Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Coloseni

Coloseni 3:12


3:12 Astfel dar, ca niste alesi ai lui Dumnezeu, sfinti si preaiubiti, imbracati-va cu o inima plina de indurare, cu bunatate, cu smerenie, cu blandete, cu indelunga rabdare.

Alesi ai lui Dumnezeu. Acestia sunt supusi ai imparatiei cerului. Toti cei care L-au primit pe Hristos, indiferent de distinctii nationale, religioase, rasiale si sociale, sunt alesii lui Dumnezeu. Ei sunt sarea pamantului, lumina lumii. Vezi TM 422; vezi comentariul de la Romani 8,33; compara cu PP 207, 208.

Sfinti. Cei care au fost pusi deoparte, care sunt despartiti de lume si sunt devotati lucrarii lui Dumnezeu (vezi comentariul de la Romani 1,7). Sfintenia este manifestarea unei vieti in acord perfect cu Dumnezeu. ,,Asa cum Dumnezeu este sfant in sfera Lui, asa si omul cazut, prin credinta in Hristos, urmeaza sa fie sfant in sfera lui.” (AA 559).

Prea iubiti. Adica iubiti de Dumnezeu. Astfel dar … imbracati-va. Intrucat astfel stau lucrurile, Pavel subliniaza nevoia dorintei crestinului de a se asemana cu Hristos si de a avea caracterul Lui. Vezi comentariul de la v. 10. Inima. [,,Maruntaie”, KJV; ,,milostivirile”, traducerea lui G. Galaction]. Gr. splagchna, ,,partile interioare”, metaforic vorbind, sediul emotiilor. Indurare. Gr. oiktirmoi, ,,afectiunile cele mai duioase” (vezi comentariul de la Romani 12,1). O inima miloasa este un semn distinctiv al adevaratului crestinism.

Bunatate. Gr. chrestotes, ,,bunatate”, ,,gingasie”, ,,excelenta” (vezi Romani 3,12; Galateni 5,22; Efeseni 2,7). Cuvantul acesta exprima iubirea care actioneaza (1 Corinteni 13,4). Inseamna afectiune gingasa, indurare, amabilitate atat in simtaminte cat si in faptele realizate pentru nevoile semenului.

Smerenie. [,,Smerenie a mintii”, KJV]. Gr. tapeinophrosune (vezi comentariul de la Faptele Apostolilor 20,19; Efeseni 4,2). Compara folosirea acestui cuvant in Filipeni 2,3; 1 Petru 5,5. In Coloseni 2,18.23 cuvantul descrie o falsa smerenie. Copilul lui Dumnezeu ,,ar trebui sa se straduiasca continuu sa dea dovada de smerenie, acea blandete si acel duh linistit care e de mare pret inaintea lui Dumnezeu (2 T 288).

Blandetea. Blandetea este lipsa indreptatirii de sine, opusul ambitiei. Este calmitate si amabilitate. Mantuitorul nostru, in ceasurile Lui de cea mai apriga incercare, a fost modelul desavarsit in ce priveste adevarata blandete (vezi DA 734). Crestinul adevarat trebuie sa se straduiasca sa imite acest model in viata lui zilnica (vezi DA 354). Vezi comentariul de la Matei 5,5; compara cu Galateni 5,23.

Indelunga rabdare. Gr. makrothumia, ,,rabdare”. Compara folosirea verbului inrudit, makrothumeo, in 1 Corinteni 13,4; Iacov 5,7. Makrothumia descrie infranarea extrema, refuzul indelungat de a ceda vreunei pasiuni, mai ales maniei. Vezi comentariul de la 2 Corinteni 6,6; Coloseni 1,11.