Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Faptele Apostolilor

Faptele Apostolilor 8:9


8:9 In cetate era un om, numit Simon, care zicea ca este un om insemnat; el vrajea si punea in uimire pe poporul Samariei.

In cetate. [,,In acea cetate”, KJV]. La care se face referire in v. 5 Mentionarea separata a ,,Samariei” in v. 9 sugereaza ca termenul se refera la provincie si nu la orasul capitala.

Simon. Vezi Ioan 1,42. Omul acesta este de obicei pomenit ca Simon Magul, de la gr. magos, ,,vrajitor”, sau ,,mag”. Potrivit cu Iustin Martirul (First Apology, 26) el a fost nascut la Gitto, un sat din Samaria. Relatari mai tarzii in Parinti il descrie intr-o staruitoare vrajmasie cu Petru, pe care l-a urmat la Roma pentru a se opune invatarii acolo. Cele mai multe dintre legende sunt de o autoritate extrem de indoielnica. Simon era tipic pentru o categorie de iudei care speculau folosind prestigiul neamului lor si credulitatea paganilor. Unul din acestia era Elima din Cipru (Fapte 13,8); exorcistii iudei itineranti din Efes (cap. 19,13); si Simon din Ciprul, afara de cazul ca era acelasi om cu Samariteanul (Iosif, Antiquities xx.7.2). Vezi Vol. V, p. 912; Vol. VI, p.34.

Un om insemnat. [,,Un om mare”, KJV; ,,un cineva insemnat”, Nitz]. Versetul 10 defineste mai clar natura pretentiei. Strigatul oamenilor ca Simon era ,,puterea lui Dumnezeu cea care se numeste ,,mare” era fara indoiala ecoul propriilor sale pretentii. In vreun fel oarecare nedefinit, el pretinde ca e o intrupare a puterii divine. El poate se considera Mesia. Nadejdile mesianice iudaice constituiau un tipar pentru impotriviri si-i ajuta sa-si asigure urmasi. Contrasteaza cu Filip (v. 5), care predica pe Hristos, nu pe sine.

Vrajea. [,,Folosea vrajitoria”, KJV; ,,Facea magie”, Nitz]. Mai de graba, ,,care mai inainte practicase magia in oras”. ,,Magia” se refera la artele practicate de Magii din Rasarit, care pretindeau ca sunt fermecatori, astrologi, ghicitori si talcuitori de vise. Se poate ca Simon sa nu fi avut decat cunostinte elementare de chimie, prin folosirea carora atragea mai intai atentia si apoi specula credulitate acelora care veneau sa-l consulte. Iudeii cunoscusera lucruri de felul acesta de pe vremea locuirii lor in Egipt, si in literatura lor traditionala faceau referire la ,,intelepciunea” lui Moise pe nedrept si mincinos numita astfel cf. Fapte 7,22; cf. la Dan. 1,20).

Punea in uimire poporul. Mai de graba, ,,uimea natiunea”, adica, poporul Samariei era superstitios impresionat de asa-numitele minuni ale acestui cineva mandru ,,mare”, Simon Magul.