Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Coloseni

Coloseni 2:8


2:8 Luati seama ca nimeni sa nu va fure cu filozofia si cu o amagire desarta, dupa datina oamenilor, dupa invataturile incepatoare ale lumii, si nu dupa Hristos.

Luati seama. [,,Paziti-va”, KJV]. Credinciosii coloseni se confruntau cu un mare pericol. Pavel le atrage atentia asupra lui si in solemna avertizare le recomanda sa ii dea piept. Adversarul viclean cauta sa ia de la ei beneficiile pe care le castigasera. El cauta sa-i jefuiasca de avantajele lor spirituale si sa-i ia ca prada, sa-i distruga inselandu-i prin ratacire.

Fure. [,,A strica”, KJV; ,,fure mintile”, traducerea G. Galaction]. Gr. sulagogeo, ,,a duce ca prada”, ,,a jefui”. Asta ar putea insemna doua lucruri: indepartarea binecuvantarilor si a privilegiilor pe care le are crestinul sau inrobirea credinciosilor de catre Satana.

Cu filozofia si cu o amagire desarta. Adica, filozofia, o amagire desarta sau filozofia care este o amagire desarta. Apostolul nu condamna filozofia ca atare si nici nu ii ataca pe filozofi. El avertiza impotriva filozofiei de felul celei cu care se faleau invatatorii mincinosi din Colose, care de fapt era desertaciune si era promovata prin inselaciune. Contextul sugereaza ca filozofia aceasta avea de-a face cu obiceiuri ceremoniale, crezuri omenesti, datini, deprinderi si conceptii materialiste, toate acestea indepartandu-i pe credinciosi de Evanghelie. Fara indoiala ca aceasta filosofie era alcatuita din speculatii nefolositoare asupra unor intrebari copilaresti, o parada desarta de argumente lipsite de fapte. Acest fel de filozofie incerca sa raspunda la problemele dificile prin teorii plauzibile care aveau tendinta de a-i insela pe adeptii lor si de a tagadui mesajul Evangheliei lui Dumnezeu. Centrul acestei filozofii este exaltarea omului, in timp ce Dumnezeu este complet exclus sau ignorat (vezi 1T 297). Crestinul trebuie sa fie avertizat si inarmat impotriva adeptilor acestei filosofii. Sfarsitul lor este moartea vesnica.

Datina. [,,Traditia”, KJV]. Gr. paradosis (vezi comentariul de la Marcu 7,3). Traditiile sunt tipare obisnuite de credinte si comportament omenesc, transmise de la o generatie la alta. Traditiile pot fi bune sau rele. Pavel avertizeaza contra acelor traditii eretice, care au obarsie umana, si nu divina. Compara cu Galateni 1,14. La 2 Tesaloniceni 2,15; 3,6 Pavel foloseste acest cuvant intr-un sens pozitiv.

Invataturile incepatoare. [,,Rudimentele”, KJV; ,,Stihiile”, G. Galaction]. Gr. stoicheia, ,,elemente” (vezi comentariul de la Galateni 4,3). In limbajul filozofic stoicheia avea sensul de materie elementara. Mitologic, elementele erau reprezentate de diferite spirite, asa ca stoicheia, ajunge sa fie aplicat si la spirite. In scrierile nebiblice stoicheia este aplicat si la spiritele rele, la stele si la divinitatile stelare. Se pare ca in Colose era bine dezvoltat cultul pentru stoicheia, care prin propaganda care i se facea a inceput sa patrunda in comunitatea crestina de acolo. Nu se stie insa cat de mult s-a infiltrat. Pentru a avertiza impotriva acestui cult, Pavel se foloseste de terminologia specifica.

Dupa Hristos. Literal, ,,potrivit cu Hristos”. Norma trebuie sa fie intotdeauna ceea ce Hristos ar vrea sa se faca. Hristos este asezat in opozitie cu toata filozofia inselatoare. Marfurile invatatorilor mincinosi ar trebui sa fie comparate cu doctrinele Marelui Invatator. Hristos, Creatorul si Sustinatorul, este etalonul oricarei stiinte adevarate.