Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Faptele Apostolilor

Faptele Apostolilor 9:26


9:26 Cand a ajuns in Ierusalim, Saul a cautat sa se lipeasca de ucenici; dar toti se temeau de el, caci nu puteau sa creada ca este ucenic.

Ierusalim. Fuga aceasta din Damasc la Ierusalim vine dupa perioada de trei ani de ramanere in Arabia (vezi Galateni 1,17.18). In felul acesta ar fi fost prima vizita a lui Saul in capitala de dupa ziua cand el pornise spre Damasc si el mai era inca cunoscut crestinilor din Ierusalim ca vrajmasul lor indarjit.

A cautat sa se alipeasca. Verbul tradus ,,alipeasca” (kollao) este folosit cu privire la comuniunea stransa si intima, ca aceea dintre sot si sotie, a fratilor si a prietenilor (cf. cu Matei 19,5; Luca 15,15). Saul cauta deplina fratietate cu ucenicii. Daca Saul s-ar fi dus ca iudeu la Alexandria sau la vreo alta cetate unde iudeii erau numerosi, primul lor gand ar fi fost sa caute pe coreligionarii sai. El a facut lucrul acesta in Ierusalim; el a cautat sa se alipeasca de comunitatea crestina. Dar biserica era banuitoare fata de el. Membrii ei cunosteau pe Saul numai din teribila lui persecutie. Nu cumva el inca mai tindea la distrugerea lor? Si urmau sa fie atenti pana cand erau siguri de sinceritatea lui. Necunoasterea lor a naturii autentice a convertirii lui Pavel poate fi explicata prin cel putin doua motive:

1) Absenta de ,,trei ani” (vezi Fapte 9,23) dadea un temei redus pentru vesti cu privire la atitudinea lui fata de crestinism.

2) Schimbari politice in cetatea Damasc (vezi v. 24) se poate sa fi intrerupt legaturile dintre crestinii de acolo si Ierusalim.

Se temeau. Propozitia aceasta ar trebui sa fie introdusa prin ,,si” in loc de ,,dar”. Lucrul acesta face mai putin viu contrastul dintre dorinta lui Saul de a se atasa de frati si purtarea lor consecventa. Expresia ar putea zice atunci: ,,si toti (ucenicii) se temeau de el”. Ei s-ar fi putut intreba daca nu cumva el isi ascundea adevarata intentie pentru a-i putea spiona si a le aduce noi necazuri.

Nu puteau sa creada. (,,Nu credeau”, KJV, ,,Necrezand”, Nitz). Aceasta arata ca cineva a informat pe ucenici despre convertirea lui Saul, dar ei nu erau pregatiti sa accepte vesti cu privire la

o asa minune. Ei doreau dovezi temeinice cu privire la schimbarea lui inainte de a-l primi in comunitatea lor. In imprejurarile acelea, grija lor era naturala si chiar recomandabila.