Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Daniel

Daniel 6:8


6:8 Acum, imparate, intareste oprirea, si iscaleste porunca aceasta, pentru ca sa nu se poata schimba, dupa legea Mezilor si Persilor, care, odata data, ramane neschimbata.

Sa nu se poata schimba. Cu privire la irevocabilitatea legii ,,Mezilor si Persilor” compara si Estera 1,19; 8,8. Caracteristica aceasta este atestata si de scriitorii greci. De exemplu Diodorus Siculus (xvii. 30) descrie atitudinea lui Darius II fata de condamnarea la moarte a lui Charidemos. El pretinde ca imparatul, dupa ce a rostit sentinta s-a cait si s-a invinuit ca a gresit foarte mult in judecata; totusi era cu neputinta sa desfaca ceea ce se facuse prin autoritatea imparateasca.

Mezi si persi. Adeptii inaltei critici au atras in mod frecvent atentia la prezenta acestei expresii in cartea lui Daniel, folosita intr-o perioada in care persii erau de fapt mai proeminenti in vechiul imperiu decat mezii, ca o dovada a unei presupuse date tarzii de scriere a cartii. Ei pretindeau ca un astfel de termen ar fi fost folosit numai intr-o perioada cand adevarata situatie politica ar fi devenit tulbure in memoria oamenilor. Documente contemporane, descoperite dupa aceea, au aratat ca aceasta conceptie a criticii superioare este incorecta. Documentele acestea se refera la persi prin termenul ,,mezi”, si la ,,mezi si persi”, asa cum o face Biblia. Documentele cuneiforme mai mentioneaza si cativa imparati persani sub titlul de ,,imparat al mezilor” ca si prin titlul obisnuit de ,,imparat al Persiei”. Intrucat Darius era un ,,med” este numai natural ca orice curtean, referindu-se in prezenta lui la legea tarii, sa vorbeasca despre ,,legea mezilor si a persilor.”