Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Faptele Apostolilor

Faptele Apostolilor 28:15


28:15 Din Roma ne-au iesit inainte, pana in Forul lui Apiu, si pana la Cele trei Carciumi, fratii, care auzisera despre noi. Cand i-a vazut Pavel, a multumit lui Dumnezeu, si s-a imbarbatat.

Ne-au iesit inainte. [,,au venit sa ne intampine”, KJV]. Potrivit cu Romani 16,3-15, Pavel avea printre credinciosii din Roma si rude si prieteni. Fara indoiala ca unii dintre ei, al caror nume este raportat acolo, erau de fata pentru a-l saluta pe Pavel la sosire.

Forul lui Apiu. Literal ,,locul pietei lui Apiu”, dupa numele familiei careia a fost numita vestita Via Appia, care ducea de la Roma la Brindisium. Cuvantul latin forum, ,,piata” a dat nastere cuvantului englez ,,borough” (,,burgh”), indicand un oras. Numele orasului si al soselei se refera probabil la Apius Claudius, vestitul cenzor roman. Forul lui Apiu era pe Calea apiana, cam la 40 de mile sud de Roma. Horatiu vorbeste dispretuitor despre locul acela ca avand din abundenta carciumi cu un prost renume si frecventate de marinari (Satire, i. 5. 3. 4.). Aici il asteapta pe Pavel o delegatie din Roma.

Trei Carciumi. [,,trei taverne”, KJV]. Latinescul taberna insemna mai mult decat o ,,carciuma”; cuprindea pravalii de tot felul. Asezarea acestei localitati nu e sigura, dar se spune ca ar fi fost la aproximativ 30 mile sud de Roma (vezi p. 50). Aici, un alt grup de crestini l-a intampinat pe Pavel, probabil pentru ca parasise Roma mai tarziu decat cei care l-au intalnit la Forul lui Apiu. Acest mic orasel e mentionat de Cicero (Scrisori catre Aticus, ii. 10).

Auzisera despre noi. Pauza de o saptamana la Puzole daduse timp ca vestea despre sosirea lui Pavel sa ajunga la credinciosii din Roma, cu care Puzole, ca port maritim, era in continua comunicare. Sosirea corabiilor era transmisa mai departe, desigur cu explicatii atat despre incarcatura, cat si despre lista de pasageri.

A multumit lui Dumnezeu. Recunostinta lui Pavel pentru o calatorie terminata cu bine poate fi usor apreciata de toti crestinii care au trecut prin experiente grele.

S-a imbarbatat. [,,a prins curaj”, KJV]. De ani de zile, Pavel dorise sa viziteze Roma si sa predice Evanghelia acolo (Romani 1,11-13). El trebuie sa fie reflectat asupra contrastului dintre acea nerabdatoare asteptare si realitatile legate de sosirea sa. Dar, in ciuda tuturor aparentelor, Pavel a gasit motiv de imbarbatare si asigurare innoita cu privire la conducerea lui Dumnezeu. El era priceput sa gaseasca motive de speranta in imprejurari din cele mai descurajatoare (vezi 2 Corinteni 4,7-10; AA 449). El era un crestin optimist incurabil.