Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Faptele Apostolilor

Faptele Apostolilor 19:29


19:29 Toata cetatea s-a tulburat. Au navalit cu totii intr-un gand in teatru, si au luat cu ei pe Macedonenii Gaiu si Aristarh, tovarasii de calatorie ai lui Pavel.

Toata cetatea. Cetatea pare ca nu era atat de interesata de castigurile argintarilor, cat de slava si maretia de care Efes se bucura, ca sediu al cultului zeitei Artemis. In felul acesta, zarva care a inceput la adunarea convocata de Dimitrie a fost insusita de intreaga populatie efeseana.

In teatru. Adica, fara indoiala, amfiteatrul Efesului. Ruinele lui inca s-au pastrat si dau dovada ca putea sa cuprinda 25.000 o persoane. Nu se raporteaza ca lui Gaiu si lui Aristarh li s-ar fi facut ceva mai mult decat ca au fost adusi in teatru. Poate se va fi crezut ca ei vor dezvalui ascunzatoarea lui Pavel. Vezi ilustratiile p. 353.

Gaiu si Aristarh. Se poate ca gloata sa fi cautat sa gaseasca pe Pavel si, neizbutind lucrul acesta, au pus mana pe acesti doi barbati. Includerea acestor doi convertiti macedoneni in ceata credinciosilor da dovada de efectul permanent al lucrarii lui Pavel in tara aceea in cursul calatoriei sale anterioare. Scurtimea raportului din Fapte face cu atat mai pline de sens aceste indicatii intamplatoare, date asa neintentionat. ,,Gaiu” reprezinta numele roman ,,Gaius”, un nume latin obisnuit (vezi Fapte 20,4; Romani 16,23; 1 Corinteni 1,14; 3 Ioan 1) Aristarh era din Tesalonic (Fapte 20,4; 27,2) si se poate ca deja sa fi suferit violenta de felul aceleia de care avea acum parte (cf. 1 Tesaloniceni 2,14). El apare ca unul din insotitorii lui Pavel in calatoria la Ierusalim (Fapte 20,4), probabil ca un delegat din partea bisericilor macedonene. El poate va fi impartasit intemnitarea apostolului la Roma (Coloseni 4,10), fie ca detinut impreuna cu el sau, mai probabil, pentru a sluji nevoilor lui Pavel.

Tovarasii... lui Pavel. Nu se stie exact cand Gaiu si Aristarh fusesera ,,tovarasii de calatorie ai lui Pavel”. Poate ca ei fusesera aceia care-l insotisera de la Berea la Atena (cap. 17,15). Poate ca mergerea lor cu el fusese in legatura cu vreo lucrare misionara nerelatata, in afara de Efes, in timpul ramanerii lor acolo.