Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Daniel

Daniel 2:40


2:40 Va fi o a patra imparatie, tare ca fierul; dupa cum fierul sfarama si rupe totul, si ea va sfarama si va rupe totul, ca fierul care face totul bucati.

A patra imparatie. Aceasta nu este faza urmatoare, divizata, a imperiului lui Alexandru, ci imperiul urmator, care a cucerit lumea macedoneana. Daniel reprezinta in alta parte regatele elenistice, diviziunile imperiului lui Alexandru, prin cele patru coarne ale tapului grec (cap. 8,22) nu printr-o fiara aparte (compara cele patru capete ale leopardului; vezi comentariul la cap.7,6).

Este evident ca imparatia care a urmat ramasitelor divizate ale Imperiului Macedonean al lui Alexandru a fost aceea pe care pe buna dreptate Gibbon a intitulat-o ,,monarhia de fier” a Romei, cu toate ca nu era o monarhie pe vremea cand a devenit puterea conducatoare mondiala. Roma timpurie a fost colonizata, cu mult timp inainte de data traditionala 753 i.Hr., de triburile latine care venisera in Italia in valuri succesive cam pe vremea cand alte triburi indo-europene se colonizau in Grecia. Cam de prin secolul al VIII-lea pana in secolul al V-lea cetatea-stan latina era carmuita de regi etrusci, care au venit in Italia in secolul al X-lea, si mai ales de greci, care au ajuns doua secole mai tarziu.

Pe la 500 i.Hr., statul roman a devenit o republica, si a ramas republica timp de aproape 500 de ani. Pe la 265 i.Hr., toata Italia era sub controlul roman. In jurul lui 200 i.Hr., Roma iesise victorioasa din lupta ei pe viata si pe moarte cu rivala ei nord-africana Cartagina (original o colonie feniciana). De aici inainte Roma a ramas stapana Mediteranei apusene, si mult mai puternica decat oricare stat din rasarit, desi nu ajunsese inca sa se masoare cu ele. Incepand de atunci Roma mai intai a dominat si apoi a absorbit, pe rand, cele trei regate supravietuitoare ale succesorilor lui Alexandru (vezi comentariul la cap. 7,6), si astfel a devenit urmatoarea putere mondiala dupa aceea a lui Alexandru. Aceasta a patra imparatie a fost aceea care a supravietuit cel mai mult si care s-a intins cel mai mult dintre cele patru, intinzandu-se in secolul al II-lea al erei crestine de la Britania pana la Eufrat. Pentru profetiile paralele vezi comentariul la cap. 7,7.

Face totul bucati. Tot ce s-a putut reconstitui din istoria romana confirma descrierea aceasta. Roma si-a cucerit teritoriul prin forta sau prin groaza de armatele sale. Mai intai a intervenit in treburile internationale intr-o lupta de a-si pastra viata in fata rivalei sale, Cartagina, si a fost atrasa intr-un razboi dupa altul. Apoi, zdrobindu-si adversarii unul cate unul, in cele din urma a devenit cuceritorul agresiv si irezistibil al lumii mediteraneene si al Europei apusene. La inceputul erei crestine si la scurt timp dupa aceea, puterea de fier a legiunilor romane statea in spatele lui Pax Romana – pacea romana. Roma a fost imparatia cea mai intinsa si mai puternica din cate cunoscuse lumea pana aici.