Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Daniel

Daniel 10:1


10:1 In anul al treilea al lui Cir, imparatul Persiei, s-a descoperit un cuvant lui Daniel, numit Beltsatar. Cuvantul acesta, care este adevarat, vesteste o mare nenorocire. El a fost cu luare aminte la cuvantul acesta, si a priceput vedenia.

Anul al treilea al lui Cir. Socotit de la caderea Babilonului, fie din primavara, fie din toamna anului, aceasta ar fi 536/535 i.Hr. (vezi comentariul la Daniel 10,4, si comentariul la Ezra 1,1). Daniel parea sa se afle acum spre sfarsitul vietii lui (vezi Daniel 12,13), cam de 88 de ani, considerand ca era de 18 ani cand a fost luat prizonier (vezi 4T 570) in anul 605 i.Hr. (vezi comentariul la cap. 1,1). Daniel 10,1 constituie introducerea la partea finala a cartii, capitolul 10 oferind contextul vietii lui Daniel pentru cea de-a patra mare profetie consemnata in cap. 11 si 12. Partea principala a naratiunii profetice incepe cu cap. 11,2 si se incheie cu cap. 12,4, restul cap. 12 fiind un fel de post-scriptum al profetiei. Cu privire la calcularea anilor din primavara si toamna vezi Vol. II, p. 109-111.

Imparatul Persiei. Aceasta este unica profetie a lui Daniel datata potrivit domniei lui Cir. Lui Cir i se da aici titlul de ,,imparat al Persiei”, care ar parea sa implice faptul ca intregul imperiu era carmuit de persi, ca fiind in contrast cu titlul mai restrans, ,,imparat peste imparatia Haldeilor”, dat lui Darius in cap. 9,1. Pornind de la o relativa obscuritate ca domn al mici tari Ansan situata pe podisul Iran, Cir a biruit pe rand in cativa ani regatele Mediei, Lydiei si Babiloniei, si le-a unit sub conducerea sa formand cel mai mare imperiu cunoscut pana atunci. Cu un astfel de monarh avea acum de a face Daniel si poporul lui, si cu care se descopera aici (cap. 10,13.20) ca se lupta puterile cerului.

Un cuvant. O expresie unica folosita de Daniel pentru a-si descrie a patra mare schema profetica (cap. 10-12), care dupa cat se vede a fost descoperita fara o reprezentare simbolica prealabila si fara vreo aluzie la simboluri (comp. cap. 7,16-24; 8,20-26). Cuvantul marah, ,,vedenie”, mentionat in v. 7, 8, 16 se refera simplu la aparitia celor doi vizitatori ceresti ai lui Daniel, mentionati in versetele 5, 6 si respectiv 10-21. In conformitate cu aceasta, unii au considerat cea de-a patra schema profetica drept o continuare mai detaliata a explicatiei evenimentelor descrise simbolic in ,,vedenia” din cap. 8,1-14. Pe temeiul acesta capitolele 10-12 ar trebuie interpretate in contextul capitolelor 8 si 9. Totusi, legatura dintre capitolele 10-12 si 8, 9 nu este nicidecum atat de clara si atat de sigura ca cea dintre cap. 8 si cap. 9 (vezi comentariul la 9,21).

Belsatar. Vezi comentariul la cap. 1,7.

O mare nenorocire. Sau ,,lupta”, ,,conflict”.

A priceput. In contrast cu celelalte trei vedenii (capitolele 2, 7 si 8-9) care au fost ascunse in termeni extrem de simbolici, descoperirea aceasta finala a fost data in general intr-un limbaj literal. Ingerul a spus lamurit ca venise sa faca ,,cunoscut ce are sa se intample poporului tau in vremurile de apoi” (cap. 10,14). Acesta constituie subiectul principal al capitolelor 11 si 12. Numai pe la sfarsitul acestei vedenii (cap. 12,8) Daniel intalneste o descoperire cu privire la care marturiseste: ,,Am auzit, dar n-am inteles”.