Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Faptele Apostolilor

Faptele Apostolilor 16:1


16:1 In urma, Pavel s-a dus la Derbe si la Listra. Si iata ca acolo era un ucenic, numit Timotei, fiul unei iudeice credincioase si al unui tata Grec.

A ajuns. Gr. katantao ,, a sosi la”, ,,a ajunge la”, un anumit loc. In ce priveste folosire formei singulare, vezi cap. 15,41. Dovezile textuale sunt impartite (cf. p. 10) cu privire la includerea lui ,,de asemenea” , ,,si”, intre ,,a ajuns”, si ,,la”. Includerea lui poate servi la accentuarea continuitatii dintre cap. 15, 41 si 16,1. Impartire pe capitole ar fi mai bine plasata in cap. 15 intre v. 35-36.

Derbe si Listra. Vizitarea bisericilor propusa anterior (cap. 15,36). Vezi cap. 14,6, are loc in ordine inva in acord cu geografia. Astfel, Pavel si Sila ar sosi mai intai la Derbe (vezi harta de la p. 316). Pentru a ajunge in aceasta regiune venind din Cilicia, Pavel si tovarasii sai ar fi trebuit sa treaca prin vestita trecatoare din munti, portile Ciliciei, prin care treceau soldatii lui Alexandru cel Mare.

Acolo era. E lucru incert daca aceasta se refera la Listra sau la Derbe. Pareri informate favorizeaza Listra, desi unii pe baza celor spuse in cap. 20,4 prefera Derbe. (vezi cap. 14,6). E cel putin clar ca Timotei provenea din districtul Derbe-Listra si era cunoscut bisericilor din zona aceea drept un ucenic promitator.

Timotei. Un nume grecesc, obisnuit, insemnand ,,onorat de Dumnezeu”. El a fost probabil convertit de Pavel in timpul vizitei sale la Listra si Derbe, in Prima Calatorie Misionara (vezi cap. 14, 6). In felul acesta, Pavel, putea cu adevarat sa-l numeasca ,,copilul meu iubit” (1 Corinteni 4,17) si ,,Fiul meu in credinta” (1 Timotei 1,2). Era tanar (1 Timotei 4,12; vezi AA 203), probabil nu mai mare de 18 sau 20 de ani, intrucat peste vreo 12 ani inca se mai vorbeste de tineretea lui in 1 Timotei 4,12. Dar in cei aproape 2 ani care trecusera de la plecarea lui Pavel din Listra (in ce priveste cronologia, vezi pag 100,102). Timotei ajunsese sa aiba un nume bun pentru evlavia si ,,credinta” lui ,,neprefacuta”(2 Timotei 1,5). El fusese educat sa cunoasca din pruncie VT (2 Timotei 3,15). Faptul ca el era vorbit de bine de fratii sai de credinta din Iconia ca si din Listra (Fapte 16,2) sugereaza ca se straduia sa tina legatura intre cele doua biserici. Pavel ii scrie lui si despre el ca si cum el n-ar fi fost destul de puternic din punct de vedere fizic, si poate cu atat mai putin in viata de mai tarziu datorita faptului ca urmase un riguros program misionar (1 Timotei 5,23). Pare sa fi fost emotiv (2 Timotei 1,4), totusi gata sa infrunte greutatile si sa poarte raspunderile in puterea lui Hristos (1 Corinteni 16,10). Timotei e considerat un conlucrator al lui Pavel (Romani 16,21) si a fost tovarasul lui in lucrarile celei de a doua si a treia calatorii misionare, cel putin pana la Troa (Fapte 20,4.5). Din 1 Corinteni 4,17 aflam ca a fost solul lui Pavel la Corint si in 2 Corinteni 1,1 este unit cu Pavel in salutarea catre acea biserica. El a mai fost sol si intre Pavel si biserica din Tesalonic (1 Tesaloniceni 3,2.6) si trebuie sa fi fost la Roma cu Pavel in cursul primei lui detentii acolo, deoarece este mentionat in Epistola catre Filipeni (cap 1,1 si 2,19), catre Coloseni (cap 1,1) si catre Filimon

(v. 1). Evrei 13,23 se refera la faptul ca el fusese in inchisoare, un eveniment care nu poate fi fixat in privinta timpului si a locului. Eusebiu (History Bisericeasca III 4,5 ) scrie despre el ca fiind cel dintai episcop la Efes. Se spune despre el ca ar fi suferit martiraj din partea populatiei din Efes.

Unei iudeice. (,,unei femei” KJV; ,,unei femei iudeice” Nitz). Literal ,,unei femei, o credincioasa iudeica”. Exista slabe dovezi textuale (cf p 10) pentru adaugarea de ,, o vaduva” dupa ,,femeie”. Daca tatal lui Timotei era mort, aceasta impreuna cu probabila diferenta a ei in religie, ar explica locul de frunte al mamei in viata lui Timotei. Numele ei era Eunice (Eunike, ,,biruind bine” sau ,,buna biruinta”). Pare ca Lois si Eunice sa fi fost crestine evlavioase (2 Timotei 1,5 ) si fusesera atente spre a da lui Timotei o educatie crestina bazata pe o personala cunoastere a Scripturilor (2 Timotei 3,15).

Tata. Luca nu da o informatie clara cu privire la religia tatalui lui Timotei. Faptul ca era ,,grec” poate sa arate ca era un pagan dintre neamuri, in acest caz casatoria lui cu Eunice nu ar fi fost recunoscuta de evrei; sau ar fi putut sa fie o persoana dintre neamuri, ,,temator de Dumnezeu”( vezi cap 10,2). Oricum, el nu era un prozelit autentic deoarece fiul lui, Timotei, nu fusese circumcis.