Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Faptele Apostolilor

Faptele Apostolilor 16:9


16:9 Noaptea, Pavel a avut o vedenie: un om din Macedonia sta in picioare si i-a facut urmatoarea rugaminte: Treci in Macedonia, si ajuta-ne!

Vedenia. Gr. horama, ,,ceea ce e vazut”, deci ,,o vedenie”. Horama e folosit de 11 ori de Luca in Fapte si numai o data, in alta parte (Matei17,9). In ce priveste ,,vedenii”, vezi Fapte 2.17. Compara vedenia mai timpurie a lui Pavel, relatata in cap. 22,17-21.

Macedonia. Originar, o tara la nord de Grecia clasica. A ajuns repede la putere, sub Filip (359-336 i.Hr. ) si Alexandru cel Mare (336-323 i.Hr.). Totusi, in anul 142 i.Hr., a devenit o provincie romana si a pastrat situatia aceea pana pe vremea lui Pavel (vezi Vol. V, p. 23-28). Multe dintre orasele lui infloritoare detineau mari comunitati iudaice, care erau baze excelente pentru lucrarea crestina de evanghelizare. Unii s-au intrebat de unde stia Pavel ca omul pe care-l vazuse in viziune era un macedonean. Un raspuns apare chiar in propriile cuvinte ale omului – el se leaga de Macedonia. Un alt raspuns e ca Luca nu a dat in mod necesar un raport complet al vedeniei, ci a relatat numai punctele ei principale, omitandu-le pe acelea care sustineau doar schita pe care el o relatase.

Rugaminte. [Se ruga, KJV.] Gr. parakaleo literal ,,a chema la o parte”, de unde ,,a invita”, ,,a se adresa”, ,,a ruga”. Cuvintele dau un sens de urgenta apelului omului. Vezi Matei 5,4.

Treci. Gr.diabaino, literal ,,a trece prin”, ,,a trava”.

Ajuta. Gr. boetheo, ,,a alerga la strigatul [celor in primejdie]”, de unde ,,a sprijini”, ,,a ajuta”.

Ne. Omul vorbeste pentru toti conationalii sai din Macedonia. Dintr-un punct de vedere mai modern, apelului i se poate da chiar o si mai larga interpretare, intrucat omul sta in Europa si cheama pe Pavel sa intre cu solia Evangheliei in acest mare continent. Acesta este unul dintre momentele cruciale ale istoriei. Mare parte din viitorul Europei depinde de raspunsul lui Pavel la apel. Europa poate fi multumitoare ca apostolul curajos nu a ezitat sa raspunda la chemarea care i se facea acum. Pana aici fusese impiedicat sa-si implineasca marea dorinta de a face lucrare de evanghelizare in Asia si Bitinia (vezi v. 6,7); dar acum un intreg continent ii face semn cu mana sa vina, si el nu poate gresi in a vedea motivele care se gaseau in spatele interzicerilor de care el ascultase in chip atat de credincios.

Chemarea macedoneana, strigatul celor care nu cunosc nici un Hristos, au constrans nenumarate mii de oameni sa-si paraseasca patria si sa duca Evanghelia in tari straine, unde au lucrat sub incercari si necazuri, in singuratate si in umbra mortii. Un astfel de serviciu plin de jertfire de sine a adus taria bisericii. Cand crestinii isi astupa urechile fata de chemarea macedoneana, se furiseaza slabiciunea spirituala. Chemarea poate fi neexprimata de catre cei in nevoie, deoarece se poate ca ei sa nu-si dea seama de lipsa lor spirituala. Dar lipsa lor face un puternic apel la constiinta crestinilor si ei se vor grabi, ca si Pavel, la salvarea acelora care nu-si dau seama ca sunt pierduti.