Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Coloseni

Coloseni 3:15


3:15 Pacea lui Hristos, la care ati fost chemati, ca sa alcatuiti un singur trup, sa stapaneasca in inimile voastre, si fiti recunoscatori.

Hristos. [,,Dumnezeu”, KJV]. Dovezile textuale favorizeaza versiunea ,,Hristos” (ca in traducerea Cornilescu). Pacea lui Hristos nu este descrisa aici ca o virtute statica, ci ca o putere activa. Ea il face pe om in stare sa traiasca in liniste, netulburat si plin de incredere, in mijlocul celor mai grele imprejurari ale vietii. Hristos, izvorul pacii, devine capitanul sufletului si piloteaza linistit corabia vietii catre un liman sigur (vezi Ioan 14,27; Efeseni 2,14; Filipeni 4,7).

Chemati. [,,Sunteti chemati”, KJV]. Mai bine, ,,ati fost chemati”. Aceasta pace a lui Hristos de care se bucura adevaratii credinciosi este o parte esentiala a scopului pe care Dumnezeu il urmareste prin Evanghelie. E cu neputinta sa ne inchipuim un crestin care sa se lupte cu Dumnezeu si cu fratii lui.

Un singur trup. Trupul mistic al lui Hristos este gruparea organizata a credinciosilor care au ca tinta indeplinirea scopurilor divine (vezi Efeseni 1,22.23; 2,16; 4,4). Intrucat toti crestinii adevarati fac parte din trupul lui Hristos, nu poate exista nici un dezacord care sa nu dauneze fiecarui membru, imbolnavind astfel intregul corp. Dumnezeu doreste ca toti sa conlucreze, uniti in iubire si serviciu.

Sa stapaneasca. Gr. brabeuo, literal, ,,a fi arbitru”, de unde, ,,a acorda premiu”, (substantivul inrudit, brabeion, ,,premiu”, apare in 1 Corinteni 9,24; Filipeni 3,14), ,,a pronunta decizii”, ,,a arbitra”. Din inima vin hotararile si faptele care afecteaza nu numai persoana, ci si biserica si societatea. Aici Pavel ii indeamna pe crestinii coloseni sa faca din pacea care vine de la Hristos ,,arbitrul” vietii lor.

Fiti recunoscatori. Sa fii recunoscator este o datorie crestina. Recunostinta fata de Dumnezeu poate fi asemanata cu solul in care creste bine planta gingasa a pacii (vezi Filipeni 4,6.7). Gratitudinea inseamna recunoasterea faptului ca Dumnezeu este datatorul oricarui dar bun si desavarsit si calauza crestinului la fiecare pas al vietii. Deoarece Dumnezeu face ca toate lucrurile sa lucreze impreuna spre binele celor care Il iubesc (vezi comentariul de la Romani 8,28) si deoarece nimic nu este ascuns de ochii Aceluia cu care avem de a face, de ce sa ne temem? Crestinul care isi inalta astazi glasul in lauda, candva se va alatura corului de lauda ale oamenilor mantuiti si ale ingerilor necazuti.