Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Faptele Apostolilor

Faptele Apostolilor 6:5


6:5 Vorbirea aceasta a placut intregii adunari. Au ales pe Stefan, barbat plin de credinta si de Duhul Sfant, pe Filip, pe Prohor, pe Nicanor, pe Timon, pe Parmena si pe Nicolae, un prozelit din Antiohia.

Placut. Evident, nu fusese nici o intentie de a lipsi sau neglija pe nimeni si acum era o bucurie generala ca problema fusese recunoscuta si se gasise o solutie acceptabila.

Au ales. Vezi vers.3. Numele celor sapte alesi sunt grecesti si e cu putinta ca purtatorii numelor sa fi fost greci (vezi v. 1). Totusi, multi iudei purtau nume grecesti, chiar si printre apostoli, ca de pilda Andrei si Filip (vezi Marcu 3,18). In plus, nu e nici o dovada ca cei sapte si-au limitat lucrarea la credinciosii de limba greaca. In ce priveste lucrarea lor de mai tarziu, mai auzim numai de Stefan si de Filip.

Stefan. Gr. Stephanos, ,,cununa”, ,,diadema”, ,,cununa de biruinta”. Numele acesta nu era neobisnuit, si apare pe o inscriptie antica.

Traditia spune ca Stefan si Filip facusera parte din cei saptezeci, trimisi in fiecare cetate si sat pentru a vesti ca Mesia venise (Luca 10,1-11). E posibil ca Samaria sa fi fost locul unde lucrasera ei (vezi Luca 10,1). Iudeii elenisti erau probabil mai bine primiti in Samaria decat iudeii palestinieni, si lucrul acesta poate ar explica trimiterea lui Filip ca evanghelist la samariteni (Fapte 8,5).

Filip. Gr. Philippos, ,,iubitor de cai”, (vezi Marcu 3,18). Numele era si al unuia din cei doisprezece si a doi dintre fiii lui Irod cel Mare. El fusese obisnuit in casa domnitoare a Macedoniei in secolele de mai inainte. Nimic nou nu se cunoaste cu privire la istoria anterioara a lui Filip, existand numai traditia ca facuse parte din cei saptezeci (vezi ,,Stefan”). Pavel l-a vizitat in Cezarea (Fapte 21,8) si era probabil de mult conducator al acelei biserici de acolo. Faptul ca Filip avea patru fete mari la data vizitei lui Pavel sugereaza ca el era deja casatorit la vremea numirii lui in slujba.

Pe Prohor, pe Nicanor, pe Timon, pe Parmena. Despre acesti patru nu se stie nimic si nici nu exista nimic pe care sa se construiasca o presupunere. Pe Nicolae. Gr. Nikolas, ,,Stapan al poporului”. Cel dintai crestin neiudeu al carui nume e relatat.

Un prozelit. Fara indoiala ca Nicolae era un ,,prozelit al neprihanirii”, care acceptase deplin iudaismul. Si deci ar fi fost bine intemeiat in religia iudaica. Vezi Vol. V, p.62. Cu privire la traditia ca acest Nicolae a fost intemeietorul sectei Nicolaitilor vezi Vol. VI, p.58; vezi Apoc.2,15.

Antiohia. Aceasta cetate siriana (vezi harta p. 226), cu multi iudei, avea legaturi stranse cu Palestina. Irod cel Mare, construise o splendida colonada de-a lungul ulitei principale. Un interes special este atasat la faptul ca Nicolae provenea din Antiohia, intrucat e locul unde crestinii si-au primit pentru prima data numele (cap. 11,26). Cetatea aceasta a devenit mai tarziu sediul central al lucrarii misionare timpurii a bisericii (vezi cap. 11,19).