English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Amos

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Amos, 3


3:1 Ascultati cuvantul acesta, pe care-l rosteste Domnul impotriva voastra, copii ai lui Israel, impotriva intregii familii pe care am scos-o din tara Egiptului!

Ascultati cuvantul acesta. Expresia aceasta apare la inceputul capitolelor 3, 4 si 5. Capitolele acestea cuprind trei solii distincte, care atrag atentia in chip hotarat la pacatele lui Israel si vestesc apropierea judecatilor lui Dumnezeu din cauza acestor pacate. In aceasta, cea dintai din cele trei solii, Dumnezeu il cheama pe Israel inaintea barei justitiei divine si scoate in evidenta instrainarea care acum exista intre El si poporul Sau (vezi v. 3 si 10). In ce priveste cheia acestei solii, vezi v. 3.

Intregii familii. Aceasta arata ca chemarea divina este facuta tuturor celor douasprezece semintii, fata de care domnul Isi manifestase marea Lui favoare aducandu-le ,,din tara Egiptului” (vezi 2,10). Totusi, acuzatia care urmeaza este indreptata anume contra regatului de miazanoapte al lui Israel.



3:2 Eu v-am ales numai pe voi dintre toate familiile pamantului: de aceea va voi si pedepsi pentru toate nelegiuirile voastre.

Numai pe voi. Legatura speciala a lui Dumnezeu cu copii lui Israel este deseori accentuata in Scripturi (vezi Deuteronom 4,7.20; 14,2; 2Samuel 7,23; 1Cronici 17,21; Romani 9,4.5). Cand Israel, ca natiune, a refuzat sa traiasca potrivit cu inaltele sale privilegii si sa accepte raspunderile ce-i reveneau, pozitia aceasta favorizata i-a fost luata si data familiei spirituale a lui Dumnezeu de pe pamant, biserica crestina (vezi p. 35, 36). Noi suntem adusi in familia lui Dumnezeu (vezi Galateni 3,26-29) prin nasterea noastra spirituala in Hristos ca Mantuitor (vezi Ioan 1,12.13; 3,3; 2Petru 1,4). Aceasta ne face ,,copii ai lui Dumnezeu” (1Ioan 3,1) si astfel ,,impreuna mostenitori cu Hristos” (Romani 8,17) si primitori ai harului si ai tuturor privilegiilor de familie (vezi Galateni 4,6.7).

Pedepsi. Din cauza inaltelor lor privilegii si a luminii abundente pe care Domnul a ingaduit-o sa straluceasca pe cararea lor, El il va pedepsi in mod deosebit pe Israel pentru nelegiuirile lui. Cu cat suntem mai constienti de rudenia noastra spirituala cu Dumnezeu, cu atat mai vrednica de pedeapsa este fapta lepadarii de Dumnezeu, si cu atat mai cuvenite urmarile unei astfel de purtari. De marile privilegii nu trebuie sa se abuzeze, altminteri ele vor atrage asupra noastra pedepse grele (vezi Luca 12,47.48). Iubirea lui Dumnezeu pentru noi inca dainuieste, fapt care-L determina sa incerce o alta cale, fie ea si una ,,ciudata”, pedeapsa, cu nadejdea de a ne aduce la o indreptare morala si spirituala (vezi Isaia 28,21).

Toate nelegiuirile voastre. Pacatul principal al regatului de nord al lui Israel era apostazia (vezi 3,14; 4,4; 5,4.5). Totusi, in capitolul acesta trebuie observat ca pacatele care in mod special atrag mustrarea divina si pedeapsa fagaduita sunt extrema coruptie morala, lacomia si luxul care la randul lor produc o nerusinata dispretuire a celor mai simple datorii pe care le datoram semenilor nostri si o asuprire violenta a saracilor. Acest din urma rau constituie in repetate randuri motivul unei aspre mustrari (vezi si 2,6.7; 4,1; 5,11.12; 8,5.6). Amos ii osandeste cu putere pe cei mari si pe cei bogati pentru neglijarea si folosirea gresita a bogatiei si influentei lor, binecuvantari care ar fi trebuit sa fie folosite pentru a indrepta coruptia si saracia existente.



3:3 Merg oare doi oameni impreuna, fara sa fie invoiti?

Merg oare doi oameni impreuna? Vezi comentariul la cap. 2,4. Intrebarea atinge nota dominanta a celei dintai din cele trei solii (vezi comentariul la cap. 3,1).

Sa fie invoiti. Literal, ,,sa aiba o intelegere”. La fel cum doi oameni nu merg impreuna decat daca au in vedere un scop comun, tot asa Domnul arata ca inrudirea speciala cu Israel (v. 2) nu poate sa continue cata vreme Israel se agata de nelegiuirile lui. LXX reda in mod expresiv versetul acesta astfel: ,,vor merge cumva doi impreuna, daca nu se cunosc unul pe altul?” A ,,merge impreuna” cu Dumnezeu inseamna nu un act intamplator, ci un obicei continuat care provine dintr-o legatura stabila. Inseamna o tovarasie intemeiata pe o armonie reciproca a sufletului si a spiritului. Doi oameni trebuie sa mearga in aceeasi directie daca este sa mearga ,,impreuna”.



3:4 Racneste leul in padure, daca n-are prada? Zbiara puiul de leu din fundul vizuinii lui, daca n-a prins nimic?

Racneste leul? Inainte de a rosti judecata asupra poporului sau, profetul prezinta cateva comparatii. Prin ele, el demonstreaza adevarul ca fiecare efect trebuie sa vina de la o anumita cauza, tot asa cum fiecare cauza produce un anumit efect foarte precis. De regula, un leu racneste cel mai grozav cand este gata sa sara asupra prazii sale. La fel, cand Dumnezeu face sa rasune glasul Lui prin profet, oamenii pot sa fie siguri ca Dumnezeu este gata sa-Si pedepseasca poporul (comp. cap. 1,2; 3,8).



3:5 Cade pasarea in latul de pe pamant, daca nu i s-a intins o cursa? Se ridica latul de la pamant, fara sa se fi prins ceva in el?

Cade pasarea? Dupa cum o pasare nu poate sa fie prinsa decat daca i s-a pus o cursa, tot asa cand un pacatos isi intinde singur o cursa a nelegiuirii, nu poate sa scape de rezultatele ei pedepsitoare (vezi Psalmi 7,15.16; 9,15; 40,12; Proverbe 5,22).

Cursa. ,,O momeala”, sau ,,o cursa de pasari”. Cursa aceasta era probabil o plasa, avand un betisor cu arc, care sarea in sus cu o parte a plasei cand era atins, invaluind si prinzand pasarea.

Ceva? La fel cum o cursa nu se declansa sau nu era ridicata daca nu prinsese nimic, nici profetul nu ar fi vestit apropierea pedepsei divine daca vinovatii nu ar fi meritat-o.



3:6 Sau suna cineva cu trambita intr-o cetate, fara sa se inspaimante poporul? Sau se intampla o nenorocire intr-o cetate, fara s-o fi facut Domnul?

Trambita. Ebr. shophar, ,,un corn de berbec”, folosit indeosebi pentru a da semnale (vezi Vol. III, p. 39). Dupa cum o trambita care suna pe neasteptate intr-o cetate ii face pe cetateni sa se teama, tot asa solia lui Amos produce panica (vezi Ezechiel 33,2-5).

Nenorocire. Sau ,,Rau”. Folosit aici pentru a desemna o calamitate, o nenorocire si judecata (vezi comentariul la Isaia 45,7; 63,17). Prapadul iminent al lui Israel si iminenta capturare a capitalei sale, Samaria, sunt infatisate ca venind de la Domnul, cu vrajmasul apropiindu-se ca o unealta a Sa (Isaia 10,5; vezi PK 291). Biblia atribuie in mod caracteristic astfel de crize direct si nemijlocit lui Dumnezeu (vezi 1Samuel 18,10; 1Regi 22,19-23; Iov 1,6-12; Isaia 45,7; vezi comentariul la 2Cronici 18,18).



3:7 Nu, Domnul Dumnezeu nu face nimic fara sa-Si descopere taina Sa slujitorilor Sai proroci.

Nu, Domnul Dumnezeu. Toate nenorocirile cu care era amenintat Israel vor veni, dar nu fara ca mai intai Domnul sa-Si avertizeze poporul prin profetii Lui (vezi Isaia 13,19; 14,29). Indurarea lui Dumnezeu este aratata prin faptul ca El nu aduce pedepsele Sale asupra oamenilor pana ce nu-i instiinteaza mai intai prin profetii Lui. El prezice nenorocirea care urmeaza sa vina cu nadejdea ca nu va fi fortat sa o aduca. Inainte ca Domnul sa fi adus plagile asupra Egiptului, El l-a avertizat pe faraon prin Moise. Inainte ca romanii sa fi distrus Ierusalimul, Isus a prezis distrugerea cetatii. Le fel si in zilele noastre, inainte de distrugerea lumii la a doua venire a lui Hristos, Dumnezeu ne-a invatat din belsug prin profetiile Cuvantului Sau (vezi GC 594, 598; 7T 14).

In ciuda faptului ca Israel le-a poruncit proorocilor: ,,Nu proorociti” (Amos 2,12), Dumnezeu proclama ca El va continua sa-Si descopere voia solilor Sai alesi.

Slujitorilor Sai. Marea onoare pe care Dumnezeu o acorda profetilor Lui este aratata de faptul ca ei sunt nu numai ,,slujitorii”, ci si confidentii Lui, carora li s-a incredintat chiar sfatul Lui.



3:8 Leul racneste: cine nu se va speria? Domnul Dumnezeu vorbeste: cine nu va proroci?

Cine nu va prooroci? Dupa cum racnetul unui leu are efectul de panica asupra oamenilor si fiarelor, tot asa cuvantul divin are efectele lui asupra profetului si el nu se poate abtine sa-l rosteasca (vezi Ieremia 1,7; 20,9; Faptele Apostolilor 4,19.20; 1Corinteni 9,16).



3:9 Strigati de pe acoperisul palatelor Asdodului si de pe palatele tarii Egiptului, si spuneti: Strangeti-va pe muntii Samariei, si vedeti ce neoranduiala mare este in mijlocul ei, ce asupriri sunt in ea!

Strigati. Literal, ,,faceti sa se auda”, sau ,,proclamati”. Amos ii cheama pe pagani sa ia nota de nelegiuirile lui Israel. Locuitorii din ,,palatele”, sau ,,cetatuile” Filistiei (reprezentati prin Asdod) si Egipt, al carui sprijin il solicita atunci Israel (vezi Osea 7,11; 12,1), sunt indeosebi scosi in evidenta. In loc de ,,Asdod”, LXX zice ,,asirienii”.

Strangeti-va. Din cauza ca Samaria, capitala lui Israel, era zidita pe o colina izolata dintr-o vale, sau depresiune, inconjurata de munti, profetul face o chemare figurata catre spectatori sa se stranga de jur imprejur si sa observe ,,neoranduiala mare” si asupririle care au loc in cetate. In loc de ,,neoranduiala mare” LXX traduce ,,multe lucruri minunate”, dand a se intelege ca faptele savarsite in Samaria constituiau o mare surpriza chiar si pentru pagani.



3:10 Nu sunt in stare sa lucreze cu neprihanire, zice Domnul, ci isi gramadesc in palate comori castigate prin silnicie si rapire.

Nu sunt in stare. Sau ,,Nu stiu”. Oamenii din Samaria si la fel din tot Israelul, parasisera dreptatea, insasi temelia societatii (vezi Isaia 59,9.12-15; Ieremia 4,22). Este un lucru caracteristic pentru orbirea morala si spirituala pricinuita de pacat, iar pacatosul nu numai ca nu face binele, dar, in cele din urma, pare incapabil sa-l mai perceapa. Compara Osea 4,6.



3:11 De aceea, asa vorbeste Domnul Dumnezeu: Vrajmasul va impresura tara, iti va dobori taria, si palatele tale vor fi jefuite!

Vrajmasul. Sau ,,Un vrasmas”. Probabil fie regele asirian Salmanasar care de mai multe ori la atacat pe Israel si a asediat Samaria (vezi 2Regi 17,3-6; 18,9-12), fie succesorul lui, Sargon, care pretindea ca a cucerit cetatea si i-a luat robi pe locuitorii ei (vezi Vol. II, p. 62, 85).



3:12 Asa vorbeste Domnul: Dupa cum pastorul scapa din gura leului numai doua bucati de picioare sau un varf de ureche, asa vor scapa copiii lui Israel care stau in Samaria in coltul unui pat si pe covoare de Damasc!

Cum pastorul. Atat de deplina va fi pedeapsa divina, incat cu exceptia unei jalnice ramasite a lui Israel, toti vor fi cuprinsi de ea. Pentru Amos, pastorul (vezi comentariul la cap. 1,1; 7,14) ilustratia aceasta ar fi fost destul de naturala.

Scapa. Literal ,,smulge”, ,,salveaza”, sau ,,elibereaza”.



3:13 Ascultati, si spuneti lucrul acesta casei lui Iacov, zice Domnul Dumnezeu, Dumnezeul ostirilor:

Ascultati. Probabil cuvintele acestea sunt adresate paganilor, care deja fusesera chemati sa fie martori la pacatele lui Israel (v. 9), invitandu-i acum sa priveasca la pedepsirea lui Israel.

Domnul Dumnezeu, Dumnezeul ostirilor. Singurul loc din Vechiul Testament in care apare acest titlu intreg (vezi comentariul la Ieremia 7,3; vezi si Vol. I, p. 170-173).



3:14 In ziua cand voi pedepsi pe Israel pentru faradelegile lui, voi pedepsi si altarele din Betel; coarnele altarului vor fi sfaramate, si vor cadea la pamant.

Voi pedepsi. Literal ,,Voi cerceta”. Adica, cu scopul de a pedepsi (vezi Psalmi 8,4; 59,5).

Altarele din Betel. Acestea erau cel mai probabil numite astfel deoarece acolo instalase initial Ieroboam I un altar al apostaziei, urmat apoi de altele (vezi 1Regi 12,26-33).

Coarnele. Acestea erau proiectiile de la cele patru colturi ale altarului (vezi Exod 27,2; 29,12; Levitic 16,18). Profetul prezice aici ca aceste mijloace de idolatrie vor avea si ele parte de nimicirea idolilor.



3:15 Voi surpa casele de iarna si casele de vara; palatele de fildes se vor duce, si casele cele multe se vor nimici, zice Domnul.

Casele de iarna. Vezi comentariul la Ieremia 36,22.

Palatele de fildes. Arheologia a aratat ca multe din casele celor bogati de pe vremea aceea erau captusite cu tablii de fildes sau incrustate cu fildes (vezi comentariul la 1Regi 22,39; vezi ilustratiile din fata p. 225).COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

3 PP 85, 174; 4T 507

7 DA 234; GC 324; ML 40

15 PK 286


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: