Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Faptele Apostolilor

Faptele Apostolilor 9:10


9:10 In Damasc era un ucenic numit Anania. Domnul i-a zis intr-o vedenie: Anania! Iata-ma Doamne, a raspuns el.

Anania. In ce priveste intelesul numelui vezi cap. 5,1. Anania era un nume obisnuit la iudei. Numai e alta mentionare a acestui anume discipol in Scriptura, in afara de capitolul 22,12, unde Pavel il descrie ca un ,,barbat temator de Dumnezeu, dupa lege, si pe care toti iudeii care locuiesc in Damasc, il vorbeau de bine”. E cu putinta ca aceste calitati sa-l fi facut conducator al comunitatii crestine si l-a pregatit sa fie robul Domnului pentru Saul. Nu se stie cum a devenit el crestin. Se poate ca sa fi aderat la Mantuitorul in timpul vietii pamantesti a lui Hristos sau sa fi fost printre iudeii convertiti in ziua Cincizecimii sau la o alta data ulterioara. El poate ca dupa aceea va fi fost constrans sa fuga din Ierusalim de persecutia care a urmat mortii lui Stefan. Acestea insa sunt numai presupuneri. Dar e clar din cuvintele pe care Anania le-a folosit in exprimarea repulsiei sale de a vizita pe Saul (cap. 9,13.14) ca el inca avea legaturi de incredere cu Ierusalimul, deoarece stia de prapadul, pe care persecutorul il cauzase, si de scopul misiunii lui la Damasc.

Intr-o vedenie. Dupa cum Anania fusese pregatit printr-o vedenie sa viziteze pe Saul, tot asa Saul a fost pregatit pentru o vizita din partea lui Anania (v. 12). Cu privire la aceasta pregatire prin vedenie si similaritatea la pregatirea lui Petru si a lui Corneliu (cap. 10,1-18), Conybeare si Howdon remarca: ,,Pregatirea simultana a inimii lui Anania si a lui Saul si pregatirea simultana a aceleia a lui Petru si a lui Corneliu, intrebarile si ezitarile lui Petru si intrebarile si ezitarile lui Anania – unul indoindu-se daca e cazul sa incheie legaturi de prietenie cu neamurile, celalalt indoindu-se daca e cazul sa se apropie de vrajmasul bisericii – ascultarea fara ezitare a fiecaruia, cand a fost facuta clar cunoscuta voia divina – starea sufleteasca in care au fost gasiti atat fariseul, cat si sutasul, fiecare asteptand sa vada ce le va spune Domnul – aceasta stransa analogie nu va fi uitata de aceia care citesc cu respect cele doua capitole consecutive (cap. 9 si 10), in care sunt narate in Faptele Apostolilor, botezul lui Saul si botezul lui Corneliu”. (,,Viata si epistolele apostolului Pavel”, pag. 94).

Iata-ma Doamne! Aceste cuvinte exprima promptitudinea lui Anania de a executa instructiunile Domnului. Compara exemplele lui Samuel (1 Samuel 3,1-10) si Isaia (Isaia 6,8).