English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Coloseni

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Coloseni, 3


3:1 Daca deci ati inviat impreuna cu Hristos, sa umblati dupa lucrurile de sus, unde Hristos sta la dreapta lui Dumnezeu.

Daca. In versiunea greaca nu apare nici o indoiala. Conjunctia introdusa aici are forta argumentativa conditionala. Conditia e considerata ca fiind adevarata.

Inviat impreuna cu Hristos. Cuvintele lui Pavel ar putea fi parafrazate astfel: ,,Intrucat ati fost inviati impreuna cu Hristos”. Cuvantul ,,deci”, ne aduce inapoi la cap. 2,20 si chiar mai departe, la v. 12, 13. Pavel accentueaza pozitia si privilegiile marete pe care credinciosul le are prin Mantuitorul. Slabele eficacitate a religiei legaliste, sau mecanice, plina de rutine si interdictii, in contrast cu crestinismul plin de viata, e fara rost si fara de folos.

Umblati. [,,Cautati”, KJV]. Adica, asa cum se intelege din versiunea greaca, faceti-va un obicei din a cauta (compara cu Matei 6,33).

Lucrurile. Vointa, vitalizata de puterea lui Isus, ar trebui sa fie indreptata catre cele ceresti. Obiectivele si eforturile omului, abatute de la rudimentele omenesti, ar trebui concentrate asupra realitatilor vesnice.

De sus. In contrast cu ,,rudimentele lumii” [,,invataturile incepatoare ale lumii”] (vezi cap. 2,20).

Sade. Acest cuvant sugereaza o lucrare permanenta (compara cu Marcu 14,62). Tronul lui Hristos e asezat in cer.

Dreapta lui Dumnezeu. Aceasta este o pozitie de autoritate si onoare (vezi comentariul de la Faptele Apostolilor 2,33; Romani 8,34). Este o metafora a faptului ca Hristos si Tatal conduc impreuna universul (vezi comentariul de la Filipeni 2,5–8; compara cu Efeseni 1,20).



3:2 Ganditi-va la lucrurile de sus, nu la cele de pe pamant.

Ganditi-va. [,,Legati-va afectiunile voastre de”, KJV; ,,cugetati”, traducerea lui G. Galaction]. Literal, ,,ganditi neincetat la ”, sau ,,luati aminte neincetat la”.

Lucrurile de sus. Adica, lucrurile din cer (vezi comentariul de la v. 1). Unde este comoara unui om, acolo va fi si inima lui (Matei 6,21).

Pamant. Cuvantul acesta apare in contrast cu ,,cer”, subinteles in locutiunea ,,de sus”. Intrucat cele ceresti apartin lui Hristos si vietii vesnice, lucrurile pamantesti au de-a face cu sistemul instalat de diavol in rebeliunea impotriva lui Dumnezeu, iar crestinul se abate de la aceste lucruri deoarece ele nu sunt tinta sa.



3:3 Caci voi ati murit, si viata voastra este ascunsa cu Hristos in Dumnezeu.

Caci voi ati murit. [,,Caci voi sunteti morti”, KJV]. Literal, ,,caci voi ati murit”, adica in mod simbolic, prin botez (vezi comentariul de la Romani 6,2–4). Moartea precede viata cea noua. Este o deosebire clara intre firea nerenascuta si cea renascuta. Aceasta moarte spirituala de care vorbeste Pavel este rezultatul unei supuneri complete a vointei omului fata de Dumnezeu, prin credinta in Hristos.

Ascunsa cu Hristos. Forma verbului din limba greaca arata ca actul ascunderii a fost complet si ca efectul lui continua pana in prezent. Viata este inca ascunsa. Viata de care se vorbeste aici este aceea pe care o primeste crestinul cand Il accepta pe Hristos. Isus spunea: ,,Cine crede in Fiul are viata vesnica.” (Ioan 3,36). Ea ii apartine deja crestinului si la a doua venire a lui Hristos el va fi mutat in nemurirea plina de slava (vezi comentariul de la Ioan 8,51).



3:4 Cand Se va arata Hristos, viata voastra, atunci va veti arata si voi impreuna cu El in slava.

Se va arata. Gr. phaneroo, ,,a face vizibil”, ,,a da pe fata”. Cand este folosit cu privire la a doua venire a lui Hristos, termenul phaneroo scoate in evidenta faptul ca acum Isus este ascuns de privirea oamenilor, iar la a doua Sa venire li Se va descoperi (compara cu Apocalipsa 1,7). Phaneroo e folosit cu privire la a doua venire si in 1 Petru 5,4; 1 Ioan 3,2.

Hristos, viata voastra. Vezi comentariul de la Ioan 1,4. Nu numai ca Isus este creatorul vietii crestine si tinta finala a straduintelor omenesti, dar El este si sursa zilnica de putere si indrumare pentru fii si fiicele lui Dumnezeu, si garantia vietii viitoare, nemuritoare. Viata crestinului nu poate fi despartita de Hristos.

Arata … in slava. Sau ,,manifesta… in glorie”. Phaneroo e folosit aici si cu privire la sfinti (vezi mai sus, la ,,se va arata”) care vor fi glorificati ,,in slava”, cu trupurile ,,asemenea trupului slavei Sale” (Filipeni 3,21). ,,Cand se va arata El, vom fi ca El” (1 Ioan 3,2). Atunci rugaciunea lui Hristos, ,,vreau ca acolo unde sunt Eu sa fie impreuna cu Mine si aceia pe care Mi i-ai dat Tu” (Ioan 17,24) va fi implinita. Cei care pe pamant au fost membrii ai imparatiei harului lui Hristos, vor fi atunci cetateni ai imparatiei slavei.



3:5 De aceea, omorati madularele voastre care sunt pe pamant: curvia, necuratia, patima, pofta rea, si lacomia, care este o inchinare la idoli.

De aceea. Adica avand in vedere ceea ce apostolul spusese mai inainte (v. 2–4). Omorati. [,,Inabusiti”, KJV]. Literal, ,,dati mortii”. Vezi comentariul de la Romani 8,13; Galateni 5,24.

Madularele voastre. Adica madularele si functiile trupului, probabil ca e vorba de acelea care apartineau omului vechi, asa cum reiese din expresia ,,care sunt pe pamant”. Omul cel vechi, cu madularele lui folosite ca unelte ale nedreptatii, trebuie sa moara.

Curvia. [,,Desfranarea”, traducerea lui G. Galaction]. Gr. pornea, un termen general pentru legaturi sexuale ilicite de toate felurile (compara cu Efeseni 5,3).

Necuratia. ,,Murdaria morala”.

Patima. Gr. pathos, ,,pasiune”, ,,dorinta infocata”, folosit in sens negativ in Noul Testament. In Romani 1,26, termenul pathos e folosit impreuna cu atimia, ,,dezonoare”, in expresia ,,patimi scarboase” [,,afectiuni rele” KJV].

Pofta rea. [,,Senzualitatea”, KJV]. Gr. epithumia, ,,dorinta” (vezi comentariul de la Romani 7,7).

Lacomia. [,,Zgarcenia”, traducerea lui G. Galaction]. Gr. pleonexia, ,,dorinta de a avea mai mult”. Compara cu folosirea cuvantului in Romani 1,29; 2 Corinteni 9,5; Efeseni 4,19; 5,3; etc. Lacomia este un viciu antisocial, ambitia de a se impune sau dorinta de a pune mana pe lucrurile care sunt dreptul sau bunul altuia.

Care este o inchinare la idoli. [,,Care este idolatrie”, KJV]. Daca in locul lui Dumnezeu in inima domneste orice altceva, atunci aceasta este idolatrie (vezi comentariul de la Galateni 5,20).



3:6 Din pricina acestor lucruri vine mania lui Dumnezeu peste fiii neascultarii.

Mania lui Dumnezeu. Vezi comentariul de la Romani 1,18.

Fii neascultarii. Dovezile textuale sunt impartite intre pastrarea si omiterea expresiei ,,peste fii neascultarii”. In ce priveste expresia ,,fii neascultarii”, vezi comentariul de la Efeseni 2,2.



3:7 Din numarul lor erati si voi odinioara, cand traiati in aceste pacate.

Odinioara. [,,Candva”, KJV]. Sau ,,mai inainte”. Traiati. [,,Umblati”, KJV]. Gr. peripateo, ,,a se comporta”. Vezi comentariul de la Efeseni 2,2.10.



3:8 Dar acum lasati-va de toate aceste lucruri: de manie, de vrajmasie, de rautate, de clevetire, de vorbele rusinoase, care v-ar putea iesi din gura.

Dar acum. In contrast cu ,,odinioara” (v. 7).

Lasati-va. [,,Dezbracati-va”, KJV]. Gr. apotithemi, ,,a da jos” ca o haina (Faptele Apostolilor 7,58); metaforic ,,a scoate”, ,,a pune la o parte” (vezi comentariul de la Romani 13,12). In versiunea greaca verbul este la modul imperativ. Pavel le porunceste colosenilor ca, o data pentru totdeauna, printr-un act de vointa, sa inlature de la ei toate lucrurile pe care urmeaza sa le numeasca in continuare.

Manie. Gr. Orge este cuvantul folosit in v. 6 pentru ,,mania lui Dumnezeu”. Vezi comentariul de la Romani 2,8 si compara cu Efeseni 4,26.31.

Vrajmasie. [,,Furie”, KJV]. Gr. thumos (vezi comentariul de la Romani 8,28).

Rautate. Gr. kakia (vezi comentariul de la Romani 1,29).

Clevetire. [,,Blasfemie”, KJV; ,,defaimare” traducerea lui G. Galaction]. Gr. blasphemia, ,,defaimarea”, ,,vorbirea injurioasa”, indreptata impotriva altor oameni sau impotriva lui Dumnezeu (vezi Marcu 2,7; 7,22; compara cu Apocalipsa 13,1).

Vorbele rusinoase. [,,Vorbirea murdara”, KJV; ,,Cuvantul de rusine” traducerea lui G. Galaction]. Gr. aischrologia, ,,vorbire rusinoasa”. Aceasta este singura data cand acest cuvant apare in Noul Testament. El sugereaza nu doar vorbire murdara, ci si abuz de vorbire obscena. Compara cu Efeseni 4,29.

Iesi din gura. [,,Din gura voastra”, KJV]. Cineva care vorbeste ,,vorbe rusinoase” nu face altceva decat sa dea la iveala ce se afla in sufletul sau (vezi Matei 15,11–18). Dimpotriva, cel care-si pune frau limbii si nu greseste in cuvant ,,este un om desavarsit” (Iacov 3,2). Crestinul trebuie sa puna straja buzelor sale (Psalmi 141,3).



3:9 Nu va mintiti unii pe altii, intrucat v-ati dezbracat de omul cel vechi, cu faptele lui,

Nu va mintiti. Vezi comentariul de la Efeseni 4,25. Dezbracat. Gr. apekduomai, (vezi comentariul de la cap. 2,15). Se foloseste metafora dezbracarii de haine.

Omul cel vechi. Vezi comentariul de la Romani 6,6; Efeseni 4,22; compara cu Ioan 3,3.5.

Faptele lui. Adica practicile de felul celor enumerate de apostol in versetele 5, 8 si 9.



3:10 si v-ati imbracat cu omul cel nou, care se innoieste spre cunostinta, dupa chipul Celui ce l-a facut.

Imbracat. Expresia aceasta arata reversul procesului de dezbracare a hainelor.

Omul cel nou. Vezi comentariul de la Efeseni 4,24; compara cu DA 176; 9T 20, 23.

Care se innoieste. [,,Care este reinnoit”, KJV]. Este preferabila traducerea ,,care se innoieste” deoarece forma cuvantului grecesc arata un proces continuu. Cuvantul ,,innoieste” subliniaza noutatea. Tabloul este cel al unei dezvoltari treptate pana la o deplina cunoastere a lui Dumnezeu. Cresterea este produsul si dovada vietii, atat in domeniul fizic, cat si in cel spiritual. Puterea Datatorului de viata este unicul mijloc prin care poate fi pastrata cresterea.

Cunostinta. Grecescul epignosis, ,,cunoastere deplina, completa si desavarsita”. Vezi si cap. 1,9.10; 2,2 (,,cunostinta”). Aceasta cunostinta este intelegerea si priceperea experimentala a principiilor cerului si scopul catre care tinde ,,reinnoirea”.

Dupa chipul. Adica, potrivit cu chipul. Vezi comentariul de la Romani 8,29.

Celui ce l-a facut. Adica, Acela care a creat omul nou. Dupa cum Hristos este intiparirea fiintei Tatalui (vezi Evrei 1,3), tot asa si crestinul trebuie sa creasca pana ,,la starea de om mare, la inaltimea staturii plinatatii lui Hristos” (vezi comentariul de la Efeseni 4,13).



3:11 Aici nu mai este nici Grec, nici Iudeu, nici taiere imprejur, nici netaiere imprejur, nici Barbar, nici Scit, nici rob, nici slobod, ci Hristos este totul si in toti.

Nici grec, nici iudeu. In noua ordine instaurata de crestinism sunt inlaturate toate deosebirile nationale (vezi comentariul de la Romani 10,12; Galateni 3,28; compara cu Romani 1,6). Pe tot parcursul epistolei, Pavel repeta acest adevar.

Nici taiere imprejur, nici netaiere imprejur. Vezi comentariul de la Romani 2,25–29; Galateni 5,6.

Barbar. Vezi comentariul de la Faptele Apostolilor 28,2; Romani 1,14.

Schit. Un sinonim pentru cei mai salbatici dintre barbari.

Nici rob, nici slobod. [,,Legat sau liber”, KJV]. Sau ,,rob sau liber”. Aici, apostolul vorbeste despre deosebirile sociale. Pavel declara ca in religia lui Hristos si in procesul divin al nasterii din nou nu exista bariere nationale, religioase sau sociale. ,,Viata lui Hristos a infiintat o religie in care nu exista casta, o religie in care iudei si neamuri, liberi sau sclavi sunt legati intr-o fratie comuna, egali inaintea lui Dumnezeu.” (9T 191).

Hristos este totul si in toti. [,,Hristos este totul si in tot”, KJV]. Hristos este descris aici ca tinta finala. El este, ,,plinatatea Celui ce plineste totul in toti” (Efeseni 1,23). Intrucat caracterul Lui se manifesta in toti crestinii, cum poate sa fie deosebiri intre ei? Nu poate exista rivalitate sau dusmanie intre madularele trupului lui Hristos. Isus este mostenirea comuna a sfintilor Sai, idealul lor, tinta lor in desavarsirea caracterului. El este si mijlocul prin care se realizata aceasta fratietate a biruitorilor.



3:12 Astfel dar, ca niste alesi ai lui Dumnezeu, sfinti si preaiubiti, imbracati-va cu o inima plina de indurare, cu bunatate, cu smerenie, cu blandete, cu indelunga rabdare.

Alesi ai lui Dumnezeu. Acestia sunt supusi ai imparatiei cerului. Toti cei care L-au primit pe Hristos, indiferent de distinctii nationale, religioase, rasiale si sociale, sunt alesii lui Dumnezeu. Ei sunt sarea pamantului, lumina lumii. Vezi TM 422; vezi comentariul de la Romani 8,33; compara cu PP 207, 208.

Sfinti. Cei care au fost pusi deoparte, care sunt despartiti de lume si sunt devotati lucrarii lui Dumnezeu (vezi comentariul de la Romani 1,7). Sfintenia este manifestarea unei vieti in acord perfect cu Dumnezeu. ,,Asa cum Dumnezeu este sfant in sfera Lui, asa si omul cazut, prin credinta in Hristos, urmeaza sa fie sfant in sfera lui.” (AA 559).

Prea iubiti. Adica iubiti de Dumnezeu. Astfel dar … imbracati-va. Intrucat astfel stau lucrurile, Pavel subliniaza nevoia dorintei crestinului de a se asemana cu Hristos si de a avea caracterul Lui. Vezi comentariul de la v. 10. Inima. [,,Maruntaie”, KJV; ,,milostivirile”, traducerea lui G. Galaction]. Gr. splagchna, ,,partile interioare”, metaforic vorbind, sediul emotiilor. Indurare. Gr. oiktirmoi, ,,afectiunile cele mai duioase” (vezi comentariul de la Romani 12,1). O inima miloasa este un semn distinctiv al adevaratului crestinism.

Bunatate. Gr. chrestotes, ,,bunatate”, ,,gingasie”, ,,excelenta” (vezi Romani 3,12; Galateni 5,22; Efeseni 2,7). Cuvantul acesta exprima iubirea care actioneaza (1 Corinteni 13,4). Inseamna afectiune gingasa, indurare, amabilitate atat in simtaminte cat si in faptele realizate pentru nevoile semenului.

Smerenie. [,,Smerenie a mintii”, KJV]. Gr. tapeinophrosune (vezi comentariul de la Faptele Apostolilor 20,19; Efeseni 4,2). Compara folosirea acestui cuvant in Filipeni 2,3; 1 Petru 5,5. In Coloseni 2,18.23 cuvantul descrie o falsa smerenie. Copilul lui Dumnezeu ,,ar trebui sa se straduiasca continuu sa dea dovada de smerenie, acea blandete si acel duh linistit care e de mare pret inaintea lui Dumnezeu (2 T 288).

Blandetea. Blandetea este lipsa indreptatirii de sine, opusul ambitiei. Este calmitate si amabilitate. Mantuitorul nostru, in ceasurile Lui de cea mai apriga incercare, a fost modelul desavarsit in ce priveste adevarata blandete (vezi DA 734). Crestinul adevarat trebuie sa se straduiasca sa imite acest model in viata lui zilnica (vezi DA 354). Vezi comentariul de la Matei 5,5; compara cu Galateni 5,23.

Indelunga rabdare. Gr. makrothumia, ,,rabdare”. Compara folosirea verbului inrudit, makrothumeo, in 1 Corinteni 13,4; Iacov 5,7. Makrothumia descrie infranarea extrema, refuzul indelungat de a ceda vreunei pasiuni, mai ales maniei. Vezi comentariul de la 2 Corinteni 6,6; Coloseni 1,11.



3:13 Ingaduiti-va unii pe altii, si, daca unul are pricina sa se planga de altul, iertati-va unul pe altul. Cum v-a iertat Hristos, asa iertati-va si voi.

Ingaduiti-va unii pe altii. Sau ,,tolerati-va unul pe altul”.

Pricina sa se planga. [,,Cearta”, KJV; ,,plangere”, traducerea lui G. Galaction]. Gr. momphe, ,,plangere”, ,,pricina sa se planga”, ,,mustrare”. Cuvantul acesta nu mai este folosit in alta parte in Noul Testament.

Iertati-va unul pe altul. In legaturile noastre cu semenii crestini, nu numai ca ar trebui sa fie obisnuita infranarea si ingaduinta in fapte si cuvinte, dar ar trebui sa existe si obisnuinta de a se trece cu vederea peste greselile, erorile sau slabiciunile altora. Aceasta este adevarata iertare (compara cu Marcu 11,25; Efeseni 4,32).

Hristos. Dovezile textuale sunt impartite intre ,,Hristos” si ,,Domnul”. Marele standard al iertarii intre oameni este iertarea pe care o ofera Dumnezeu familiei omenesti (compara cu Efeseni 4,32; MB 113, 114; 5T 170).



3:14 Dar mai presus de toate acestea, imbracati-va cu dragostea, care este legatura desavarsirii.

Dragostea. Gr. agape. Vezi comentariul de la Matei 5,43; 1 Corinteni 13,1. Ceea ce ar trebui sa lege laolalta toate celelalte calitati amintite mai sus este iubirea. Indiferent de cat de grozava ar fi marturisirea de credinta a celui care se numeste crestin, daca sufletul lui nu e plin de iubire pentru Dumnezeu si pentru semenii lui, el nu e un adevarat ucenic al lui Hristos (vezi comentariul de la 1 Corinteni 13,1–3).

Legatura. Gr sundesmos, ,,ceea ce leaga laolalta”, ,,o legatura”. In cap. 2,19 sundesmos e folosit pentru incheieturile corpului. Iubirea leaga laolalta intr-o unire perfecta pe fiecare crestin cu celelalte madulare ale corpului mistic al lui Hristos.

Desavarsirii. Sau ,,maturitatii”. Fiecare, in propria lui sfera, trebuie sa ajunga la cea mai inalta dezvoltare: ,,intai un fir verde, apoi spic, dupa aceea grau deplin in spic” (Marcu 4,28). Asa cum Dumnezeu este desavarsit in sfera Lui, tot asa si crestinul trebuie sa fie in a sa (vezi Matei 5,48; COL 65; AA 531).



3:15 Pacea lui Hristos, la care ati fost chemati, ca sa alcatuiti un singur trup, sa stapaneasca in inimile voastre, si fiti recunoscatori.

Hristos. [,,Dumnezeu”, KJV]. Dovezile textuale favorizeaza versiunea ,,Hristos” (ca in traducerea Cornilescu). Pacea lui Hristos nu este descrisa aici ca o virtute statica, ci ca o putere activa. Ea il face pe om in stare sa traiasca in liniste, netulburat si plin de incredere, in mijlocul celor mai grele imprejurari ale vietii. Hristos, izvorul pacii, devine capitanul sufletului si piloteaza linistit corabia vietii catre un liman sigur (vezi Ioan 14,27; Efeseni 2,14; Filipeni 4,7).

Chemati. [,,Sunteti chemati”, KJV]. Mai bine, ,,ati fost chemati”. Aceasta pace a lui Hristos de care se bucura adevaratii credinciosi este o parte esentiala a scopului pe care Dumnezeu il urmareste prin Evanghelie. E cu neputinta sa ne inchipuim un crestin care sa se lupte cu Dumnezeu si cu fratii lui.

Un singur trup. Trupul mistic al lui Hristos este gruparea organizata a credinciosilor care au ca tinta indeplinirea scopurilor divine (vezi Efeseni 1,22.23; 2,16; 4,4). Intrucat toti crestinii adevarati fac parte din trupul lui Hristos, nu poate exista nici un dezacord care sa nu dauneze fiecarui membru, imbolnavind astfel intregul corp. Dumnezeu doreste ca toti sa conlucreze, uniti in iubire si serviciu.

Sa stapaneasca. Gr. brabeuo, literal, ,,a fi arbitru”, de unde, ,,a acorda premiu”, (substantivul inrudit, brabeion, ,,premiu”, apare in 1 Corinteni 9,24; Filipeni 3,14), ,,a pronunta decizii”, ,,a arbitra”. Din inima vin hotararile si faptele care afecteaza nu numai persoana, ci si biserica si societatea. Aici Pavel ii indeamna pe crestinii coloseni sa faca din pacea care vine de la Hristos ,,arbitrul” vietii lor.

Fiti recunoscatori. Sa fii recunoscator este o datorie crestina. Recunostinta fata de Dumnezeu poate fi asemanata cu solul in care creste bine planta gingasa a pacii (vezi Filipeni 4,6.7). Gratitudinea inseamna recunoasterea faptului ca Dumnezeu este datatorul oricarui dar bun si desavarsit si calauza crestinului la fiecare pas al vietii. Deoarece Dumnezeu face ca toate lucrurile sa lucreze impreuna spre binele celor care Il iubesc (vezi comentariul de la Romani 8,28) si deoarece nimic nu este ascuns de ochii Aceluia cu care avem de a face, de ce sa ne temem? Crestinul care isi inalta astazi glasul in lauda, candva se va alatura corului de lauda ale oamenilor mantuiti si ale ingerilor necazuti.



3:16 Cuvantul lui Hristos sa locuiasca din belsug in voi in toata intelepciunea. Invatati-va si sfatuiti-va unii pe altii cu psalmi, cu cantari de lauda si cu cantari duhovnicesti, cantand lui Dumnezeu cu multumire in inima voastra.

Cuvantul lui Hristos. Acesta poate fi ori o solie de la Hristos, ori Evanghelia, care vorbeste despre El. Compara expresiile ,,cuvantul Domnului” (2 Tesaloniceni 3,1) si ,,cuvantul Meu” (Ioan 5,24).

Sa locuiasca … in voi. Sau ,,sa-si faca locuinta in voi”.

Din belsug. [,,Bogat”, KJV]. Acest cuvant accentueaza supraabundenta care imbogateste sufletul. Evanghelia pe buzele lor, in inima lor, calauzindu-le gandurile si faptele, i-ar fi imbogatit pe coloseni in cele vesnice.

In toata intelepciunea. Aceasta poate fi legata fie de cele anterioare, ca in KJV, fie de ceea ce urmeaza – ,,in toata intelepciunea, invatand si indemnand…”

Invatati-va. [,,Invatand”, KJV]. Aceasta este impartasirea cunostintei. Treptat si cu rabdare, incepand cu lucrurile simple si progresand spre cele profunde, cel in a carui inima locuieste Cuvantul lui Hristos trebuie sa ii invete si pe altii principiile acestuia, exemplificandu-le mereu in propria sa viata. Vezi comentariul de la 1 Corinteni 12,28; Efeseni 4,11.

Sfatuiti-va. [,,Indemnati-va”, KJV]. Gr. noutheteo, (vezi comentariul de la cap. 1,28).

Psalmi. Gr. psalmoi, unul din psalmii Vechiului Testament sau un imn de lauda cantat probabil cu acompaniament de instrumente cu coarde. Cuvantul inrudit, psallo, are adeseori sensul de a canta la un instrument (vezi 1 Samuel 16,16, LXX), desi poate insemna pur si simplu, ,,a canta lauda”.

Cantari de lauda. [,,Imnuri”, KJV]. Gr. humnoi, de la care a derivat cuvantul nostru ,,imnuri”. Prin acest termen se poate ca apostolul sa se fi referit la cantari specific crestine.

Cantari duhovnicesti. Adica sfinte.

Cu multumire. [,,Har”, KJV]. Gr. charis (vezi comentariul de la Romani 3,24). Multi invatati cred ca aici se aplica sensul de ,,multumire”. Altii considera ca se face referire la harul divin. Vezi comentariul de la Efeseni 5,20.

In inima voastra. [,,In inimile voastre”, KJV]. Ar trebui ca melodia care iese de pe buze sa umple ami intai sufletul. Doar atunci va sensibiliza pe altii. Atunci cand inima simte semnificatia celor cantate, vocea va demasca aceste sentimente.

Lui Dumnezeu. [,,Domnului”, KJV]. Dovezile textuale favorizeaza exprimarea ,,lui Dumnezeu”. In acest verset apostolul vorbeste despre plinatatea lucrarii unei persoane a carei inima e imbogatita de prezenta cuvantului lui Hristos. Prin cuvant si cantec, el il invata si indeamna pe fratele sau si Il lauda si inalta pe Domnul sau.



3:17 Si orice faceti, cu cuvantul sau cu fapta, sa faceti totul in Numele Domnului Isus, si multumiti, prin El, lui Dumnezeu Tatal.

Cu cuvantul sau fapta. Acestea sunt cele doua cai de manifestare ale omului. Nimic nevrednic de Hristos nu trebuie facut sau rostit de copiii Lui.

In numele. Adica in spiritul si caracterul cuiva care Ii serveste cu adevarat lui Hristos, si cu referire la El. Crestinul ar trebui sa aiba intotdeauna in mintea lui faptul ca zi de zi construieste un caracter pentru vesnicie. El ar trebui sa se aseze fara incetare sub controlul lui Dumnezeu, sa fie atent in tot ce zice si face si sa aiba in minte faptul ca in viata lui ,,religia nu este doar o influenta printre altele; ea trebuie sa fie o influenta care sa le domine pe toate celelalte” (CT 489).

Multumiti. [,,Multumind”, KJV]. Lauda ar trebui sa fie cea care insoteste toate gandurile si actiunile crestinului (compara cu Efeseni 5,4.20; 1 Tesaloniceni 5,18). Apostolul a atras atentia de repetate ori asupra nevoii de a ne exprima recunostintei si multumirea fata de Dumnezeu (vezi Coloseni 1,12; 2,7; 3,15; 4,2).

Tatal. [,,Si Tatal”, KJV]. Mai bine ,,si anume Tatal”. Tinta laudei crestinului este Dumnezeu, care este Tatal Lui. Isus este Mijlocitorul prin care noi aducem Tatalui recunostinta noastra.

3:18 Nevestelor, fiti supuse barbatilor vostri, cum se cuvine in Domnul.

Nevestelor fiti supuse. [,,Nevestelor, supuneti-va”, KJV]. Vezi comentariul de la Efeseni 5,22.

In Domnul. Vezi comentariul de la Efeseni 1,4.



3:19 Barbatilor, iubiti-va nevestele, si nu tineti necaz pe ele.

Iubiti-va nevestele. Vezi comentariul de la Efeseni 5:25.

3:20 Copii, ascultati de parintii vostri in toate lucrurile, caci lucrul acesta place Domnului.

Copii, ascultati de parintii vostri. Vezi Efeseni 6,1.

In toate lucrurile. Aceasta nu trebuie sa includa si poruncile care sunt impotriva vointei lui Dumnezeu. O porunca pacatoasa nu aduce nici o obligatie din partea copilului. E nevoie sa se specifice ca aici Pavel se adreseaza familiilor crestine.

Domnului. Dovezi textuale atesta exprimarea ,,in Domnul”, in analogie cu versetul 18. Sfera Obiectivul suprem al copilului este a-I fi pe plac Domnului. Ascultand de parintii lui, el Ii place lui Dumnezeu.



3:21 Parintilor, nu intaratati pe copiii vostri, ca sa nu-si piarda nadejdea.

Nu intaratati. Grecescul erethizo, ,,a atata”, fie in sens pozitiv, ca in 2 Corinteni 9,2, fie in sens negativ, ca aici. Prin cicalire si para continua, prin gasirea de greseli si prin mustrare sentimentele copiilor pot fi intaratate impotriva oricarei forme disciplinare.

Piarda nadejdea. [,,Fie descurajati”, KJV]. Gr. athumoo, ,,a se descuraja”, ,,a deveni deprimat sau intristat”. Aici este singurul loc in care apare acest cuvant in tot Noul Testament. Sub provocare continua o persoana tanara poate sa se descurajeze in incercarile de a obtine biruinta asupra slabiciunilor lui si poate sa renunte cu totul la viata de crestin. Se poate ca intentiile tatalui sau sa fi fost bune, dar metoda lui gresita de a-l duce pe copil la desavarsire, produce un rezultat dezastruos. Vezi Efeseni 6,4.



3:22 Robilor, ascultati in toate lucrurile pe stapanii vostri pamantesti; nu numai cand sunteti sub ochii lor, ca cei ce cauta sa placa oamenilor, ci cu curatie de inima, ca unii care va temeti de Domnul.

Robilor, ascultati. [,,Servilor, ascultati”, KJV]. Vezi comentariul de la Efeseni 6,5.

Nu numai cand sunteti sub ochii lor, ca cei ce cauta sa placa oamenilor. Motivatia pentru serviciu n-ar trebui sa fie doar satisfacerea unui standard omenesc, lucrand numai cand supraveghetorul priveste si facand un efort minim. Asemenea servi pot considera ca isi indeplinesc datoria fata de stapanii lor pamantesti, dar acest lucru este nevrednic pentru crestini. Vezi comentariul de la Efeseni 6,6.

Curatie de inima. [,,Sinceritatea de inima”, KJV]. Gr. haplotes, ,,simplitate”, ,,sinceritate” (vezi comentariul de la Romani 12,8). Este exact opusul serviciului facut de ochii oamenilor. Cel care cauta sa-i placa stapanului doar cata vreme acesta il urmareste, iar in alte situatii nu face nimic, e un fatarnic”. Vezi comentariul de la Efeseni 6,5.

Va temeti de Domnul. [,,Va temeti de Dumnezeu”, KJV]. Sau ,,respectati pe Dumnezeu”. El este marele Stapan. Standardele Lui ar trebui sa-L impulsioneze pe crestin sa-L recunoasca in toate caile sale pe Domnul ca Cel caruia trebuie sa-I dea in cele din urma socoteala.



3:23 Orice faceti, sa faceti din toata inima, ca pentru Domnul, nu ca pentru oameni,

Din toata inima. [,,Din inima”, KJV]. Literal, ,,din sufletul [vostru]” (vezi comentariul de la Efeseni 6,6; compara cu Deuteronom 6,5; Marcu 12,30).

Pentru Domnul. Vezi comentariul de la Efeseni 6,7.



3:24 ca unii care stiti ca veti primi de la Domnul rasplata mostenirii. Voi slujiti Domnului Hristos.

Veti primi. Vezi comentariul de la Efeseni 6,8.

Rasplata mostenirii. Adica rasplata care este mostenirea. Intrucat in cadrul Imparatiei lui Dumnezeu nu este deosebire intre rob si liber (vezi comentariul de la v. 11), Pavel extinde acum aceasta idee declarand ca si robul poate avea rasplatirea mostenirii.

Voi slujiti. Acest verb poate fi redat cu forma de imperativ: ,,Slujiti!” Ambele traduceri se pot incadra in context. E adevarat ca sclavii trebuie sa primeasca ordine de la stapanii lor pamantesti, dar scopul lor suprem ar trebui sa fie acela de a-i fi pe plac lui Hristos.



3:25 Caci cine umbla cu strambatate, isi va primi plata dupa strambatatea, pe care a facut-o; si nu se are in vedere fata omului.

Cine umbla cu strambatate. [,,Cel care face ce e rau”, KJV]. Unii considera ca acest verset se aplica la sclavul care nu slujeste cu toata puterea. Altii cred ca se refera la stapanul care isi maltrateaza sclavul, iar altii considera ca este o declaratie generala. Afirmatia ,,nu se are in vedere fata omului” e in general, daca nu intotdeauna, aplicata la cineva de un rang mai inalt si acest fapt demonstreaza ca nu la sclav se face referire aici. O comparatie cu Efeseni 6,9 sugereaza ca probabil a doua opinie e corecta.

Va primi. Gr. komizo, ,,a primi [plata]”, ,,a primi [o recompensa]”. Compara folosirea acestui cuvant in 2 Corinteni 5,10. Cu siguranta ca Pavel se refera la judecata finala, cand robul necredincios va primi plata pentru purtarea lui nedreapta.

Nu se are in vedere fata omului. Literal, ,,fara a privi fata” (vezi comentariul de la Efeseni 6,9; vezi si comentariul de la Romani 2,11).

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE 1 MB 91; MYP 317; 1T 705; 6T 147 1, 2 CS 136; 5T 536 1–3AA 476; 2T 177; 6T 99 1–4CT 258; 1T 508 1–6MM 147 2 CT 234; ML 105, 359; MYP 104; 1T 279; 2T 184, 675, 690 2, 3 CS 158; 2T 690

3 AA 512, 594; CH 342; CT 152; DA 224, 527; Ev 447, 644; FE 289; GW 373; MB 16, 26; MH 136; ML 273, 277, 318; MM 144; PP 450; SL 13; SR 319; Te

113; TM 143; 2T 158, 425; 4T 614; 5T 514, 573; 6T 51, 121, 146; 7T 194; 9T 62, 106 3, 4 DA 787; MM 7; MYP 84; TM 512; 1T 550; 2T 145; 4T 357 5 AA 447; COL 261; CS 26, 84, 223; PP 439, 496; 3T 130, 201, 250, 387, 513; 4T 476; 5T 337 7, 8 AA 477 8 ML 334 10 MH 425 11 AA 246, 390; 4T 401 12 AH 114; 1T 165; 2T 332; 7T 46 12–15AA 477; 4T 243, 257; 5T 169 12–17SL 87; 6T 99 14–171T 508 15 MH 253; 5T 75; 8T 191; 9T 136 17 CT 489; MM 42; 5T 170 18, 19 AH 116 20 1T 497 21 CG 279 22–24MYP 230 23 MB 99; ML 219; SC 83; 4T 572; 5T 459, 726; 9T 221 23, 24 CG 294; Ed 226; 7T 180 24 COL 346


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: