Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Amos

Amos, 9


9:1 Am vazut pe Domnul stand pe altar. Si a zis: Loveste pragul de sus al portii, ca sa se cutremure usiorii, si sfarama-i peste capetele lor ale tuturora. Ramasita lor insa o voi pierde cu sabia, asa ca nici unul din ei nu va putea sa scape fugind, si nici unul din cei ce vor scapa, nu va scapa.

Am vazut pe Domnul. Profetului i se ofera o viziune a Maiestatii cerului, aici descris ca fiind gata sa-Si pedepseasca poporul razvratit (vezi Isaia 6,1; Ezechiel 10,1).

Altar. Unii interpreteaza acest ,,altar” ca fiind acela al cultului vitelului de la Betel, Domnul asezandu-Se langa el cu scopul de a condamna si pedepsi. Altii sustin ca, intrucat la Betel nu se afla un singur altar (cap. 3,14), aici este vizat altarul arderilor de tot de la Ierusalim.

Loveste. Aceasta probabil este adresata unui inger nimicitor (vezi 2Samuel 24,15.16; 2Regi 19,35).

Pragul de sus al portii. Ebr. kaphtor. Cuvantul acesta este folosit pentru a descrie ,,gamalioarele” sfesnicului din vechiul sanctuar (Exod 25,31.33). Aici kaphtor descrie probabil un capitel, poate al unui stalp.

Usiorii. Ebr. sippim, ,,praguri” sau ,,margini de fereastra”. Lovitura aceasta avea sa aiba atata forta incat intreaga constructie a cladirii sa fie afectata si slabita, pragurile zguduite, iar structura distrusa.

Sfarma-i. Constructia prabusindu-se este descrisa ca vatamand sau omorand pe oameni prin ruinele ei in cadere. Ramasita lor. Adica, aceia care vor supravietui acestei nimiciri. Ei nu vor avea nici o perspectiva de scapare, deoarece vor fi omorati cu sabia.



9:2 De ar patrunde chiar pana in locuinta mortilor, si de acolo ii va smulge mana Mea; de s-ar sui chiar in ceruri, si de acolo ii voi pogori.

De ar patrunde. Sau ,,De ar sapa”. Versetele 2-4 subliniaza zadarnicia incercarilor de a scapa (vezi Psalmi 139,1-12). Locuinta mortilor. Ebr. she’ol, locuinta figurata a mortilor, unde cei care au murit sunt infatisati ca dormind laolalta (vezi comentariul la Proverbe 15,11). Ii va smulge. Cu scopul de a-i pedepsi.



9:3 De s-ar ascunde chiar pe varful Carmelului, si acolo ii voi cauta si-i voi lua; de s-ar ascunde de privirile Mele chiar in fundul marii, si acolo voi porunci sarpelui sa-i muste.

Varful Carmelului. Amintit anume ca o ascunzatoare, poate din cauza pesterilor, varfurilor stancoase, padurilor si tufisurilor dese ale sale care ofereau multe ascunzisuri.



9:4 De ar merge in robie chiar inaintea vrajmasilor lor, si acolo voi porunci sabiei sa-i piarda; voi pune astfel ochii pe ei ca sa le fac rau, nu bine.

De ar merge in robie. Acesti nelegiuiti apostati nu vor fi la adapost de sabie nici in tinuturile captivitatii lor (vezi Levitic 26,33). Voi pune astfel ochii pe ei. Vezi Psalmi 34,15.16; Ieremia 44,11.

9:5 Domnul, Dumnezeul ostirilor, atinge pamantul, si se topeste, si toti locuitorii lui jelesc. Se inalta ca raul Nil, si se pogoara ca raul Egiptului.

Domnul, Dumnezeul ostirilor. Vezi comentariul la Ieremia 7,3. Dumnezeu este in stare sa-Si aduca la indeplinire judecatile, deoarece El este carmuitorul tuturor ,,ostirilor” cerului, nu doar al corpurilor ceresti, ci si al fiintelor celeste de toate gradele si din toate pozitiile.

Se topeste. Compara Psalmi 46,6; 97,3-5; Mica 1,4; Naum 1,5.

Se inalta. Vezi comentariul la cap. 8,8.



9:6 El Si-a zidit camara in ceruri, Si-a intemeiat bolta deasupra pamantului; cheama apele marii, si le varsa pe fata pamantului. Domnul este Numele Lui!

Camara. Ebr. ma’aloth, in mod literal ,,suisuri”. Cuvantul este tradus in mod frecvent ,,scari” (Exod 20,26; 1Regi 10,19; Ezechiel 40,6; etc.). Sensul lui exact in aceasta situatie nu este cert. Unii considera ca este vorba de ,,camari”, desi aceasta este mai degraba traducerea lui ’aliyyoth, un cuvant de la aceeasi radacina ca ma’aloth. ,,Camari” ar desemna in mod poetic locuinta lui Dumnezeu.

Bolta. Ebr. ’agudah, un cuvant cu un sens incert aici. Este tradus prin ,,manunchi” in Exod 12,22, unde desemneaza un manunchi de isop; ,,ceata” in 2Samuel 2,25, unde desemneaza ceata de oameni care s-au adunat inapoia lui Abner si ,,legaturile robiei” in Isaia 58,6, unde desemneaza legaturile unui jug. Nici unul din aceste sensuri nu pare sa corespunda contextului afirmatiei lui Amos. Unii au sugerat sensul de ,,constructie” sau ,,bolta”.

Se varsa. Vezi comentariul la cap. 5,8.



9:7 Nu sunteti voi oare pentru Mine ca si copiii Etiopienilor, copii ai lui Israel? zice Domnul. N-am scos Eu pe Israel din tara Egiptului, ca si pe Filisteni din Caftor si pe Sirieni din Chir?

Ca si copiii etiopienilor. La fel ca si celelalte natiuni. Israelitii erau natiunea aleasa a lui Dumnezeu, insa doar cu conditia ascultarii de voia lui Dumnezeu (vezi comentariul la Exod 19,5.6; vezi Matei 3,7-9). Israel a fost alesul lui Dumnezeu cata vreme ei L-au ales pe Dumnezeu. Cand s-au instrainat de El, au devenit ca niste straini fata de El.

Filisteni. Mentionarea filistenilor si sirienilor aici, poate sa fi fost facuta pentru a-i atrage atentia lui Israel la faptul ca ei, in calitate de copii ai lui Iacov, nu erau singurii care avusesera privilegiul de a locui in tara fagaduita. De fapt si sirienii si filisteni au locuit pe teritoriul pe care Dumnezeu i-l fagaduise semintiei lui Avraam (Geneza 15,18). Israel nu reusise sa inainteze prin credinta in Dumnezeu pentru a pune stapanire pe toata tara. Acum, pe vremea lui Amos, poporul razvratitului regat nordic urma sa vada ca locuirea lor in tara fagaduita nu insemna in mod necesar aprobarea lui Dumnezeu – si vecinii lor pagani locuiau tot acolo.

Caftor. Probabil identificat cu insula Creta (vezi comentariul la Geneza 10,14).

Chir. Asezarea lui este incerta. Vezi comentariul la cap. 1,5.



9:8 Iata, Domnul Dumnezeu are ochii pironiti peste imparatia aceasta vinovata, ca s-o nimicesc de pe fata pamantului; totusi nu voi nimici de tot casa lui Iacov, zice Domnul.

Imparatia aceasta vinovata. Pe cat este de nelegiuita natiunea si pe cat de vrednica de nimicire, Dumnezeu ii fagaduieste indurator ca o ramasita va fi izbavita (vezi Ieremia 30,3.11). Multi din semintiile lui Israel chiar s-au inapoiat impreuna cu exilatii repatriati ai lui Iuda (vezi comentariul la Osea 1,11; 9,17).



9:9 Caci iata, voi porunci, si voi vantura casa lui Israel intre toate neamurile, cum se vantura cu ciurul, fara sa cada un singur bob la pamant!

Voi vantura. Literal, ,,voi arunca imprejur”, sau ,,voi face sa se clatine” forma cauzativa a verbului nua’ (vezi comentariul la cap. 8,12). Israel va fi imprastiat ,,intre toate neamurile”, iar acolo scuturati, ca sa zicem asa, in ,,ciurul” suferintei si persecutiei ca sa se poata determina prin aceasta incercare, cine vor ramane urmasi credinciosi ai lui Dumnezeu si cine se vor alipi de pagani si vor refuza sa se inapoieze din captivitate.



9:10 Toti pacatosii poporului Meu vor muri de sabie, cei ce zic: Nu ne va ajunge nenorocirea, si nu va veni peste noi.

Vom muri de sabie. Nici unul din aceia care se amageau cu o falsa siguranta, refuzand sa ia aminte la avertizarea profetului, nu va fi izbavit.

Nu va veni peste noi. Ebr. qadam, ,,a fi in fata”, ,,a intalni” sau ,,a confrunta”. Aceia care dispretuiau avertizarile profetului declarau cu laudarosenie ca necazul nici ,,nu-i va ajunge” din urma si nici nu-i ,,va confrunta” din fata.



9:11 In vremea aceea voi ridica din caderea lui cortul lui David, ii voi drege sparturile, ii voi ridica daramaturile, si-l voi zidi iarasi cum era odinioara,

In vremea aceea. Amos se intoarce acum de la tabloul intunecat al pacatoseniei poporului sau si mustrarea lui ca urmare a acesteia, catre promisiunile stralucitoare si marete ale restaurarii viitoare. Aceste fagaduinte s-au implinit in parte fata de aceia care s-au inapoiat dupa captivitatea babiloniana. Ele s-ar fi putut realiza pe deplin, dar atat Israel cat si Iuda nu au reusit sa se ridice la inaltimea posibilitatilor lor (vezi p. 30-32). Ca urmare, Domnul le-a dat neamurilor ocazia pe care Israel o pierduse, iar aceste fagaduinte glorioase vor fi implinite cu credinciosii din toate neamurile care vor alcatui biserica Domnului (vezi Fapte 15,13-17; PK 714, 715).

Cortul. Literal, ,,coliba” (vezi Iona 4,5) sau ,,acoperisul de frunze”. Un cort cazut este o figura tragica ce reprezinta starea spirituala trista a lui Israel inaintea robiei lui. O data cu infrangerea Israelului literal, semnificatia spirituala a acestui pasaj trebuie sa fie acum gasita in umbra bisericii universale a lui Hristos, Israelul spiritual care a aparut din ocazia pierduta de Israelul literal (vezi Matei 23,37.38; Fapte 13,44-48; vezi in continuare p. 35, 36).

Sparturile. Casa lui David a fost zdrobita in interior de razvratirea lui Ieroboam I (vezi 1Regi 12), iar in exterior de cuceririle asirienilor si babilonienilor (vezi 2Regi 15,29; 17,1-6; 18,9-13; 24; 25). ,,Sparturile” acestea au fost in mare parte drese, ,,daramaturile” acestea au fost ridicate in oarecare masura cand captivii s-au inapoiat. Dar cand natiunea iudaica L-a lepadat pe Mantuitorul ei, binecuvantarile si fagaduintele natiunii Israel au fost transferate semintei spirituale a lui Avraam, urmasii lui Hristos (vezi Galateni 3,29; vezi mai sus comentariul la ,,in vremea aceea”).



9:12 ca sa stapaneasca ramasita Edomului si toate neamurile peste care a fost chemat Numele Meu, zice Domnul, care va implini aceste lucruri.

Edomului. Ebr. ’Edom. Edomitii, mai tarziu numiti Idumei, erau cele mai apropiate rude ale lui Israel dintre natiunile inconjuratoare, si printre cele mai ostile (vezi comentariul la cap. 1,11). ,,Ramasita” se refera in mod evident la aceia care urmau sa scape de pedeapsa rostita in cap. 1,11.12.

In loc de ,,Edom”, LXX spune ,,oameni”, evident o traducere a ebr. ’adam, care difera de ’edom numai prin vocalizarea lui (vezi Vol. I, p. 25, 26). Neamurile. Citarea acestui pasaj de catre Iacov este foarte apropiata de LXX v. 11 si 12 (vezi Fapte 15,16.17).



9:13 Iata, vin zile, zice Domnul, cand plugarul va ajunge pe secerator, si cel ce calca strugurii pe cel ce imprastie samanta, cand mustul va picura din munti si va curge de pe toate dealurile.

Iata, vin zile. Versetele 13-15 descriu printr-un limbaj impresionant multumea binecuvantarilor care ar fi putut reveni Israelului literal (vezi comentariul la v. 11), dar care acum vor reveni tuturor acelora care constituie adevaratul Israel al lui Dumnezeu (vezi PK 300).

Plugarul va ajunge. ,,Plugarul” il va ajunge pe ,,secerator”, din cauza ca semanatul si seceratul vor veni unul dupa altul fara vreo perioada de intrerupere. Atat de abundenta va fi recolta de cereale si de struguri, incat, simbolic vorbind, ele nu vor putea fi stranse toate inainte ca sa inceapa urmatorul arat si semanat.



9:14 Voi aduce inapoi pe prinsii de razboi ai poporului Meu Israel; ei vor zidi iarasi cetatile pustiite si le vor locui, vor sadi vii si le vor bea vinul, vor face gradini si le vor manca roadele.

Voi aduce inapoi. In primul rand aceasta expresie face referire la reintoarcerea iudeilor din exil la sfarsitul captivitatii de 70 de ani (vezi 2Cronici 36,22.23; Ieremia 29,10-14). Totusi, versetul acesta mai arata si inainte catre scenele finale ale marii lupte dintre bine si rau, cand ,,prinsii de razboi” rascumparati de sub pacat vor locui in pace si fericire vesnica (vezi Isaia 65,21.22; PK 300).



9:15 Ii voi sadi in tara lor, si nu vor mai fi smulsi din tara pe care le-am dat-o, zice Domnul, Dumnezeul tau!

Ii voi sadi. O figura de stil care denota permanenta locuirii (vezi Ieremia 24,6).

Pe care le-am dat-o. Fagaduinta data lui Avraam ca samanta lui va mosteni tara Canaanului (vezi comentariul la Geneza 15,13) a fost implinita partial atunci cand copiii lui Israel au patruns in tara fagaduita sub conducerea lui Iosua. Planul lui Dumnezeu inca a mai fost indeplinit si atunci cand Iudeii s-au inapoiat in Palestina dupa captivitatea babiloniana. Totusi, implinirea finala a acestei minunate fagaduinte va avea loc cand Cetatea Sfanta, Noul Ierusalim, se coboara ,,din cer de la Dumnezeu” (Apocalipsa 21,2) si este asezata pentru totdeauna in tara Canaanului (vezi comentariul la Zaharia 14,4). Pentru alte comentarii vezi p. 29, 30.

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

5 PK 286

6 MH 414

8–10PK 285

9 EW 269; 1T 99, 332, 431; 5T 80

13–15PK 300