisoarele de la gatul camilelor lor” (Judecatori 8,26).

Bastinasii din Orient si astazi mai impodobesc cu lantisoare camilele lor. Vezi acelasi cuvant pentru ,,lant” in Proverbe 1,9; Cant. cant. 4,9; Psalmi 73,6. Stapanului evreu ii era poruncit sa ,,impodobeasca”, sau sa echipeze un sclav cand parasea slujba stapanului sau.

Binecuvantarea Domnului. Compara cu cap. 7,13; 12,15; 16,17. Stapanul trebuia sa dea dovada de darnicie fata de sclavul lasat slobod, in proportie cu binecuvantarea lui Dumnezeu asupra lui.



15:15 Sa-ti aduci aminte ca si tu ai fost rob in tara Egiptului, si ca Domnul, Dumnezeul tau, te-a rascumparat: de aceea iti dau astazi porunca aceasta.

Rob. Un argument puternic din experienta, cel mai puternic motiv pentru generozitate (vezi Deutronom 16,12; 24,18.22; compara cu Matei 10,8; 18,23-35). Legile biblice referitoare la sclavie nu numai ca usurau soarta sclavului, ci pana la urma duceau la libertatea lui. Nici un israelit nu trebuia sa fie tinut in sclavie pentru totdeauna. Regulile acestea cuprindeau prevederi, (1) Sclavul israelit nu putea fi obligat sa slujeasca mai mult de sase ani, iar in al saptelea an trebuia sa fie eliberat. (2) Tratamentul aspru din partea stapanului era strict oprit (Levitic 25,39-43). (3) Daca intr-un moment de manie stapanul provoca serioasa vatamare corporala sclavului, acesta din urma trebuia sa fie eliberat (Exod 21,26). (4) Pedeapsa severa nerationala aplicata sclavului atragea pedeapsa legala pentru stapan (Exod 21,20.21). (5) In timpul robiei, conditiile slujbei trebuiau sa fie atat de liberal administrate incat sa fie posibil pentru rob sa achizitioneze proprietate sau suficiente mijloace spre a se elibera pe sine (Levitic 25,49). Efectul acestor principii avea sa tinda neabatut spre a elimina neplacuta si nefericita soarta a sclavului. De fapt, soarta ,,sclavului” evreu cu greu putea fi recunoscuta ca sclavie de catre natiunile din jurul lui Israel.



15:16 Daca insa robul tau iti va zice: Nu vreau sa ies de la tine, pentru ca te iubeste, pe tine si casa ta, si se simte bine la tine,

Nu vreau sa ies de la tine. Aici este cazul unui barbat care a ajuns atat de atasat de stapanul sau incat prefera sa ramana (vezi Exod 21,5). Cand un om refuza astfel sa devina liber, el alegea in mod voluntar sclavia perpetua. Prevederea aceasta, daca era adusa la indeplinire in conformitate cu regulile puse de Dumnezeu (vezi v.15), se putea dovedi o binecuvantare pentru indivizi neinstare sa-si administreze propriile treburi. Ei se puneau astfel in mod permanent sub ocrotirea unuia care putea sa administreze treburile pentru ei si care dovedise amabila purtare de grija fata de sclavii lor. Aceleasi prevederi care fusesera aplicate unei robii vremelnice trebuiau sa fie continuate.

Te iubeste. Tratamentul generos si plin de consideratie castigase inima omului. In sclavie el aflase suficienta masura de libertate spre a-l satisface. Motivul pe care se intemeia dorinta lui de a ramane era iubirea.



15:17 atunci sa iei o sula si sa-i gauresti urechea de usa, si sa-ti fie rob pentru totdeauna. Tot asa sa faci si cu roaba ta.

Sa iei o sula. Pentru amanunte vezi Exod 21,1-6. Prin acest simbol barbatul era pentru totdeauna legat de un slujitor ascultator de familia stapanului sau.

Pentru totdeauna. Aceasta pare sa se contrazica cu Exod 21,7, ,,ea sa nu iasa cum ies robii”. Dar aici nu se spune ca ea sa nu iasa deloc, ci mai degraba ca ea sa nu fie eliberata pe aceeasi baza ca robii. Conditiile pentru eliberarea ei sunt aratate in Exod 21,8-11; compara cu Ieremia 34,9.



15:18 Sa nu-ti para rau cand il vei lasa sa plece slobod de la tine, caci ti-a slujit sase ani, ceea ce face de doua oricat simbria unui om tocmit cu plata; si Domnul, Dumnezeul tau, te va binecuvanta in tot ce vei face.

Sa nu-ti para rau. O referire la versetele 13, 14. Face. Un om tocmit cu plata avea sa castige de doua ori mai mult decat un sclav.

Te va binecuvanta. Dumnezeu este intotdeauna gata sa dea binecuvantarile Sale oamenilor, dar El poate face asa numai pentru cei care pretuiesc indeajuns iubirea Lui spre a-L iubi si a-L asculta (1 Ioan 4,19; Ioan 14,15; 15,10). Daca Dumnezeu ar face altfel si ar binecuvanta pe cei care nu-i slujesc, i-ar incuraja sa continue in neascultare.



15:19 Sa inchini Domnului, Dumnezeului tau, pe orice intai nascut de parte barbateasca din cireada si turma ta. Sa nu muncesti cu intaiul nascut al vacii tale, sa nu tunzi pe intaiul nascut al oilor tale.

Intai nascut de parte barbateasca. Legea era data la iesirea din Egipt ca orice intai nascut de parte barbateasca atat dintre oameni cat si din animale apartinea lui Dumnezeu (vezi Exod 13,12-15; Numeri 18,15-18).

Sa inchini Domnului. Aceasta nu contrazice Levitic 27,26, ,,nimeni nu va putea sa inchine Domnului pe intaiul nascut”. Aici intelesul este ca proprietarul trebuie sa recunoasca pe intaiul nascut ca proprietate a lui Iehova, si nu trebuie sa fie folosit in nici o imprejurare pentru alt scop. Levitic 27,26 inseamna ca nici un om sa nu ia ceea ce Domnul considera deja ca fiind al Sau – intaiul nascut – si sa-l prezinte ca plata pentru o juruinta personala.

Sa nu muncesti. Intaii nascuti de parte barbateasca erau sfintiti lui Iehova. Ei nu trebuiau sa fie pusi la munca profana obisnuita, chiar daca ei puteau ramane in mod temporar in posesiunea omului. Intaii nascuti de parte femeiasca nu erau consacrati Domnului, cum erau cei de parte barbateasca. Ei puteau fi adusi ca jertfa de pace, cu participarea aducatorului la o masa ceremoniala, dand o parte si preotilor. Aceasta este in armonie cu principiul zecimii a doua (cap. 14,23).

Sa nu tunzi. Un intai nascut din turma nu trebuia sa fie tuns, pentru ca el era consacrat pentru o folosire sfanta. Dumnezeu are in primul rand pretentia asupra a tot ce avem, viata noastra, afectiunile noastre, puterile noastre spirituale, mintale si fizice, slujirea noastra, proprietatea noastra.



15:20 Sa-l mananci in fiecare an, tu si familia ta inaintea Domnului, Dumnezeului tau, in locul pe care-l va alege El.

In fiecare an. La cele trei mari ocazii festive, cand toti adultii de parte barbateasca trebuiau sa se prezinte inaintea Domnului la Ierusalim. La aceste ocazii intotdeauna se celebrau sarbatori ceremoniale si jertfe de pace.

Familia ta. Compara cu cap. 12,6-7.17.18.26; 14,23. Levitul si strainul trebuiau sa fie invitati sa ia parte la aceste sarbatori sfinte.



15:21 Daca are vreun cusur, daca este schiop sau orb, sau are vreo meteahna trupeasca, sa nu-l aduci ca jertfa Domnului, Dumnezeului tau.

Vreun cusur. Cusururile sunt enumerate in Levitic 22,21-24 (vezi Deutronom 17,1). Schiop. Cusurul acesta nu este mentionat in Levitic 22,21-24, ci in Maleahi 1,8 se mentioneaza jertfa unui animal schiop ca ,,rea”. Sa nu-l aduci ca jertfa. Acesta nu era primit ca animal consacrat.



15:22 Sa-l mananci in cetatile tale: cel ce va fi necurat si cel ce va fi curat vor putea sa-l manance amandoi, cum se mananca acum caprioara sau cerbul.

In cetatile tale. La acesta se lua parte acasa ca la o masa obisnuita. Alaturi probabil ca luau parte la masa levitii, strainii si nevoiasii.

Cel… necurat. Nu era ceruta curatirea ceremoniala, ca atunci cand era mancat un animal de jertfa inaintea Domnului, pentru ca aceasta era hrana obisnuita si nu o jertfa sfintita (vezi cap.

12,15.20).



15:23 Numai sangele sa nu i-l mananci, ci sa-l versi pe pamant ca apa.

Sangele. Compara cu Deutronom 12,16.23.24; vezi Geneza 9,4.

Comentariile lui Ellen G. White

1,2 PP 532

6 MH 187

6-9 PP 533

7,8 MB 111; MH 186; PK 647

7-11 6T 270

10 MH 187

11 MH 186; PK 647; PP 533; 8T 134; WM 17

12-14 PP 532

21 CH 69; 1T 115, 195, 221; 3T 546


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: