Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Faptele Apostolilor

Faptele Apostolilor 2:10


2:10 Frigia, Pamfilia, Egipt, partile Libiei dinspre Cirena, oaspeti din Roma, Iudei sau prozeliti,

Frigia si Pamfilia. Doua mici districte la sud-est de provincia romana ,,Asia”.

Egipt. Legaturile dintre Egipt si Palestina datau de mai bine de un mileniu si jumatate. Vedeti sederea acolo a lui Iacov si a familiei lui, robia egipteana si invaziile ulterioare ale egiptenilor in tara lui Israel. (vezi 1 Regi 14,25). Era o partida puternica pro-egipteana in Iudeea pe vremea lui Ieremia si multi, inclusiv Ieremia insusi, au fost dusi in Egipt, in timp ce Iudea cadea in mainile Babilonienilor (Ier.42,13 la 43,7). Mii de Iudei au fost dusi in Egipt de Ptolemeu si altii s-au dus acolo in timpul luptelor Macabeilor contra regilor Seleucizi. Iudeii constituiau aproape o treime din populatia Alexandriei pe vremea lui Luca si erau condusi de un etnarh propriu (Iosif, Antiquities,

xiv.7.2 [117]. Tara era elenizata, limba locala era copta, o dezvoltare a vechii limbi egiptene scrisa in cea mai mare parte in alfabetul grecesc si modificat prin influente demotice (scriere egipteana simplificata).

Libia. Un nume folosit in vechime pentru toata Africa cunoscuta, cu exceptia posibila a Egiptului, aici se face referire aproximativ la acelasi teritoriu cu Libia moderna. Cirene fiind orasul ei principal pe tarmul mediteranean. Cultura ei era in mare parte elenistica, dar poseda o mare colonie iudaica formata in urma unei deportari din Palestina sub Ptolemeu I. (Iosif, Contra lui Apion ii.4 [44]. Din Cirene venea Simon, care a purtat crucea lui Isus (Matei 27,32), si tot de acolo, barbati cu

o puternica orientare misionara urmau sa evanghelizeze Antiohia din Siria, avand un asa succes incat Barnaba si Saul din Tars s-au dus sa le dea o mana de ajutor (Fapte.11,19-26). Vezi Gen.10,13.

Oaspeti din Roma. [,,Straini din Roma”, KJV; ,,Romani care se afla aici ca straini”, Nitz]. Gr. epidemountes Rhomaioi, ,,locuitori romani”. Rhomaioi, inseamnia de obicei ,,cetateni romani”. Expresia ,,straini din Roma” s-ar putea referi deci la iudei care traiau la Roma ca locuitori sau la iudei romani, locuind temporar la Ierusalim. Iudeii erau atat de numerosi in Roma, incat atunci cand Varus a aprobat primirea unei delegatii, cei 50 de delegati au fost insotiti de 8000 de conationali care locuiau in capitala (Iosif, Antiquities, xvii.11.1). Iudeii fusesera alungati din Italia de Tiberiu in anul 19 d.Hr. Edictul acesta trebuie sa fi trimis cateva mii sa caute azil si natural o parte din ei se vor fi reintors in Palestina. Tiberiu a revocat edictul acesta, dar multi iudei romani trebuie sa se fi stabilit la Ierusalim (Vezi Vol. V, p.65,66).

Iudei sau prozeliti. Cuvintele pot fi aplicate la intreaga lista precedenta sau pot fi citite ca o nota, scotand in mod deosebit in evidenta distinctia prozelitilor romani in acea multime cosmopolita de inchinatori.

E un lucru firesc ca Luca provenind dintre Neamuri (vezi Vol. V, p.664), sa scrie lui Teofil si el dintre Neamuri (vezi Luca 1,3), mentionand pe vizitatorii din capitala imperiului roman. In ce priveste ,,prozelitii” vezi Matei 23,15.