English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Amos

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Amos, 4


4:1 Ascultati cuvantul acesta, juncane din Basan, de pe muntele Samariei, voi care asupriti pe cei sarmani, zdrobiti pe cei lipsiti, si ziceti barbatilor vostri: Dati-ne sa bem!

Ascultati. Vezi comentariul la cap. 3,1. In ce priveste nota dominanta a acestei a doua solii, vezi comentariul la cap. 4,12.

Juncane. Este discutabil daca prin ,,juncane”, profetul intelege in mod specific femeile voluptoase ale Samariei sau daca foloseste termenul ,,juncane” pentru a reprezenta caracterul efeminat al barbatilor (vezi comentariul la Osea 10,5). Insa, faptul ca ambele genuri se regasesc in verbele si pronumele ebraice din v. 1-3, sugereaza ca Amos mustra stilul de viata iubitor de lux al barbatilor si femeilor de seama din capitala lui Israel.

Basan. Basanul este situat in partea nord-estica a Palestinei, la rasarit de raul Iordan (vezi harta, p. 952). Tinutul era vestit pentru pasunile lui bogate si pentru marile lui cirezi de vite (vezi Deuteronom 32,14; Psalm 22,12; Ezechiel 39,18). Comparatia izbitoare folosita aici este exact ceea ce se putea astepta ca pastorul Amos sa foloseasca (vezi comentariul la Amos 1,1).

Muntele Samariei. Dealul Semer, pe care era zidita Samaria (vezi comentariul la 1Regi 16,24).

Asupriti pe cei sarmani. Aceasta ar putea face aluzie la violenta si inselaciunea la care femeile acestea extravagante ii impingeau, ca sa zicem asa, pe sotii lor pentru a-si putea procura mijloace pentru lux si desfrau. Un exemplu de felul acesta il constituie Ahab si sotia sa Izabela (vezi 1Regi 21,1-16).

Barbatilor vostri. Literal ,,Stapanilor lor”. Bineinteles, barbatii lor (vezi Geneza 18,12; 1Petru 3,5.6). Sau daca ,,juncane” se refera la caracterul efeminat al barbatilor, ,,stapanilor” s-ar referi la conducatori. Prin cuvintele: ,,Dati-ne sa bem”, femeile acestea nelegiuite isi invitau barbatii sa le procure mijloace pentru desfraul lor si sa li se alature la chefurile lor.



4:2 Domnul Dumnezeu a jurat pe sfintenia Lui, si a zis: Iata, vin zile pentru voi, cand va vor prinde cu carligele, si ramasita voastra cu undite de pescari;

Pe sfintenia Lui. Aici Dumnezeu se angajeaza pe propria Sa sfintenie sa razbune lipsa de sfintenie a lui Israel. Insasi natura lui Dumnezeu nu poate sa tolereze nelegiuirea vesnic (vezi Isaia 6,3.5).

Va vor prinde. Se subintelege, vrajmasul, unealta pedepsei lui Dumnezeu. Cuvintele ,,carligele” si ,,unditi de pescari” arata ca israelitii vor fi cu totul neajutorati inaintea vrajmasilor lor, iar astfel vor fi capturati pentru nimicire ca pestii cu carligul (vezi Ieremia 16,16; Habacuc 1,14.15.17). Tragerea afara a unui peste cu carligul este dureroasa pentru peste si ajunge indoit de dureroasa cand pestele rezista.

4:3 veti iesi prin sparturi, fiecare drept inainte, si veti fi lepadate in Harmon, zice Domnul.

Prin sparturi. Sau ,,La sparturi”. La fel cum vitele trec repede prin sparturile unui gard, la fel Israel se va duce in parasire si disperare, ca vitele, la momentul caderii Samariei. Ei vor iesi, fiecare drept inainte, fie intr-o incercare de a scapa prin cea mai apropiata spartura, fie dusi in robie.

Harman. Ebr. harmon, sensul acestui termen nu este cunoscut. LXX traduce aceasta propozitie astfel: ,,si veti fi lepadati pe muntele Reman, zice Domnul”. Este dificil sa intelegem exact ce vrea sa spuna pasajul acesta altceva decat ca pare sa indrepte atentia la o destinatie pentru captivitatea lor.



4:4 Duceti-va numai la Betel, si pacatuiti! Duceti-va la Ghilgal, si pacatuiti si mai mult! Aduceti-va jertfele in fiecare dimineata, si zeciuielile la fiecare trei zile!

Duceti-va numai la Betel. Sau ,,Veniti la Betel”. Amos il invita cu ironie pe Israel sa-si dovedeasca zelul pentru idolatrie si astfel sa-si sporeasca vina (vezi 1Regi 18,25-27). Betelul este mentionat in mod special din cauza ca era principalul sediu al cultului vitelului (vezi comentariul la Amos 3,14).

Ghilgal. Vezi comentariul la Osea 4,15.

In fiecare dimineata. In timp ce se dedau la idolatrie, israelitii pareau sa fie atenti sa continue cel putin o asemanare a cultului levitic regulat. Amos vorbeste ironic, probabil nu despre jertfa zilnica (vezi Numeri 28,3.4) ci despre jertfele aduse de israeliti individual, care nu era obligatoriu sa fie aduse zilnic. Adesea este adevarat ca aceia care calca fara rusine cele mai simple datorii morale manifesta o data cu aceasta purtare un mare zel religios si nu se mai opresc din cult. Zelul religios in sine, totusi, nu ofera vreo dovada cu privire la adevarata evlavie. Aceasta forma religioasa exterioara si aceste manifestari exterioare vin adesea ca o compensatie a lipsei de adevarata dreptate launtrica, iar astfel linistesc constiinta. Potrivit cu profetia, acest pacat al timpului lui Amos urmeaza sa existe in mod special si in timpul dinaintea celei de-a doua veniri a lui Hristos (vezi 2Timotei 3,1.5). A pacatui si a face apoi penitente sub o forma religioasa este mai usor decat a rastigni firea pamanteasca si a te desparti de pacat. Totusi aceasta il linisteste pe calcatorul de lege tinandu-l intr-o complacere primejdioasa.

Trei zile. Literal ,,trei zile”. In LXX gasim ,,la fiecare trei zile”. Amos provoaca aici poporul, printr-o exagerare ironica, sa-si aduca zecimea la fiecare trei zile. Daca israelitii si-ar fi adus ,,jertfele in fiecare dimineata” si ar fi dat zecimile la fiecare trei zile si cu toate acestea nu s-ar fi vazut la ei nici o schimbare a inimii, si nu ar fi manifestat vreo pocainta adevarata, nimic nu s-ar fi castigat in plus decat o apostazie sporita fata de Domnul.



4:5 Faceti sa fumege jertfe de multumire facute cu aluat! Trambitati-va, vestiti-va darurile de mancare de buna voie! Caci asa va place, copii ai lui Israel, zice Domnul Dumnezeu.

Faceti sa fumege. Literal, ,,inaltati [sacrificii] in fum”.

Cu aluat. Legea prevedea ca sa nu se foloseasca nici un fel de aluat in legatura cu oricare din jertfele de mancare mistuite de foc (vezi Levitic 6,17; 7,12; vezi comentariul la Levitic 2,11; 23,6). Cand se aduceau paini dospite in vreo ocazie, ele nu trebuiau sa fie asezate pe altar si arse, ci una trebuia sa fie pentru preotul oficiant, iar restul sa fie consumate la masa sacrificiala (vezi Levitic 7,13.14). Aici din nou, cu ironie, profetul acuza poporul ca in zelul lui gresit nu numai ca va arde pe altar ceea ce era dospit, ci, pentru a arata cat de prosperi erau, vor oferi tot prin foc ceea ce trebuia sa fie pus deoparte pentru alte scopuri.

Trambitati-va, vestiti-va. Vezi comentariul la cap. 3,9. Solia profetului continua pe un ton plin de ironie. Pe cat se pare, oamenii din timpul lui Amos, ca si fariseii de pe vremea Domnului Hristos (vezi Matei 6,2), declarau cu ostentatie ca erau gata sa aduca ceea ce ei considerau o jertfa de bunavoie, nu una obligatorie.

Asa va place. Adica, va place acest fel de a proceda. Israel se agata de ideea gresita ca religia consta din formele exterioare cuvenite ale cultului fara sa realizeze ca ,,ascultarea face mai mult decat jertfele” (1Samuel 15,22).



4:6 Si Eu, de partea Mea, v-am trimis foametea in toate cetatile voastre, si lipsa de paine in toate locuintele voastre. Cu toate acestea tot nu v-ati intors la Mine, zice Domnul.

Foametea. Literal ,,goliciunea dintilor”. Expresia aceasta denota foamete, fiind paralela in sens cu cuvintele care urmeaza ,,lipsa de paine”. Poporul nu a ramas neavertizat cu privire la faptul ca foametea putea fi o urmare a apostaziei (vezi Levitic 26,14-20; Deuteronom 28,47.48). Totusi, ei au ramas neatinsi de aceste avertizari.

Cu toate acestea. Observati cele cinci aparitii ale acestui cuvant in cap. 4 (v. 6,8-11). Dumnezeu ingaduie foamete, seceta, rugina, molima si prapad, dar Israel ,,cu toate acestea” a refuzat sa se intoarca la adevaratul Dumnezeu. Cand cuvintele lui Dumnezeu se dovedesc neindestulatoare, ele sunt urmate de pedepse mustratoare. Totusi, suferintele acestea n-au adus nici un rezultat bun, si astfel de cinci ori in versetele acestea se aude tristul refren ,,cu toate acestea tot nu v-ati intors la Mine, zice Domnul” (v. 6,8-11).



4:7 N-am vrut sa va dau nici ploaie, cand mai erau inca trei luni pana la secerat; am dat ploaie peste o cetate, dar n-am dat ploaie peste o alta cetate; intr-un ogor a plouat, si altul, in care n-a plouat, s-a uscat.

Inca trei luni. Nici un strop de ploaie timp de trei luni inainte de apogeul sezonului secerisului va insemna o recolta in general slaba.

Am dat ploaie. Pentru ca seceta sa nu poata fi pusa pe seama legilor oarbe ale naturii, ci pe seama lui Dumnezeu, prezenta ei a fost selectiva.



4:8 Doua, trei cetati s-au dus la alta ca sa bea apa, si tot nu si-au potolit setea. Cu toate acestea, tot nu v-ati intors la Mine, zice Domnul.

Doua, trei cetati. Din cauza lipsei de ploaie era o mare lipsa de apa, fapt care necesita parcurgerea unor mari distante pentru a o obtine. S-au dus. Literal, ,,s-au vanturat”, sau ,,s-au miscat nestatornic”. Aceasta arata starea de istovire a oamenilor din cauza setei. Nu v-ati intors. Vezi comentariul la v. 6.



4:9 V-am lovit cu rugina in grau si cu taciune; gradinile voastre cele multe, viile, smochinii si maslinii vostri i-au mancat deseori lacustele. Cu toate acestea, tot nu v-ati intors la Mine, zice Domnul.

Rugina. Vezi Deuteronom 28,22; 1Regi 8,37; Hagai 2,17. Fie mana asupra plantelor, fie ofilirea produsa de vantul dogoritor de rasarit (vezi Isaia 27,8; Ezechiel 17,10; vezi comentariul la Ieremia 4,11).

Taciune. Privita a fi o boala care facea granele sa paleasca si sa se ingalbeneasca si sa devina neroditoare.

Lacustele. Dupa unii un soi de lacuste (vezi comentariul la Ioel 1,4) desi altii le considera a fi omizi.

Nu v-ati intors. Vezi comentariul la v. 6.



4:10 Am trimis in voi ciuma, ca in Egipt; v-am ucis tinerii cu sabia, si am lasat sa vi se ia caii, am facut sa vi se suie in nari duhoarea taberei voastre. Si cu toate acestea, tot nu v-ati intors la Mine, zice Domnul.

Ca in Egipt. Adica, in felul cum a fost lovita tara Nilului (vezi Exod 9,8-11; Isaia 10,24.26; Ezechiel 32,15).

Tinerii. Probabil ca aici se face aluzie la grelele pierderi pe care israeliti le-au suferit in razboaiele lor cu sirienii (vezi 2Regi 6,24.25; 8,7-12; 13,3.7.22). Duhoarea taberei noastre. Probabil o referire la molima pricinuita de cadavrele neingropate. La propozitia aceasta, LXX zice, ,,iar in mania mea impotriva voastra am dat foc taberelor voastre”. Nu v-ati intors. Vezi comentariul la v. 6.



4:11 V-am nimicit ca pe Sodoma si Gomora, pe care le-a nimicit Dumnezeu; si ati fost ca un taciune scos din foc. Cu toate acestea, tot nu v-ati intors la Mine, zice Domnul

Nimicit. Ebr. haphak, cuvantul folosit pentru a descrie nimicirea Sodomei si Gomorei (vezi Geneza 19,24.25; Deuteronom 29,23; Ieremia 20,16). Comparatia dintre nenorocirea lui Israel si aceea a Sodomei si Gomorei arata marimea pacatului lor si a pedepsei venite ca urmare (vezi Isaia 1,9.10)

Ca un taciune. Aceasta este o expresie proverbiala insemnand o scapare cu greu si cu pierdere, intrucat ,,taciunele” care este smuls din foc in parte este deja ars (vezi Zaharia 3,2; 1Corinteni 3,15; Iuda 23).

Nu v-ati intors. Vezi comentariul la v. 6.



4:12 De aceea iti voi face astfel, Israele, si fiindca iti voi face astfel, pregateste-te sa intalnesti pe Dumnezeul tau, Israele!

De aceea. Severitatea pedepsei ar fi putut trezi vreo nadejde ca oamenii s-ar putea pocai. Dumnezeu incearca toate mijloacele de a ne izbavi posibile inainte ca El sa treaca la masuri extreme. Daca binefacerile nu sunt recunoscute, El trimite pedepse de mustrare. Acestea urmaresc nu nimicirea, ci deschiderea ochilor calcatorilor de lege asa incat oamenii sa-L vada pe Dumnezeu, si sa se pocaiasca. Prin urmare, judecatile lui Dumnezeu sunt in aceeasi masura un semn al harului Sau in care sunt si dovezi ale maniei Sale.

Pregateste-te sa intalnesti. Solia profetului de fapt era: ,,Pregatiti-va sa intalniti judecatile Domnului”. Aceia care aveau sa ia seama la chemare si sa se pocaiasca urmau sa fie iertati si sa li se asigure ocrotirea lui Dumnezeu in ziua ingrozitoarei pedepse. LXX zice: ,,pregateste-te sa-l chemi pe Dumnezeul tau, o Israele.” Dumnezeu nu-i indeamna niciodata pe oameni sa se pregateasca a-L intalni fara sa aiba har pentru aceia care se pregatesc in acest fel.

Versetul acesta exprima nota dominanta a celei de-a doua solii a lui Amos (vezi comentariul la

v. 1). Dumnezeu il avertizeaza pe Israel ca este pe punctul de a chema natiunea la judecata. Ei vor face bine sa-si pregateasca apararea, daca au.



4:13 Caci iata ca El a intocmit muntii, a facut vantul, si spune omului pana si gandurile lui. El preface zorile in intuneric, si umbla pe inaltimile pamantului: Domnul, Dumnezeul ostirilor, este Numele Lui.

El a intocmit. Sau ,,El care intocmeste”. Pentru a da putere avertizarii sale cu privire la pedeapsa, profetul evidentiaza puterea si atotstiinta lui Dumnezeu.

Gandurile lui. Adica, gandurile omului, nu ale lui Dumnezeu, pe care Dumnezeu, in atotstiinta Lui, le descopera omului inainte ca acesta sa le exprime in cuvinte. Uneori Dumnezeu face aceasta prin constiinta; alteori inspirandu-I pe profetii Sai de a descoperi motivele ascunse ale oamenilor si adevarata stare a inimilor lor (vezi Ieremia 17,9.10).

Umbla pe. Puterea si maiestatea lui Dumnezeu este reprezentata aici intr-o forma si activitate omeneasca. Creatorul carmuieste totul, iar cele mai inaltate se afla sub desavarsitul Lui control (vezi Deuteronom 32,13; 33,29; Mica 1,3). Profetii Il recunosc pe Dumnezeu ca fiind fiinta in a carui slujba activeaza asa-numitele legi naturale.

Dumnezeul ostirilor. Din cauza faptului fundamental ca Dumnezeu controleaza totul, scriitorii Vechiului Testament Il numesc adesea ,,Domnul ostirilor” (vezi comentariul la Ieremia 7,3). In special Amos Il vedea astfel pe Creatorul sau, lucru care explica folosirea frecventa din partea lui a titlului ,,Dumnezeul ostirilor” (vezi Amos 3,13; 5,14.15.16.27; 6,8.14; 9,5). Amos pe buna dreptate si maret gandea ca Dumnezeu se afla mai presus de tot, nu numai ca Dumnezeul lui Israel singur, ci si ca Domn si Carmuitor al intregului univers.

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

11 5T 471

12 CE 101; CM 145; GW 55; PK 286; 8T 332; 9T 62, 149

13 MH 414


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: