Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Faptele Apostolilor

Faptele Apostolilor 8:39


8:39 Cand au iesit afara din apa, Duhul Domnului a rapit pe Filip, si famenul nu l-a mai vazut. In timp ce famenul isi vedea de drum, plin de bucurie,

Au iesit afara. Gr. anabaino ek, ,,a iesi din”. Aceasta arata ca amandoi barbati au coborat in apa, altminteri ei nu ar fi putut iesi afara din apa. Aceasta a avut loc cu siguranta pentru scopul botezului prin scufundare. Vezi Matei 3.6; Marcu 16,16; Rom. 6,3-6. Aici, deci avem o ilustrare clara a metodei de botez folosita in biserica primara, chiar in ocazii de acestea neasteptate si oarecum neoficiale ca aceasta.

Duhul. Duhul initiase intalnirea lui Filip cu eunucul si acum cand se ajunsese la un rezultat incarcat de succes, Duhul din nou i-a pus la indemana noi posibilitati de slujire.

A rapit. Gr. harpazo, ,,a apuca”, ,,a duce cu forta”, ,,a smulge si a duce”. Acelasi verb e folosit intr-un fel comparabil in 1 Tes. 4,17; Apoc. 12,5. Sentimentul omenesc ar fi manat cu siguranta pe evanghelist sa ramana pentru a completa lucrarea sa cu eunucul, Filip a fost literal smuls si indepartat de la companionul sau. Compara 1 Regi 18,12; 2 Regi 2,16; Ezechiel 3,12.14.

Isi vedea de drum. [,,Si a mers”, KJV; ,,Dar mergea pe calea sa”, Nitz]. Literal, ,,deoarece el sa dus”. Aceasta explica mai clar pentru ce eunucul ,,nu l-a mai vazut”. Ea sugereaza de asemenea faptul ca eunucul a acceptat disparitia lui Filip ca pe un act supranatural ca el nu a irosit timp in cercetarea zadarnica a invatatorului si botezatorului sau, ci mai de graba si-a vazut de drum, adica, si-a continuat calatoria sa intrerupta.

Plin de bucurie. [,,Bucurandu-se, KJV]. Pozitia acestui cuvant la sfarsitul expresiei e tipic lucana (cf. Luca 15,5; 19,6). Crezand ca Filip era in mainile lui Dumnezeu, eunucul nu simtea nici o ingrijorare cu privire la el, ci si-a putut ingadui sa-si vada de drum, bucurandu-se in lumina cea noua pe care o primise. Eusebiu (The Ecclesiastical History ii.1.13; ed. Laeb, Vol. 1, p.110,111) vorbeste despre eunuc ca reintorcandu-se in tara lui de nastere, si predicand acolo ,,cunoasterea Dumnezeului universului si lucrarea Mantuitorului nostru care da viata oamenilor” si felul acesta implicand cuvintele ,,Etiopia alearga cu mainile intinse spre Dumnezeu” (Psalmi 68,31). E lucru semnificativ ca biserica etiopiana a avut elemente similare cu iudaismul in decursul istoriei ei. Ea a fost de timpuriu separata de restul crestinismului si a pastrat simplitatea de viata si invatatura a bisericii primare pentru un timp. Crestinii etiopieni au tinut Sabatul zilei a saptea multa vreme, potrivit poruncii, impreuna cu tinerea zilei intai a saptamanii.