English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Coloseni

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Coloseni, 4


4:1 Stapanilor, dati robilor vostri ce le datorati, si ce li se cuvine, caci stiti ca si voi aveti un Stapan in cer.

Stapanilor. Vezi comentariul de la Efeseni 6,9. Dati. Gr. parecho, ,,a inmana”, ,,a oferi”, ,,a pune la indemana”, aici o forma care vrea sa implice ,,din partea voastra”. Robilor. [,,Servilor”, KJV]. gr. douloi, (vezi comentariul de la Romani 1,1; Efeseni 6,9).

Ce le datorati. [,,Ce este drept”, KJV]. Stapanul nu trebuie sa actioneze manat numai de capriciu. Ca fiinta umana sclavul are anumite drepturi. Aceste drepturi trebuie respectate, iar nevoile lui fundamentale satisfacute.

Ce li se cuvine. [,,Echitabil”, KJV]. Gr. isotes, ,,echitate”, ,,cinste”, ,,tratament nepartinitor” (vezi Levitic 25,39–43; Deuteronom 15,12–14; vezi comentariul de la Galateni 3,28; Efeseni 6,9).

Si voi aveti un Stapan. Stapanul este doar un ispravnic al lui Hristos. Bogatia pe care o are si capacitatea lui de a administra lucrurile i-au fost date de Domnul sau din cer. Aceasta conceptie este pur si simplu extinderea regulii de aur in domeniul relatiilor dintre stapani si sclavii. De fapt Pavel zice: ,,tratati-i pe sclavii vostri asa cum ati dori ca Stapanul vostru din cer sa va trateze pe voi.” Compara cu Matei 23,8; Efeseni 6,9.

4:2 Staruiti in rugaciune, vegheati in ea cu multumiri.

Staruiti. [,,Continuati”, KJV]. Gr. proskartereo (vezi comentariul de la Romani 12,12). Vezi si comentariul de la Efeseni 6,18; 1 Tesaloniceni 5,17.

Vegheati. Indemnul apostolului accentueaza nevoia de veghere continua prin rugaciune. Noi trebuie sa veghem neincetat ca nu cumva adversarul sa ne abata, ca nu cumva sa ne slabim vigilenta si sa obosim.

Cu multumiri. Sau ,,in multumire”. Vezi comentariul de la Efeseni 6,18. Vezi si comentariul de la 1 Tesaloniceni 5,18. Rugaciunea si vegherea ar trebui sa fie intotdeauna insotite de recunostinta fata de Dumnezeu. Desi avem zilnic nevoie de ajutor si calauzire, cu toate acestea exista intotdeauna multe motive de multumire.



4:3 Rugati-va tot odata si pentru noi, ca Dumnezeu sa ne deschida o usa pentru Cuvant, ca sa putem vesti taina lui Hristos, pentru care iata, ma gasesc in lanturi:

Rugati-va pentru noi. Vezi comentariul de la Efeseni 6,19. In scrisoarea lui catre coloseni, Pavel ii aminteste pe colaboratorii sai in cererea pentru rugaciunea de mijlocire.

Usa pentru Cuvant. [,,Usa pentru vorbire”, KJV; ,,Usa cuvantului”, traducerea lui G Galaction]. Literal, ,,usa cuvantului”, adica o usa pentru cuvant, o usa pentru predicare. Compara asemanarea cu usa din Faptele Apostolilor 14,27; 1 Corinteni 16,9; 2 Corinteni 2,12. Ocaziile de a predica Evanghelia sunt privite ca usi larg deschise pentru predicatori, prin care sa treaca aducand vestea buna. Deoarece predicarea Evangheliei este impiedicata de intemnitarea lui, Pavel doreste sa fie eliberat. El stie ca doar Dumnezeu poate realiza acest lucru si ar vrea ca cei din Colose sa se roage staruitor ca Domnul sa lucreze aceasta privinta. O astfel de rugaciune i-ar uni pe credinciosii coloseni in zelul pentru Evanghelie si i-ar indemna la o mai mare activitate.

Taina lui Hristos. Vezi comentariul de la Romani 11,25; compara cu Efeseni 3,3–6. Taina lui Hristos este taina pe care a descoperit-o Hristos. Scopurile cuprinzatoare ale lui Dumnezeu pot fi cunoscute de om numai prin descoperirea lui Hristos.

Lanturi. Pavel era in lanturi pentru ca predicase taina lui Hristos. Arestarea lui in Ierusalim era un rezultat direct al dusmaniei iudeilor fata de solia pe care o proclama.



4:4 ca s-o fac cunoscut asa cum trebuie sa vorbesc despre ea.

S-o fac cunoscut. [,,Sa o declar”, KJV]. Sau ,,sa o descopar”. Este vorba de taina. Marea ambitie a fiecarui predicator e de a descoperi celorlalti in mod clar adevarul Evangheliei.

Asa cum trebuie sa vorbesc. Sau ,,asa cum e necesar pentru mine sa vorbesc”. Dumnezeu hotarase ca Pavel sa predice fara restrictie Evanghelia in tarile indepartate si apropiate. Insa lanturile in care se afla impiedicau indeplinirea misiunii sale (vezi 1 Tesaloniceni 2,18).



4:5 Purtati-va cu intelepciune fata de cei de afara; rascumparati vremea.

Purtati-va. [,,Umblati”, KJV]. Gr. peripateo, ,,a se purta” (vezi comentariul de la Efeseni 2,2). Prin acest cuvant se intelege viata crestinului, cuprinzand legatura lui cu Dumnezeu si cu oamenii.

Intelepciune. Adica intelepciune crestina practica (vezi comentariul de la Proverbe 1,2.3).

Cei de afara. Adica necrestini. Compara cu 1 Corinteni 5,12; 1 Tesaloniceni 4,12. Ambitia adevaratului apostol ar trebui sa fie aceea de a face ucenici din ,,cei de afara”. Cea mai importanta metoda prin care se poate realiza lucrul acesta este exemplul unei vieti autentice de crestin. Impotriva acesteia nu exista argument.

Rascumparati vremea. [,,Rascumparand vremea”, KJV]. Literal, ,,cumparandu-va timpul potrivit” (vezi comentariul de la Efeseni 5,16).

4:6 Vorbirea voastra sa fie totdeauna cu har, dreasa cu sare, ca sa stiti cum trebuie sa raspundeti fiecaruia.

Vorbirea. Cuvintele merg mana in mana cu vietuirea crestina. Lucrul acesta este valabil mai ales in relatiile cu cei care sunt ,,afara” (v. 5). Nu doar cuvintele in sine, ci si felul cum sunt rostite, si chiar si tonul vocii fac o impresie pozitiva sau negativa asupra acelora care le aud. De aceea vorbirea si purtarea crestinului trebuie sa fie bine supravegheate.

Har. Gr. charis (vezi comentariul de la Romani 3,24). In acest context cuvantul poate avea sensul de ,,amabilitate”, ,,dulceata”. Cand a vorbit Isus in sinagoga din Nazaret, cei care au ascultat au ramas impresionati de ,,cuvintele pline de har” (literal ,,cuvinte de har”) care se revarsau de pe buzele lui (Luca 4,22). Cuvintele crestinului ar trebui sa poarte cu ele puterea si influenta cerului.

Dreasa cu sare. Sarea face hrana gustoasa. Aici se refera la acele elemente care fac vorbirea atragatoare, cu putere si agreabila la ascultare. Opusul ei ar fi vorbirea banala, fara gust, sau inutila (vezi comentariul de la Matei 12,36). Cand crestinul deschide gura, din ea ar trebui sa se reverse cuvinte placute, care sa intareasca.

Sa raspundeti fiecaruia. E responsabilitatea fiecarui crestin sa fie gata sa raspunda ,,oricui cere socoteala de nadejdea care este” in el (vezi comentariul de la 1 Petru 3,15). Marturisirea personala este o parte esentiala a vietii de crestin. Pentru a marturisi eficient cuvintele noastre trebuie sa fie asa cum sunt descrise aici.



4:7 Tot ce este cu privire la mine, va va spune Tihic, fratele preaiubit si slujitorul credincios, tovarasul meu de slujba in Domnul.

Tot ce este cu privire la mine. [,,Totul despre starea mea”, KJV]. Sau ,,toate lucrurile cu privire la mine” (compara cu Filipeni 1,12). Pavel isi inchipuia ca cei din Colose ar fi fost interesati de amanunte cu privire la intemnitarea lui.

Tihic. Vezi comentariul de la Efeseni 6,21. Tovarasul meu de slujba. Acesta este un titlu de onoare deoarece il aseaza pe Tihic pe aceeasi treapta cu Pavel. In Efeseni 6,21 nu este pomenit acest amanunt cu privire la Tihic.

In Domnul. Lucrarea lui era indeplinita in cadrul planului si sub influenta lui Hristos. Vointa Stapanului era elementul care ii lega pe toti servii Sai. Fara indoiala ca Tihic era fericit sa fie in legatura cu un asemenea Domn, sa fie tovaras cu servii Lui si sa se grabeasca sa-I indeplineasca planurile.



4:8 Vi l-am trimis inadins, ca sa luati cunostinta despre starea noastra, si sa va mangaie inimile.

L-am trimis. Compara cu Efeseni 6,22. Tihic le-a adus colosenilor atat scrisoarea de la Pavel cat si solia personala din partea acestuia.

Ca sa luati cunostinta despre starea noastra. [,,Ca sa poata cunoaste starea voastra”, KJV]. Dovezile textuale sunt impartite intre aceasta exprimare si ,,ca voi sa stiti starea noastra”, sau ,,ca voi sa puteti sti cum suntem” (RSV). Ultimele doua sunt in acord cu ceea ce spune Pavel in versetul 7 si cu afirmatia paralela din Efeseni 6,21. Tihic urma sa le povesteasca membrilor cum o ducea Pavel, sa-i incurajeze sa mearga mai departe pe calea crestina si poate sa le ceara ajutor financiar pentru a-l sustine pe Pavel in inchisoare.

Sa va mangaie inimile. Vezi comentariul de la Efeseni 6,22.



4:9 L-am trimis impreuna cu Onisim, fratele credincios si preaiubit, care este dintr-ai vostri. Ei va vor spune tot ce se petrece pe aici.

Onisim. Un sclav fugit din Colose, care se convertise la Roma, prin eforturile lui Pavel (vezi comentariul de la Filimon 10).

Credincios si prea iubit. Inainte Onisim nu era deloc vrednic de incredere. Acum viata sa era schimbata total.

Dintr-ai vostri. Onisim era din Colose. Crestin fiind, el apartinea acum fratietatii credinciosilor (vezi comentariul de la Galateni 3,28; compara cu Filimon 10–12).

Ei va vor spune tot. In afara de Tihic, Pavel ii incredinteaza si lui Onisim solia care trebuia transmisa oficial, aratand ca avea deplina incredere in convertirea si integritatea acestuia.



4:10 Aristarh, tovarasul meu de temnita, va trimite sanatate; tot asa si Marcu, varul lui Barnaba (cu privire la care ati primit porunci daca vine la voi, sa-l primiti bine),

Aristarh. Este un asociat al lui Pavel, din Tesalonic (Faptele Apostolilor 27,2). El participase cu apostolul la experientele legate de zarva din Efes (Faptele Apostolilor 19,29). Cand delegatia apostolica a calatorit de la Corint la Ierusalim, Aristarh a dus probabil darurile de la Tesalonic la biserica mama din Palestina (Faptele Apostolilor 20,4). De asemenea l-a insotit pe Pavel cel putin o parte din calatoria acestuia ca detinut, de la Ierusalim la Roma (Faptele Apostolilor 27,2). In Filimon 24 el este enumerat printre ,,colaboratorii” lui Pavel.

Tovarasul meu de temnita. Unii sunt de parere ca Aristarh se hotarase de bunavoie sa impartaseasca cu Pavel neplacerile vietii de temnita, pentru a-i fi de folos, sustinand ca aceasta practica era permisa la romani.

Varul. [,,Fiul surorii”, KJV]. Gr. anepsios, ,,var”. Poate ca traducerea KJV ,,fiul surorii” reflecta versiunea latina Vulgata, consobrinus, care inseamna ,,fiul surorii”, dar poate insemna si o rudenie de orice grad. Sau, asa cum au concluzionat traducatorii, anepsios avea sensul pe care il are azi cuvantul englezesc ,,nephew” (nepot dupa sora sau dupa frate), care vine de la anepsios prin latinescul nepos.

Conflictul cu privire la Ioan Marcu l-a despartit candva pe Pavel de Barnaba (Faptele Apostolilor 15,36–40). Dupa separare, Barnaba l-a luat pe tanar sub grija sa. ,,Prin binecuvantarea lui Dumnezeu si inteleapta educatie a lui Barnaba, el a devenit un lucrator valoros” (AA 170). Din fericire Pavel a recunoscut marea schimbare si l-a primit acum pe Marcu ca unul din colaboratorii sai (Filimon 24; compara cu 2 Timotei 4,11).



4:11 si Isus, zis Iust: ei sunt din numarul celor taiati imprejur, si singurii care au lucrat impreuna cu mine pentru Imparatia lui Dumnezeu, oameni care mi-au fost de mangaiere.

Isus … Iust. Aceasta este singura data cand acest nume apare in Biblie sub aceasta forma, desi numele Iust apare si in alte doua ocazii (Faptele Apostolilor 1,23; 18,7).

Din numarul celor taiati imprejur. Adica iudei. Aici termenul se refera la crestinii iudei. Expresia ar trebui sa fie pusa in legatura cu urmatoarele propozitii – din numarul celor taiati imprejur doar cei trei mentionati sunt colaboratorii sai si deci o mangaiere pentru el.



4:12 Epafra, care este dintr-ai vostri, va trimite sanatate. El, rob al lui Hristos, totdeauna se lupta pentru voi in rugaciunile sale, pentru ca, desavarsiti si deplin incredintati, sa staruiti in voia lui Dumnezeu.

Epafra, care este dintr-ai nostri. Epafra, originar din Colose, lucrase acolo si poate si in Laodicea si Hierapole. El il informase pe Pavel cu privire la situatia bisericii din orasul lui (vezi cap. 1,7.8). Evident ca a ramas la Roma mai mult decat planuise la inceput, pentru a-l ajuta pe apostol in lucrarea sa. El i s-a alaturat lui Pavel in trimiterea salutarilor.

Se lupta pentru voi. [,,Straduindu-se cu infocare”, KJV]. Literal, ,,agonizand sau luptandu-ne continuu” (vezi cap.1,29). Ramanand in Roma, Epafra nu ii uitase pe credinciosii de acasa. El se lupta pentru ei in rugaciune de mijlocire.

Desavarsiti si deplini. Sau ,,maturi si deplini”. Dovezile textuale favorizeaza traducerea ,,maturi si deplin intemeiati”. Crestinul care prin har a atins fiecare treapta a cunoasterii si a cresterii, este considerat de cer ca desavarsit (vezi comentariul de la Matei 5,48).

In voia lui Dumnezeu. [,,In toata voia lui Dumnezeu”, KJV]. Vezi comentariul de la cap. 1,9.

Aceasta cuprinde intregul plan al lui Hristos pentru mantuirea poporului Sau.



4:13 Caci va marturisesc ca are o mare ravna pentru voi, pentru cei din Laodicea si pentru cei din Ierapole.

Va marturisesc. [,,Dau raport despre El”, KJV]. Sau ,,marturisesc cu privire la el”.

Ravna. Gr. zelos, ,,lupta puternica”, ,,ardoare in lupta pentru ceva”, de asemenea, ,,gelozie”, ,,indignare”. Pot fi oferite dovezi textuale importante pentru folosirea termenului ponos, ,,munca”, ,,chin sufletesc”.

Laodicea… Hierapole. Aceste doua cetati se aflau in Valea Lycus, la o departare de aproximativ 6 mile una de alta. Probabil ca bisericile din aceste orase au fost infiintate cam in acelasi timp cu biserica din Colose si fara indoiala ca Epafra slujise in aceste biserici, ca si in biserica din Colose. In ce priveste Laodicea, vezi capitolul Cele Sapte Biserici din Apocalipsa si comentariul de la Apocalipsa 3,14.



4:14 Luca, doctorul preaiubit, si Dima, va trimit sanatate.

Luca. In ce priveste biografia lui Luca, vezi Vol. V, pp. 663, 664; vezi comentariul de la Faptele Apostolilor 16,10. Tovarasia personala a lui Luca era un izvor nesecat de mangaiere si putere.

Dima. Este mentionat numai aici, in 2 Tesaloniceni 4,10 si in Filimon 24. Se pare ca Dima era acum loial, dar mai tarziu a intervenit o schimbare. In cursul celei de a doua intemnitari Pavel se plangea ca ,,Dima, din dragoste pentru lumea de acum, m-a parasit” (2 Timotei 4,10).



4:15 Spuneti sanatate fratilor din Laodicea, si lui Nimfa, si Bisericii din casa lui.

Laodicea. Vezi comentariul de la v. 13. Fara indoiala ca erau dese intalnirile dintre credinciosii acestor trei orase apropiate de pe Valea Lycus.

Nimfa. Nu se mai cunoaste nimic altceva cu privire la aceasta persoana. Exista dovezi textuale importante pentru a considera ca putea fi vorba si de o femeie. Mai sunt dovezi textuale si pentru exprimarea ,,casa lor”. Este evident ca persoana despre care este vorba era plina de zel pentru cauza lui Dumnezeu, oferindu-si cu generozitate locuinta comoda pentru intalnirile numarului mic de credinciosi din Laodicea.



4:16 Dupa ce va fi citita aceasta epistola la voi, faceti asa ca sa fie citita si in Biserica Laodicenilor; si voi, la randul vostru, sa cititi epistola care va va veni din Laodicea.

Faceti … sa fie citita. Acest obicei trebuie sa fi fost des intalnit la primii crestini. Istoria arata ca scrierile Noului Testament erau copiate si recopiate si ca aveau o larga circulatie.

Epistola … Laodicea. Aceasta nu inseamna ca epistola a fost scrisa din Laodicea, ci ca fiind scrisa catre Laodicea, urma sa fie dusa la Colose ,,din Laodicea”. Astfel, pentru credinciosii din Colose ea urma sa fie ,,din Laodicea”. Cat priveste identitatea acestei epistole, nu se stie nimic precis. Multi sustin teoria ca scrisoarea catre efeseni este cea la care se face referire aici. Pavel le-a scris efesenilor cam in aceeasi perioada in care le-a scris si colosenilor, poate chiar in aceeasi zi. Ambele au fost incredintate aceluiasi sol, Tihic (compara cu Efeseni 6,21; Coloseni 4,7). Dar aceasta este numai o ipoteza. In ce priveste problema autorul epistolei catre Efeseni, vezi Vol. VI, p. 993, 994.

4:17 Si spuneti lui Arhip: Ia seama sa implinesti bine slujba pe care ai primit-o in Domnul.

Arhip. Numele lui este mentionat doar aici si in Filimon 2. In Filimon apare in legatura stransa cu numele lui Filimon si al lui Apfia. Unii comentatorii considera ca Apfia era sotia lui Filimon. Poate ca Arhip era fiul lor. Lucrul acesta s-ar potrivi cu cele spuse de Pavel aici (vezi comentariul urmator). In Filimon, Pavel il numeste pe Arhip ,,tovarasul nostru de lupta” si pomeneste biserica din casa lui Filimon, al carei slujbas probabil ca era Arhip. Bineinteles ca Filimon, ca si Nimfa, facuse din casa lui un loc de adunare a fratilor, si in oarecare masura Arhip era conlucrator cu el.

Slujba. Gr. diakonia (vezi comentariul de la Romani 12,7). Cuvantul s-ar putea referi la slujba de diacon (vezi Romani 12,7). Sugereaza slujire (Faptele Apostolilor 12,25) si ar putea include functia de pastor sau prezbiter. Arhip e avertizat sa fie mereu atent, sa depuna efort maxim si ravna in indeplinirea datoriilor si a slujbei sale.

Primit-o in Domnul. Pavel ii reaminteste lui Arhip ca slujba lui ii fusese incredintata de Domnul. La fel ca preotii din Vechiul Testament, asa este si slujitorul Evangheliei; ,,nimeni nu-si ia cinstea aceasta singur, ci o ia daca este chemat de Dumnezeu” (Evrei 5,4).

Sa implinesti. Adica sa-si indeplineasca diferitele raspunderi.



4:18 Urarea de sanatate este cu mana mea: Pavel. Aduceti-va aminte de lanturile mele. Harul sa fie cu voi! Amin.

Urarea de sanatate este cu mana mea: Pavel. Se pare ca aici Pavel a luat pana din mana celui caruia ii dicta si a scris el insusi salutarea de ramas bun (vezi comentariul de la 1 Corinteni 16,21; Galateni 6,11). Expresia arata dragostea apostolului si dovedeste originalitatea si faptul ca Pavel este autorul acestei scrisori.

Aduceti-va aminte de lanturile mele. Fara indoiala ca Pavel i-a indemnat la asta pentru a le trezi iubirea si simpatia. Ei aveau sa-si dea seama ca, desi se afla in lanturi, el se gandea la ei, si aveau sa simta din nou dragostea pe care le-o purta si rugaciunile lui de mijlocire pentru ei.

Harul sa fie cu voi. Compara 1 Timotei 6,21; 2 Timotei 4,22. In ce priveste intelesul acestui salut, vezi comentariul de la Romani 1,7. Amin. Pot fi citate dovezi externe importante pentru omiterea acestui cuvant. Fragmentul care apare in unele versiuni dupa versetul 18 nu exista in nici unul din manuscrisele antice si nu face parte din textul original.

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

2 CS 274; ML 16; SC 97

5 CM 47; COL 342; 3T 482

5, 6 2T 317

6 AH 435; COL 336; CT 443; CW 19; GW 122; MB 68; ML 114; 1T 648; 2T 317, 338; 4T 135, 400, 521

7–14AA 455

10 AA 440

10, 11 AA 170

14 AA 454; CH 498; Ev 554; MH 140; 6T 233


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: