Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Faptele Apostolilor

Faptele Apostolilor 17:29


17:29 Astfel dar, fiindca suntem de neam din Dumnezeu, nu trebuie sa credem ca Dumnezeirea este asemenea aurului sau argintului sau pietrei cioplite cu mestesugirea si iscusinta omului.

Ne tragem obarsia din Dumnezeu. [Suntem odraslele lui Dumnezeu, KJV.] Apostolul foloseste imediat cuvintele poetului grec (vezi v. 28) pentru a combate idolatria. Daca suntem cu adevarat ,,odraslele” lui Dumnezeu, conceptia noastra despre El ar trebui sa urce in sus, si nu sa coboare catre idoli care, fiind facuti de oameni, sunt mai jos decat ei. Desi subscrie la acelasi adevar care e rostit de profetii VT (1 Regi 18,27; Psalmi 135,15-18; Isaia 44,9-20), tonul lui Pavel, cand vorbeste despre idolatrie este foarte diferit de al lor. El studiase inceputul idolatriei si, in loc de a vorbi despre ea cu dispret, ura si deradere, vorbeste despre ea cu mila fata de aceia care sunt victimele ei.

Nu trebuie sa credem. [Nu ar trebui sa gandim, KJV.] Asa cum omul este de mai multa cinste decat cele materiale, cu atat mai presus ar trebui sa fie Dumnezeu.

Dumnezeirea. Gr. theion, ,,divinitate”, ,,dumnezeire”. Theion e folosit de Josephus (Antiquities

viii. 4. 2 [107]) si Philo (The Unchangeableness of God, xxiii [105]) pentru singurul Dumnezeu adevarat si e folosit aici de Pavel ca un termen acceptabil pentru auditoriul sau grec.

Asemenea aurului sau argintului sau pietrei. Cuvantul dintai ar fi amintit atenienilor de risipitoarea folosire a aurului in statuia colosala a Atenei, de catre Phidias, statuie care statea in Partenon. Argintul nu era in chip obisnuit folosit, dar altarele zeitei Artemis (Diana) la Efes (vezi cap. 19,28) sunt exemple de folosire a lui. ,,Piatra” era termenul de obicei aplicat la marmura Mt. Pentelicus, care era atat de larg folosita la frumoasele lucrari de sculptura si arhitectura ale Atenei.

Cioplit cu mestesug. Mai degraba, ,,lucrare de arta sculptata”.

Iscusinta omului. [Nascocirea omului, KJV.] Mai degraba, ,,gandul [sau ,,imaginatia] omului”. Expresia aceasta si cea precedenta dau la iveala intelegerea dimensiunii reale cu privire la arta de care Pavel era inconjurat in Atena.