Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Faptele Apostolilor

Faptele Apostolilor 18:19


18:19 Au ajuns in Efes; si Pavel a lasat acolo pe insotitorii lui. A intrat in sinagoga, si a stat de vorba cu Iudeii,

Au ajuns in Efeseni [A ajuns la Efes, KJV.] Dovezi textuale favorizeaza (cf. p. 10) exprimarea ,,ei au ajuns la Efes.” Verbul grec tradus ,,el a venit” este un termen nautic insemnand ,,venind la uscat”. Efesul era o cetate vestita, capitala districtului grec Ionia si, mai tarziu, a provinciei romane Asia. El a devenit scena lucrarilor de mai tarziu ale apostolului Ioan. Cetatea nu era departe de mare, pe un teren deluros la gura raului Cayster, intre raurile mai mari, Hermus si Meander. Efesul fusese o colonie timpurie greaca pe tarmul estic al Asiei Mici, dar in sec. al VI-lea i.Hr., a ajuns sub puterea regilor Lidiei. De la inceput, ea fusese un centru pentru cultul Artemisei (Diana romana; vezi cap. 19,24) al carei templu de acolo era vizitat de pelerini din toate partile lumii cunoscute. De secole, Estul si Vestul venisera in contact strans la Efes si acolo, religia Greciei a luat un caracter mai oriental si cuprindea magie, mistere si farmece. Pe vremea lui Pavel, Efesul era cu mult cel mai aglomerat si cel mai popular oras din Asia proconsulara. Erau acolo destui iudei pentru cel putin o sinagoga.

A lasat acolo. Se presupune ca Acuila si Priscila s-au asezat pentru catava vreme la Efeseni In ce priveste diferitele lor deplasari, vezi v. 2.

In sinagoga. Aceasta era practica obisnuita a lui Pavel; el nu putea sa paraseasca propriul sau popor, desi in mod constant era expus la un tratament dur din partea lor, ci i-a cautat aici din nou, de indata ce a sosit. Totusi, ce a predicat aici pare sa fi fost primit cu mai putina ostilitate, deoarece iudeii din Efes l-au rugat sa stea mai mult (v. 20). S-ar putea ca felul cosmopolitan al populatiei din Efes sa fi avut de-a face cu aceasta deosebire in atitudine.

A stat de vorba. Gr. (vezi cap. 20,7).