Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Faptele Apostolilor

Faptele Apostolilor 13:4


13:4 Barnaba si Saul, trimisi de Duhul Sfant, s-au coborat la Seleucia, si de acolo au plecat cu corabia la Cipru.

Trimisi. Aici incepe Prima Calatorie Misionara a lui Saul (Pavel); vezi harta p. 280. Barnaba si Pavel au plecat acum sub directa porunca a Duhului Sfant, evident cu instructiuni specifice din acea Sursa divina. Vezi p. 29.

Cum urma sa fie intretinuti acesti misionari? Nu e nici o indicatie cu privire la vreun salariu sau la vreun fond pus la dispozitia lor. Poate, asa cum a facut mai tarziu (cap. 18, 3.4), Pavel va fi lucrat la meseria sa in cursul saptamanii si va fi predicat in sinagogi in zilele de Sabat. La ani de zile dupa aceea, scriind filipenilor, Pavel arata ca nu prea primise ajutor pentru sustinerea sa (Filipeni 4,15-18). Pare ca nu-i venise in gand tinerii biserici ca zecimea, care era data intotdeauna levitilor, ar putea fi data spre a fi folosita de un corp consacrat de slujitori crestini. De fapt, inca nu exista un cler ca o categorie profesionala.

La Seleucia. Orasul acesta se afla cam la 16 mile de Antiohia aproape de gura raului Orontes si era portul maritim al Antiohiei. Seleucia primise numele dupa fondatorul ei, Seleucus Nicator (m, 280 i. Hr.), generalul lui Alexandru, care a infiintat Imperiul Seleucid. Vezi harta din fata, p. 39.

Au plecat cu corabia la Cipru. Daca misionarii n-au fost in mod specific indrumati, fara indoiala ca ei au ales acest prim punct de vizita, deoarece insula Cipru era locul de nastere al lui Barnaba. Populatia ei era in cea mai mare parte greaca. Ea considera pe Afrodita, sau Venus, ca zeita ei protectoare. Centrul ei principal de cult era Pafos, care era cunoscut pentru desfraul preoteselor prostituate ale templului ei. Metalul cuprum, ,,cuprul” si-a luat numele de la acea insula si minele de cupru care se gaseau numai la o mica departare de Siria, au atras multi iudei. Probabil tocmai printre acestia Evanghelia fusese deja predicata de evanghelisti crestini itineranti (cap. 11,19). E probabil, de asemenea, ca unii din cei din Cipru care fusesera convertiti la Ierusalim, in Ziua Cincizecimii, sa le fi adus solia crestina inapoi in patria lor.