English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Deuteronom

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Deuteronom, 14


14:1 Voi sunteti copiii Domnului, Dumnezeului vostru. Sa nu va faceti crestaturi si sa nu va radeti intre ochi pentru un mort.

Copiii Domnului. Dumnezeu a facut cunoscut mai dinainte adevarul acesta lui Faraon (Exod 4,22,23). Aceasta este o stransa legatura intima care atrage dupa sine grele raspunderi (vezi Isaia 1,2; 63,8.16; 64,8; Ieremia 3,14.19.22,Osea 11,1-4; Maleahi 2,10).

Faceti crestaturi. Compara cu obiceiul inchinatorilor lui Baal (1 Regi 18,28). Obiceiul acesta este atestat si in textele canaanite din nord de la Ras Samra, vechiul Ugarit, unde chiar zeul cel mai mare ‚ ‘El, s-a crestat ca semn al suferintei si al durerii. Vezi si Ieremia 16,6 despre crestarea trupului cuiva de durere pentru cel mort si Ieremia 41,5; 47,5 pentru aceeasi demonstrare in timpul unei calamitati publice. In unele parti ale lumii oamenii se taie si se cresteaza de durere in diferite ocazii.

Radeti. Compara cu Levitic 21,5, pentru exprimare similara (vezi si Ieremia 16,6; Ezechiel 7,18; Mica 1,16). Hindusii au astazi un obicei de a pastra rasa o portiune din crestetul capului, in credinta ca sufletul la moarte sa gaseasca usor calea de a iesi din corp prin acel loc.



14:2 Caci tu esti un popor sfant pentru Domnul, Dumnezeul tau, si Domnul Dumnezeul tau te-a ales, ca sa fii un popor al Lui dintre toate popoarele de pe fata pamantului.

Un popor sfant. Repetat din cap. 7,6, explicand de ce anume Israel trebuia sa nimiceasca monumentele idolatriei pe care avea sa le gaseasca in tara. Aici apelul este diferit, fiind acela al demnitatii unui popor a lui Dumnezeu.

Un popor al Lui. Literal, ,,un popor de avut in posesiune”. Cuvantul ebraic tradus ,,propriu” este substantivul ,,posesiune”, ,,proprietate evaluata”, din verbul ,,a achizitiona proprietate”. Acest substantiv este tradus in alta parte ,,comoara proprie” (Exod 19,5; Psalmi 135,4; Eclesiast 2,8; Maleahi 3,17). Traducerea lui KJV redand ,,propriu” a fost uneori gresit inteles ca insemnand ,,ciudat”. Pe timpul traducatorilor lui KJV un om care pescuia ,,intr-un rau deosebit” incalca drepturile unei proprietati particulare. Chiar si acum intelesul lui ,,deosebit” este ,,ceea ce apartine mai ales sau exclusiv unui individ”, desi se refera acum in primul rand la caracteristicile lui ,,speciale” sau ,,distinctive”. In conformitate cu aceasta, el inseamna acum ,,diferit”, ,,ciudat”, ,,straniu”. Dar aceasta, folosirea lui obisnuita de astazi este neliterara.

Popoarele. Literal, ,,popoare”, sugerand statul lui Israel si institutiile lui, in contrast cu alte state organizate si institutiile lor.



14:3 Sa nu mananci nici un lucru uracios.

Lucru uracios. Pentru amanunte, vezi Levitic 11,2-23. Aceasta se refera la lucruri ,,uracioase” din punct de vedere sanitar, al sanatatii si alte motive. Compara cu declaratiile apostolului Pavel din 1 Timotei 4,4; Romani 14,14. Principiul crestin trebuie sa fie regula mancarii si bauturii.



14:4 Iata dobitoacele pe care sa le mancati: boul, oaia si capra;

Dobitoacele. Primele animale amintite sunt acelea care erau aduse de obicei ca jertfa (vezi Levitic 1,2.5.10).

14:5 cerbul, caprioara si bivolul; zimbrul, capra neagra, capra salbatica si girafa.

Cerbul. Animalele din acest verset nu erau aduse ca jertfa.



14:6 Sa mancati din orice dobitoc care are copita despicata, unghia despartita in doua si rumega.

Copita despicata. Pentru o explicatie mai amanuntita a versetelor 6-8 vezi Levitic 11,3-8.



14:7 Dar sa nu mancati din cele ce rumega numai, sau care au numai copita despicata si unghia despartita in doua. Astfel, sa nu mancati camila, iepurele si iepurele de casa, care rumega, dar n-au copita despicata: sa le priviti ca necurate.

Verset ce nu a fost comentat.

14:8 Sa nu mancati porcul, care are copita despicata, dar nu rumega: sa-l priviti ca necurat. Sa nu mancati din carnea lor, si sa nu va atingeti de trupurile lor moarte.

Verset ce nu a fost comentat.

14:9 Iata dobitoacele din care veti manca, din toate cele ce sunt in ape: sa mancati din toate cele ce au inotatoare si solzi.

Inotatoare si solzi. Vezi Levitic 11,9-12.



14:10 Dar sa nu mancati din nici unul din cele ce n-au inotatoare si solzi: sa le priviti ca necurate.

Verset ce nu a fost comentat.

14:11 Sa mancati orice pasare curata.

Pasare curata. Precum porumbelul, potarnichea si pitpalacul si probabil si altele (compara cu Levitic 11,13-19).



14:12 Dar iata pe acelea pe care nu le puteti manca: vulturul, gripsorul si vulturul de mare;

Vulturul. Lista enumerata aici este aproape identica cu cea din Levetic 11:13-23.



14:13 sorecarul, soimul, gaia si tot ce tine de neamul sau;

Soimul. Noteaza felurile despre care se vorbeste in Levitic 11,14. Vulturul plesuv este raspandit in Rasarit.



14:14 corbul si toate soiurile lui;

Corbul si toate soiurile lui. Vezi Levitic 11,15. Acelasi cuvant ebraic ca pentru pasarea careia Noe i-a dat drumul din corabie (Geneza 8,7) si care a hranit pe profetul Ilie (1 Regi 17,4,6). Cuvantul este din radacina ,,a fi negru”.



14:15 strutul, bufnita, pescarelul, coroiul si ce tine de neamul lui;

Verset ce nu a fost comentat.

14:16 huhurezul, cocostarcul si lebada;

Verset ce nu a fost comentat.

14:17 pelicanul, corbul de mare si heretele,

Verset ce nu a fost comentat.

14:18 barza, batlanul si ce tine de neamul lui, pupaza si liliacul.

Verset ce nu a fost comentat.

14:19 Sa priviti ca necurata orice taratoare care zboara: sa nu mancati din ea.

Orice taratoare. Vezi Levitic 11,20. Literal, ,,orice lucru care misuna” cu referire la diferite insecte zburatoare, nu pasari.



14:20 Sa mancati orice pasare curata.

Pasare. Literal, ,,lucruri care zboara”. Aceasta nu este o repetare a v.11, care se ocupa cu pasari, ci se refera la insecte curate, ca unele specii de lacuste, considerate chiar si azi de catre arabi ca o delicatesa (vezi Levitic 11,21.22).



14:21 Sa nu mancati din nici o mortaciune; s-o dai strainului care va fi in cetatile tale, s-o manance, sau s-o vinzi unui strain; caci tu esti un popor sfant pentru Domnul, Dumnezeul tau. Sa nu fierbi iedul in laptele mamei lui.

Mortaciune. Literal, ,,nici un cadavru” al unui animal care moare de la sine, de boala sau altceva. Interdictia aceasta este o repetare din Levitic 11,39.40 (vezi si Levitic 17,15). Cuvantul ebraic vine de la verbul ,,a se afunda”, ,,a se prapadi”, ,,a cobori si ofili”. Exemple, ,,te istovesti” (Exod 18,18), ,,se vestejesc” (Psalmi 37,2), ,,cade” (Isaia 34,4). ,,te voi injosi” (Naum 3,6).

Strainului. Un strain necircumcis care nu practica idolatria si de aceea ii era ingaduit sa locuiasca printre evrei. ,,Strainii” nu erau obligati sa practice toate regulile ceremoniale si levitice. Unui strain. Adica, un strain vremelnic, unul care nu se stabilise in mod permanent printre evrei, ci era in tranzit pentru comert, sau pentru alte motive. Un popor sfant. Literal, ,,un popor al sfinteniei”. Separarea lor, starea lor consacrata, trebuia sa fie intotdeauna in fata lui Israel ca standard de viata al lor. Cuvantul ,,sfant” mai este folosit

pentru a descrie caracterul lui Iehova si Cortul Intalnirii, uneltele si jertfele lui (vezi Levitic 11,44.45).

Fierbi iedul. Pentru explicatia acestui obicei pagan vezi Exod 23,19 (vezi si Exod 34,26).



14:22 Sa iei zeciuiala din tot ce-ti va aduce samanta, din ce-ti va aduce ogorul in fiecare an.

Zeciuiala. Profetul Samuel a amintit de plata zeciuielii ca sprijin pentru rege, cand Israel a cerut un stapan personal asupra lor (1 Samuel 8,15). Dumnezeu, ca Domn suprem al pamantului, a poruncit ca zeciuiala sa fie platita pentru sprijinirea slujbelor Lui. Este in general admis ca zeciuiala despre care se vorbeste in aceste versete este a doua zeciuiala care trebuia sa fie consumata ca un ospat sfant inaintea Domnului, la Cortul Intalnirii. Despre aceasta a doua zeciuiala se mai vorbeste si in Deutronom 14,28 si 26,12-15. A doua zeciuiala era deosebita de prima zeciuiala, care era consacrata exclusiv pentru sprijinirea preotilor si a levitilor (Numeri 18,21.26).

Ogorul. Cuvantul tradus ,,ogor” are sensuri diferite, ca ,,pasune”, ,,camp deschis”, ,,teren cultivat”, ,,proprietate particulara”, ,,vatra cetatii”. Aici el este folosit in sensul de ,,teren cultivat”.



14:23 Si sa mananci inaintea Domnului Dumnezeului tau, in locul pe care-l va alege ca sa-Si aseze Numele acolo, zeciuiala din graul tau, din mustul tau si din untdelemnul tau, si intaii nascuti din cireada si turma ta, ca sa te inveti sa te temi totdeauna de Domnul, Dumnezeul tau.

Sa mananci inaintea Domnului. Compara cu cap. 12,5-7. Zeciuiala care trebuia sa fie mancata inaintea Domnului era a doua zeciuiala, Acest lucru trebuia sa fie facut timp de doi ani, apoi in al treilea (si astfel si in al saselea) an trebuiau sa fie aplicate prevederile din versetul 28. Anul al saptelea era sabatic, in care pamantul era necultivat. Nu se cerea nici o zecime pentru ca nu era recolta.

In locul. Poporul urma sa se duca la locul ales de Dumnezeu pentru serviciile si ospetele religioase. Ei aveau sa manance ca familii in impreuna partasie inaintea Domnului. Astfel de ocazii au fost hotarate pentru a promova viata religioasa. Aveau sa fie scoase in evidenta numeroase invataminte ca: daruirea constiincioasa pentru scopuri practice si religioase, caritatea pentru nevoiasi (vezi Levitic 7,15), impreuna partasie sfanta inaintea Domnului, intarirea legaturilor de familie, etc.

Zeciuiala din graul tau. Aceasta nu se putea referi la prima zeciuiala platita levitilor, deoarece poporul de rand nu era potrivit sa se impartaseasca de ea, ci numai preotii. Necredinciosia in zeciuiala veniturilor putea duce la pierderea intregii recolte, prin retinerea binecuvantarii lui Dumnezeu (Osea 2,8.9).

Intaii nascuti. Vezi cap. 12,6. Legea intailor nascuti este data in cap. 15,19-23. Aici ea este amintita aproape incidental.

Sa inveti sa te temi. Ascultare constiincioasa de aceste cerinte divine avea sa impresioneze pe inchinator cu teama de Domnul si sa incurajeze statornicia in comuniune cu El. ,,Frica de Domnul, aceasta este intelepciunea” (Iov. 28,28). ,,Sa ma inchin cu frica in Templul Sau cel sfant” (Psalmi 5,7). ,,Frica de Domnul este urarea raului” (Proverbe 8,13). ,,Frica de Domnul este un izvor de viata” (Proverbe 14,27). ,,Frica de Domnul este scoala intelepciunii” (Proverbe 15,33). ,,Frica de Domnul duce la viata” (Proverbe 19,23).



14:24 Poate cand te va binecuvanta Domnul, Dumnezeul tau, drumul va fi prea lung ca sa-ti poti duce zeciuiala acolo, din pricina departarii tale de locul pe care-l va alege Domnul, Dumnezeul tau, ca sa-Si puna acolo Numele Lui.

Prea lung. Daca o familie locuia departe de sanctuar, sau daca drumurile erau grele, asa incat zecimea in natura nu putea fi luata decat cu mare greutate, atunci aveau sa se aplice prevederile din versetele urmatoare. Aici era un plan practic care facea pe inchinatori in stare sa ajunga in mod expeditiv la sanctuar si fara pierderea bunurilor perisabile.



14:25 Atunci, sa-ti prefaci zeciuiala in argint, sa strangi argintul acela in mana, si sa te duci la locul pe care-l va alege Domnul, Dumnezeul tau.

Sa-ti prefaci zeciuiala in argint. Pentru ca banii sunt mai usor de dus decat produsele. Sa strangi. Literal, ,,a asedia”. Ca exemplu vezi Isaia 29,3; Ieremia 21,4; 37,5. Banii trebuiau sa fie stransi intr-un fel si fixati la incheietura bratului.



14:26 Acolo, sa cumperi cu argintul acela tot ce vei dori: boi, oi, vin si bauturi tari, tot ce-ti va placea, sa le mananci inaintea Domnului, Dumnezeului tau, si sa te bucuri tu si familia ta.

Ce vei dori. Mai bine, ,,dori”. Acelasi cuvant ebraic mai este tradus ,,dorit” sau ,,doreste” (Iov. 23,13; Psalmi 132,13.14; Isaia 26,9; Mica 7,1). Necesitatea de a-i aproviziona pe inchinatorii care venisera de la departare cu diferite articole pentru ospat a dus pana la urma la infiintarea unui targ in zona Templului din Ierusalim. O astfel de situatie avea sa corupa in curand o preotie inclinata spre cele lumesti si sa dea nastere la un izvor de castig personal (vezi Ieremia 6,13; 23,11).

Bauturi tari. ,,Vinul” si ,,bauturile tari” la care se face referire aici erau ambele fermentate. In timpurile trecute, adesea Dumnezeu a ,,trecut cu vederea” marea ,,ignoranta” raspunzatoare de practici pe care El niciodata nu le putea aproba. Dar pana la urma vine timpul cand, in privinta fiecarui punct, Dumnezeu ,,porunceste acum tuturor oamenilor de pretutindeni sa se pocaiasca” (Fapte 17,30). Atunci cei care persista in practicile lor, in ciuda sfatului si avertizarii, nu mai au ,,nici

o dezvinovatire pentru pacatele lor” (Ioan 15,22). Inainte de timpul acesta, ,,ei nu avusesera pacat”, iar Dumnezeu nu-i tragea intru totul la raspundere, chiar daca faptele lor erau departe de ideal. Indelunga lui rabdare este extinsa asupra tuturor celor care ,,nu stiu ce fac” (Luca 23,34). Asemenea lui Pavel, care a prigonit biserica ,,din nestiinta, in necredinta” (1 Timotei 1,13), ei pot obtine indurare.

In vremurile cele vechi, Dumnezeu a ingaduit izraelitilor sa aiba sclavi, dar a ocrotit pe sclavi impotriva nedreptatii (Exod 21,16.20). Nici chiar in biserica crestina, sclavia n-a fost desfiintata imediat, dar stapanii erau indemnati sa se poarte amabil cu sclavii lor (Efeseni 6,9; Coloseni 4,1).

Tot asa, Dumnezeu n-a aprobat niciodata practicarea divortului sau pastrarea mai multor sotii. ,,De la inceput n-a fost asa” (Matei 19,8). Dar, pentru un timp, Dumnezeu a indurat aceasta si a dat instructiuni destinate sa ocroteasca drepturile femeilor pentru a indulci suferinta care rezulta din aceste practici si spre a ocroti legatura de casatorie de abuzuri mai mari (Exod 21,7-11; Deutronom 21,10-17). In timp ce, pe de o parte, Dumnezeu n-a interzis lui Avraam, de exemplu, sa ia o a doua sotie, pe Agar, El nu l-a ocrotit de relele care au rezultat dintr-o astfel de procedare.

Dumnezeu a dat lui Moise legi destinate nu sa desfiinteze direct poligamia, ci pentru a o descuraja (Levitic 18,18; Deutronom 17,17), pentru a pune restrictii la divort (Deutronom 22,19.29; 24,1) si pentru a ridica nivelul vietii de casatorie (Exod 20,14.17; Levitic 20,10; Deutronom 22,22). Hristos a aratat clar ca prevederile Vechiului Testament pentru mai multe sotii si pentru divort nu erau ideale, ci mai degraba un mijloc vremelnic ingaduit de Dumnezeu, ,,din pricina impietririi inimilor voastre” (Matei 19,4-8). Hristos a aratat idealul lui Dumnezeu pentru caminele crestine (Matei 19,9), care intotdeauna a fost monogamia (Matei 19,4-6; 1 Timotei 3,2; Tit 1,6). Crestinul nu trebuie sa fie in indoiala cat priveste voia lui Dumnezeu in aceasta privinta si, de aceea, nu are nici cea mai mica scuza avuta de barbatii vremurilor Vechiului Testament..

Astfel a fost si cu ,,vinul” si cu ,,bauturile tari”. Nici unul nici altul n-au fost strict oprite, cu exceptia celor angajati in insarcinari religioase, si probabil si in administrarea dreptatii (Levitic 10,9; Proverbe 31,4.5). Relele ,,vinului” si ale ,,bauturilor tari” au fost aratate in mod clar, poporul a fost sfatuit sa se abtina de la ele (Proverbe 20,1; 23,29-33), si un blestem a fost pronuntat asupra acelora care aveau sa ademeneasca pe altii sa se dedea la bautura (Habacuc 2,15). Dar Pavel pune in fata noastra idealul, declarand ,,Deci fie ca mancati, fie ca beti, fie ca faceti altceva, sa faceti totul spre slava lui Dumnezeu” (1 Corinteni 10,31) si ne avertizeaza ca Dumnezeu va nimici pe cei care pangaresc trupurile lor (1 Corinteni 3,16.17). Bauturile alcoolice ,,manjesc templul lui Dumnezeu”, iar folosirea lor nu poate fi considerata ca mijloc de preamarire a Lui (1 Corinteni 6,19.20; 10,31). Pavel a parasit folosirea oricarui lucru vatamator pentru corp (1 Corinteni 9,27). Nu exista astazi nici

o scuza pentru argumentul ca nu este nimic rau in folosirea bauturilor imbatatoare, pe temeiul ca Dumnezeu le-a ingaduit candva. Dupa cum s-a vazut deja, El a ingaduit pe vremuri si sclavia si poligamia. Biblia avertizeaza ca ,,betivii” nu vor ,,mosteni imparatia lui Dumnezeu” (1 Corinteni 6,10).

Placea. De la un verb ebraic diferit decat ,,placea”. ,,A dori” este dintr-un cuvant care inseamna ,,a solicita”, ,,a cere”. Sa le mananci. Un ospat sacru pentru intreaga familie ,,inaintea Domnului”, adica inaintea sanctuarului. Familia ta. Aceasta avea sa cuprinda nu numai membrii apropiati ai familiei, ci si slujitorii (cap. 12,18).



14:27 Sa nu parasesti pe Levitul care va fi in cetatile tale, caci n-are nici parte de mosie, nici mostenire cu tine.

Levitul. Levitii, fara partea lor proprie de pamant (cap. 12,12), locuiau in cetatile proprii, raspandite printre diferitele semintii, si urmau sa fie invitati la aceste ospete sfinte (cap. 12,18).



14:28 Dupa trei ani, sa scoti toata zeciuiala din venitul tau din anul al treilea, si s-o pui in cetatile tale.

Din anul. Adica, al treilea an.

Cetatile tale. Sau, ,,in cetatile tale” (RSV).



14:29 Atunci sa vina Levitul, care n-are nici parte, nici mostenire cu tine, strainul, orfanul si vaduva, care vor fi in cetatile tale, si sa manance si sa se sature, pentru ca Domnul, Dumnezeul tau, sa te binecuvanteze in toate lucrarile pe care le vei face cu mainile tale.

Strainul. ,,Strainul”, intocmai ca levitul, nu avea pamant. Orfanii si vaduvele meritau de asemenea o consideratie deosebita (vezi cap. 16,11.14; 24,17.19; 26,12). Prima zecime era exclusiv pentru intretinerea preotilor si a levitilor. A doua zecime se ingrijea fie de un ospat sacru de familie inaintea Domnului, ori pentru o masa prescrisa de Iehova pentru orfani, pentru saraci, si pentru ,,strainii” din interiorul tarii. Era de preferat ca levitii sa ia parte la toate aceste ospete. Prescriptiile lui Israel pentru cei nevoiasi au incurajat practica adevaratei religii. Apostolul Iacov a exprimat acelasi principiu pentru biserica crestina (Iacov 1,27).

Comentariile lui Ellen G. White

2 GC 46; LS 350; MM 321

PK 568; 1T 282; 3T 172

8 MH 313

23,29 PP 530

29 COL 220


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: