Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Faptele Apostolilor

Faptele Apostolilor 17:19


17:19 Atunci l-au luat, l-au dus la Areopag, si au zis: Putem sa stim care este aceasta invatatura noua, pe care o vestesti tu?

L-au luat. Gr. epilambano, ,,a apuca”. Nu e de presupus ca s-a folosit sau intentionat vreo violenta. Pavel era singur si daca este adevarat ca vederea sa era o problema pentru el (vezi cap. 9,18), ar fi depins oarecum de altii de a-l aduce usor dintr-un loc in altul. Epilambano e folosit adesea pentru luarea de mana pentru a ajuta sau proteja (vezi Marcu 8,23; Fapte 23,19) si e folosit de Luca pentru a descrie actiunea lui Barnaba cand ,,a luat” pe Pavel si ,,l-a dus la apostoli” (cap. 9,27). In plus, intregul context arata ca actiunea multimii nu era nicidecum o arestare, deoarece atunci cand s-a terminat, ,,Pavel a iesit din mijlocul lor” (cap. 17,33), evident fara sa fi fost supus la vreo brutalitate.

Areopag. Gr. Areios Pagos ,,dealul lui Ares”, Ares fiind echivalentul grecesc al latinescului zeul Warului, de aceea Areios Pagos e tradus ,,dealul lui Marte” in v. 22 [KJV]. In ce priveste asezarea lui, vezi v. 16. locul era vestit ca loc de adunare al consiliului atenian al Areopagului care si-a luat numele de la dealul unde se aduna. Consiliul acesta, care pretindea ca-si datoreaza originea Atenei, zeita ocrotitoare a cetatii, era tribunalul cel mai vechi si cel mai respectat din Atena. El numara printre membrii ei barbati de cel mai inalt rang oficial. La origine, acest consiliu era format numai din aceia care servisera in serviciul inalt de arhon si ajunsesera la varsta de 60 de ani. Pericle, intr-o oarecare masura, limitase intinsa lui autoritate (sec. al V-lea i.Hr.) si, tocmai in calitatea de purtator de cuvant al partidei care s-a opus ideilor de progres ale lui Pericle, Eschil a scris tragedia Eumenides, care sublinia autoritatea divina a consiliului. Ce fel de autoritate a exercitat acest consiliu pe vremea lui Pavel, nu se stie.

Opiniile sunt impartite asupra faptului daca Pavel va fi fost dus pe deal sau inaintea consiliului. Textul grecesc are articolul definit inainte de Areios Pagos, dand traducerea ,,Areopagul”, care s-ar putea referi atat la deal, cat si la consiliul Areopagului, care de multa vreme era numit ,,Areopagul”. Dealul insusi era relativ mic si aglomerat cu altare, asa ca, de obicei, consiliul se intruna in Stoa Basileios, ,,Porticul Imparatului” si se intrunea pe Dealul lui Marte, numai pentru a-si preda sentinta. Daca Pavel a fost dus in fata consiliului, e cu totul improbabil ca vor fi avut loc acolo proceduri judiciare. Prezentarea lui avea sa fie mai degraba pentru expunerea invataturii inaintea corpului intelectual suprem al cetatii universitare. Daca, pe de alta parte, el ar fi fost numai la deal, el putea totusi sa fie auzit de un grup select de filosofi epicurieni si stoici, care doreau sa decida asupra valorii invataturii sale stranii. Acolo, departe de imbulzeala agorei (vezi v. 17), apostolul ar fi fost liber sa-si expuna doctrina. Unii presupun ca tribunalul era in sedinta cand Pavel a fost adus pe deal, mai ales datorita faptului ca un membru al tribunalului era convertit de predica lui Pavel (vezi

v. 34). Dar nu exista nici o dovada in privinta acestui punct.

Putem sa stim? O expresie idiomatica care poate fi redata: ,,E cu putinta ca noi sa stim?” – o intrebare care ar putea fi curtenitoare, sarcastica sau ironica. Epicurienii si stoicii nu aveau indoieli cu privire la propria lor capacitate de a intelege tot ceea ce Pavel ar fi putut sa le spuna, dar erau evident doritori de a auzi despre invatatura lui curioasa.

Invatatura noua. Gr. kainos, ,,noua”, in calitate; de unde aici, prin implicatie, ceva diferite de filosofiile seci, uscate, colportate de atenieni. O eventuala noutate avea sa fie foarte binevenita.