Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Daniel

Daniel 7:9


7:9 Ma uitam la aceste lucruri, pana cand s-au asezat niste scaune de domnie. Si un Imbatranit de zile a sezut jos. Haina Lui era alba ca zapada, si parul capului Lui era ca niste lana curata; scaunul Lui de domnie era ca niste flacari de foc, si rotile Lui ca un foc aprins.

S-au asezat. Aramaicul remach. Cuvantul insemneaza fie ,,a aseza”, sau ,,ridica”, dar mai poate insemna si ,,a arunca” (vezi cap. 3,20; 6,16.24). In LXX gasim cuvantul tithémi care are sensul de ,,a pune”, ,,a aseza”, ,,a ridica”. Anumite traduceri folosesc expresia ,,trantit”, lucru ce se explica prin faptul ca interpretarea considera ca tronurile apartineau fiarelor. O reprezentare a marii Judecati de apoi, care stabileste soarta oamenilor si a natiunilor, este aici adusa la lumina.

Un imbatranit de zile. Aramaica spune literal: ,,un Vechi de zile”, sau ,,Unul, vechi de zile”. Expresia este mai degraba descriptiva decat un titlu. Articolul ,,Cel” este folosit in versetele 13, 22 ca un articol de referire anterioara, adica functia lui este de a se referi la Fiinta descrisa anterior. Dumnezeu Tatal este cel reprezentat aici.

Haina lui. Trebuie sa se aiba grija atunci cand se interpreteaza viziunile simbolice: ,,Nimeni na vazut vreodata pe Dumnezeu” (Ioan 1,18). Daniel a vazut doar o reprezentare a Dumnezeirii. Nu se poate sti in ce masura reprezentarea reflecta realitatea. In viziune Dumnezeirea este prezentata in diferite infatisari, infatisarea luata fiind in general legata de obiectivul didactic al viziunii. Intr-o viziune a celei de-a doua veniri, Ioan l-a vazut pe Isus sezand pe un cal alb, imbracat intr-o haina stropita cu sange, iar din gura Lui iesind o sabie (Apocalips 19,11-15). Fireste ca noi nu ne asteptam sa-L vedem pe Mantuitorul nostru imbracat echipat, sau calarind astfel la momentul revenirii Sale. Dar fiecare din aceste parti componente are valoare didactica (vezi comentariul la Apocalips 19,11-15). In viziunea lui Daniel noi putem vedea in haina cea alba un simbol al puritatii, iar parul alb un semn al vechimii, dar a trece dincolo de simboluri si a face speculatii cu privire la infatisarea Aceluia care locuieste ,,intr-o lumina de care nu poti sa te apropii” (1Timotei 6,16) inseamna a patrunde pe un teren al teoriilor nepermise (vezi 8T 279). Ca Dumnezeu este o Fiinta personala nu poate fi pus la indoiala. ,,Dumnezeu este duh, si cu toate acestea este o Fiinta personala, deoarece omul a fost facut dupa chipul lui” (8T 263). ,,Nimeni sa nu se dedea la speculatii cu privire la natura Lui. Aici tacerea insemneaza elocventa” (8T 279). Cu privire la interpretarea viziunilor simbolice vezi comentariul la Ezechiel 1,10.