Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Coloseni

Coloseni 2:7


2:7 fiind inradacinati si ziditi in El, intariti prin credinta, dupa invataturile care v-au fost date, si sporind in ea cu multumiri catre Dumnezeu.

Inradacinati. Forma cuvantului grecesc sugereaza o continua stabilitate. Ziditi. In experienta credinciosilor coloseni, temelia spirituala era Insusi Isus (vezi comentariul de la 1 Corinteni 3,11).

In El. Pavel a adunat aici trei metafore diferite. Credinciosii trebuie sa umble, sa fie inradacinati, si sa fie ziditi ca un templu pentru Domnul. Toate aceste activitati trebuie sa aiba loc ,,in El”. Isus Hristos este tiparul dupa care trebuie sa umble; El este radacina din care ei trebuie sa-si traga seva si hrana; El este Stanca vie, Temelia sigura, pe care trebuie sa cladeasca atat iudeii cat si neamurile. El este ,,indeajuns pentru toti si destul de tare pentru a purta greutatea si povara intregii lumi.” (AA 175).

Intariti. [,,Stabiliti”, KJV]. Gr. bebaioo, ,,a confirma”, ,,a stabili”. Forma verbului din limba greaca arata ca aici Pavel se refera la un proces continuu de intarire. Colosenii trebuie sa devina zilnic tot mai stabili in credinta.

Dupa invataturile care v-au fost date. [,,Asa cum ati fost invatati”, KJV]. Aici iese din nou in evidenta eficienta lui Epafra ca ,,slujitor al lui Hristos” (cap. 1,7). El ii invatase corect. Ii invatasera in Cine sa creada si cum sa traiasca prin El asa ca sa capete neprihanirea si viata vesnica.

Sporind. Sau ,,sporind fara incetare”. Cuvantul sugereaza o stare de ,,abundenta”. Putem sa sporim, sa fim intr-o stare continua de abundenta, deoarece resursele cerului sunt mai bogate, cu mult mai bogate decat cea mai mare nevoie a noastra. Intrucat rezerva este fara margini, crestinii trebuie sa-si insuseasca toate lucrurile de care au nevoie. Hristos este atotsuficient si ne va da ,,mai mult decat cerem sau gandim noi” (Efeseni 3,20).

In ea. Se pot cita dovezi textuale pentru omiterea acestui cuvant, cum si pentru exprimarea ,,in El”, cu referire la Hristos.

Cu multumiri. Sau ,,in multumire”. Progresul in experienta crestina este cu putinta numai atunci cand credinciosul se apropie de Dumnezeu cu o inima recunoscatoare. Cum poate fi cineva altfel decat recunoscator, cand e inconjurat de resursele nelimitate ale celui Atotputernic? Intrucat Hristos este totul, de ce ar trebui sa se teama omul? Secretul adevaratei fericiri este increderea in El. Iar recunostinta este roada acestei increderi.