Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Faptele Apostolilor

Faptele Apostolilor 13:7


13:7 care era cu dregatorul Sergius Paulus, un om intelept. Acesta din urma a chemat pe Barnaba si pe Saul, si si-a aratat dorinta sa auda Cuvantul lui Dumnezeu.

Dregatorul . (,, Delegatul,” K J V ; ,, Proconsulul,” Nitz.) Gr. anthupatos, echivalentul grec al titlului ,, proconsul”. Provinciile Imperiului Roman, sub organizatia lui August ( 27 in Hr.), erau impartite in doua categorii. Acelea care aveau nevoie de control militar erau asezate sub imparat in calitate de comandant al legiunilor si erau guvernate de proprietari si procuratori. Provinciile mai pasnice erau lasate pe seama conducerii Senatului si erau sub carmuirea proconsulilor. Cipru fusese

o provincie imperiala ( vezi Strabo, Geografie X I V 6,6), dar mai tarziu a fost reatribuita Senatului ( Dio Cassius, Istoria Romana ) iii.12.7) si, in consecinta, pe vremea lui Pavel era carmuita de un proconsul. Existenta carmuirii proconsulare acolo e dovedita si de faptul ca de pe timpul lui Caligula sunt monede ale Ciprului care dau titlul de proconsul carmuitorului local, Cominius -Proclus, Luca, aici, ca si in alta parte, e atent sa foloseasca titluri corecte pentru diferitii slujbasi care apar in naratiunea sa (vezi Fapte 23,24 ; cf. cele de la Matei 27,2)

Sergius –Paulus. O inscriptie latina din anul 35 d .HR, prezentand o lista de Frati Arval, preoti care serveau drept curatori ai Tibrului, contine numele (,,Lucius - Sergius- Paullus”) . Desi nu se poate face o identificare pozitiva a acestui om cu proconsulul din naratiunea prezenta, nu e imposibil ca ei sunt aceeasi persoana si ca Sergius Paullus fusese preot la Roma inainte de a fi trimis in Cipru. O alta inscriptie din Soli in Cipru se declara a fi de pe vremea lui ,,Paullus, proconsul”. Invatatii au cautat de repetate ori sa identifice pe acest proconsul cu Sergius-Paulus din Fapte, dar cea mai buna parere este ca data acestei inscriptii nu poate fi aceeasi cu timpul Primei Calatorii Misionare. Probabil se refera la un proconsul care a carmuit Ciprul cu cateva decenii mai inainte. Pliniu cel Batran, scriind cam pe la anul 90 d. H R., a fost crezut ca numeste pe un Sergius-Paullus ca autoritate principala pentru faptele din anumite portiuni ale Istoriei sale naturale, dar un studiu critic al dovezilor de manuscris arata ca omul mentionat era mai de graba unul Sergius-Plautus. In consecinta, nimic cert nu e cunoscut cu privire la Sergius-Paulus din Fapte, mai mult decat e relatata de Luca.

Un om intelept. Adjectivul descrie inteligenta si discernamant, ca in Matei 11,25; Luca 10,21; 1 Corinteni 1,19. Prezenta lui Elima la Sergius Paulus arata ca proconsulul era un om cu o minte iscoditoare. Cu siguranta a dat pe fata caracteristica aceasta cand a chemat pe Barnaba si pe Saul pentru a-i asculta. El a dovedit intelepciune cand a ajuns sa recunoasca superioritatea caracterului dovedit de misionar. El nu se putea sa fi fost dominat de vrajitor.