Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Faptele Apostolilor

Faptele Apostolilor 21:8


21:8 A doua zi, am plecat si am ajuns la Cezarea. Am intrat in casa lui Filip evanghelistul, care era unul din cei sapte, si am gazduit la el.

Am plecat. [Grupa lui Pavel, KJV.] Dovezi textuale atesta (cf. p. 10) exprimarea ,,si plecand a doua zi, am venit la Cezarea”.

La Cezarea. Vezi cap. 10,1. Deductia e ca aceasta calatorie s-a facut pe uscat (vezi v. 7). Pe atunci era o sosea excelenta intre Ptolemaida si Cezarea. Pavel se pare ca avea o preferinta de a calatori pe uscat cf. cap. 20.13.

Filip evanghelistul. Filip era unul din ,,slujitorii la mese” originar sau diaconi, si in lista diaconilor, numele lui urmeaza dupa acela al lui Stefan (cap. 6,5). Pentru Filip, lucrarea aceasta s-a contopit cu sau poate a disparut in aceea de ,,evanghelist” (vezi cap. 8,5-13.26-40). Denumirea nu trebuie sa fie considerata ca un titlu, ci ca o descriere a lucrarii sale curente, rezultatul primirii din partea lui a acelui dar special al Duhului Sfant (vezi Efeseni 4,11; vezi Fapte 13,1). Importanta darului acestuia este indicata de indemnul lui Pavel catre Timotei de a face ,,lucrarea unui evanghelist” (2 Timotei 4,5) si de a ,,inflacara darul lui Dumnezeu care este in tine” (2 Timotei 1,6).

Lucrarile lui Filip ca evanghelist fara indoiala l-au adus mult departe de limitele Cezareei, unde fusese vazut ultima data (Fapte 8,40). Se poate ca el sa fi predicat in sus si in jos de-a lungul coastelor Palestinei si Feniciei, impreuna cu altii care fusesera imprastiati in timpul persecutiei care a urmat mortii lui Stefan (vezi cap. 11,19). Aceasta este probabil cea dintai data cand Filip si Luca s-au intalnit, cum si prima data cand caile lui Filip si ale lui Pavel s-au incrucisat.

Unul dintre cei sapte. Cei sapte din cap. 6 sunt inca priviti ca o grupa distincta. Daca Luca intelegea aceasta in sensul organizatoric sau comemorativ, fapt este ca biserica a retinut categoria de slujbasi a diaconilor fara incetare de atunci inainte.

Am gasit la el. Resedinta lui Filip era evident la Cezarea. Luca, istoricul bisericii primare, fara indoiala a profitat la maximum de aceasta ocazie de a aduna informatii cu privire la starea bisericii de la Filip si familia lui.