Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Faptele Apostolilor

Faptele Apostolilor 2:46


2:46 Toti impreuna erau nelipsiti de la Templu in fiecare zi, frangeau painea acasa, si luau hrana, cu bucurie si curatie de inima.

Ogoarele. [,,Posesiunile”, KJV; ,,Averile”, Nitz]. Gr. ktematab, ,,posesiuni”, in sensul de averi imobiliare, ca de pilda ogoarele.

Averile. [,,Bunurile”, KJV; ,,Avutiile”, Nitz]. Gr. hupasseis, ,,posesiuni”, in sensul proprietatii mobile, posesiuni personale.

Imparteau. Adica, ,,distribuite”. Ei distribuiau produsul vanzarii proprietatilor.

Intre toti. [,,La toti”, KJV]. Adica, tuturor credinciosilor.

Dupa nevoile fiecaruia. [,,Asa cum avea nevoie fiecare, KJV; ,,Dupa cum avea cineva trebuinta”, Nitz]. Mai degraba, ,,potrivit cu ceea ce avea fiecare nevoie”. Cuvintele implica discriminare judicioasa. Ajutorul era dependent de masurarea nevoii. Calea a fost curand pregatita pentru ajutor sistematic (vezi cap. 6,1-6).

Toti impreuna. [,,Intr-un gand”, KJV]. Compara la cap. 1,14. Erau nelipsiti. [,,Staruind zilnic”, KJV; ,,Staruitori”, Nitz]. Noii credinciosi erau staruitori in devotiunile lor publice.

De la Templu. S-ar fi putut crede ca ucenicii Aceluia pe care conducatorii Il osandisera la moarte ar fi evitat Templul. Dar ei il frecventau chiar si inainte de Ziua Cincizecimii (Luc.24,53). Dar el urma sa fie cu atat mai pretios pentru ei decat zilele dinainte ca ei sa fi cunoscut pe Domnul lor ca Mesia. Prin El ei ajunsesera sa cunoasca pe Dumnezeul Templului. Curtile Templului erau deschise tuturor Israelitilor care nu-i tulburau pacea, partial, poate, pentru ca erau in Sinedriu persoane ca Nicodim, Iosif din Arimatea, si Gamaliel, care erau la hotarul credintei. In plus, biserica se poate sa fi capatat o anumita popularitate prin sfintenia ei de viata si prin daruirea din partea ei de milostenii bogate. Cat priveste ucenicii ei nu considerau religia lor ca o abatere de la Iudaism, ci mai de graba ca implinirea a lui. Crestinii deci se inchinau impreuna cu fratii lor iudei de sange (Fapte.3,1), nu numai din deprindere si dorinta, dar si in nadejdea de a-i vedea castigati la Evanghelie. Vezi si la cap.3,1.

Frangeau painea. [,,Frangand painea”, KJV]. Vezi v. 42.

Acasa. [,,Din casa in casa”, KJV; Nitz]. Sau, ,,acasa”. Crestinii se inchinau la Templu, dar partile particulare ale vietii lor de comunitate, frangerea painii, si luarea mesei impreuna avea loc in casele lor.

Isi luau hrana. Este evident ca frangerea painii era strans legata de viata zilnica a crestinilor (vezi Fapte.2,42; 1Cor.11,20-22).

Bucurie. Gr. agalliasis, ,,bucurie”, ,,bucurie nemarginita”. Ei se bucurau de privilegiul de a fi crestini.

Curatie de inima. [,,Sinceritate”, KJV; ,,Fireasca nevinovatie a inimii”, Nitz]. Gr. aphelotes, literal, ,,liber de pietre” referindu-se la teren neted, dar aici insemnand simplitate de caracter, binefacere neamestecata, generozitate. Emotiile acestea ar fi fost in chip natural evidente la crestinii primari.