Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Coloseni

Coloseni 1:15


1:15 El este chipul Dumnezeului celui nevazut, cel intai nascut din toata zidirea.

El este. [,,Care este”, KJV]. Dupa ce si-a incheiat prologul (v. 1–14), Pavel incepe sa abordeze tema epistolei, adica persoana si pozitia lui Hristos.

Chipul. Gr. eikon, ,,similitudinea”, ,,asemanarea”. Vezi cap. 3,10, unde Pavel declara ca crestinul este reinnoit ,,dupa chipul [eikon] Celui ce l-a facut”. Chipul imparatului roman de pe monedele antice era numit eikon (Matei 22,20).

Dumnezeului celui nevazut. ,,Nimeni n-a vazut vreodata pe Dumnezeu”, dar Isus ,,chipul Dumnezeului celui nevazut” a venit ca sa-L faca cunoscut oamenilor (vezi comentariul de la Ioan 1,18).

Cel intai nascut. Grecescul prototokos, (vezi comentariul de la Romani 8,29). In Matei 1,25 si Luca 2,7 prototokos e folosit cu privire la Hristos ca primul nascut al Mariei. In Evrei 11:28, cuvantul e folosit cu privire la intaii nascuti ai Egiptului, care au pierit cu prilejul plagilor. In Evrei 12,23 cuvantul ii descrie pe membrii din ,,Biserica celor intai-nascuti”. In restul referirilor (Romani 8,29; Coloseni 1,15.18; Evrei 1,6; Apocalipsa 1,5) termenul prototokos e aplicat la Hristos (vezi comentariile acestor pasaje).

S-a discutat mult de-a lungul timpului cu privire la insemnatatea cuvantului prototokos din Coloseni 1,15. Parintii bisericesti timpurii il aplicau la Hristos ca Fiu vesnic al lui Dumnezeu. Arienii foloseau acest verset pentru a arata ca Hristos Insusi era o fiinta creata. O asemenea interpretare, desi posibila in ce priveste gramatica pasajului, este contrazisa in alte parti ale Scripturii (vezi Nota Suplimentara de la Ioan 1). Pasajul poate fi inteles intr-un fel care sa-l aduca in armonie cu invatatura generala a Scripturii si sa fie in acord cu principiile sanatoase ale exegezei biblice.

In Evrei 1,6 prototokos se refera clar la intrupare, iar unii au cautat sa dea aceeasi interpretare si versetului din Coloseni 1,15. Altii cred ca in Coloseni Pavel se refera la inviere (vezi comentariul de la Faptele Apostolilor 13,33). Totusi, nici una din aceste interpretari nu se potriveste contextului, deoarece Hristos este prezentat aici drept Creator (vezi Coloseni 1,16) si precedand creatiunea (vezi comentariul de la Ioan 1,1–3.14).

Se pare deci ca alegerea cea mai buna este a considera ca termenul prototokos are aici un sens figurat, descriindu-L pe Isus Hristos ca primul in rang, facandu-se paralela cu demnitatea si slujba detinuta de intaiul nascut dintr-o familie obisnuita, sau mai precis, primul nascut dintr-o familie regala. Pozitia lui Hristos este unica, plina de autoritate si absoluta. Lui I s-au incredintat toate prerogativele si toata autoritatea in Cer si pe pamant. Pavel scoate in evidenta pozitia lui Hristos deoarece cauta sa intampine argumentele invatatorilor mincinosi care declarau ca Hristos fusese creat, tagaduindu-i astfel suprematia.

Zidirea. [,,Creatura”, KJV; ,,faptura” in traducerea lui G. Galaction]. Gr. ktisis, ,,actul de a crea”, ,,un lucru creat”, ,,o creatura”. In loc de ,,fiecare creatura” [cum apare in KJV], unele versiuni englezesti (vezi RV; RSV) zic ,,toata creatiunea”. Expresia greceasca poate fi tradusa in ambele feluri. Contextul pare sa favorizeze versiunea ,,fiecare creatura”. Se arata ca Hristos este mai presus de orice este creat. Vezi comentariul de la Apocalipsa 3,14.