Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Faptele Apostolilor

Faptele Apostolilor 12:20


12:20 Irod era foarte maniat pe cei din Tir si din Sidon. Dar acestia au venit toti intr-un gand la el; si dupa ce au castigat de partea lor pe Blast, care era mai mare peste odaia de dormit a imparatului, au cerut pace, pentru ca tara lor se hranea din tara imparatului.

Foarte maniat. (,,Foarte nemultumit”, KJV,,,In mare vrajmasie”, Nitz). Sau ,,era exasperat”, ,,era intr-o stare mintala de dusmanie”, lasand sa se inteleaga un sentiment de manie adanca.

Din Tir si din Sidon. Aceste doua cetati feniciene, sedii ale industriei navale, nu erau supuse lui Agripa. Ele erau intr-un anumit inteles autonome, desi sub controlul Romei. Poate stima lui Agripa pentru oamenii din Berit (Beirut) un alt port maritim fenician ceva mai la nord de Sidon, sa fi fost in legatura cu mania lui fata de oamenii din cele doua cetati. Iosif da o relatare a splendidelor cladiri pe care Agripa le ridicase la Beirut (Ibid, 7,5; vezi vol. V, p. 59). E clar ca in vreun fel oarecare se facea simtita mania regala, intervenind in prosperitatea comerciala a Tirului si Sidonului.

Au venit. Adica, ei s-au adunat intr-o delegatie comuna si au trimis oameni din ambele orase pentru a se infatisa si pentru a folosi influenta lor pentru a linisti mania lui Irod.

Blast. Nu se stie nimic altceva cu privire la acest om. Titlul de ,,mai mare peste odaia de dormit” gasit in inscriptii, era obisnuit in perioada bizantina. De la uzul imperial a fost preluat la curtile europene. Inseamna literal, slujbasul care avea grija de odaia de dormit a regelui si reprezenta un fel de secretar de inalta treapta. E cu putinta ca reprezentantii celor doua cetati sa fi castigat prin mita, prietenia lui.

Au cerut pace. (,,Doreau pace”, KJV). Adica, ,,cereau pace”. Nu e de inteles din aceste cuvinte ca Agripa de fapt se razboia cu Tirul si Sidonul, ci numai ca era in termeni de neprietenie cu ei. Vezi 1 Regi 5,11; Ezechiel 27,17, care arata identitatea nevoilor comerciale ale celor doua tari la intervale mult separate in istoria lor.

Se hranea. (,,Era hranita”, KJV). Extinderea stapanirii lui Irod era vasta (vezi vol. V, p. 69,234) si daca favoriza un alt port si abatea traficul de la Tir si Sidon, putea impiedica in mod serios comertul lor.

Palestina in timpul lui Irod Agripa I