Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Faptele Apostolilor

Faptele Apostolilor 24:25


24:25 Dar, pe cand vorbea Pavel despre neprihanire, despre infranare si despre judecata viitoare, Felix, ingrozit, a zis: De asta data, du-te; cand voi mai avea prilej, te voi chema.

Vorbea. [,,argumenta”, KJV]. Educatia primita de Pavel, mai ales langa Gamaliel la Ierusalim, fara indoiala ca dezvoltase puterile naturale ale mintii si abilitatea de a tine cuvantari publice. Contactul lui personal cu Domnul in viziune, pe drumul spre Damasc, si in templul din Ierusalim (cap. 9,4-6; 22,17.19) si puterea intaritoare a Duhului Sfant ii dadusera o conceptie clara cu privire la adevar, facand posibila o prezentare logica a adevarurilor evanghelice vitale care era atat de scumpe inimii sale. Anii de experienta in lucrarea de predicare facusera ca felul in care prezenta el Evanghelia sa reprezinte o forta de castigare a oamenilor la Dumnezeu.

Neprihanire. Gr. dikaiosune (vezi Rom 1,17). Aici, este evident ca Pavel vorbeste despre o atitudine dreapta si o purtare corecta fata de Dumnezeu si fata de semenii sai. In acest cuvant, Luca insumeaza expunerea de catre Pavel a marilor adevaruri ale Legii si Evangheliei (vezi Mica 6,8; Matei 22,36-40). Constiinta lui Felix trebuie sa fi fost zguduita cand a reflectat asupra propriei sale purtari (vezi Fapte 24,2). Nu e de mirare ca s-a cutremurat cand vorbea Pavel si si-a inchipuit cum propria sa persoana sta la bara judecatii, inaintea lui Dumnezeu.

Infranare. [,,temperanta”, KJV]. Gr. egkrateia, ,,stapanire de sine” sau stapanirea apetitului si a pasiunilor (vezi Gal 5,23). Aceasta trasatura de caracter este deosebit de importanta pentru un conducator, si este sigur ca Pavel i-a explicat lui Felix cum poate ajunge la ea.

Judecata. Gr. krima, sentinta venita in urma judecatii (vezi Ioan 9,39), aici, judecata finala. Felix sta acum in pozitia de judecator. Atunci va sta ca acuzat la bara judecatii lui Dumnezeu. Lacomia, cruzimea si desfranarea lui Felix (Tacit, Annals XII.54; History, V.9) faceau solia lui Pavel cat se poate de potrivita. Pavel fie cunostea caracterul omului caruia ii vorbea, fie era indemnat de Duhul Sfant sa sublinieze chiar lucrurile de care avea nevoie Felix. Pavel nu era numai un invatator de etica, el nu se marginea sa aduca argumente abstracte despre frumusetea si utilitatea dreptatii [,,neprihanirii”] si cumpatarii. Cuvintele lui erau cat se poate de practice si constituiau invitatia Cerului adresata lui Felix si sotiei lui de a se intoarce la adevaratul Dumnezeu.

Ingrozit. [,,a tremurat”, KJV]. Gr. phobosem, ,,ingrozit”, ,,inspaimantat”. Cuvantul denota agitatie nu de natura fizica, ci mintala. Duhul Sfant lucra asupra constiintei framantate a procuratorului, mustrandu-l ,,de pacat, de dreptate si de judecata” (Ioan 16,8). Ca si demonii, Felix credea si se cutremura (Iacov 2,19), in spirit. Guvernatorul, care nu recunostea ca Pavel avea dreptate in speranta de a castiga o suma de bani pentru eliberarea lui, tremura la gandul ca avea sa dea socoteala inaintea Judecatorului universului.

Cand voi mai avea vreme. [,,la un timp potrivit”, KJV]. Felix a inabusit glasul constiintei prin amanarea unei decizii personale. El n-a respins direct chemarea Duhului Sfant, ci osciland in fata unei decizii pentru ceea ce este bine, s-a hotarat sa amane lucrarea chinuitoare a punerii in ordine a treburilor lui personale. ,,Timpul cel mai potrivit” pentru aceasta sarcina adesea neplacuta e totdeauna cel prezent, dar pentru omul cu constiinta vinovata, prezentul e mereu un timp foarte nepotrivit si tulburator.

Te voi chema. Felix l-a chemat pe Pavel iarasi si iarasi (v. 26), dar niciodata nu a ajuns la punctul hotararii. El n-a gasit niciodata ,,timpul potrivit” despre care vorbea.