English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Daniel

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Daniel, 10


10:1 In anul al treilea al lui Cir, imparatul Persiei, s-a descoperit un cuvant lui Daniel, numit Beltsatar. Cuvantul acesta, care este adevarat, vesteste o mare nenorocire. El a fost cu luare aminte la cuvantul acesta, si a priceput vedenia.

Anul al treilea al lui Cir. Socotit de la caderea Babilonului, fie din primavara, fie din toamna anului, aceasta ar fi 536/535 i.Hr. (vezi comentariul la Daniel 10,4, si comentariul la Ezra 1,1). Daniel parea sa se afle acum spre sfarsitul vietii lui (vezi Daniel 12,13), cam de 88 de ani, considerand ca era de 18 ani cand a fost luat prizonier (vezi 4T 570) in anul 605 i.Hr. (vezi comentariul la cap. 1,1). Daniel 10,1 constituie introducerea la partea finala a cartii, capitolul 10 oferind contextul vietii lui Daniel pentru cea de-a patra mare profetie consemnata in cap. 11 si 12. Partea principala a naratiunii profetice incepe cu cap. 11,2 si se incheie cu cap. 12,4, restul cap. 12 fiind un fel de post-scriptum al profetiei. Cu privire la calcularea anilor din primavara si toamna vezi Vol. II, p. 109-111.

Imparatul Persiei. Aceasta este unica profetie a lui Daniel datata potrivit domniei lui Cir. Lui Cir i se da aici titlul de ,,imparat al Persiei”, care ar parea sa implice faptul ca intregul imperiu era carmuit de persi, ca fiind in contrast cu titlul mai restrans, ,,imparat peste imparatia Haldeilor”, dat lui Darius in cap. 9,1. Pornind de la o relativa obscuritate ca domn al mici tari Ansan situata pe podisul Iran, Cir a biruit pe rand in cativa ani regatele Mediei, Lydiei si Babiloniei, si le-a unit sub conducerea sa formand cel mai mare imperiu cunoscut pana atunci. Cu un astfel de monarh avea acum de a face Daniel si poporul lui, si cu care se descopera aici (cap. 10,13.20) ca se lupta puterile cerului.

Un cuvant. O expresie unica folosita de Daniel pentru a-si descrie a patra mare schema profetica (cap. 10-12), care dupa cat se vede a fost descoperita fara o reprezentare simbolica prealabila si fara vreo aluzie la simboluri (comp. cap. 7,16-24; 8,20-26). Cuvantul marah, ,,vedenie”, mentionat in v. 7, 8, 16 se refera simplu la aparitia celor doi vizitatori ceresti ai lui Daniel, mentionati in versetele 5, 6 si respectiv 10-21. In conformitate cu aceasta, unii au considerat cea de-a patra schema profetica drept o continuare mai detaliata a explicatiei evenimentelor descrise simbolic in ,,vedenia” din cap. 8,1-14. Pe temeiul acesta capitolele 10-12 ar trebuie interpretate in contextul capitolelor 8 si 9. Totusi, legatura dintre capitolele 10-12 si 8, 9 nu este nicidecum atat de clara si atat de sigura ca cea dintre cap. 8 si cap. 9 (vezi comentariul la 9,21).

Belsatar. Vezi comentariul la cap. 1,7.

O mare nenorocire. Sau ,,lupta”, ,,conflict”.

A priceput. In contrast cu celelalte trei vedenii (capitolele 2, 7 si 8-9) care au fost ascunse in termeni extrem de simbolici, descoperirea aceasta finala a fost data in general intr-un limbaj literal. Ingerul a spus lamurit ca venise sa faca ,,cunoscut ce are sa se intample poporului tau in vremurile de apoi” (cap. 10,14). Acesta constituie subiectul principal al capitolelor 11 si 12. Numai pe la sfarsitul acestei vedenii (cap. 12,8) Daniel intalneste o descoperire cu privire la care marturiseste: ,,Am auzit, dar n-am inteles”.

10:2 In vremea aceea, eu, Daniel, trei saptamani am fost in jale.

Jale. Daniel nu arata cu precizie cauza jalei, dar s-ar putea gasi o indicatie a acesteia in evenimentele care aveau loc printre iudeii din Palestina in vremea aceea. Fara indoiala ca o criza serioasa a determinat jalea de trei saptamani a lui Daniel. Probabil ca s-a petrecut pe vremea cand samaritenii se ridicau cu impotrivire contra iudeilor care se intorsesera de curand din exil sub Zorobabel (Ezra 4,1-5; vezi PK 571; 572). Daca evenimentele acestui capitol au avut loc inainte sau dupa ce iudeii pusesera de fapt piatra de temelie (Ezra 3,8-10) a templului depinde de diferitele interpretari ale cronologiei acestei perioade (vezi Vol. III, p. 97), si de posibilitatea ca Daniel sa fi intrebuintat o socotire diferita in Babilonia de aceea a iudeilor din Palestina in acea perioada de tranzitie. Vremea de jale a lui Daniel pare sa fi fost contemporana cu amenintarea serioasa ca decretul lui Cir sa nu poata fi aplicat in cele din urma datorita rapoartelor mincinoase trimise de samariteni la curtea Persiei, intr-o incercare de a opri lucrarile de constructie. Faptul plin de insemnatate ca in decursul acestor trei saptamani ingerul se straduia sa-l influenteze pe Cir (v. 12 si 13) arata ca era in cumpana o hotarare de insemnatate vitala din partea imparatului. In timp ce se ruga pentru mai multa lumina cu privire la subiectele inca nelamurite pe deplin din viziunile anterioare, profetul s-a angajat fara indoiala intr-o noua perioada de rugaciuni intense (vezi cap. 9,3-19) pentru ca lucrarea vrajmasului sa poata fi infranta si pentru ca fagaduintele de restaurare date de Dumnezeu sa se poata implini fata de poporul Sau ales.

10:3 N-am mancat deloc bucate alese, nu mi-a intrat in gura nici carne, nici vin, si nici nu m-am uns deloc, pana s-au implinit cele trei saptamani.

Bucate alese. Adica delicatese. In timpul postului sau, Daniel nu a mancat decat hrana cea mai simpla, suficienta numai pentru a-si mentinea puterile.

Nu m-am uns. Folosirea de ulei pentru inmuierea pielii era foarte mult obisnuita la popoarele din antichitate, mai ales la acelea care traiau in tarile unde climatul era foarte cald si uscat. In timpul perioadei lui de post si de rugaciune, profetul a considerat de cuviinta sa renunte la aceasta placere personala.

10:4 In a douazeci si patra zi a lunii intai, eram pe malul raului celui mare, care este Hidechel (Tigru).

A douazeci si patra zi. Aceasta este unica data din cartea lui Daniel caruia i se da ziua si luna exacta. Fireste, nu se mentioneaza nimic cu privire la faptul daca data este conforma cu calendarul babilonian-persan (pe care-l va fi folosit Ezechiel, contemporanul lui Daniel), sau cu calendarul iudaic (folosit mai tarziu de Ezra si Neemia). Daca data lui Daniel este pe baza calendarului babilonian-persan (inceputul anului fiind primavara), prima luna a celui de al treilea an al lui Cir ar fi cam in martie-aprilie 536 i.Hr. Daca, pe de alta parte, Daniel ar fi socotit dupa metoda iudaica (inceputul anului fiind toamna), prima luna a celui de al treilea an al lui Cir ar veni 12 luni mai tarziu si ar corespunde oarecum cu martie-aprilie 535 i.Hr. Pentru o explicare a deosebirilor dintre calendarul babilonian si cel iudaic, vezi Vol. II, p. 112-122.

Intrucat cele trei saptamani ale postului lui Daniel s-au terminat in ziua a douazeci si patra a luni intai, ele trebuie sa fi inceput in ziua a patra si in felul acesta postul lui a cuprins si vremea Pastilor. Dar in ce masura sarbatoarea aceasta era tinuta in timpul robiei nu se stie.

Hidechel. Numele acesta ebraic reprezinta akkadianul Idiqlat, in vechea persana Tigra, care a ajuns la noi sub forma Tigru. Tigru este cel mai mic din cele doua rauri mari ale Mesopotamiei. Un rau cu acelasi nume este mentionat in Geneza 2,14. Totusi acolo se face referire la un rau dinainte de potop. Nu se spune cu precizie unde anume pe Tigru a avut loc intamplarea.

10:5 Am ridicat ochii, m-am uitat, si iata ca acolo statea un om imbracat in haine de in, si incins la mijloc cu un brau de aur din Ufaz.

Un om. Fiinta cereasca s-a aratat in chip omenesc (vezi Geneza 18,2; Daniel 7,13; Apocalips 1,13). Descrierea seamana foarte mult cu aceea data de Ioan cand i S-a descoperit Isus Hristos. Era, intr-adevar, aceeasi Fiinta care i s-a aratat lui Daniel (vezi SL 50; GC 470, 471).

Ufaz. Locul unde se gasea Ufaz nu este cunoscut. Denumirea mai apare numai in Ieremia 10,9, unde Ufaz este identificat din nou ca o localitate de unde se scotea aur. Unii au sugerat ca este unul si acelasi loc cu Ofir, care era vestit pentru aurul lui fin (vezi 1Regi 9,28). O astfel de identificare nu este imposibila. Denumirile Ufaz si Ofir sint asemanatoare cand se scriu in limba ebraica.

10:6 Trupul lui era ca o piatra de hrisolit, fata ii stralucea ca fulgerul si ochii ii erau niste flacari ca de foc; dar bratele si picioarele semanau cu niste arama lustruita, si glasul lui tuna ca vuietul unei mari multimi.

Hrisolit. Ebr. tarshish, probabil indicand locul unde se obtinea produsul.

Flacari de foc. Compara cu Apocalips 1,14.

Arama lustruita. Compara cu Apocalips 1,15.



10:7 Eu, Daniel, am vazut singur vedenia; dar oamenii care erau cu mine n-au vazut-o; totusi au fost apucati de o mare spaima, si au luat-o la fuga ca sa se ascunda!

Eu, Daniel, am vazut singur. Descoperirea a fost data numai servului ales al lui Dumnezeu, Totusi, efectul prezentei unei fiinte ceresti a fost simtit de aceia care erau impreuna cu profetul. Compara cu experienta lui Saul si a acelora care-l insoteau (Fapte 9,3-7; 22,6-9).

10:8 Eu am ramas singur, si am vazut aceasta mare vedenie. Puterile m-au lasat, culoarea mi s-a schimbat, fata mi s-a slutit, si am pierdut orice vlaga.

Puterile m-au lasat. Compara cu Apocalips 1,17. Pentru un studiu cu privire la starea fizica in viziune a profetilor vezi F. D. Nichol, Ellen G. White si Criticii ei, p. 51-61.

10:9 Am auzit glasul cuvintelor lui; si pe cand auzeam glasul cuvintelor lui, am cazut lesinat cu fata la pamant.

Lesinat. De la ebraicul radam, un cuvant care apare numai in Judecatori 4,21; Psalmi 76,6; Daniel 8,11; Iona 1,5.6. Aici pare sa aiba sensul de ,,a fi ametit”.

10:10 Si iata ca o mana m-a atins, si m-a asezat tremurand pe genunchii si mainile mele.

O mana m-a atins. Compara Ezechiel 2,2; 3,24; Apocalips 1,17. Mana este evident aceea a lui Gabriel (PK 571, 572).

Asezat tremurand. De la ebraicul nua’. In forma in care nua’ este folosit aici el insemneaza literal, ,,a face sa tremure”, ,,a aseza tremurand”. Cu toate ca Daniel fusese ridicat de la pamant, puterea lui nu era inca suficienta incat sa stea in picioare fara sa tremure.

10:11 Apoi mi-a zis: Daniele, om preaiubit si scump, fii cu luare aminte la cuvintele, pe care ti le voi spune acum, si stai in picioare in locul unde esti; caci acum sunt trimis la tine! Dupa ce mi-a vorbit astfel, am stat in picioare tremurand.

Prea iubit. Ebr. chamudoth, tradus in v. 3 prin ,,alese”. Este a doua oara cand Daniel a fost asigurat de iubirea lui Dumnezeu pentru el (vezi cap. 9,23).

10:12 El mi-a zis: Daniele, nu te teme de nimic! Caci cuvintele tale au fost ascultate din cea dintai zi, cand ti-ai pus inima ca sa intelegi, si sa te smeresti inaintea Dumnezeului tau, si tocmai din pricina cuvintelor tale vin eu acum!

Nu te teme. Compara cu Apocalips 1,17. Fara indoiala ca aceste cuvinte l-au incurajat pe profet personal in fata ingerului, deoarece el statea in picioare ,,tremurand” (v. 11), si l-au asigurat pe Daniel ca desi se rugase timp de trei saptamani in aparenta fara vreun raspuns, totusi chiar de la inceput Dumnezeu ii ascultase cererile si ii fagaduise ca ii va raspunde la ele. Daniel nu trebuia sa se teama pentru poporul sau: Dumnezeu il ascultase, iar Dumnezeu conducea lucrarile.

10:13 Dar capetenia imparatiei Persiei mi-a stat impotriva douazeci si una de zile; si iata ca Mihail, una din capeteniile cele mai de seama, mi-a venit in ajutor, si am iesit biruitor acolo langa imparatii Persiei.

Capetenia. Ebr. sar, un cuvant care apare de 420 de ori in Vechiul Testament, dar niciodata cu sensul de ,,rege”. Se refera la slujitori principali ai regelui (Geneza 48,2 tradus prin ,,dregatori”), la carmuitori locali (1Regi 22,26, tradus prin ,,mai marele”), la subalternii lui Moise (Exod 18,21, tradus prin ,,capetenii de ostire”). In acest ultim sens in expresia sar hatava’, ,,comandantul ostirii” (aceeasi expresie tradusa ,,capetenia ostirii”, Daniel 8,11), apare pe o ostraca din Lachis, o scrisoare trimisa de un ofiter de armata superiorului lui, probabil pe vremea cuceririi lui Iuda de catre Nebucadnetar la 588-586 i.Hr., pe vremea cand Daniel era in Babilon (vezi Vol. III, p. 97, 98; vezi Ieremia 34,7).

Fiinta cereasca care i s-a aratat lui Iosua la Ierihon este denumita ,,Capetenia (ebr. sar) ostirii Domnului”, (Iosua 5,14.15). Daniel foloseste deseori cuvantul acesta cu referire la fiinte supranaturale (Daniel 8,11.25; 10,13.21; 12,1). Pe temeiul acestor observatii unii au dedus ca sar denota o fiinta supranaturala care pe vremea aceea era in opozitie cu ingerii lui Dumnezeu, si se straduia sa conduca treburile imparatiei persane impotriva celor mai bune interese ale poporului lui Dumnezeu. Satana a fost intotdeauna doritor sa se declare domnul lumii acesteia. Subiectul principal de aici era buna stare a poporului lui Dumnezeu in conflict cu vecinii lor pagani. Intrucat Mihail este declarat ,,marele voievod (sar) ocrotitorul copiilor poporului tau” (cap. 12,1), nu pare nerezonabil ca acela numit ,,capetenia imparatiei persilor” sa fie un auto-intitulat ,,inger pazitor” pentru tara aceea dintre cei din ostirea adversarului. Este clar ca lupta se dadea impotriva puterilor intunericului: ,,Timp de trei saptamani Gabriel s-a luptat cu puterile intunericului, cautand sa combata influentele care erau la lucru asupra mintii lui Cir... Tot ceea ce Cerul putea face in favoarea poporului lui Dumnezeu a fost facut. In cele din urma biruinta a fost castigata; puterile vrajmasului au fost tinute in frau in tot timpul lui Cir; si in tot timpul fiului sau, Cambises” (PK 571, 572).

Pe de alta parte, sar poate fi folosit in sensul comun de ,,carmuitor”, si in sensul acesta s-ar referi la Cir, imparatul Persiei. Inteles in felul acesta, ingerii cerului sunt vazuti luptandu-se cu imparatul, ca el sa poata da un verdict favorabil pentru iudei.

Mi-a stat impotriva. Profetul arunca o privire asupra grozavei lupte ce se da intre fortele binelui si fortele raului. Se poate pune intrebarea: Pentru ce a ingaduit Dumnezeu ca puterile raului sa se straduiasca sa stapaneasca mintea lui Cir timp de 21 de zile in timp ce Daniel staruia in jale si rugaciune? La intrebarea aceasta trebuie sa se raspunda avand in minte adevarul ca aceste evenimente trebuie sa fie intelese in lumina unui ,,scop mai larg si mai adanc” al planului de mantuire, care ,,trebuie sa descopere caracterul lui Dumnezeu inaintea universului ... Inaintea intregului univers ea (moartea lui Hristos) Il va indreptati pe Dumnezeu si pe Fiul Sau in ce priveste felul cum au tratat razvratirea lui Satana” (PP 68, 69; comp DA 625). ,,Totusi Satana nu a fost distrus atunci (la moartea lui Hristos). Ingerii nu au inteles nici macar atunci toate implicatiile marii lupte. Principiile in cauza trebuia sa fie si mai pe deplin descoperite” (DA 761). Vezi comentariul la cap. 4,17.

Pentru a respinge pretentiile lui Satana ca Dumnezeu este un tiran, Parintele ceresc a gasit de cuviinta sa-Si retraga mana si sa ingaduie adversarului o ocazie de a-i castiga pe oameni pentru cauza lui. Dumnezeu nu constrange vointa oamenilor. El ii ingaduie lui Satana o oarecare de libertate, in timp ce prin Duhul Sau si prin ingerii Sai staruie pe langa oameni sa se impotriveasca raului si sa urmeze binele. In felul acesta Dumnezeu demonstreaza in fata universului martor, ca El este un Dumnezeu al iubirii, si nu un tiran asa cum L-a acuzat Satana ca ar fi. Pentru motivul acesta nu i s-a raspuns imediat rugaciunii lui Daniel. Raspunsul a intarziat pana cand imparatul Persiei s-a hotarat sa aleaga mai degraba binele si nu raul, prin libera lui vointa.

Aici se descopera adevarata filozofie a istoriei. Dumnezeu a fixat tinta ultima care va fi negresit atinsa. Prin Duhul Sau El lucreaza asupra inimii oamenilor pentru a conlucra cu El la atingerea acelei tinte. Dar problema caii pe care fiecare individ alege sa mearga este intru totul o chestiune de decizie personala. Astfel evenimentele istoriei sunt produsul atat al agentilor ceresti cat si al liberei alegeri omenesti. Dar rezultatul final este acela al lui Dumnezeu. In acest capitol, ca probabil nicaieri in alta parte in Scriptura, perdeaua care desparte cerul de pamant este data la o parte, iar lupta dintre puterile luminii si cele alte intunericului este scoasa la iveala.

Mihail. Ebr. Mika’el, ,,cine este ca Dumnezeu?” El este descris aici ca ,,una din capeteniile cele mai de seama (ebr. sarim).” Mai tarziu El este descris ca protectorul special al lui Israel (cap. 21,1). Identitatea lui nu este dezvaluita cu exactitate, dar o comparatie cu alte texte Il identifica cu Hristos. Iuda 9 Il numeste ,,arhanghel”. Potrivit cu 1Tesaloniceni 4,16, ,,glasul unui arhanghel” este pus in legatura cu invierea sfintilor la venirea lui Isus. Domnul Hristos a spus ca mortii vor iesi din mormintele lor cand vor auzi glasul Fiului omului (Ioan 5,28). Astfel pare clar ca Mihail nu este altcineva decat Insusi Domnul Isus Hristos (vezi EW 164; comp. DA 421). Numele Mihail apare in Biblie numai in pasajele apocaliptice (Daniel 10,13.21; 12,1; Iuda 9; Apocalips 12,7). Mai mult, el este folosit numai in imprejurarile cand Domnul Hristos este in conflict direct cu Satana. Denumirea ebraica insemnand ,,cine este ca Dumnezeu?” este concomitent o intrebare si o provocare. Avand in vedere faptul ca razvratirea lui Satana este in esenta o incercare de a se instala pe tronul lui Dumnezeu si a fi ,,ca Cel Prea Inalt” (Isaia 14,14), numele Mihail este un nume cat se poate de potrivit pentru Acela care a pornit sa indreptateasca caracterul lui Dumnezeu si sa respinga pretentiile lui Satana.

Am iesit biruitor. Sau ,,am ramas acolo” [KJV]. LXX, de care se tine Theodotion, zice: ,,si l-am lasat (pe Mihail) acolo”. Traducerea aceasta a fost adoptata de diferite versiuni moderne (Goodspeed, Moffatt, RSV), fara indoiala datorita faptului ca nu parea clar pentru ce ingerul trebuia sa spuna ca el a fost lasat cu imparatii Persiei, cand Mihail venise in ajutorul sau. Compara cu traducerea aceasta afirmatia: ,,Dar Mihail veni in ajutorul sau, si apoi El ramase cu imparatii Persiei” (EGW, Material Suplimentar cu privire la Daniel 10,12.13).

Unii vad un alt sens posibil in textul ebraic asa cum se gaseste el. Lupta descrisa aici a fost in esenta o lupta intre ingerii lui Dumnezeu si puterile intunericului, cautand sa contracareze influentele care lucrau asupra mintii lui Cir (vezi PK 571, 572). O data cu intrarea in lupta a lui Mihail, Fiul lui Dumnezeu, puterile Cerului au castigat biruinta, iar cel rau a fost constrans sa se retraga. Cuvantul tradus prin ,,a ramas” este folosit in alta parte cu sensul de ,,a ramane pe mai departe” cand altii au plecat sau au fost indepartati. Astfel se foloseste verbul acesta cu privire la Iacov cand a ramas in urma la paraul Iaboc (Geneza 32,24), si cu privire la acei pagani carora Israel le-a ingaduit sa ramana in tara (1Regi 9,20). De asemenea este cuvantul aplicat de Ilie la sine insusi cand credea ca toti ceilalti s-au departat de adevarata inchinare la Iehova: ,,Am ramas numai eu singur”. (1Regi 19,10.14). Asa cum este folosit de inger in pasajul de fata, ar putea sa insemne ca o data cu venirea lui Mihail, ingerul cel rau a fost constrans sa plece, iar ingerul lui Dumnezeu ,,a fost lasat acolo sa ramana alaturi de imparatii Persiei”. ,,Biruinta a fost castigata in cele din urma; fortele raului au fost infrante” (PK 572). Doua traduceri care au sugerat aceeasi idee sunt, aceea a lui Luther, ,,acolo am castigat biruinta fata de imparatii Persiei”, si a lui Knox, ,,si acolo, la curtea Persiei, am fost lasat stapan pe teren”.

Imparatii Persiei. Manuscrisul ebraic zice: ,,imparatia Persiei”. Vechile versiuni zic: ,,imparatul Persiei”.

10:14 Acum vin sa-ti fac cunoscut ce are sa se intample poporului tau in vremurile de apoi, caci vedenia este cu privire tot la acele vremuri indepartate.

Vremurile de apoi. Ebr. be’acharith hayyamim ,,in partea de la urma (sau sfarsit) a zilelor”. Aceasta este o expresie folosita adesea in profetia biblica, aratand catre partea finala a oricarei perioade a istoriei pe care o are in vedere profetul. In Geneza 49,1 termenul este tradus ,,vremurile care vor veni” cu referire la soarta de pe urma a fiecareia din cele douasprezece semintii in tara Canaanului; Balaam a aplicat termenul la prima venire a Domnului Hristos (Numeri 24,14); Moise l-a folosit in sensul general al viitorului departat, cand Israel urma sa sufere necazuri (Deuteronom 4,30). Uneori expresia se poate referi sau chiar se refera in mod direct la evenimentele finale ale istoriei. Vezi comentariul la Isaia 2,2.

Vremuri indepartate. Ingerul a venit ca sa-i spuna lui Daniel ce se va intampla cu sfintii in decursul secolelor pana la a doua venire a Domnului Hristos. Accentul in partea aceasta finala a versetului este pus asupra faptului ca Domnul inca mai are si alt adevar de prezentat lui Daniel printr-o viziune. Tradus literal, versetul acesta zice: ,,Si am venit sa te fac sa intelegi ceea ce se va intampla poporului tau in partea de la urma a zilelor, caci inca mai este o vedenie pentru acele zile”.

10:15 Pe cand imi spunea el aceste lucruri, eu mi-am plecat ochii in pamant, si am tacut.

Verset ce nu a fost comentat.

10:16 Si iata ca cineva care avea infatisarea copiilor oamenilor, s-a atins de buzele mele. Eu am deschis gura, am vorbit, si am zis celui ce statea inaintea mea: Domnul meu, vedenia aceasta m-a umplut de groaza, si am pierdut orice putere!

Infatisarea. Gabriel si-a acoperit stralucirea si s-a aratat in chip de om (vezi SL 52).

Vedenia. Unii comentatori considera ca Daniel se refera aici la vedenia din cap. 8 si 9; altii cred ca descoperirea prezenta a fost cea care l-a framantat atat de mult pe profet. Avand in vedere faptul ca termenul ,,vedenie” atat din v. 1 cat si din v. 14 pare sa se aplice la descoperirea din capitolele 10-12, cum si pentru ca declaratia lui Daniel de aici din cap. 10,16 este o continuare logica a reactiei sale (v. 15) fata de declaratia ingerului cu privire la ,,vedenie” (v. 14), pare logic sa tragem concluzia ca profetul vorbeste aici despre vedenia slavei divine la care era martor.

10:17 Cum ar putea robul domnului meu sa vorbeasca domnului meu? Acum puterile m-au parasit, si nu mai am nici suflare!

Verset ce nu a fost comentat.

10:18 Atunci cel ce avea infatisarea unui om m-a atins din nou, si m-a intarit.

Verset ce nu a fost comentat.

10:19 Apoi mi-a zis: Nu te teme de nimic, om preaiubit! Pace tie! Fii tare si cu inima! Si pe cand imi vorbea el, am prins iar puteri, si am zis: Vorbeste, domnul meu, caci m-ai intarit.

Prea iubit. Vezi comentariul la v. 11.

10:20 El mi-a zis: Stii pentru ce am venit la tine? Acum ma intorc sa ma lupt impotriva capeteniei Persiei; si cand voi pleca, iata ca va veni capetenia Greciei!

Impotriva capeteniei. Sau ,,cu capetenia”. Traducerile care folosesc cuvantul ,,cu” pot fi intelese fie in sensul ca ingerul avea sa se lupte alaturi de capetenia Persiei, fie ca avea sa se lupte impotriva lui. Versiunea greceasca este la fel de ambigua. Prepozitia ,,meta”, ,,cu”, care este folosita, poate sa implice fie alianta, ca in 1Ioan 1,3, fie ostilitatea, ca in Apocalips 2,16. Totusi ebraica din pasajul acesta, pare sa dea o indicatie clara a sensului ei. Verbul lacham, ,,a lupta”, este folosit de 28 ori in Vechiul Testament, urmat, ca aici, de prepozitia ‘im, ,,cu”. In cazul acesta contextul arata clar ca cuvantul trebuie sa fie luat in sensul de ,,impotriva” (vezi Deuteronom 20,4; 2Regi 13,12; Ieremia 41,12; Daniel 11,11). Pare sigur, prin urmare, ca ingerul, vorbeste aici de continuarea conflictului dintre el si ,,capetenia Persiei”. Ca lupta aceasta a continuat multa vreme dupa viziunea lui Daniel se arata in Ezra 4,4-24. ,,Puterile vrajmasului au fost tinute in frau in tot timpul lui Cir si in tot timpul fiului sau Cambises, care a domnit aproape sapte ani si jumatate” (PK 572).

Capetenia Greciei. Cuvantul ebraic folosit aici pentru ,,capetenie”, sar, este acelasi cu cel folosit anterior (vezi comentariul la v. 13). Ingerul ii spusese lui Daniel ca se intorcea ca sa continue lupta cu puterile intunericului care se luptau sa puna stapanire pe mintea imparatului Persiei. Apoi el a privit mai departe in viitor si a dat sa se inteleaga ca dupa ce in cele din urma se va retrage din lupta, se va produce o revolutie in treburile omenirii. Atata vreme cat ingerul lui Dumnezeu tinea linistite fortele raului care cautau sa domine carmuirea persana, imperiul acela a rezistat. Dar atunci cand influenta divina s-a retras si stapanirea conducatorilor natiunii a fost lasata in intregime pe seama puterilor intunericului, a urmat repede ruina imperiului. Conduse de Alexandru, ostirile Greciei au cotropit lumea si au desfiintat rapid imperiul persan.

Adevarul rostit de inger in versetul acesta revarsa lumina asupra descoperirii urmatoare. Profetia urmatoare, un raport despre razboaie dupa razboaie, primeste o importanta sporita cand este inteleasa in lumina a ceea ce ingerul spune aici. In timp ce oamenii se lupta intre ei pentru putere pamanteasca, in spatele cortinei, ascunsa de ochii omenesti, se da o lupta si mai mare, fata de care fluxul si refluxul in treburile omenesti este doar o reflectare (vezi Ed 173). Dupa cum se arata ca poporul lui Dumnezeu a fost ocrotit in decursul framantatei sale istorii – raportata profetic de Daniel – la fel de sigur este ca in lupta aceea mai mare, legiunile luminii vor avea biruinta asupra puterilor intunericului.

10:21 Dar vreau sa-ti fac cunoscut ce este scris in cartea adevarului. Nimeni nu ma ajuta impotriva acestora, afara de voievodul vostru Mihail.

Scris. Ebr. rasam, ,,a inscrie”, ,,a scrie”.

Cartea. Ebr. Kethub, literal: ,,o scriere”, de la verbul Kathab, ,,a scrie”. Planurile si scopurile vesnice ale lui Dumnezeu sunt prezentate aici ca fiind scrise. Compara cu Psalmi 139,16; Fapte 17,26; vezi comentariul la Daniel 4,17.

Nimeni nu ma ajuta. Expresia aceasta poate fi tradusa si, ,,nu este nimeni care sa se straduiasca”. Aceasta nu se poate lua in sensul ca toti erau orbi fata de lupta aceasta afara de cele doua fiinte ceresti mentionate aici. ,,Lupta era o lupta de care tot cerul era interesat” (PK 571). Sensul probabil al pasajului este ca Hristos si Gabriel si-au asumat lucrarea speciala de a lupta cu ostirile lui Satana care cautau sa-si asigure controlul imperiilor pamantesti.

Voivodul vostru. Faptul ca se vorbeste despre Mihail in mod specific drept printul sau voivodul vostru (pronumele ebraic este la plural), Il aseaza in viu contrast cu ,,capetenia Persiei” (v. 13 si 20) si cu ,,capetenia Greciei” (v. 20). Mihail era luptatorul stand de partea lui Dumnezeu in marea lupta. COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

1 6T 406

2–6SL 49

7, 8 SL 50

8 DA 246; GC 471; MB 15; SC 29

11 GC 470

11–13 SL 51

13 PK 572

15, 16, 19 SL 51

21 DA 99

Imagine a Babilonului antic

Batalia lui Alexandru cel Mare si Darius al III-lea


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: