Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Faptele Apostolilor

Faptele Apostolilor 13:15


13:15 Dupa citirea Legii si a Prorocilor, fruntasii sinagogii au trimis sa le zica: Fratilor, daca aveti un cuvant de indemn pentru norod, vorbiti.

Citirea Legii. Cu privire la locul citirilor din Lege si Profeti la serviciul de la sinagoga, vezi (vol. V, p.57,58) Lecturile acestea adesea alcatuiau baza pentru predica ce urma. Desi este cu neputinta de a spune cu certitudine ce se citea intr-un anumit Sabat, e un lucru interesant ca v. 17 si 18 contin cuvinte-cheie care se gasesc si in Isaia 1,2 si Deuteronom 1,31, pasaje care inca mai sunt citite impreuna in serviciul sinagogii (vezi comentariul la Fapte 13,17,18). Lucrul acesta ar parea sa sugereze ca aceste doua pasaje care au o anumita similitudine tematica, s-ar putea sa fi fost citite impreuna pe vremea lui Pavel. Totusi, intrucat nu este nici o dovada ca exista un ciclu fixat pentru citirea in Sabat a Scripturilor la data prezentei naratiuni ( vezi Nota Aditionala la Luca 4), orice incercare de a determina timpul din an al vizitei lui Pavel la Antiohia de la data la care aceste pasaje ar fi citite in ciclu ramane o tentativa fara rost.

Fruntasii sinagogii. Gr. archisunagogoi, un termen care avea intrebuintare atat pagana, cat si iudaica. O inscriptie pagana a fost descoperita in Tracia, in care titlul acesta e aplicat la conducatorul unei asociatii de barbieri. In cercuri iudaice termenul acesta era corespondentul expresiei ebraice rosh hakkenescth, ,, capetenia adunarii”, un slujbas care era unul din oamenii de conducere ai comunitatii iudaice. Datoria lui principala, asa cum este reflectata aici, era sa faca aranjamente cu privire la serviciile de cult la sinagoga; el alegea pe aceia care inaltau rugaciunea, citeau Scripturile si tineau predica ( vezi Vol. V, p. 56 ). Desi practica obisnuita pare sa fi fost de a avea numai un astfel de slujbas in fiecare sinagoga, pasajul prezent pare sa arate ca in unele cazuri un comitet de astfel de slujbasi dirija treburile sinagogii. Fruntasii fara indoiala observasera pe Pavel si pe Barnaba in adunare si, probabil, afland de cultura rabinica a lui Pavel, l-au invitat pe apostol sa vorbeasca, deoarece era privilegiul lor oficial de a face astfel de invitatii.

Fratilor. (,,Barbati si frati,” K J V ). Literal, ,,Barbati, frati.” Ca in cap. 1,16; 2,37, acesta era un mod politicos de adresare

Indemn. Sau, ,,mangaiere”. Barnaba era numit ,,fiu al mangaieri” (vezi cap. 4,36), si acelasi cuvant e folosit aici.