Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Daniel

Daniel 1:19


1:19 Imparatul a stat de vorba cu ei: dar intre toti tinerii aceia, nu s-a gasit nici unul ca Daniel, Hanania, Misael si Azaria. De aceea ei au fost primiti in slujba imparatului.

A stat de vorba cu ei. Cand la sfarsitul perioadei de studii, capetenia famenilor i-a prezentat pe absolventii sai imparatului, o examinare condusa de Nebucadnetar insusi a dovedit ca cei patru evrei erau superiori celorlalti. ,,In tarie si frumusete fizica, in vigoare intelectuala si deprinderi literare, ei erau fara rival” (PK 485). Nu este aratat felul de examinare. Dintr-o descriere mai tarzie a insusirilor lui Daniel facuta de mama lui Belsatar, mama care era probabil o fiica de-a lui Nebucadnetar, aflam ca Daniel era cunoscut de ea ca un om capabil sa ,,lamureasca intrebarile grele, si sa dezlege lucrurile incalcite” (cap. 5,12). Intrebarile puse poate ca cereau rezolvarea unor ghicitori, lucru care a constituit intotdeauna un joc favorit in viata de curte a tarilor orientale. Examinarea poate ca a mai cuprins si rezolvarea unor probleme de matematica si astronomie, in care babilonienii erau specialisti, dupa cum arata documentele lor, sau o demonstratie a capacitatii de a citi si scrie folosind dificila scriere cuneiforma.

Intelepciunea superioara a lui Daniel si a tinerilor lui tovarasi nu era rezultatul intamplarii sau al destinului, si nici macar al vreunei minuni, in sensul obisnuit al cuvantului. Tinerii s-au aplecat sarguincios si constiincios asupra studiilor lor, iar Dumnezeu le-a binecuvantat eforturile. Adevaratul succes in orice intreprindere este asigurat atunci cand efortul omenesc conlucreaza cu cel divin. Doar efortul omenesc nu realizeaza nimic; in acelasi fel puterea divina nu de prisos cooperarea din partea omeneasca (vezi PK 486, 487; comp. PP 214).

Intre toti. Aceste cuvinte poate ca se refera la ceilalti tineri israeliti (v. 3) adusi la Babilon impreuna cu Daniel si cu prietenii lui, dar fara indoiala si la tinerii captivi de vita nobila adusi din alte tari si care primisera aceeasi educatie ca si evreii.