Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Amos

Amos, 7


7:1 Domnul Dumnezeu mi-a trimis vedenia aceasta. Iata, facea niste lacuste, in clipa cand incepea sa creasca otava; era otava dupa cositul imparatului.

In clipa cand incepea. Sau ,,La inceputul”. Cel mai probabil, pe vremea cand incepea sa creasca a doua coasa sau recolta a aceluiasi camp. Ravagiile lacustelor la momentul acesta erau cat se poate de daunatoare.

Cositul imparatului. S-a dedus din aceasta afirmatie ca prima recolta de pe anumite terenuri trebuie sa fi fost luata de rege pentru folosul lui.



7:2 Si dupa ce au mancat ele cu desavarsire toata iarba din tara, am zis: Doamne Dumnezeule, iarta! Cum ar putea sa stea Iacov in picioare? Caci este asa de slab!

Iarba. Ebr. ’eseb, nu ceea ce noi numim in general ,,iarba”, ci plantele mai mature, in care se vede samanta (vezi comentariul la Geneza 1,11).

Iarta. Sperand ca ar putea sa opreasca implinirea acestei profetii, Amos se roaga staruitor la Dumnezeu pentru iertarea lui Israel. Profetul isi pune increderea nu in dreptatea, ci in indurarea divina.

Sa stea. Profetul intreaba: ,,Daca Israel trebuie sa sufere pedeapsa aspra pe care o descrie viziunea, cum poate sa supravietuiasca?”



7:3 Atunci Domnul S-a cait de lucrul acesta: Nu se va intampla una ca aceasta, a zis Domnul.

Domnul s-a cait. Vezi Numeri 23,19. Cand pacatosii se caiesc de purtarea lor rea, Dumnezeu ,,se caieste” de planul Sau de a-i pedepsi si nimici (vezi Ieremia 18,8; 42,10; Ioel 2,12-14; Iona 3). Amenintarile divine sunt de fapt profetii conditionate, implinirea sau neimplinirea lor fiind conditionata de actiunile noastre rele sau bune.

Invazia lacustelor fusese vazuta in viziune. Exista diferite pareri cu privire la faptul daca ea reprezenta o invazie literala a insectelor trecuta sau fagaduita, sau reprezenta o mustrare de mai inainte pe care Dumnezeu o folosise pentru a-Si duce poporul la pocainta sau se referea la o invazie a vrajmasului ca aceea a lui Tiglat-Pileser III (1Cronici 5,26). Vezi in continuare comentariul la Amos 7,4.



7:4 Domnul Dumnezeu mi-a trimis vedenia aceasta: Iata, Domnul Dumnezeu vestea pedeapsa prin foc; si focul manca Adancul cel mare si apucase si campia.

Foc. Ca si in privinta lacustelor (vezi comentariul la v. 3), exista diferite pareri cu privire la semnificatia focului: focul reprezenta o seceta cumplita sau o invazie a vrajmasului. In favoarea primei opinii s-ar putea cita paralela dintre judecatile descrise aici si cele mentionate in cap. 6,6-9. Pe de alta parte, incursiunile vrasmasului de dinaintea doborarii catastrofale si finale a natiunii, puteau de asemenea sa fie corespunzator reprezentate prin aceste simboluri. Viziunea de fata arata ca Dumnezeu fusese binevoitor sa usureze judecatile pe care El li le fagaduise sau li le aplicase mai inainte. Totusi, oamenii ajunsesera acum la limita rabdarii lui Dumnezeu. Cumpana va fi asezata (v. 8), iar poporul va fi dus in captivitate (v. 9).

Adancul cel mare. O posibila referire la fantanile si izvoarele subterane (Geneza 7,11; 49,25) care vor seca in timp de seceta.

Apucase. Sau ,,Mancase o parte”. Daca focul este un simbol al invaziei este posibil ca aici sa avem o prezicere a invaziei imparatului asirian cand a cucerit partile rasaritene si nordice ale lui Israel si a dus in robie in Asiria o parte din popor (vezi 2Regi 15,29).



7:5 Eu am zis: Doamne Dumnezeule, opreste! Cum ar putea sa stea in picioare Iacov? Caci este asa de slab!

Eu am zis. Mijlocirea de aici a profetului este la fel cu aceea din v. 2, cu exceptia ca aici El zice ,,opreste” in loc de ,,iarta” (vezi comentariul la v. 2).

7:6 Atunci Domnul S-a cait si de lucrul acesta. Nici una ca aceasta nu se va intampla, a zis Domnul Dumnezeu.

Verset ce nu a fost comentat.

7:7 El mi-a trimis vedenia aceasta: Iata, Domnul statea pe un zid facut la cumpana, si avea o cumpana in mana.

Cumpana. Un instrument folosit de constructori pentru a nivela lucrarea lor si a fi perpendiculara. Evident, ,,cumpana” este un simbol al cercetarii de catre Dumnezeu a comportamentului lui Israel.



7:8 Domnul mi-a zis: Ce vezi, Amos? Eu am raspuns: O cumpana. Si Domnul a zis: Iata, voi pune cumpana in mijlocul poporului Meu Israel, si nu-l voi mai ierta;

Ce vezi? Folosirea unei intrebari ofera ocazia pentru prezentarea unei explicatii a simbolului (vezi Ieremia 1,11.13; 24,3).

Voi pune cumpana. Pentru a vedea daca zidul corespunde specificatiilor. Israel, desigur, n-a corespuns cerintelor divine si urma sa fie lepadat.

Nu-l voi mai ierta. Regatul de nord nu va mai fi crutat (vezi cap. 8,2). Alipirea de rau staruitoare a lui Israel nu ofera nici o nadejde de pocainta pentru el, si astfel profetul nu mai mijloceste. Regatul de nord trebuie sa sufere cucerirea din partea Asiriei si sa fie dus in captivitate (vezi 2Regi 18,9-12).



7:9 ci inaltimile lui Isaac vor fi pustiite; sfintele locasuri ale lui Israel vor fi daramate, si Ma voi ridica impotriva casei lui Ieroboam cu sabia.

Inaltimile. Vezi comentariul la Ieremia 2,20. Isaac. Folosit aici ca un sinonim al lui Israel. Sfintele locasuri. Adica centrele cultului idolatru de la Dan si Betel (vezi 1Regi 12,26-30), Ghilgal (vezi Amos 4,4) si poate si din alte locuri.

Cu sabia. Avem toate motivele sa presupunem ca Ieroboam II a fost popular datorita razboaielor lui pline de succes si a cuceririi de catre el a Siriei (vezi 2Regi 14,23-28). Cu toate acestea ,,casa”, sau dinastia lui a fost doborata cu sabia atunci cand Salum l-a omorat pe fiul lui Ieroboam, Zaharia (vezi 2Regi 15,8-10).



7:10 Atunci Amatia, preotul din Betel, a trimis sa spuna lui Ieroboam, imparatul lui Israel: Amos unelteste impotriva ta in mijlocul casei lui Israel; tara nu poate sa sufere toate cuvintele lui!

Amatia, preotul. Fireste ca solia directa a profetului, lovind starea rea existenta in mijlocul poporului lui Israel, a trezit o impotrivire plina de nemultumire. Preotul din Betel (vezi 1Regi 12,31.32; 13,33) l-a acuzat pe Amos inaintea regelui. Amatia a fost probabil mai marele preotilor idolatri. El s-a straduit cu viclenie sa faca in asa fel ca prezicerea lui Amos impotriva casei regale sa apara ca tradare. Astfel el nadajduia sa aduca la tacere soliile adresate lui Israel de catre profetul Amos .

Unelteste. In ura lor fata de copiii lui Dumnezeu, nelegiuitii i-au acuzat adesea pe cei drepti ca urmaresc sa rastoarne carmuirea (vezi Ieremia 37,11-15; 38,4; Fapte 16,20.21; 17,6.7).

7:11 Caci iata ce zice Amos: Ieroboam va fi ucis de sabie, si Israel va fi dus in robie departe de tara sa!.

Va fi ucis de sabie. Este posibil ca Amatia aici sa fi rastalmacit intrucatva solia profetica a lui Amos. Profetul prezisese o sabie impotriva ,,casei lui Ieroboam” (v. 9), ceea ce nu insemna neaparat ca regele insusi va muri de sabie. Totusi, inteleasa in mod corespunzator, pedeapsa aceasta era intr-adevar ceea ce trebuia sa vina asupra regelui si a natiunii daca ramaneau nepocaiti (vezi PK 286).

7:12 Si Amatia a zis lui Amos: Pleaca, vazatorule, si fugi in tara lui Iuda! Mananca-ti painea acolo, si acolo proroceste.

Pleaca… si fugi. Unii au tras concluzia din aceasta porunca preoteasca ca Ieroboam n-a luat nici o masura ca raspuns la acuzatia lui Amatia. Poate ca regelui i s-a parut ca spusele unui vizionar nu merita sa fie luate in serios. Ca si Irod, poate ca s-a temut de popor (vezi Matei 14,5), care, presupunea el, era miscat de solia lui Amos. Astfel preotul apostat a recurs la propria lui autoritate, asa cum era ea, in incercarea lui de a-l intimida pe Amos si a-l face sa paraseasca tara.

Iuda. Poate ca Amos ar fi fost primit favorabil in Iuda intrucat venea de acolo.

Mananca-ti painea. Sau ,,Mananca paine”. Poate o insinuare ca Amos era platit sa profetizeze tragand astfel foloase din evlavia lui. Poate ca Amatia ii atribuia lui Amos chiar motivele lumesti care il influentau pe el.



7:13 Dar nu mai proroci la Betel, caci este un locas sfant al imparatului, si este un templu al imparatiei!

Locas sfant al imparatului. Literal, ,,sanctuarul regelui”, adica, o capela fie infiintata, fie patronata de rege (vezi 1Regi 12,26-33). Sub conducerea divina profetul curajos era gata sa duca solia lui Dumnezeu chiar in centrul cultului apostat (vezi comentariul la Amos 7,10).

Templu al imparatiei. Sau ,,Curtea regelui”. Literal, ,,casa imparatiei”, fara indoiala un sanctuar regal. Evident ca atat Amatia cat si Amos considerau Betelul capitala religioasa a natiunii. Numele Betel inseamna ,,casa lui Dumnezeu”; Ieroboam uzurpase aceasta ,,casa a lui Dumnezeu” si o facuse ,,casa regatului”.



7:14 Amos a raspuns lui Amatia: Eu nu sunt nici proroc, nici fiu de proroc; ci sunt pastor, si strangator de smochine de Egipt.

Eu nu sunt nici prooroc. Neinfricat, Amos tagaduieste insinuarea lui Amatia (vezi comentariul la v. 12) si afirma ca el nu este profet de profesie sau pentru a-si castiga existenta, ci doar datorita chemarii lui Dumnezeu.

Nici fiu de proroc. Elevii formati in scolile profetilor erau numiti ,,fiii proorocilor” (vezi 1Regi 20,35; 2Regi 2,5). Amos nu fusese pregatit in vreo institutie omeneasca. Este o greseala obisnuita aceea de a presupune ca aceia care nu au studiat potrivit cu standardele in general acceptate nu au studiat deloc. Domnul l-a invatat pe Amos in singuratatea campiilor, a vailor, si a colinelor din Iudea pe cand pastorea oile si strangea roadele smochinilor salbatici (vezi comentariul la Luca 19,4).

Strangator de smochine de Egipt. Sau ,,Strangator de fructe de sicomor”. Aceasta inseamna fie un om care aduna smochine de sicomor pentru sine, fie cineva care le cultiva pentru altii. Roadele smochinului sicomor sunt mult inferioare adevaratelor smochine si au nevoie sa fie intepate cu ceva vreme inainte de a fi culese pentru a fi comestibile (vezi comentariul la Luca 19,4). Intrucat pomul acesta dadea multe recolte de fructe in cursul anului, dadea mereu de lucru cultivatorului.



7:15 Dar Domnul m-a luat de la oi, si Domnul mi-a zis: Du-te si proroceste poporului Meu Israel!

De la oi. Literal, ,,dinapoia oilor” (vezi 2Samuel 7,8; Psalm 78,70). Insarcinarea lui Dumnezeu era imperativa, iar Amos n-a putut face altceva decat sa i se supuna. Acum nu era timp ca profetul sa se intoarca numai pentru ca Amatia, preotul de la Betel, i se impotrivea.



7:16 Asculta acum Cuvantul Domnului, tu care zici: Nu proroci impotriva lui Israel, nu vorbi impotriva casei lui Isaac!

Asculta acum. Constient de insarcinarea lui divina, Amos vorbeste cu sfanta indrazneala. Cei care sunt trimisi de Dumnezeu nu trebuie sa se teama de ceea ce incearca sa faca oamenii pentru a aduce la tacere solia lor.

Nu vorbi. Adica, profetul trebuia sa inceteze sa mai profetizeze (vezi Ezechiel 21,2.7; Mica 2,6.11). LXX spune ,,nu face zarva”.



7:17 Din pricina aceasta, iata ce zice Domnul: Nevasta ta va curvi in cetate, fiii si fiicele tale vor cadea loviti de sabie, ogorul tau va fi impartit cu franghia de masurat; tu insa vei muri intr-un pamant necurat, si Israel va fi dus in robie departe de tara lui!

Nevasta-ta. Dureroasa urma sa fie suferinta lui Amatia ca sot si tata captiv. Profetia aceasta nu afirma ca sotia lui urma sa devina o ,,curva” prin alegere; poate sa spuna pur si simplu ca ea va indura violenta biruitorului atunci cand cetatea va fi cucerita de o armata invadatoare (vezi Isaia 13,16; Plangeri 5,11).

Pamant necurat. Probabil o referire la o tara a ,,Neamurilor”. Se spune adesea ca nelegiuirile si idolatria unui popor intineaza tara (Levitic 18,24.25; Ieremia 2,7).

Dus in robie. Amos isi confirma printr-o repetitie, profetia cu privire la captivitatea lui Israel

(v. 11), aratand ca planul lui Dumnezeu este neschimbat. Ca un adevarat profet al lui Dumnezeu el nu poate sa-si schimbe solia sub forta vreunei presiuni exterioare. Captivitatea urma sa vina peste Israelul nepocait si chiar a venit (2Regi 17,1-9).

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

10 PK 284

11–13, 17PK 286