Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Deuteronom

Deuteronom, 10


10:1 In vremea aceea, Domnul mi-a zis: Taie doua table de piatra ca cele dintai, si suie-te la Mine pe munte; fa si un chivot de lemn.

In vremea aceea. Adica, cele 40 de zile si nopti de mijlocire despre care se vorbeste in cap. 9 care urmeaza dupa aceasta porunca (Exod 34,1.2.28). Taie. Primele table de piatra au fost oferite de Dumnezeu (Exod 24,12), celelalte doua de catre Moise.

Fa si un chivot. Porunca aceasta a fost data in timpul primelor 40 de zile (Exod 25,10). Unii comentatori ebraici au sustinut ca au existat doua chivoturi, unul care sa mearga inaintea poporului in luptele lor, si altul care sa ramana in Cortul Intalnirii, dar nu exista in privinta aceasta nici o dovada. Chivotul la care se face referire aici nu poate fi altul decat chivotul, pentru ca acum dupa 38 de ani, tablele erau inca acolo unde le-a pus Moise de prima data (v. 5).



10:2 Eu voi scrie pe aceste doua table cuvintele care erau scrise pe tablele dintai pe care le-ai sfaramat, si sa le pui in chivot.

Eu voi scrie. Legea lui Dumnezeu nu este efectiva pana ce nu Ii permitea Levi s-o scrie din nou pe ,,table care sunt inimi de carne” (2 Corinteni 3,3; vezi si Romani 8,3,4). Numai atunci cand lumea retine reflectarea legii scrisa in inimile noastre, ea este instruita si edificata. Dupa cum tablele de piatra au fost scrise de Dumnezeu si au marturisit despre caracterul si viata Lui, tot asa biserica poarta inscriptia lucrata de Duhul Sfant, prezentata spre a fi citita de toti oamenii (2 Corinteni 3,2). O astfel de viata este un monument al harului lui Dumnezeu, o aducere aminte a puterii Lui lucratoare in vietile oamenilor.



10:3 Am facut un chivot de lemn de salcam, am taiat doua table de piatra ca cele dintai, si m-am suit pe munte cu cele doua table in mana.

Lemn de salcam. Literal, ,,scanduri de salcam”. Aceasta era probabil o specie de salcam spinos care se gasea din belsug prin apropierea Sinaiului.



10:4 Domnul a scris pe table ce fusese scris pe cele dintai, cele zece porunci care va fusesera spuse pe munte, din mijlocul focului, in ziua adunarii; si Domnul mi le-a dat.

Cele zece porunci. Literal, ,,cele zece cuvinte”, ca in Exod 20,1; 34,28; Deutronom 4,13. Cuvantul tradus si folosit in felul acesta inseamna un ,,precept” sau un ,,edict” (Estera 1,19). Se mai foloseste si despre o ,,propozitie” sau ,,zicala” a unui om intelept (Eclesiast 1,1, etc.), si despre un ,,cuvant” al lui Dumnezeu (Numeri 23,5.16; Ieremia 1,4.11; etc.). Folosirea lor cu privire la cele Zece Porunci le identifica cu o descoperire divina si este un amintitor al faptului ca Dumnezeu le-a rostit in auzul intregului Israel (Deutronom 4,13).

In ziua adunarii. Vezi comentariul pentru cap. 9,10.



10:5 M-am intors apoi si m-am pogorat de pe munte, am pus tablele in chivotul pe care-l facusem, si ele au ramas acolo, cum imi poruncise Domnul.

M-am pogorat. Adica, la incheierea celor 40 de zile si nopti (Exod 34,28.29; compara cu Exod 32,15 si Deutronom 9,15).

Chivotul. Facut de Betaleel sub indrumarea lui Moise (Exod 37,1; vezi Deutronom 10,1). Chivotul a fost asezat in Cortul Intalnirii, dupa terminarea lui, impreuna cu cele doua table de piatra conform cu instructiunile lui Dumnezeu (Exod 40,20.21).

Au ramas acolo. Ele mai erau inca in chivot cu multe secole mai tarziu (1 Regi 8,1.9), in timpul domniei lui Solomon. Nu exista nici un raport ca ele au fost candva indepartate din chivot. Ele mai sunt acolo si astazi (PK 453), si ,,vor fi prezentate inaintea lumii ca norma de dreptate” (EGW in Review and Herald, 28 ian. 1909, pag. 8).



10:6 Copiii lui Israel au plecat din Beerot-Bene-Iaacan la Mosera. Acolo a murit Aaron, si a fost ingropat; Eleazar, fiul lui, i-a urmat in slujba preotiei.

Beerot-Bene-Iacan. Bene-Iaacan in Numeri 33,32.



10:7 Apoi de-acolo au pornit la Gudgoda, si de la Gudgoda la Iotbata, tara unde sunt paraie de ape.

De acolo. Adica, de la Bene-Iaacan in Numeri 33,32.

Gudgoda. Aceasta este Hor-Ghidgad, literal ,,dealul trupei” (Numeri 33,32).

Iotbata. Iotbata din Numeri 33,34.

Paraie de apa. Aici apa era abundenta, un fapt care fara indoiala ca a accentuat lipsa ei la Cades, curand dupa aceea (vezi Numeri 20,3.4). Probabil ca Iotbata trebuie sa fie identificata cu et-Taba, ca la 22 mile nord de Acaba.



10:8 In vremea aceea, Domnul a despartit semintia lui Levi, si i-a poruncit sa duca chivotul legamantului Domnului, sa stea inaintea Domnului ca sa-I slujeasca, si sa binecuvanteze poporul in Numele Lui; lucru pe care l-a facut pana in ziua de azi.

In vremea aceea. Adica, la Sinai (vezi v.5, 10). Referirea este la intoarcerea lui Moise in tabara dupa cea de a doua ramanere a lui timp de 40 de zile pe munte.

Despartit. Forma cuvantului ebraic folosit aici arata un act solemn de consacrare in slujba lui Dumnezeu. Intr-un fel asemanator a fost ,,despartit” si Israel dintre celelalte natiuni (Levitic 20,24), si Levitii dintre celelalte semintii ale lui Israel (Numeri 16,9), facandu-i prin aceasta sa fie ai lui Iehova (Numeri 8,14). Levitii se separasera ei insisi de celelalte triburi ca raspuns la chemarea lui Moise de a sta pentru Dumnezeu in mijlocul apostaziei (Exod 32,26-29). Ei erau in caracter despartiti de fratii lor, in virtutea propriei lor alegeri, acum, in virtutea alegerii lui Dumnezeu ei erau pusi de o parte pentru slujba Lui.

Sa duca chivotul. Aceasta insarcinare sfanta a fost data chehatitilor, cand se muta tabara dintr-un loc in altul (Numeri 3,27.31).

Sa stea inaintea Domnului. Aceasta este o expresie care inseamna consacrare pentru slujba Domnului in serviciul public. Ei slujeau inaintea lui Dumnezeu asa cum faceau slujbasii de la curte inaintea regelui. Preotii erau raspunzatori fata de Dumnezeu. Ea mai este folosita de profeti ca slujitori ai lui Dumnezeu (1 Regi 17,1; 18,15). Ea mai este folosita si despre prezenta lui Ghehazi pe langa profetul Elisei (2 Regi 5,25).

Ca sa-I slujeasca. Levitii trebuiau sa slujeasca pe preoti ca ajutoare ai lor (Numeri 3,6), si sa poarte grija generala a Cortului Intalnirii (Deutronom 10,8). Numele de ,,levit” a ajuns sa indice pe membrii ne-aaronici ai semintiei preotesti. Fiii lui Aaron din punct de vedere tehnic nu sunt ,,leviti”. Levitii erau consacrati pentru insarcinarile serviciului de la Sanctuar, altele decat cele ale serviciului divin si al jertfelor.

Sa binecuvanteze poporul in numele Lui. Vezi Numeri 6,23-27, unde aceasta expresie este folosita despre preamarirea lui Dumnezeu si binecuvantarea poporului cu mainile ridicate. Aceasta era o insarcinare solemna adusa la indeplinire de catre preoti (Levitic 9,22) ca de incheiere a serviciului de dimineata si seara si in alte dati. La ocazii importante si regii binecuvantau poporul (2 Samuel 6,18). Moise mai vorbeste despre ea in Deutronom 21,5.



10:9 De aceea Levi n-are nici parte de mosie, nici mostenire cu fratii lui: Domnul este mostenirea lui, cum i-a spus Domnul, Dumnezeul tau.

N-are nici parte. Avand in vedere ca levitii erau ,,deosebiti” pentru serviciul sacru ei nu puteau sa-si castige existenta angajandu-se in cele mai obisnuite ocupatii. Din acest motiv lor nu li s-a repartizat teritoriu tribal, cu exceptia unor cetati raspandite printre celelalte semintii (Numeri 18,20; Iosua 13,14,33; 18,7).

Mostenirea Lui. Intelesul acestei expresii se afla in cap. 18,2-4. Semintia lui Levi avea sa primeasca o parte din jertfele sfinte aduse lui Iehova de catre adunare.



10:10 Eu am ramas pe munte, ca si mai inainte, patruzeci de zile si patruzeci de nopti. Domnul m-a ascultat si de data aceasta; Domnul n-a voit sa va nimiceasca.

Verset ce nu a fost comentat.

10:11 Domnul mi-a zis: Scoala-te, du-te, si mergi in fruntea poporului. Sa se duca sa ia in stapanire tara pe care am jurat parintilor lor ca le-o voi da.

Scoala-te, du-te. Literal, ,,ridica-te, sparge tabara”. Cuvantul tradus aici ,,mergi” apare si in Numeri 10,2. El mai este folosit si despre spargerea sau eliberarea de pietre intregi intr-o cariera (1 Regi 6,7).



10:12 Acum, Israele, ce alta cere de la tine Domnul, Dumnezeul tau, decat sa te temi de Domnul, Dumnezeul tau, sa umbli in toate caile Lui, sa iubesti si sa slujesti Domnului, Dumnezeului tau, din toata inima ta si din tot sufletul tau,

Cere de la tine Domnul. Aceasta este asemanator cu Mica 6,8. Cuvantul tradus ,,cere” inseamna si ,,a dori”, ,,a solicita”. Numele de ,,Saul” este din aceeasi radacina, si inseamna ,,solicitat”, ,,dorit”.

Sa te temi. In mod literal, ,,a respecta”, ,,a avea o vedere pioasa pentru”. Aici respectul este cerut ca principiu de baza in inima copilului lui Dumnezeu. O dreapta atitudine fata de Dumnezeu este temelia adevaratei religii (vezi comentariul pentru cap. 6,2).

Sa umbli. Vezi comentariul pentru cap. 6,8. Aceasta este o umblare zilnica cu Dumnezeu in puterea Duhului Sfant, cu scopul unui caracter perfect (vezi Geneza 5,22). Apostolul Pavel afirma acelasi adevar in cuvinte diferite (Romani 6,17.18.22).

Sa iubesti. Acolo unde exista adevarata iubire de Dumnezeu in inima, omul nu se va supune cu usurinta fata de ispitire (vezi Geneza 39,3; Deutronom 13,4; 1 Regi 8,23; Ioan 15,10).



10:13 sa pazesti poruncile Domnului si legile Lui pe care ti le dau astazi, ca sa fii fericit?

Poruncile. De la cuvantul obisnuit pentru ,,porunci”. Radacina verbala inseamna ,,a aseza”, ,,a stabili”. Principiile Decalogului sunt intemeiate pe caracterul lui Dumnezeu, astfel ca sunt temeinic statornicite. A pazi poruncile, se spune de catre Solomon, este ,,datoria oricarui om” (Eclesiast 12,13.14), pentru ca ele exprima iubire fata de Dumnezeu si fata de aproapele (Matei 22,36-40).



10:14 Iata, ale Domnului, Dumnezeului tau, sunt cerurile si cerurile cerurilor, pamantul si tot ce cuprinde el.

Cerurile. Adica cerurile atmosferice.

Cerurile cerurilor. O referire la locul care slujeste ca locas al lui Dumnezeu (vezi 1 Regi 8,27; Psalmi 68,32.33; 148,1-4). Apostolul Pavel vorbeste de ,,al treilea cer” (2 Corinteni 12,2), iar Hristos s-a inaltat ,,mai presus de toate cerurile” (Efeseni 4,10).

Pamantul. Oamenii ar trebui sa caute a trai o viata de proslavire a lui Iehova, asa cum fac locuitorii cerurilor (vezi Psalmi 19,1-6).



10:15 Si numai de parintii tai S-a alipit Domnul ca sa-i iubeasca; si dupa ei, pe samanta lor, pe voi v-a ales El dintre toate popoarele, cum vedeti azi.

Ca sa-i iubeasca. Vezi cap. 7,6.7.



10:16 Sa va taiati dar inima imprejur, si sa nu va mai intepeniti gatul.

Nu va mai intepeniti gatul. Literal, ,,nu va mai intepeniti gatul”. Apostolul Pavel exprima acelasi principiu in termeni asemanatori pentru credinciosul de astazi (Romani 2,29). O inima netaiata imprejur nu poate fi patrunsa de apelul Duhului Sfant. Inima taiata imprejur este o inima care iubeste pe Dumnezeu (Deutronom 30,6; Ieremia 4,4). O inima netaiata imprejur este ingamfata (Levitic 26,14; vezi si Ieremia 9,25; Ezechiel 44,7.9). Aceeasi expresie este folosita si pentru ureche (Ieremia 6,10) si pentru buze (Exod 6,12.30).

Aceasta expresie figurata poate sa vina de la obiceiul boilor care uneori isi retrag umerii si gatul lor de la jug in incercarea de a respinge povara (vezi Neemia 9,29; Zaharia 7,14). Compara cuvintele lui Stefan fata de iudei (Fapte 7,51).



10:17 Caci Domnul, Dumnezeul vostru, este Dumnezeul dumnezeilor, Domnul domnilor, Dumnezeul cel mare, puternic si infricosat, care nu cauta la fata oamenilor si nu primeste daruri;

Dumnezeul Dumnezeilor. Observa indemnul psalmistului (Psalmi 136,2.3), si cuvintele regelui Babilonului catre Daniel (Daniel 2,47). Cand Hristos indeparteaza imbracamintea Lui preoteasca si Isi pune hainele Sale regale, la incheierea timpului de proba, El isi insuseste si titlul, ,,Rege al regilor si Domn al Domnilor” (Apocalipsa 19,16; compara 17,14).

Dumnezeul cel mare. Neemia foloseste un limbaj asemanator (Neemia 9,32).

Puternic. De la un cuvant care inseamna un mare erou, un mare luptator (Judecatori 11,1). El mai este aplicat la leu ca fiind cel mai puternic dintre fiare (Proverbe 30,30). Superlativul folosit in Deutronom 10,14 despre locul de locuit al lui Dumnezeu este asemanator cu aceasta expresie pentru Dumnezeu.

Care nu cauta la fata. Declaratia aceasta se citeste literal, ,,el nu inalta fetele si nu ia mita”. Iehova va lucra intotdeauna just. Jertfele si darurile nu-L vor influenta sa treaca cu vederea pacatul cu voia (vezi Exod 23,8; Levitic 19,15). Observa cuvintele lui Petru intalnirea lui cu Corneliu care, asemenea lui Petru, avusese o vedenie (Fapte 10,34.35).



10:18 care face dreptate orfanului si vaduvei, care iubeste pe strain si-i da hrana si imbracaminte.

Face dreptate. In decursul istoriei, facerea dreptatii se taragana si era nesigura in Orient, dar Iehova nu este numai nepartinitor, ci si prompt in ce lucra. In Exod 22,21.22, Dumnezeu porunceste poporului Sau sa fie absolut nepartinitor fata de ,,strain” si cel neajutorat.



10:19 Sa iubiti pe strain, caci si voi ati fost straini in tara Egiptului.

Strain. De la un substantiv derivat din verbul ,,a sedea” (un scurt timp), ,,a zabovi”, ,,a locui”. O traducere mai buna ar fi ,,cel ce ramane un timp mai scurt”. Termenul se refera la strainii care raman vremelnic sau ca si colonisti permanenti (vezi Geneza 12,10; 19,9; 47,4; Isaia 52,4).



10:20 Sa te temi de Domnul, Dumnezeul tau, sa-I slujesti, sa te alipesti de El, si pe Numele Lui sa juri.

O alipesti. De la un verb care exprima cel mai puternic atasament sau alipire posibila de ceva. El este folosit despre un sot sau o sotie care devin un singur trup (Geneza 2,24), si despre boala inlauntrul tesuturilor trupului (Deutronom 28,21.60).



10:21 El este slava ta, El este Dumnezeul tau. El a facut in mijlocul tau aceste lucruri mari si grozave pe care ti le-au vazut ochii.

Slava Ta. Compara cuvintele din Ieremia 17,14 folosite in legatura cu vindecarea



10:22 Parintii tai s-au pogorat in Egipt in numar de saptezeci de insi; acum Domnul, Dumnezeul tau, a facut din tine o multime ca stelele cerului.

Ca stelele cerului. O astfel de crestere a populatiei se putea datora numai binecuvantarii lui Dumnezeu. Aici Moise reda ecoul fagaduintelor lui Avraam (Geneza 15,5; compara cu Exod 12,37; Numeri 51,62).

Comentariile lui Ellen G. White

1 MH 508

6 PP 427

8 Ed 148; 1T 650

9 DA 433; Ed 149

12,13 FE 477; PK 326

17-19DA 500

17-21 FE 477