English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Faptele Apostolilor

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Faptele Apostolilor, 22


22:1 Fratilor si parintilor, ascultati acum cuvantul meu de aparare fata de voi!

Fratilor si parintilor. O forma de adresare curtenitoare (vezi cap. 1,16; 7,2). Pavel avea de gand sa potoleasca gloata turbulenta. Aparare. Gr. apologia, o cuvantare tinuta ca aparare impotriva unei acuzatii.



22:2 Cand au auzit ei ca le vorbeste in limba evreiasca, au tinut si mai multa liniste. Si Pavel a zis:

Evreiasca. Adica aramaica, limba vorbita de iudeii din vremea aceea (vezi cap. 21,40).

Si mai multa liniste. Semnul facut de el cu mana (cap. 21.40), vorbirea lui in aramaica si atitudinea sa curtenitoare au retinut atentia auditoriului turbulent. Marea multimii manioasa s-a potolit deodata si a facut loc unui calm in asteptare.



22:3 Eu sunt Iudeu, nascut in Tarsul Ciliciei; dar am fost crescut in cetatea aceasta, am invatat la picioarele lui Gamaliel sa cunosc cu de-amanuntul Legea parintilor nostri, si am fost tot atat de plin de ravna pentru Dumnezeu, cum sunteti si voi toti azi.

Eu sunt iudeu. Cuvantul ,,eu” este emfatic. Vezi cap. 21,39.

Tarsul. Vezi cap. 6,9; 9,11; 21,39.

Crescut. Probabil nu ca un copil, ci ca tanar. Dar, nascut in strainatate, Pavel a atins maturitatea in citadela conservatoare a iudaismului.

La picioarele. Pe vremea lui Pavel, elevii sedeau la picioarele invatatorilor lor.

Gamaliel. Vezi cap. 5,34.

Cu de-amanuntul. [Perfect, KJV.] Gr. akribeia, ,,exactitate”, ,,strictete”. Pavel asigura multimea

ca antecedentele lui erau cu totul iudaice. El intelegea pe deplin punctul lor de vedere. Vezi cap. 23,6; 24,14; 26,3–5. Legea. Adica sistemul iudaic de doctrine si practici religioase. Plin de ravna. Vezi cap. 21,20. Pavel cunostea din experienta personala ce insemna sa fie ,,plin de ravna pentru Lege”.

Cum sunteti si voi. Pavel asigura pe iudeii ascultatori ca atat el, cat si ei au un teren comun pe care sa ajunga la o intelegere. Intr-un anumit sens, el ii lauda pentru dorinta lor de a pastra Templul, sacru si curat.

22:4 Am prigonit pana la moarte aceasta Cale, am legat si am pus in temnita barbati si femei:

Am prigonit. Vezi cap. 7,58; 8,1–4; 9,1, 2, 13, 14; 26,10.

Aceasta cale. Vezi cap. 9,2.

Pana la moarte. Pavel fusese candva tot asa de ,,plin de ravna”, cum erau si ei acum.

In temnita. [In temnite, KJV.] Pluralul implica faptul ca activitatile prigonitoare ale lui Saul era savarsite in diferite cetati (vezi cap. 26,11).

22:5 Marele preot si tot soborul batranilor imi sunt martori. Am luat chiar si scrisori de la ei catre fratii din Damasc, unde m-am dus sa aduc legati la Ierusalim pe cei ce se aflau acolo, ca sa fie pedepsiti.

Mare preot. Adica Anania (cap. 23,2). Potrivit cu cronologia vietii lui Pavel, adoptata de acest comentariu, Caiafa (vezi Luca 3,2) era inca mare preot pe vremea convertirii lui Pavel (anul 35 d.Hr.). Anania era al saptelea mare preot, incepand de la Caiafa.

Sfatul batranilor. [Batranimea, KJV.] Gr. presbuterion, ,,sfatul batranilor”, aici, probabil, Sinedriul. Desi trecusera probabil 23 de ani de la convertirea lui Pavel, unii dintre ,,batrani” care traiau atunci se unisera la aprobarea persecutarii crestinilor de catre Pavel (cap. 8,3; 9,12).

Scrisori. Vezi Fapte 9,2; cf. 2 Corinteni 3,1–3. Fratii. Asa se refera Pavel, plin de tact, la semenii sai, iudei (vezi cap. 22,1; cf. Deuteronom 18,15). Damasc. Zelul religios al lui Pavel, il manase in tari straine, mai intai ca sa persecute pe

crestini si apoi pentru a proclama crestinismul.

Dus. Literal ,,mergeam”, adica eram pe drumul meu (vezi cap. 9,3).

Legati. Sau ,,in legaturi”.



22:6 Cand eram pe drum si ma apropiam de Damasc, deodata, pe la amiaza, a stralucit imprejurul meu o mare lumina din cer.

Pe la amiaza. Stralucirea prezentei divine a intunecat stralucirea orbitoare a soarelui sirian de amiaza (vezi cap. 26,13).



22:7 Am cazut la pamant, si am auzit un glas, care-mi zicea: Saule, Saule, pentru ce Ma prigonesti?

Am auzit un glas. Vezi cap. 9,4-6; cf. cap. 22,9.

Pentru ce Ma prigonesti? Vezi cap. 9,4. In ce priveste o comparatie a diferitelor relatari ale convertirii lui Saul, vezi cap. 9,3.



22:8 Cine esti, Doamne? am raspuns eu. Si El mi-a zis: Eu sunt Isus din Nazaret, pe care-L prigonesti.

Cine esti? Vezi cap. 9,5.



22:9 Cei ce erau cu mine, au vazut bine lumina, si s-au infricosat; dar n-au auzit glasul Celui ce vorbea.

[Au fost inspaimantati, KJV.] Dovezi textuale favorizeaza (cf. p. 10), omiterea acestor cuvinte. Nu poate fi nici o indoiala ca oamenii au fost inspaimantati. N-au auzit glasul. Vezi cap. 9,7.



22:10 Atunci am zis: Ce sa fac, Doamne? Scoala-te, mi-a raspuns Domnul, du-te in Damasc, si acolo ti se va spune ce trebuie sa faci.

Ce sa fac? Vezi cap. 9,6.



22:11 Fiindca nu puteam sa vad nimic, din pricina stralucirii luminii aceleia, cei ce erau cu mine, m-au luat de mana, si asa am ajuns in Damasc.

Nu puteam sa vad. Vezi cap. 9,8.



22:12 Si a venit la mine un om, numit Anania, barbat temator de Dumnezeu, dupa Lege, si pe care toti Iudeii, care locuiesc in Damasc, il vorbeau de bine.

Barbat temator de Dumnezeu. Adica, Anania era credincios in tinerea cerintelor religiei iudaice. El nu este descris in felul acesta, in cap. 9,10. El este numit simplu ,,un ucenic”. Aici, Pavel pare sa caute sa concilieze pe ascultatorii sai (vezi cap. 22,1-4). Un iudeu evlavios, probabil, n-ar fi primit pe Pavel, daca atunci ar fi fost o persoana profana, vinovata de o purtare hulitoare, asa cum se presupunea ca ar fi Pavel acum.

Il vorbeau de bine. [Cu nume bun, KJV.] Integritatea lui Anania, ca un iudeu evlavios, era dincolo de orice indoiala. El era cunoscut pana departe ca e sincer fata de credinta. Primirea lui Pavel de catre Anania marturisea despre autenticitatea experientei lui Pavel pe drumul spre Damasc.



22:13 El mi-a zis: Frate Saule, capata-ti din nou vederea! Chiar in clipa aceea, mi-am capatat vederea, si m-am uitat le el.

A venit la mine. Vezi cap. 9,11-17. [V. 13, KJV.]



22:14 El mi-a zis: Dumnezeul parintilor nostri te-a ales sa cunosti voia Lui, sa vezi pe Cel Neprihanit, si sa auzi cuvinte din gura Lui;

Dumnezeul parintilor nostri. Vezi cap. 7,32. Nici Stefan, nici Anania nu aveau nici cel mai mic gand ca, devenind crestini, parasisera pe Dumnezeul parintilor lor. Crestinii iudei pare ca nu aveau de gand sa abandoneze iudaismul. De fapt, ei se considerau cei mai evlaviosi dintre frati. Ca si Pavel, ei doreau cu infocare ca fratii lor orbiti sa vada pe Isus din Nazaret drept Mesia (vezi Romani 9,1-3; 10,1-3).

Te-a ales. Sau ,,te-a randuit” (vezi cap. 9,15).

Sa cunosti voia Lui. Inainte de convertire, Pavel fusese necunoscator al voii lui Dumnezeu. Ca fariseu, gandise ca o cunostea bine si o implinea constiincios (vezi cap. 23,1; 24,14). Este o legatura intima intre cunoasterea voii lui Dumnezeu si implinirea ei (vezi Matei 7,21-27; Ioan 7,17; 13,17). Iarasi si iarasi, Pavel se refera la voia lui Dumnezeu (vezi 1 Corinteni 1,1; 2 Corinteni 1,1; Efeseni 1,1; Coloseni 1,1).

Cel Neprihanit. [Cel drept, KJV.] Sau ,,cel drept”, adica Isus (cf. Fapte 3,14; 7,52; 1 Ioan 2,1). Cei doisprezece vazusera pe Domnul si se asociasera cu El zi dupa zi (1 Ioan 2,1). Pavel, acum primitorul unei chemari speciale la apostolie, avusese privilegiul de a vedea pe Domnul (vezi Fapte 22,17-21; 1 Corinteni 15,3-9; 2 Corinteni 12,1-5).

Cuvinte. [Glasul, KJV.] Probabil o referire la vedenia din apropiere de Damasc; posibil si la instructiunea speciala pe care el o primise de la Domnul, la o data ulterioara (2 Corinteni 12,1-5; Galateni 1,11.12).



22:15 caci Ii vei fi martor, fata de toti oamenii, pentru lucrurile, pe care le-ai vazut si auzit.

Ii vei fi martor. Asemenea celor doisprezece, Pavel vazuse pe Domnul, auzise glasul Lui si cunoscuse voia Lui (v. 14). Ca si ei, el fusese insarcinat sa proclame Evanghelia (cf. cap. 1,8). Scrisorile lui de acreditare si autoritatea lui nu erau inferioare fata de ale lor (1 Corinteni 15,10; 2 Corinteni 11,5; Galateni 2,8.11).

Fata de toti oamenii. Pana acum, Pavel, cu bagare de seama, evita mentionarea insarcinarii lui speciale pentru neamuri (cf. v. 21).

Vazut si auzit. Puterea de a marturisi vine din experienta personala (cf. 1 Ioan 1,1-3; 2 Petru 1,16-18). Pavel Il intalnise pe Mantuitorul viu si primise de la El o cunoastere intima, clara si sistematica a adevarului, la fel cum avusesera cei doisprezece.



22:16 Si acum, ce zabovesti? Scoala-te, primeste botezul, si fii spalat de pacatele tale, chemand Numele Domnului.

Ce zabovesti? Dovada era suficienta, pentru ce sa amane a deveni crestin (cf. cap. 8,36)? Primeste botezul. [Fii botezat, KJV.] Vezi Matei3,6; Fapte 2,38; 9,18; Romani 6,1-6; cf. Fapte 8,36.

Fii spalat de pacatele tale. [Spala-ti pacatele, KJV.] Botezul este o ceremonie randuita de Dumnezeu (vezi Matei 3,15; Marcu 16,15.16; Ioan 3,3.5; Tit 3,5). Cu toate acestea, in sine si prin sine, acesta nu izbuteste sa ,,spele” pacatul. Credinta, pocainta si primirea Duhului Sfant trebuie sa insoteasca faptul exterior pentru a face botezul eficient (vezi Matei 28,19; Fapte 2,38; 3,19; 8,36.37). Moartea lui Hristos pe cruce facea cu putinta indepartarea vinovatiei pacatului (2 Corinteni 5,20.21; 1 Petru 2,24; 3,21; 1 Ioan 1,7.9).

Chemand. Adica acceptand mantuirea prin Hristos si intrand in slujba Lui.

Numele Domnului. Dovezi textuale favorizeaza exprimarea ,,numele Lui” (cf. p. 10).



22:17 Si mi s-a intamplat ca, dupa ce m-am intors la Ierusalim, pe cand ma rugam in templu, am cazut intr-o rapire sufleteasca;

La Ierusalim. Aceasta este vizita din cap. 9,26 (vezi comentariul acolo).

In Templu. Probabil la ora rugaciunii de dimineata sau de seara (vezi Luca 1,9; Fapte 3,1). Pentru ca Dumnezeu onorase pe Pavel cu o viziune chiar in locul de care era acum acuzat ca-l profaneaza, iudeii faceau bine daca ar fi cercetat faptele inainte de a decide sa-l ucida.

Rapire sufleteasca. [O transa, KJV.] Solia data in aceasta viziune e relatata in v. 18-21. Lucrul acesta a avut loc cu prilejul vizitei la Ierusalim, relatata in cap. 9,24-30.



22:18 si am vazut pe Domnul care-mi zicea: Grabeste-te, iesi iute din Ierusalim, caci nu vor primi marturisirea ta despre Mine.

Grabeste-te. Capitolul 9,29.30 afirma numai ca ucenicii l-au trimis. Complotul impotriva vietii lui Pavel (v. 29) i-a convins ca Pavel trebuia sa paraseasca cetatea fara intarziere. Cu o povara pe inima pentru iudeii necredinciosi (cf. Romani 9,1-3; 10,1) si cu caracteristica sa neingrijire pentru siguranta personala (cf. Fapte 19,30; 20,22-24; 2 Corinteni 4,7-9; 11,24-27), Pavel pare ca a considerat ca e datoria sa sa ramana in cetate (AA 130). Sunt timpuri cand solul Evangheliei trebuie sa desconsidere imprejurarile amenintatoare, dar sunt alte imprejurari cand, persecutat intr-o cetate, el ar trebui sa fuga in alta (vezi Matei 10,23). Cand e presat, pe cat se pare peste masura, el trebuie sa priveasca la Dumnezeu pentru o clara intelegere a datoriei sale. Asa era Pavel cu ocazia aceasta, deoarece la sfatul fratilor, Dumnezeu a adaugat instructiuni directe si specifice. Pavel nu fusese chemat sa lucreze in primul rand pentru iudei, ci pentru neamuri (Fapte 22,21; Galateni 2,7-9), si scopurile lui Dumnezeu urmau sa fie mai bine servite prin plecarea sa. Cu privire la imprejurarile similare de conducere divina adaugata la sfatul fratilor, comparati Exod 18,17-25 cu Numeri 11,16; Fapte 15,2 cu Galateni 2,2; vezi Fapte 13,2-4; 15,28.

Iute. [Repede, KJV.] Pavel fusese acolo numai 15 zile (Galateni 1,18).



22:19 Si am zis: Doamne, ei stiu ca eu bagam in temnita si bateam prin sinagogi pe cei ce cred in Tine:

Ei. Versiunea greaca este emfatica si ar putea fi redata ,,chiar acestia”. Chiar aceia care, cu ocazia anterioara, cautasera sa-i ia viata lui Pavel, cunosteau ravna de mai inainte a lui Pavel in persecutarea crestinilor.

Bagam in temnita si bateam. Poate ca nu Pavel insusi aplica bataile; timpul verbului arata ca actiunea se extindea asupra unei perioade de timp. Pavel facuse din persecutie ocupatia sa. Scopul lui, acum, in fata acestei gloate furioase insetand dupa sangele lui, era de a gasi un teren comun, explicand ca el stia exact ce simt ei, poate ca atunci ei ar fi fost dispusi ca asculte la ceea ce el mai avea de spus.

Prin sinagogi. [In fiecare sinagoga, KJV.] Cu privire la sinagoga, ca loc unde se auzeau acuzatii impotriva ereticilor si tulburatorilor si unde se aplica pedeapsa, vezi Matei 10,17; 23,34; Marcu 13,9; Luca 12,11. Tertullian, cam prin anul 225 d.Hr., scria ca pe vremea sa, sinagogile iudaice mai erau inca ,,fantani ale prigonirii” impotriva crestinilor (Scorpiace x).

Cred in Tine. Vezi cap. 15,21.



22:20 si ca, atunci cand se varsa sangele lui Stefan, martorul Tau, eram si eu de fata, imi uneam incuviintarea mea cu a celorlalti, si pazeam hainele celor ce-l omorau.

Martorul. [Martir, KJV.] Gr. martus, ,,martor”. In vremurile NT, cuvantul martus inca nu luase intelesul dat acum cuvantului nostru ,,martir, care e derivat de la el. Dar pe masura ce crestinii au fost tot mai mult chemati sa dea marturia ultima, predandu-si viata, astfel de martori au ajuns sa fie cunoscuti drept martiri.

[La uciderea lui, KJV.] Dovezi textuale favorizeaza omiterea acestor cuvinte (cf. p. 10). Evident, insa, aceasta era ideea lui Pavel (vezi cap. 7,58; 8,1).



22:21 Atunci El mi-a zis: Du-te, caci te voi trimite departe la Neamuri

Te voi trimite. Plecarea lui Pavel de la Ierusalim nu era implinirea imediata a planului divin pentru Pavel. Mai trebuiau sa treaca sapte ani pana cand Pavel si Barnaba au plecat in prima lor calatorie misionara (vezi p. 29, 100, 102).

Departe. [Departe de aici, KJV.] Sau ,,in locuri departate”.

Neamuri. Lucrarea lui Pavel urma sa fie in primul rand pentru neiudei (vezi cap. 9,15).



22:22 Ei l-au ascultat pana la cuvantul acesta. Dar atunci si-au ridicat glasul, si au zis: Ia de pe pamant pe un astfel de om! Nu este vrednic sa traiasca!

Pana la cuvantul acesta. Sau ,,pana la afirmatia aceasta”. Tacuti, in curiozitate plina de manie, iudeii nu s-au mai putut stapani. Ideea ca mantuirea putea sa fie pentru neamuri i-a umplut de turbare (cf. Luca 4,25-29; Fapte 7,51-54). Asa ca ei au inceput sa ceara cu strigate moartea imediata a lui Pavel, chiar si fara formalitatea unei judecati. In opinia lor stramta, Pavel era evident un apostaziat de la iudaism.



22:23 Si scoteau strigate, isi aruncau hainele, si azvarleau cu tarana in vazduh.

Isi aruncau hainele. [Isi scoteau hainele, KJV; Isi aruncau jos vesmintele, Nitz.] Scoaterea hainei largi de deasupra (gr. himation; vezi Matei 5,40; vezi Vol. V, p. 47) reflecta o mare excitare. Gloata era gata de actiune. Compara cu 2 Regi 9,13.

Azvarleau cu tarana. Un gest de scarba si de lepadare.



22:24 Capitanul a poruncit sa duca pe Pavel in cetatuie si sa-l cerceteze, batandu-l cu biciul, ca sa afle din ce pricina strigau asa impotriva lui.

Capitanul. [Capitanul prim, KJV; Tribunul, Nitz.] Gr. chiliarchos, ,,comandantul a o mie” (vezi Ioan 18,12). Ofiterul Claudius Lisias (Fapte 23,26), fara indoiala, necunoscator al limbii aramaice, probabil nu a inteles nimic din ceea ce spunea Pavel si nu a putut decat sa traga concluzia din tumult ca el trebuie sa fi fost vinovat de o ofensa grava.

Cetatuie. [Castele, KJV.] Adica Castelul sau Turnul Antonia, la nord de aria Templului (vezi harta din fata p. 54, Vol. V; vezi cap. 21,31). Sa-l cerceteze batandu-l cu biciul. [Sa-l cerceteze biciuindu-l. KJV.] Nu cu scopul de a-l pedepsi, ci pentru a-i scoate o marturisire. Strigau asa. Sau ,,tipau” (cf. cap. 12,22).

22:25 Pe cand il legau cu curele, Pavel a zis sutasului, care era de fata: Va este ingaduit sa bateti pe un Roman, care nu este osandit?

Il legau cu curele. Versiunea greaca poate lasa a se intelege ca ei il intindeau cu curele, intr

o pozitie pregatita pentru biciuire. Sutasului. Gr. hekatontarchos (vezi Fapte 10,1; Luca 7,2). Acesta era ofiterul comandant al plutonului de soldati care avea misiunea executarii biciuirii. Va este ingaduit? [Este legal?, KJV.] Legea romana interzicea biciuirea unui cetatean roman (Livius, Roman History x. 9. 4, 5).

Un roman. Ar fi fost un delict grav din partea lui Pavel sa pretinda ca era cetatean roman, daca nu ar fi fost. Sutasul si-a dat seama ca are in mainile sale nu un simplu iudeu pricinuitor de tulburare. Cetatenia romana era foarte mult pretuita (vezi v. 28; p. 94; cf. Vol. V, p. 36), deoarece asigura posesorului ei multe privilegii. In multe ocazii, cetatenia romana s-a dovedit a fi o protectie buna pentru Pavel (vezi cap. 16,37-39).



22:26 La auzul acestor cuvinte, sutasul s-a dus sa dea de stire capitanului, si a zis: Ce ai de gand sa faci? Omul acesta este cetatean roman.

Ce ai de gand? [Ia seama, KJV.] Dovezi textuale favorizeaza omiterea acestor cuvinte ,,ia seama” (cf. p. 10) si intelesul partii urmatoare ca o intrebare: ,,Ce ai de gand sa faci?”.



22:27 Si cand a venit capitanul, a zis lui Pavel: Spune-mi, esti roman? Da, i-a raspuns el.

Esti? Accentul in intrebarea ofiterului, asa cum este exprimata in versiunea greaca este pe pronumele ,,tu”, ,,esti tu roman?”. Evident, ofiterul era surprins la gandul ca un om care ridicase o gloata iudaica la culmea furiei, printr-o cuvantare in aramaica, putea sa fie roman.



22:28 Capitanul a zis: Eu cu o mare suma de bani am dobandit cetatenia aceasta. Si eu, a zis Pavel, sunt chiar nascut Roman.

Cetatenia. [Libertatea, KJV.] Gr. politeia, aici insemnand ,,cetatenie”. Compara Filipeni 3,20. Cuvantul ,,libertate” a fost probabil folosit de traducatori [in KJV], in acelasi sens in care se vorbea de ,,libertatea” cetatii, insemnand privilegiile acordate de o cetate unui oaspete sau erou onorat.

Nascut roman. [Nascut liber, KJV.] Literal, ,,nascut asa”, adica, nascut cetatean roman.



22:29 Numaidecat, cei ce aveau sa-l cerceteze prin bataie, au incetat sa-l mai necajeasca: ba capitanul, cand a aflat ca Pavel este roman, s-a temut, pentru ca-l legase.

Aveau. [Ar fi trebuit, KJV.] Adica erau aproape de.

Cerceteze. Un eufemism pentru tortura la care Pavel era aproape sa fie supus.

S-a temut. Teama ,,capitanului” nu era ca pusese pe Pavel in catuse. Pavel avusese deseori parte de un astfel de tratament (Fapte 28,20; Filipeni 1,7.13.14.16; Coloseni 4,18; Filipeni 10, 13), deoarece se putea ca cetatenii romani sa fie legati. Pavel a fost tinut mai departe in lanturi (Fapte 22,30). Teama capitanului era ca pusese ca Pavel sa fie legat in lanturi pentru a fi batut cu biciul.



22:30 A doua zi, fiindca voia sa stie bine pentru ce este parat de Iudei, l-a dezlegat, si a poruncit sa se adune laolalta preotii cei mai de seama si tot Soborul; apoi, a adus pe Pavel jos, si l-a pus inaintea lor.

Voia sa stie. Sau ,,dorea sa cunoasca”. Ca un ofiter roman atent, capitanul era hotarat sa ajunga la miezul problemei si sa se asigure pentru ce iudeii umblau cu atata ravna sa ia viata lui Pavel.

[De legaturile lui, KJV.] Dovezi textuale atesta omiterea acestor cuvinte (cf. p. 10).

Tot Sinedriul. [Tot sfatul lor, KJV.] Adica Sinedriul. Lisias si-a dat seama ca era o chestiune de religie iudaica. Cu privire la odaia de consiliu unde se intrunea Sinedriul, vezi Matei 27,2; vezi harta din fata p. 545, Vol. V.

A adus pe Pavel jos. Adica din turnul Castelului Antonia (vezi v. 24; cap. 21,34). Prezenta garzii romane garanta siguranta personala a lui Pavel.

COMENTARII ELLEN G. WHITE

1, 2 AA 408

1–30AA 408–410

3 Ed 64

3–15AA 409

14–16AA 126

17 AA 159

17–21AA 130; EW 206; SR 279, 303

20 EW 199

21 AA 159, 233, 409; COL 36; GC 328; GW 112

22–30AA 410


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: