Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Faptele Apostolilor

Faptele Apostolilor 9:36


9:36 In Iope, era o ucenica numita Tabita, nume, care in talmacire se zice Dorca. Ea facea o multime de fapte bune si milostenii.

Iope. Gr. Ioppe, de la ebraicul Yapho, insemnand ,,frumusete”, modernul Iafa. Vezi Iosua 19,46; 2 Corinteni 2,16; Iosua 1,3. Orasul e mentionat de egiptenii secolului al XV-lea i. Hr. Locul era vestit in legendele grecesti ca punctul unde Andromeda era legata cand a fost eliberata de Perseu (Strabo, Geografie XVI, 2,28; Iosif, War, III, 9.3, 420,421). Orasul se afla pe un deal atat de inalt, incat se pretindea ca de pe varful lui se poate vedea Ierusalimul. Era portul cel mai apropiat de Ierusalim si, desi era dificil si primejdios de a se patrunde in port, a fost folosit pentru debarcarea lemnului, care, mai intai sub domnia lui Solomon, si mai tarziu sub Zorobabel, a fost adus din Liban pentru construirea Templului (1 Regi 5,9; 2 Cronici 2,16; Ezra 3,7). Era portul de la care corabiile porneau spre Tarsis (Iosua 1,3). Sub Macabei portul si fortificatiile au fost refacute (1 Macabei 14,5). August a dat orasul, lui Irod cel Mare si mai apoi lui Archelau (Iosif, Antiquities, XV 7,3; XVII 11,4). Cand Arhelau a fost demis, cetatea a devenit o parte din provincia romana Siria. Ea a ramas fanatic iudaica si a ramas credincioasa iudaismului in decursul framantarilor din anii 66-70

d. Hr. Pe vremea lui Petru, si mai tarziu, era vestita ca salas de pirati. Aici, ca si in cazul Lidei (vezi Fapte 9,32), formarea unei grupe de crestini a fost probabil realizata de Filip (vezi cap. 8,40).

Ucenita. Gr. mathetria, ,,ucenic de parte femeiasca”.

Tabita. Un nume aramaic, Tabyetha, corespunzand numelui ebraic Tibia din VT (2 Regi 12,1; 2 Cronici 24,1) si ( 1 Cronici 8,9), ,,gazela”. Forma greaca Dorcas, insemneaza ,,capra salbatica” sau ,,gazela”. Faptul ca numele acestei ucenite este dat in doua limbi poate explica oarecare puncte de legatura dintre sectiunile ebraica si elenistica ale bisericii.

Facea o multime de fapte bune. (,,Plina de fapte bune”, KJV) De unde Dorca e privita ca o diaconita a bisericii din Iope. E adevarat, aceasta ar putea reflecta influenta lui Filip. El era unul din cei sapte (vezi cap. 6,3.5) si e cu putinta ca el a adus organizatia bisericii din Ierusalim in bisericile pe care el insusi le-a infiintat. In felul acesta, se poate ca Dorca sa fi avut o deosebita grija de vaduvele din biserica (cf. cap. 6,1; 9,39).

Milostenii. Gr. eleemosune, ,,mila”, mai ales aratate prin darea de milostenii, de unde ,,caritate”, ,,binefacere”, ,,pomeni”. Binefacerea Tabitei se manifesta pe doua cai principale: ea isi oferea serviciul in ,,fapte bune”, dadea avutul ei in ,,milostenii”. Ea nu era multumita cu a fi caritabila prin altul, ci se dadea pe sine, ca si avutul sau.