English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Faptele Apostolilor

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Faptele Apostolilor, 26


26:1 Agripa a zis lui Pavel: Ai voie sa te aperi! Pavel a intins mana, si a inceput sa se apere astfel:

Agripa. Vezi cap. 25,13. Tanarul rege sta intr-un contrast izbitor cu Pavel. Ultimul vlastar al unei linii descendente candva mareata a regilor iudei, Macabeii, si al casei lui Irod, Agripa marturisea ca este iudeu, dar in inima era roman. Domnia lui marca sfarsitul unei dinastii si al unei ere. De la inceput, dinastia irodiana fusese captiva la Roma si cu siguranta nu realizase un demers stralucit. In fata lui sta Pavel, batran acum, dar puternic in convingerile sale si plin de incredere, in ciuda imprejurarilor. Agripa e cinic, indiferent fata de valorile reale, Pavel e plin de inflacarare pentru adevar, indiferent care ar fi costul pentru el.

A intins mana. Mentionarea acestui gest spontan sugereaza ca Luca se prea poate sa fi fost martor ocular (cf. cap. 21,40).

A inceput sa se apere. [,,a raspuns, KJV]. Adica si-a prezentat apararea (vezi cap. 25,8). Aparandu-se inaintea lui Agripa, Pavel se adreseaza unuia care, cu numele, era iudeu, dar pe cat se pare nu era ostil. Increzator ca va fi mai bine inteles, fara indoiala ca a vorbit cu mai multa libertate si poate mai amanuntit decat la audierile anterioare inaintea lui Felix si a lui Festus.



26:2 Ma socotesc fericit, imparate Agripa, ca am sa ma apar astazi inaintea ta, pentru toate lucrurile de care sunt parat de Iudei;

Fericit. Gr. makarios, ,,fericit”, norocos”, ,,binecuvantat” (vezi Matei 5,3). Pavel era mai in largul lui cu Agripa decat cu oricare inaintea caruia aparuse de cand fusese arestat. Agripa putea sa evalueze mult mai precis si mai repede decat un magistrat pagan atat simtamintele acuzatorilor, cat si ale acuzatilor. Fara indoiala ca Pavel nadajduia sa influenteze mintea romana a lui Festus prin aceea a lui Agripa. Desi vorbea in apararea sa, gandurile sale urmareau proclamarea lui Hristos in fata celor adunati. Convertirea lor, eliberarea lor din lanturile pacatului insemnau mai mult pentru el decat propria sa eliberare de lanturile care il legau (vezi Fapte 26,29). Pavel era cu totul sincer in afirmatia lui de inceput: ,,ma socotesc fericit”.

Pentru. [,,cu privire la”, KJV]. Sau ,,despre”.



26:3 caci tu cunosti foarte bine toate obiceiurile si neintelegerile lor. De aceea, te rog sa ma asculti cu ingaduinta.

Caci. [,,mai ales, KJV]. Cuvantul acesta se refera probabil la fericirea lui Pavel (v. 2) de a spune totul lui Agripa si nu la faptul ca Agripa ar fi mai expert decat alti iudei distinsi si bine informati (cf. cap. 25,26).

Obiceiurile si neintelegerile. Vezi cap. 6,14; 21,21.



26:4 Viata mea, din cele dintai zile ale tineretii mele, este cunoscuta de toti Iudeii, pentru ca am petrecut-o in Ierusalim, in mijlocul neamului meu.

Viata mea. [,,felul meu de viata”, KJV]. Purtarea lui Pavel, principiile sale de viata si filosofia lui cu privire la viata.

Din cele dintai zile. [,,la inceput”, KJV]. Mai bine ,,de la inceput”. Pavel venise de tanar la Ierusalim. Chiar si in Tars, din zilele copilariei fusese patruns de felul de vietuire iudaic. La Ierusalim petrecuse anii care au atat de multa influenta in formarea caracterului, si toti cei care-l cunosteau de atunci puteau marturisi cu privire la felul sau de purtare intre ei.

Cunoscuta de toti iudeii. Multi iudei de frunte il cunoscusera pe Pavel si mai multi il cunoscusera mai ales ca un tanar admis in Sinedriu (cap. 8,1.3; AA 102) si prin reputatia pe care si-

o castigase ca persecutor inflacarat al sectei crestine neiubite. Datorita increderii pe care conducatorii o aveau in el, i se incredintase misiunea speciala de a merge la Damasc (cap. 9,1.2).

In Ierusalim. Sau ,,si la Ierusalim”. Traducerea aceasta ar sugera ca si la Tars Pavel se intovarasise mai ales cu cei din propriul sau popor, care alcatuiau fara indoiala o colonie rezervata in acea cetate pagana (vezi cap. 9,11). Pavel fusese cu totul imbibat cu obiceiurile si prejudecatile iudaice si ar fi fost putin probabil ca el sa se ridice impotriva lor. Studiile lui ulterioare la Ierusalim ca tanar urma sa intareasca experientele si loialitatea copilariei lui.



26:5 Daca vor sa marturiseasca, ei stiu de la inceput ca am trait, ca Fariseu, dupa cea mai ingusta partida a religiei noastre.

Daca vor sa marturiseasca. Dar ei nu erau dispusi sa vorbeasca in favoarea lui Pavel despre lucrurile pe care stiau ca sunt adevarate.

De la inceput. Sau ,,de la cea dintai”, o expresie pe care Luca o foloseste la fel cu privire la

cunostintele sale din relatarea evanghelica (Luca 1,3).

Ca fariseu. Vezi vol. V, p. 51, 52.

Cea mai ingusta. Literal ,,cea mai stricta”. Limba greaca nu are superlativul dublu. Comparati

cu Filipeni 3,4-6.

Partida. [,,secta”, KJV]. Cuvantul poate sa insemne sau ,,erezie” sau ,,secta” (vezi cap. 5,17; 15,5; 24,14). Aici desemneaza pe farisei ca secta.



26:6 Si acum, sunt dat in judecata, pentru nadejdea fagaduintei, pe care a facut-o Dumnezeu parintilor nostri,

Dat in judecata. [,,judecat”, KJV]. Sau ,,sa fiu judecat”, adica in ciuda loialitatii fata de principiile fundamentale ale iudaismului (v. 4.5). Ca si crestin, Pavel credea ,,ceea ce au spus proorocii si Moise ca are sa se intample” (v. 22).

Fagaduintei. Adica fagaduinta unui Mesia ce trebuia sa vina, in care se adunau toate celelalte fagaduinte, pe care cele douasprezece semintii Il asteptasera din totdeauna. Pavel declara ca acestea si-au gasit implinirea in Isus. Ca parte fagaduintei unui Mesia este invierea Lui (vezi Isaia 53,10-12), caci ce folos ar fi avut pentru Israel un Mesia mort? Pentru Pavel, invierea lui Isus era marele eveniment central care indreptatea toate nadejdile sale de viitor (1 Corinteni 15,12-23; Filipeni 3.10.11; 1 Tesaloniceni 4,13-18; Tit 2,13). Dificultatea principala in gandirea iudaica cu privire la Mesia era ca iudeii se concentrau atat de mult asupra fagaduintelor Vechiului Testament de marire nationala si asupra unui Mesia care avea sa vina si sa infranga pe vrajmasii lui – toate vazute de profetii lor ca fiind sigure (vezi vol. IV, p. 27-32), incat pierdusera din vedere faptul ca Mesia trebuia mai intai sa sufere si sa moara pentru pacatele lor (vezi Luca 4,19). Pavel stia ca fagaduintele de slava urmau sa fie implinite prin a doua venire a lui Hristos (1 Corinteni 15,51-54; Evrei 9,28).

Parintilor nostri. Cuprinzand indeosebi pe Avraam, Isaac si Iacov.



26:7 si a carei implinire o asteapta cele douasprezece semintii ale noastre, care slujesc necurmat lui Dumnezeu, zi si noapte. Pentru aceasta nadejde imparate, sunt parat eu de Iudei!

A carei implinire. [,,la care fagaduinta”, KJV]. Adica binecuvantarea fagaduita a lui Avraam (Geneza 12,1-3) si repetata descendentilor sa din generatie in generatie. Pentru Pavel, Isus era personificarea, instrumentul si realizarea binecuvantarii acesteia (Romani 4,12.13; 1 Corinteni 1,30).

Cele douasprezece semintii. Desi zece dintre ele erau imprastiate printre neamurile la care fusesera alungate ca emigranti captivi, totusi mai erau considerati mostenitori ai fagaduintelor. Fara indoiala ca o ramasita a acestor semintii ramasese credincioasa lui Dumnezeu (cf. 1 Regi 19,18). Iacov a scris epistola sa ,,catre cele douasprezece semintii care sunt imprastiate” (Iacov 1,1). Proorocita Ana era din semintia lui Aser (Luca 2,36). In decursul anilor dupa restatornicire, multi dintre exilati trebuie sa fi revenit in patria lor. In Talmud (Berakoth 20a, ed. Soncino, p. 120) despre Rabi Johanan se spune ca era ,,din samanta lui Iosif”.

NecurMatei[,,numaidecat”, ,,indata”, KJV; ,,cu staruinta”, Nitz.]. Gr. en ekteneia, ,,cu ravna”. Cuvantul ,,indata” [KJV] nu exprima intelesul din limba greaca.

Zi si noapte. Expresia aceasta amplifica ideea ravnei si a staruintei cu care iudeii evlaviosi practicau religia lor.

[,,Agripa”, KJV]. Dovezi textuale favorizeaza (cf. p. 10) omiterea acestui cuvant.

Sunt parat. [,,sunt acuzat”, KJV]. Pavel fusese acuzat cu privire la doua aspecte fundamentale ale nadejdii mesianice: (1) ca Isus este Mesia si (2) ca Mesia a inviat din morti (vezi v. 6). Pavel, iudeu din iudei si fariseu din farisei, este acum acuzat de compatriotii sai pe chiar temeiurile nadejdii in jurul careia se concentreaza iudaismul. El, cel mai strict dintre cei stricti, stigmatizat ca apostat, cel mai inflacarat patriot declarat tradator!

De iudei. Dintre toti oamenii, ei ar fi trebuit sa sustina cauza lui in fata neamurilor in loc sa apara in rolul de acuzator.



26:8 Ce? Vi se pare de necrezut ca Dumnezeu invie mortii?

Vi. Pronumele este la plural, in felul acesta cuprinzandu-i pe toti ascultatorii.

De necrezut. Pentru Pavel, fariseu si crestin, credinta in invierea mortilor in general si a lui Isus in particular era inevitabila. Fara nadejdea invierii, intregul edificiu al credintei iudaice (vezi cap. 24,15) – ca sa nu mai vorbim despre cel al crestinismului (vezi 1 Corinteni 15,12-22) – se prabuseste. Fara nadejdea invierii, credinta in Dumnezeu isi pierde intelesul (vezi Matei 22,32; 1 Corinteni 15,14.17.19).



26:9 Si eu, ce-i drept, credeam ca trebuie sa fac multe lucruri impotriva Numelui lui Isus din Nazaret,

Impotriva. Candva, Pavel luptase contra crestinismului ,,cu toata curatia cugetului” (cap. 23,1), dar acesta era un cuget devenit insensibil cu timpul din cauza mediului si a instruirii iudaice. Numelui. O expresie comuna in Fapte desemnand pe Cel inviat (vezi cap. 2,38), care era cu

adevarat intruparea tuturor nadejdilor lui Israel (vezi Ioan 1,14).



26:10 si asa am si facut in Ierusalim. Am aruncat in temnita pe multi sfinti, caci am primit puterea aceasta de la preotii cei mai de seama; si, cand erau osanditi la moarte, imi dadeam si eu votul impotriva lor.

Si asa am si facut. Pare ciudat sa gandesti ca Pavel, marele erou al bisericii primare, apostol al neamurilor si autor aproape a unei treimi din Noul Testament, fusese candva o stea stralucitoare pe firmamentul iudaismului, mult stimat printre iudei (vezi cap. 7,58; 8,1; 9,1.2; 22,4.5). El fusese candva promovat intr-o pozitie de cinste (cf. AA 102) si insarcinat cu raspunderi importante (cap. 9,1.2) chiar de catre oamenii care acum il parau cu atata inversunare sau de succesorii lor imediati. Lucrarea lui ca persecutor nu fusese rezultatul unei izbucniri de manie, ci se constituia intr-o campanie planificata a unui om evlavios, ambitios sa-si serveasca poporul si biserica si cu totul hotarat in atingerea scopurilor. In plus, activitatile acestea avusesera ca centru Ierusalimul, unde vrajmasii sai, cu atat mai inversunati cu cat fusesera prieteni candva, unelteau acum sa-l condamne la moarte (cap. 25,1-6).

Osanditi la moarte. Numai moartea lui Stefan este amintita in mod specific de Luca. Evident ca erau si altii de a caror moarte fusese raspunzator Pavel.

Imi dadeam si eu votul. [,,consimteam”, KJV]. Adica aprobam.



26:11 I-am pedepsit adesea in toate sinagogile si imi dadeam toata silinta ca sa-i fac sa huleasca. In pornirea mea nebuna impotriva lor, ii prigoneam pana si in cetatile straine.

In toate sinagogile. Se pare ca primii crestini nu se indepartau de sinagogi, ci continuau sa se inchine cu fratii lor iudei acolo si in Templu (cap. 2,46). In ce priveste sinagogile ca loc de pedepsire, vezi Matei 10,17; 23,34; Marcu 13,9; Luca 12,11; vol. V, p. 56. Cam pe la anul 205 d.Hr., Tertulian numea sinagogile ,,fantani ale persecutiei” (Scorpiace, 10).

Imi dadeam toata silinta. [,,ii constrangeam”, KJV]. Literal, ,,staruiam de a-i constrange” sau ,,incercam sa-i fortez”. Sa huleasca. Adica sa renunte la credinta in Hristos ca Mesia (cf. Levitic 24,11-16). Pliniu (108 d.Hr.) a gasit ca crestinii prefereau moartea decat sa renunte la Hristos (Scrisori, X.96). Nebuna. Literal ,,manioasa”, ,,furioasa”. Pavel fusese un fanatic religios, poate si din cauza incercarii de a inabusi apelurile Duhului Sfant (vezi 1 Timotei 1,13). Cetatile straine. Adica cetati din tari straine, insemnand cetati dincolo de hotarele Palestinei.



26:12 In acest scop, m-am dus la Damasc, cu putere si invoire de la preotii cei mai de seama.

In acest scop. [,,la care”, KJV; ,,in aceste urmariri”, Nitz.]. Literal ,,in urmarirea caror lucruri”, insemnand ,,in care misiune”.

Cu putere. [,,cu autoritate”, KJV]. Pavel era insarcinatul itinerant impotriva ereziei. El era inchizitorul general al iudaismului.



26:13 Pe la amiaza, imparate, pe drum, am vazut stralucind imprejurul meu si imprejurul tovarasilor mei o lumina din cer, a carei stralucire intrecea pe a soarelui.

Pe la amiaza. Lumina orbitoare nu era aceea a soarelui, deoarece Pavel calatorise timp de ore sub stralucirea lui crescanda, fara sa fi suferit ceva. Cand soarele stralucea cel mai tare, o lumina supranaturala, chiar mai mare decat cea a soarelui, l-a orbit. In v. 13-18 sunt tratate numai acele puncte din naratiunea convertirii lui Pavel care nu sunt comentate la cap. 9,1-22 (vezi p. 228).



26:14 Am cazut cu totii la pamant; si eu am auzit un glas, care-mi zicea in limba evreiasca: Saule, Saule, pentru ce Ma prigonesti? Iti este greu sa arunci, cu piciorul inapoi in varful unui tepus.

Am auzit un glas care-mi zicea. Toti au auzit sunetul; numai Pavel a inteles cuvintele (vezi Fapte 9,4.5; cf. Daniel 10,7; Ioan 12,28.29).

Sa arunci cu piciorul inapoi, in varful unui tepus. [,,sa calci cu piciorul peste ghimpi”, Nitz.). Acesta pare sa fie un proverb grec binecunoscut, care s-ar putea sa fi fost obisnuit la oricare popor care practica agricultura, chiar si la iudei. Ilustratia este luata din obiceiul plugarului oriental de a folosi un tepus de fier pentru a zori pasul slabit al boilor sai. E posibil ca scena sa se fi intamplat pe drumul spre Damasc, si Domnul a folosit-o ca potrivita pentru a ilustra solia Sa pentru persecutor. Forma verbului tradusa ,,a arunca cu piciorul” poate fi inteleasa ca insemnand ,,a tot da cu piciorul” si cuvantul tradus ,,tepus” (kentra) inseamna ,,tepuse” (cf. 1 Corinteni 15,55), unde apare la singular si este tradus ,,bold”. Solia divina sugereaza ca Pavel se impotrivise viguros apelurilor Duhului Sfant (cf. celor de la Fapte 8,1). Duhul lui Gamaliel, invatatorul lui Pavel (cap. 22,3) era mai tolerant ca acela pe care-l dadea acum pe fata Pavel. Aceasta baza a educatiei sale, cum si faptul ca inainte de convertire Pavel avea rude printre crestini (Romani 16,7) erau factori importanti in criza lui spirituala.

26:15 Cine esti, Doamne? am raspuns eu. Si Domnul a zis: Eu sunt Isus, pe care-L prigonesti.

Eu sunt Isus. Gr. ego eimi Iesous (vezi cap. 9,5).



26:16 Dar scoala-te, si stai in picioare; caci M-am aratat tie, ca sa te pun slujitor si martor atat al lucrurilor, pe care le-ai vazut, cat si al lucrurilor, pe care Ma vei vedea facandu-le.

Si te pun slujitor. Vezi cap. 9, 10.15, unde Dumnezeu il instruieste pe Pavel prin reprezentantul Sau, Anania din Damasc.

Pe care le-ai vazut. Dovezile textuale sunt divizate (cf. p. 10) intre expresia aceasta si expresia ,,in care m-ai vazut”. Intr-adevar, Pavel vazuse pe Domnul sau (Fapte 22,17.18; 1 Corinteni 9,1;15,8. De fapt, el isi baza pretentia la apostolie pe aceste instructiuni directe. El stia din experienta personala ca Hristos inviase cu adevarat (cf. Galateni 1,15-18; 1 Timotei 2,7). Pentru a fi autentic, un martor trebuie sa aiba cunostinta directa despre ceea ce marturiseste.

Ma vei vedea. [,,eu ma voi arata”, KJV; Nitz.]. Hristos S-a aratat lui Pavel in repetate randuri pentru a-l indruma si pentru a interveni (vezi Fapte 18,9.10; 22,17-21, 23,11; 1 Corinteni 11,23; 2 Corinteni 12,1-5). Pavel era un martor ocular al Domnului inviat si cunostea din experienta personala adevarul invierii.



26:17 Te-am ales din mijlocul norodului acestuia si din mijlocul Neamurilor, la care te trimit,

Te-am ales. [,,eliberandu-te, ,,scapandu-te”, KJV]. Amanuntele acestea, cum si altele, nu sunt relatate in rapoartele anterioare (cap. 9,22). Aceasta nu era o fagaduinta ca Domnul il va tine pe Pavel departe de primejdie, ci ca va fi cu el in vreme de primejdie.

Norodului. Adica iudeii, in contrast cu neamurile (cf. v. 23).

Te trimit. Pronumele ,,Eu” este emfatic. Nu altcineva mai prejos de Isus Insusi il investeste pe Pavel cu apostolia.



26:18 ca sa le deschizi ochii, sa se intoarca de la intuneric la lumina, si de sub puterea Satanei la Dumnezeu; si sa primeasca, prin credinta in Mine, iertare de pacate si mostenirea impreuna cu cei sfintiti.

Sa le deschizi ochii. Vezi Luca 4,18. O fagaduinta de succes in misiunea sa. Pavel stia ca diavolul orbise ochii spirituali ai oamenilor (Romani 1,20-32; 2 Corinteni 4,4). Chiar si atunci cand Isus ii vorbea, Pavel suferea de orbire spirituala. Cat de bine putea el sa aprecieze nevoia de iluminare!

Sa se intoarca. [,,sa-i intorci, KJV]. Sau ,,ca ei sa se intoarca”. Acum, dupa ce ajunsesera sa aiba ochii deschisi, puteau sa vada moartea singura la capatul drumului pe care mergeau. Aceasta trebuia sa-i faca sa se intoarca.

De la intuneric si la lumina. Vezi Ioan 1,4-9.

Puterea lui Satana. Satana dusese pe toti oamenii la pacat. El era, de fapt, autorul pacatului. Numai puterea superioara a lui Hristos poate sa-i elibereze pe oameni din ghearele lui.

Iertare de pacate. Atat iudeii, cat si neamurile nu se puteau salva singuri din pacat. Evanghelia facea accesibila pentru ei vestea cea buna a iertarii, inlaturarii pacatului (1 Ioan 1,7-9; 1 Petru 2,24).

Mostenirea. In locul lucrurilor de nimic ale lumii acesteia trecatoare, imbatranind in nelegiuire. Pavel urma sa ofere neamurilor ,,o mostenire nestricacioasa, neintinata si care nu se poate vesteji” (1 Petru 1,4).

Sfintiti. [,,sfintiti prin credinta”, KJV]. Pavel mentioneaza adesea sfintirea, procesul de transformare a caracterului prin care trebuie sa treaca sfintii. La eliberarea de vinovatia pacatului realizata prin indreptatire (vezi Romani 4,8), ea adauga o dedicare repetata si continua a mintii si a vietii in slujba tintei desavarsirii in Hristos. Ea este ,,lucrarea unei vieti intregi” (vezi AA 560-562). Vezi Matei 5,48. Asa cum ar trebui sa faca toti crestinii, Pavel traia o viata de consacrare continua, mergand din biruinta in biruinta in Hristos (Filipeni 3,12-14; vezi Romani 8,1-4).



26:19 De aceea, imparate Agripa, n-am vrut sa ma impotrivesc vedeniei ceresti.

N-am vrut sa ma impotrivesc. Pavel nu a lovit ,,cu piciorul inapoi in varful unui tepus” (vezi v. 14). El s-a predat cu totul, ca raspuns la vedenia pe care Hristos i-a aratat-o. Atat de completa a fost aceasta consacrare, incat de aici inainte Pavel n-a ezitat niciodata cand drumul datoriei devenea clar. El cerea numai sa stie ce cerea Domnul si apoi implinea (vezi cap. 16,6-12). In tot cursul vietii sale, unica lui intrebarea era: ,,Ce sa fac, Doamne?” (cap. 22,10). El ar fi putut sa aleaga sa fie neascultator, dar ,,iubirea lui Hristos” il constrangea (2 Corinteni 5,14).

Vedeniei ceresti. Vezi cap. 9,3-7. Aceasta nu era un vis. Saul a intalnit literal pe Domnul sau pe drumul catre Damasc si a ajuns sa-L cunoasca personal, intr-un sens mai personal decat cei care-L cunoscusera in trup. Pentru Pavel vedenia aceasta a ramas o realitate. El stia in cine crezuse (2 Timotei 1,12).



26:20 Ci am propovaduit intai celor din Damasc, apoi in Ierusalim, in toata Iudea, si la Neamuri, sa se pocaiasca si sa se intoarca la Dumnezeu, si sa faca fapte vrednice de pocainta lor.

Am propovaduit. [,,am declarat, KJV]. Literal ,,declarat” sau ,,anuntat”. Pavel era evanghelistul lui Dumnezeu, purtatorul Lui de vesti bune. Celor din Damasc. Pavel a pornit la lucru imediat, acolo unde se gasea la data convertirii sale, chiar in locul unde intentionase sa faca mult rau bisericii (vezi cap. 9,19-22).

In Ierusalim. Pavel s-a inapoiat la Ierusalim dupa vreo trei ani (Galateni 1,18). Acolo, cu riscul vietii, a marturisit cu atata indrazneala incat iudeii, mai ales iudeii elenisti (vezi Fapte 6,1, 14,1), au fost infuriati (cap. 9,29).

Toata Iudea. [,,toate coastele Iudeii”, KJV; ,,toata tara Iudeii”, Nitz.]. Adica toata regiunea. Nu e clar cand exact a facut Pavel lucrarea aceasta de evanghelizare a Iudeii. Totusi se poate ca ea sa fi fost realizata cu ocazia uneia sau a mai multora dintre cele cateva calatorii ale sale la Ierusalim (vezi Fapte 11,29.30; 12,25; 15,34; 18,22; 21,8-15; cf. Galateni 1,22).

Neamuri. Misiunea lui Pavel la neamuri a inceput cam dupa noua sau zece ani la Antiohia din Siria (cap. 11,25.26; 13,1-4).

Pocaiasca. Gr. metanoeo, ,,a-si schimba gandurile” (vezi Matei 3,2; Fapte 3,19-21).

Faca fapte. Vezi Matei 3,8. Pavel nu sustine aici indreptatirea prin fapte, ci felul de ,,fapte” care caracterizeaza o viata care a ajuns la neprihanirea prin credinta in Hristos. El nu vrea sa spuna ca e cu putinta de a obtine neprihanirea prin savarsirea unor anumite fapte, ci ca adevarata neprihanire produce in mod automat fapte care sunt pe masura prezentei harului lui Dumnezeu in viata si care sunt dovada acestei prezente. Nici un evanghelist nu a subliniat mai mult ca Pavel faptul glorios al neprihanirii prin credinta prin harul salvator al lui Dumnezeu (Romani 3,21.22.27; Efeseni 2,5-8). Dar ori de cate ori Pavel mentioneaza darul fara plata al mantuirii staruie, ca aici, asupra faptelor bune care urmeaza (vezi Romani 8,1-4). Omul credintei implineste legea (Romani 3,31), deoarece este ,,zidit [creat] in Hristos Isus pentru fapte bune” (Efeseni 2,10). Ori de cate ori exista adevarata neprihanire prin credinta, aceasta este data pe fata prin fapte bune. ,,Credinta fara fapte este moarta” (vezi Iacov 2,14-24).



26:21 Iata de ce au pus Iudeii mana pe mine in Templu, si au cautat sa ma omoare.

Au pus mana pe mine. Vezi cap. 21,27-31.

26:22 Dar, multumita ajutorului lui Dumnezeu, am ramas in viata pana in ziua aceasta; si am marturisit inaintea celor mici si celor mari, fara sa ma departez cu nimic de la ce au spus prorocii si Moise ca are sa se intample;

Multumita ajutorului lui Dumnezeu. Vezi cap. 21,31.32; 23,11.12.30. Pentru ochiul omenesc, Lisias si ostasii lui l-au salvat pe Pavel, dar el stia ca Dumnezeu trimisese ajutoare (vezi cap. 23,11).

Marturisit. Vezi cap. 9,15; 26,1.

Proorocii si Moise. Adica Vechiul Testament (vezi Luca 24,44). Pavel afirma de repetate ori increderea lui in Scripturi si loialitatea fata de ele (vezi Fapte 24,14). Profetiile cu privire la Mesia, implinite in Isus, sunt presarate in paginile Vechiului Testament.



26:23 si anume, ca Hristosul trebuie sa patimeasca, si ca, dupa ce va fi cel dintai din invierea mortilor, va vesti lumina norodului si Neamurilor.

Hristosul. [,,Hristos”, KJV]. Literal ,,Hristosul” (vezi Mat 1,1).

Trebuia sa patimeasca. [,,trebuia sa sufere”, KJV]. Suferintele, moartea si invierea lui Hristos erau tocmai punctele in discutia dintre iudei si Pavel. In gandirea mesianica iudaica nu era loc pentru un Mesia care sufera si moare si, deci, nu era un motiv ca Mesia sa invie din morti (vezi v. 6). Afirmatia lui Pavel de aici este aproape identica cu cea a lui Isus pe drumul spre Emaus (vezi Luca 24,25-27). ,,Hristos crucificat” a fost totdeauna ,,o piatra de poticnire” pentru iudei (1 Corinteni 1,23). Vezi Fapte 13,27-37.

Cel dintai din invierea mortilor. [,,cel dintai care sa invie, KJV]. Hristos este ,,parga celor adormiti” (1 Corinteni 15,20), ,,cel dintai nascut dintre cei morti” (Coloseni 1,18). El a fost si cel dintai care sa proclame ca mortii vor trai prin credinta in El (Ioan 5,21-29; 11,23-26). Hristos nu a fost cel dintai din punct de vedere temporal care a inviat dintre cei morti. Moise vine mai intai in intelesul acesta (Luca 9,28-30; Iuda 9). Hristos a fost ,,cel dintai” in importanta si ca autor al vietii (Coloseni 1,15.16; 3,4). Dupa ce a biruit moartea (Fapte 2,24; Apocalipsa 1,18), El a garantat viata tuturor celor care cred in El si in puterea Lui. Invierea Lui a fot o chezasie a invierii generale a celor drepti (1 Corinteni 15,12-22). El e Cel care ,,a adus la lumina viata si neputrezirea [nemurirea]” (2 Timotei 1,10).

Va vesti lumina. [,,va arata lumina”, KJV]. Sau ,,va proclama lumina”. Evanghelia, tot atat de veche ca si nevoia omului de un Mantuitor, e proclamata cu o noua forta in lumina mortii si invierii Lui. Vezi Ioan 1,4-9.

Norodului. Adica iudeilor. Simeon numea pe pruncul Isus ,,lumina care sa lumineze neamurile si slava poporului” Sau ,,Israel (Luca 2,32).



26:24 Pe cand vorbea el astfel ca sa se apere, Festus a zis cu glas tare: Pavele, esti nebun! Invatatura ta cea multa te face sa dai in nebunie.

Vorbea ca sa se apere. [,,vorbea pentru sine”, KJV]. Adica se apara.

Festus a zis. El auzise mai mult decat era in stare sa inteleaga sau poate decat il interesa sa auda. Protestul lui a fost cu glas tare. Predicarea Evangheliei este ,,nebunie” pentru urechi acordate la unison cu pamantul” (1 Cor. 1,23).

Esti nebun. [,,ti-ai iesit din fire”, KJV, Nitz.]. Adica nebun, ca mai tarziu aici si in v. 25. Festus era probabil sincer cand credea ca preocuparea lui Pavel pentru teme de felul acela ii afectase mintea. Ceea ce putea intelege Agripa, daca intelegea, era mult prea mult pentru romanul Festus.



26:25 Nu sunt nebun, prea alesule Festus, a raspuns Pavel; dimpotriva, rostesc cuvinte adevarate si chibzuite.

Prea alesule. [,,prea nobilule”, KJV]. Adica excelenta, un titlu de onoare folosit de obicei si potrivit cu pozitia oficiala inalta a lui Festus (vezi Luca 1,3; Fapte 23,26; 24,3). Chibzuite. [,,cu seriozitate”, KJV]. Opusul nebuniei puse in socoteala lui Pavel.



26:26 Imparatul stie aceste lucruri, si de aceea ii vorbesc cu indrazneala; caci sunt incredintat ca nu-i este nimic necunoscut din ele, fiindca nu s-au petrecut intr-un colt!

Imparatul stie. Pavel face apel la Agripa pentru ca acesta sa recunoasca exactitatea istorica a afirmatiilor sale cu privire la Hristos.

Vorbesc cu indrazneala. [,,vorbesc liber”, KJV]. Raportul convertirii lui Pavel relatat in acest capitol are mai multe detalii decat versiunile aceleasi istorii din capitolele 9 si 22. Pavel a vorbit liber, in parte, pentru ca avea in Agripa un ascultator informat si poate pentru ca isi dadea seama ca aceasta era audierea lui finala in Palestina. Depindeau multe de ea, atat in dreptul sau, cat si al ascultatorilor sai.

Nu-i este nimic necunoscut. [,,nici unul din lucrurile acestea”, KJV]. Adica viata si lucrarea lui Isus, moartea si invierea Sa, cele petrecute in Ziua Cincizecimii, minunile savarsite de Petru, Ioan si alti apostoli, convertirea uimitoare a lui Pavel, remarcabilele rezultate ale predicarii Evangheliei.

Nu s-au petrecut intr-un colt. Fariseii se plansesera ca ,,lumea se duce dupa” Isus (Ioan 12,19), iar iudeii au spus dregatorilor din Tesalonic ca apostolii ,,au rascolit [rasturnat] lumea” (Fapte 17,6). Interesul si incantarea, dar si controversa care au insotit proclamarea Evangheliei confirma cele spuse de Pavel.



26:27 Crezi tu in Proroci, imparate Agripa? Stiu ca crezi.

Crezi tu? Probabil, ca iudeu, el credea. Profetii prezisesera tot ceea ce Pavel relata cu privire la Isus. Vezi v. 22.

Stiu. Nedorind sa fie lipsit de tact si sa puna pe Agripa intr-o postura dificila, Pavel anticipeaza raspunsul sau. Agripa si-a dat seama ca tot ce spunea Pavel era adevarat, dar in el cunostinta si convingerea nu reuseau sa produca actiune (vezi Matei 7,21-27).



26:28 Si Agripa a zis lui Pavel: Curand mai vrei tu sa ma indupleci sa ma fac crestin!

Curand. [,,aproape”, KJV; ,,cu putin”, Nitz.]. Gr. en oligo, literal ,,in scurt”, poate ,,peste un scurt [timp]”, dar niciodata ,,aproape”. Ambiguitatea textului in limba greaca a acestui verset a avut ca rezultat diferite incercari de traducere si exegeza. Comentatorii, in general, au tras concluzia ca Agripa vorbea cu ironie, ca si cum nu ar fi luat in serios apelul lui Pavel din v. 26.27. Daca lucrurile stau asa, ironia lui era o masca pentru a ascunde adevaratele lui sentimente (vezi AA 438). Ca si Agripa, cei care sunt profund convinsi vorbesc si actioneaza adesea intr-un fel nepasator, mai ales in prezenta tovarasilor lor necredinciosi. Desi stapanit de o profunda convingere, Agripa poate ca dorea sa dea celor adunati in sala de audienta a procuratorului impresia ca el il considera pe Pavel prea naiv ca sa-si inchipuie ca un detinut putea sa converteasca un rege intr-un timp scurt sau printr-o explicatie atat de scurta.



26:29 Fie curand, fie tarziu, a raspuns Pavel, sa dea Dumnezeu ca nu numai tu, ci toti cei ce ma asculta asta zi, sa fiti asa cum sunt eu, afara de lanturile acestea.

Fie curand, fie tarziu. [,,fie aproape, fie cu totul”, KJV; ,,si cu putin si cu mult”, Nitz.]. Literal, ,,fie in putin, fie in mult”, cu referire la ,,in putin” al exclamatiei lui Agripa (v. 28). Oricat de putin sau de mult a dat Pavel ca dovezi, e de-ajuns ca pe ele sa se construiasca un apel adresat unui iudeu informat cum era regele.

Nu numai tu. Cu nimic intimidat, Pavel staruie mai departe in apelul sau.

Sa fiti. Literal ,,sa ajungeti”.

Afara de lanturile acestea. In timp ce gesticuleaza cu mainile, Pavel isi aduce aminte de lanturile cu care e legat.



26:30 Imparatul, dregatorul, Berenice, si toti cei ce sedeau impreuna cu ei, s-au sculat.

[,,Dupa ce el a vorbit in felul acesta”, KJV]. Dovezi textuale favorizeaza (cf. p. 10) omiterea acestor cuvinte.

Imparatul... s-a sculat. Interviul se termina fara rezultate vizibile ca urmare a reusitei, dar scurtei sale prezentari si a apelului sau plin de ravna. Cat de adanca trebuie sa fi fost dezamagirea lui Pavel, cu greu poate cineva sa aprecieze.



26:31 Si cand au plecat, ziceau unii catre altii: Omul acesta n-a facut nimic vrednic de moarte sau de inchisoare.

Ziceau unii catre altii. [,,vorbeau intre ei”, KJV]. Mai degraba ,,ziceau unul catre altul”, facand schimb de pareri cu privire la cazul lui Pavel.

Nimic vrednic de moarte. Pavel s-ar fi putut sa fie ,,nebun” (v. 24.25), dar nu era primejdios. Festus si Agripa erau gata sa admita ca Pavel era sincer, informat si plin de zel pentru Dumnezeu.



26:32 Si Agripa a zis lui Festus: Omului acestuia i s-ar fi putut da drumul, daca n-ar fi cerut sa fie judecat de Cezar.

I s-ar fi putut da drumul. [,,pus in libertate, KJV]. Vezi cap. 25,11.

Comentarii Ellen G. White

1-3 AA 435

1-32 AA 435-438

5 GC 213

8-19 AA 436

9-11 AA 103

1. 10.11 SC 41, 5T 641 12 AA 123

12-14 AA 114

16-18 AA 126

18 AA 159; MB 109

20 AA 125

20-27 AA 437

28 EW 207, GC 164

2. 28.29 Ed 67, SR 313 28-32 AA 438


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: