Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Faptele Apostolilor

Faptele Apostolilor 16:16


16:16 Pe cand ne duceam la locul de rugaciune, ne-a iesit inainte o roaba, care avea un duh de ghicire. Prin ghicire, ea aducea mult castig stapanilor ei.

Locul de rugaciune. [La rugaciune, KJV.] Dovezi textuale atesta (cf. p. 13) exprimarea ,,la rugaciunea”. Aceasta atunci ar putea fi interpretata ,,la locul de rugaciune” (vezi v. 13). Chiar si fara articol, expresia poate fi comparata cu expresia noasta moderna, ,,merg la biserica”. Incidentul relatat mai apoi a avut loc probabil, intr-un Sabat, la catva timp dupa Sabatul mentionat in v. 14, dupa botezarea primilor convertiti (v. 15) si dupa ce lucrarea misionarilor ajunsese cunoscuta in cetate.

Roaba. [Domnisoara, KJV; Slujnica, Nitz.] Gr. paidiske , tanara roaba.

Duh de ghicire. [Spirit de divinatie, KJV.] Dovezi textuale favorizeaza (cf. p. 10) exprimarea ,,un duh Python”. In mitologia greaca, Python era un balaur sau un sarpe despre care se credea ca ar fi pazit oracolul de la Delphi si ca ar fi fost ucis de Apolo, care dupa aceea a fost cunoscut ca Apolo Pythianul. Python era adorat la Delphi ca simbol al intelepciunii. Plutarh (m. c. Anul 120 i.Hr.), el insusi preot al lui Apolo Pythianul, spune ca numele ,,Python” era dat acelora care, practicand ventrilogia, erau socotiti ca avand puteri extraordinare (Despre incetarea oracolelor 9). Faptul ca Luca foloseste aici acest adjectiv neobisnuit lasa a se intelege fie ca acesta era felul in care oamenii din Filipi vorbeau despre fata sau ca Luca insusi recunostea agitatiile delirante ale corpului ei si in tipetele ei stridente, asemanare cu tehnicile preoteselor de la Dephi. E clar ca populatia locala credea ca roaba poseda capacitati extraordinare si, fara indoiala, tipetele ei delirante erau notate si primite ca oracole. Stapanii ei se foloseau de presupusa ei inspiratie si o faceau pe tanara sa dea raspunsuri celor care-i puneau intrebari.

Mult castig. Vezi v. 19.

Stapanilor ei. Proprietarii ei comuni, oameni care descoperisera puterea stranie a tinerei si o exploatau pentru propriul lor castig.

Ghicire. Gr. manteuomai, ,,a ghici”, ,,a profetiza”, folosit numai aici, in NT. In LXX, termenul este totdeauna folosit pentru cuvintele profetilor mincinosi (Deuteronom 18,10; 1 Samuel 28,8; Ezechiel 13,6 etc.). Aici poate fi luat in acelasi sens, ,,a pretinde ca prezice viitorul”.