Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Faptele Apostolilor

Faptele Apostolilor 9:23


9:23 Dupa catva timp, Iudeii s-au sfatuit sa-l omoare;

Catva timp. (,,Multe zile”, KJV, ,,Zile destule”, Nitz) Gr. hemerai hikamai, o expresie care se refera in v. 43 la timpul pe care Petru l-a petrecut in Iope, in cap. 18,18 (tradusa ,,destule zile” (o buna bucata de vreme”) la timpul cat Pavel a ramas in Corint dupa audierea lui inaintea lui Galio; si in cap. 27,7 (tradusa ,,in timp de mai multe zile”) la timpul calatoriei lui spre Roma. Reiese deci ca expresia cuprinde o perioada de timp destul de lunga, dar indefinita. In contrast, ,,cateva zile”, denota o perioada mai scurta (vezi cap. 9,19).

Distinctia aceasta e de mare valoare in incercarea de a reconstrui aceasta perioada din viata apostolului. Cele ,,cateva zile” din v. 19, si ,,multe zile” (,,catva timp”) din versetul de fata, par sa distinga doua perioade de sedere la Damasc. Cea dintai a fost scurta si s-a terminat cu punerea in uimire a iudeilor de catre Saul (v. 22). A doua a fost mai lunga, si s-a sfarsit cu fuga lui din Damasc

(v. 23-25). Vizita in Arabia (Galateni 1,15-18) poate fi cel mai bine plasata intre aceste doua perioade (AA 125-128). Luca nu face nici o mentiune cu privire la o astfel de vizita, dar Pavel afirma ca s-a dus in Arabia, la scurt timp dupa convertirea sa, inainte de reintoarcerea sa la Damasc si inainte de a se duce din nou la Ierusalim (Galateni 1,15-18). Dupa criza de pe calea spre Damasc, odihna si retragerea erau de dorit si comuniunea linistita cu Dumnezeu era necesara spre a-l pregati pentru anii de munca istovitoare care-i stateau in fata. Daca cei ,,trei ani” din Galateni 1,18 sunt socotiti de la convertirea lui Saul, atunci ambele vizite la Damasc ar fi cuprinse in perioada aceea si ramanerea in Arabia, si ramanerea timp de ,,multe zile” in oras n-are voie sa fie extinsa peste masura de mult.

Asezarea precisa a ,,Arabiei” unde s-a dus Saul, e necunoscuta. Totusi, faptul ca pe vremea aceea Damascul era ocupat de trupele lui Aretas, regele din Arabia Petra sau Nebatea (vezi harta din fata pag. 321, vol. V), face posibil faptul ca Saul s-a dus in regiunea aceea. Aceasta era o arie atat de mare, intinzandu-se de la hotarele Egiptului pana la vecinatatile Damascului, incat nu da nici

o idee specifica cu privire la locul unde s-a dus Saul. Si nici nu sunt date certe pentru fixarea

timpului vizitei sale. Pentru fapte cronologice relevante, vezi p. 100. Perioada lipsei lui Saul probabil a fost marcata de o mare crestere in comunitatea crestina din Damasc, cu un tip de disciplina si cult similar cu acela din Ierusalim. Din cate se stie, inca nu fusesera admisi in biserica, convertiti dintre neamuri si predicarea Evangheliei inca era restransa la iudei. Cu afectiune intensa pentru fratii sai dupa trup (Romani 10,1), Saul a pornit la o lucrare viguroasa de evanghelizare intre ei, pana cand antagonismul lor indarjit l-a indepartat din Damasc. Saul insusi gusta acum ura care fusese revarsata impotriva lui Stefan.

S-au sfatuit. Autoritatile au fost provocate sa unelteasca impotriva lui Hristos din cauza succesului lucrarii Lui. (vezi Matei 15,21; 19,3; Ioan 5,16). Tot asa lucrarea lui Saul a impins pe iudei la impotrivire ucigasa. Aprecierea data de ei marturiei noului apostol poate fi evaluata dupa masurile drastice pe care le-au luat in incercarea lor de a nimici pe Saul.