Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Coloseni

Coloseni 1:9


1:9 De aceea si noi, din ziua cand am auzit aceste lucruri, nu incetam sa ne rugam pentru voi, si sa cerem sa va umpleti de cunostinta voii Lui, in orice fel de intelepciune si pricepere duhovniceasca;

De aceea. Adica, avand in vedere ceea ce s-a spus in versetele 4–8, Pavel a amintit din nou de credinta pe care o aveau colosenii in Hristos, iubirea lor pentru frati, speranta puternica in rasplatirea cereasca. Toate acestea ii inveselisera inima. Cauza imediata a bucuriei lui a fost vestea buna pe care Epafra o adusese de la Colose. Aceasta incalzise inima batranului Pavel.

Din ziua cand am auzit. Sosirea lui Epafra a constituit pentru Pavel o zi memorabila. De atunci exista puternica sa devotiune si multumire.

Nu incetam sa ne rugam. Pavel atrasese deja atentia asupra rugaciunilor pe care le inalta pentru credinciosii coloseni (vezi v. 3). Vestile pe care Epafra i le adusese de la Colose l-au determinat acum sa se roage cu un scop mai precis si cu bucurie mai mare. Propozitia ,,nu incetam sa ne rugam” inseamna ca Pavel se ruga regulat pentru crestinii coloseni. Nu s-ar fi putut spune niciodata ca incetase sa se roage pentru ei.

Sa cerem. [,,Sa dorim”, KJV]. Pavel era recunoscator, dar in acelasi timp avea si motive de rugaciune. Nesatisfacut de progresul pe care credinciosii coloseni il facusera deja, el dorea cu infocare ca acestia sa creasca mai mult.

Cunostinta. Gr. epignosis, ,,cunoastere deplina, precisa” (vezi comentariul de la Romani 3,20; Efeseni 1,17; vezi si comentariul de la Coloseni 1,6).

Voiei Lui. Adica o cunoastere speciala a voii lui Dumnezeu cu privire la purtarea lor (vezi v. 10) si in mare o intelegere a scopului atotcuprinzator al lui Dumnezeu. Pentru cel care poseda o astfel de cunoastere, fiecare detaliu al vietii, cu problemele si misterele ei inexplicabile, capata o noua insemnatate. Crestinul isi da seama ca Dumnezeu are un plan pentru viata sa, iar tinta lui este indeplinirea scopul divin.

Intelepciune. Gr. sophia. Vezi comentariul de la Luca 2,52. Intelepciunea este capacitatea de a aplica cunostintele la situatiile practice ale vietii. Din nefericire, nu intotdeauna cei care cunosc mult au si intelepciune. Din aceasta cauza, Pavel se roaga pentru credinciosii din Colose, ca ei sa primeasca cu intelepciune divina.

Pricepere. Priceperea data de Duhul Sfant e acel discernamant care il face pe crestin in stare sa deosebeasca intre bine si rau. Ispitele si cursele vrajmasului sunt recunoscute de cel iluminat de Duhul Sfant. Si, daca vointa e predata pe deplin lui Dumnezeu si absorbita de lucrurile vesnice, crestinul alege sa faca numai acele lucruri pe care Dumnezeu ar vrea ca el sa le faca.

Duhovniceasca. Acest adjectiv determina atat substantivul ,,pricepere” cat si substantivul ,,intelepciune”.